Gears of War 2

preview  0
Radim Zahřměl, 21. 8. 2008 16:43
Tentokrát se budou sarančata střílet ve velkém, o tom není pochyb. Marcus Fenix je zpět i se svým železným bicepsem a ultratěžkým rotačním kulometem. Hra Gears of War 2 z vás rozhodně neudělá lepšího člověka, ani vás nebude poučovat o morálních hodnotách lidstva. Nečekejte od ní, že zjistíte konečnou číslici Pí, a už vůbec ne odpověď na otázku, proč je špatné zabíjet lidi.

Spíše se můžete těšit na adrenalinovou akci, jakou jste neviděli od dob prvního dílu, a na přidané tuny olova a hektolitry krve. Když byl první GoW konvertován na platformu PC, i těm nejdrsnějším hráčům Unreal Tournamentu zaplesalo srdce, nemluvě o exkluzivním vydání pro Xbox 360, kde byli hráči dosud krmeni mírumilovnou Viva Piňatou. Jak to tedy vypadá s druhým dílem této akční trhanice?

Když Marcus se svými spolubojovníky v jedničce řezal nepřátele motorovou pilou, určitě jste si všichni kladli na mysl, zda bude i nějaké pokračování. V jádru GoW asi nemůžeme čekat nic moc nového (přeci jen, bezhlavé střílení jde násobit leda koeficientem či exponentem), zato zajetých faktorů hry jako střelba či zmiňovaná akce se dočkáme v dvojnásobné porci a v hezčím grafickém kabátku. Jak je všem jistě známo, na svět roku 2014 útočí Locusti, a ani v díle druhém jejich lítý nápor neustává. Tentokrát se z velké části bude bojovat o Jacint, tedy poslední místo obsazené přeživšími zástupci lidského pokolení. V podzemí.

Můžeme se těšit na grandiózní souboje s Brumaky a Berserky, nicméně ani samci Locustů nepřijdou zkrátka – jeden totiž váží kolem metráčku a nebylo by nejideálnější, kdyby vám něco tak těžkého rozdrtilo svou váhou všechny kosti v těle. Další věcí, jež do děje přibude, jsou čtyři nové postavy, a z toho jedna příslušnice něžného pohlaví: jmenovitě Maria Santiago, žena vašeho přítele Dominica, po níž se jakoby slehla zem. Dom po ní bude většinu druhého dílu dost úporně pátrat. Dalším charakterem je Dizzy, bývalý člen odsunutých Stranded, který po záchraně armádou narukoval a chce bojovat, k čemuž mu dopomáhá velký transportér Derrick. Třetí postavou je Chairman Prescott, tedy hlavní generál, avšak přímo rozkazy vám zadávat nebude. Posledním putovníkem na cestě za svobodou je Tai Kalisto, jenž vše bere old-schoolovým přístupem a je silně nábožensky orientován. Zatím se neví, jakou bude mít ve hře roli.

Z hratelnostní stránky se máme prý tentokrát dočkat rozsáhlejších komplexů, které slibují daleko méně lineární postup a všemožné hrátky s Locusty (všichni si myslím pamatujeme na své první rozmašírování nepřítele motorovou pilou umístěnou na zbrani). Valná většina děje se však odehraje v podzemí, kde se Locusti po marném pokusu o jejich vyhlazení usadili a postavili rovnou celá města. Proto bude hodně těžké najít způsob, jak je odtamtud dostat, jelikož se vcelku chytře čas od času vynoří a zabijí pár lidí. Nově se setkáme kupříkladu s Kantusy, jejichž shrbená chůze a semknuté ruce nám budou připomínat jakési mnichy, kteří si potichu odříkávají modlitby. A spršku kulek narveme také do červů vylézajících z každé malé mezery ve zdi. Nebo rovnou velkou sprchu.

Každopádně se nebudeme pohybovat jen po vlastních nohou; v pohybu nám totiž pomohou i vozidla COG – například zmíněný Derrick či oznámený Centaur, což je něco ve stylu míšence monster trucku a tanku. I obrněný Jack určitě některým přijde k chuti.

Není co omlouvat, není o čem mluvit. Gears of War se musí zažít. Stejně tak vám nemůžeme vyprávět o tom, jaké to bylo padat z desátého patra a nemít padák. Gears of War 2 bude něco podobného, jen z patra stého. Těšíme se exkluzivně na Xboxu 360, nicméně určitě můžeme počítat i s konverzí na PC. Drž se, Bleszinski!

Gears of War 2

x360
Microsoft Game Studios, Epic Games
Datum vydání hry:
7. 11. 2008
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře