Blur

preview  3
Martin Šmíd, 26. 4. 2010 1:04
Vývojáře z Bizarre Creations známe především díky vynikající závodní arkádové sérii Project Gotham Racing, která si našla spoustu fanoušků na konzoli Xbox 360. Po dokončení čtvrtého dílu vývojáři přešli pod Activision, kde začali kutit nové, multiplatformní závody jménem Blur. Donedávna byl ještě tento titul poněkud zahalen rouškou tajemství, ale i díky v současnosti uvolněné betaverzi jsme si mohli hru osahat, abychom zjistili, co máme očekávat od plné verze. Pojďme na to.

Než se pustíme do samotné betaverze, tak si nejprve trošinku popíšeme, co je vlastně Blur zač. Jedná se o arkádovou závodní hru, kde bojujete s několika protivníky o první místo v nejrůznějších režimech. Co ovšem odlišuje Blur od spousty ostatních závodních her, je používání nejrůznějších powerupů, o kterých se rozepíšeme níže. V plné verzi má hráče čekat velice propracovaný režim kariéry, ve kterém budete muset vyhrát spoustu těžkých šampionátů, abyste se stali legendou. Co by to byla za závodní hru bez aut. V Blur na vás čeká spousta licencovaných automobilových značek, jako je Lotus, BMW, Volkswagen a další. Kromě plně licencovaných značek ovšem narazíte i na smyšlené značky aut, které si ovšem berou za předlohu skutečná auta. Kromě hry pro jednoho hráče nechybí ani multiplayerová část, kterou lze hrát na rozdělené obrazovce až se třemi dalšími kamarády nebo online. No a právě o online závoděním byla i celé námi testovaná betaverze. Ta ovšem nabízela jen zlomek toho, co si budeme moci osahat v samotné hře.

Hratelná betaverze nabízí k vyzkoušení několik tratí, včetně čtyř herních módů, jako je Skirmish Racing, Powered-up Racing, Motor Mash a SuperCar Racing. Na začátek je třeba říci, že nejprve máte přístupný jen Skirmish Racing. Po zapnutí je totiž váš level na čísle 1, a abyste si odemkli další levely a s tím i další herní režimy, budete muset odjet spousty závodů a pokud možno s největším počtem nasbíraných bodů. Body nedostáváte pouze za dobře odjetý závod, kdy skončíte na stupních pro vítěze, ale i za spoustu dalších postraních úkolů, jako jsou drifty a další. Po dosažení požadovaného levelu se zpřístupní další herní režim, ale i spousta bonusů pro vašeho plechového miláčka a pochopitelně i nová závodní auta. Vývojáři do plné verze slibují přes třicet originálních tratí, které jsou mnohdy inspirované reálnými okruhy. V betaverzi jich bylo jen několik, přičemž musíme říci, že většina tratí měla svůj styl a rozhodně se jedná o dobře navržené kousky. Všechny tratě navíc vždy nabízeli několik cest, kterými jsme se mohli vydat. Během samotného závodu tak budete hledat neustále nějaké ty méně ježděné cestičky, aby vás nepřítel nedohnal a nesestřelil dobře mířenou raketou.

Nyní si trošinku popíšeme závodní režimy, které jsme si mohli v betaverzi vyzkoušet. Jako první tu máme tedy Skirmish Racing, ve kterém se na trati setkáte s devíti dalšími protihráči a budete bojovat o stupně vítězů. Závody zde nemají žádná pravidla, takže je dovoleno naprosto vše. Od strkanic až po používání speciálních powerupů, které sbíráte po trati. Najednou můžete mít až 3 powerupy, které následně můžete používat na své soupeře. Najdete tu klasické miny, jakési rakety, ale i powerupy pro chvilkové zrychlení a co hojně budete potřebovat, jsou poweupy pro opravu vašeho vozu. Dále tu je režim Powered-up Racing, který je až na maličkosti stejný, jako ten předchozí. Akorát se na trati může sejít až dvacet virtuálních závodníků. Při tomto počtu je ze hry už hodně velký masakr a můžete se hodně vyblbnout. Vyblbnout se dá i v režimu Motor Mash, kde máte pouze arénu a vaším úkolem je zlikvidovat co nejvíce soupeřů a nahrát body, abyste se udrželi v čele. Na nahrání bodů máte pochopitelně vždy daný časový limit. Jako poslední je v betaverzi režim SuperCar Racing. Jak už název napovídá, chopíme se v něm jen luxusních vozů a zajezdíme si na dříve dobře známých tratí. Tento režim má ovšem jednu docela podstatnou změnu. Celý závod vidíme pouze z pomyslné první osoby a nejde tak přepnout do třetí, jako v ostatních režimech.

Betaverze kromě samotné hratelnosti ukázala i svoji technickou část. Co se týče grafiky, tak ta rozhodně fanoušky závodních her nijak neoslní, ale na druhou stranu asi ani nezklame. Auta vypadají velmi povedeně, skvěle kopírují své předlohy a snad jenom těch zoubků by mohlo být méně. Co se týče prostředí, tak na tom vývojáři zřejmě šetřili, jak se dalo. Na postraních objektech totiž naleznete jen textury v nízkém rozlišení. Na obhajobu vývojářů musíme říci, že hra běžela velmi svižně po celou dobu testování a nestalo se nám, že bychom měli nějaké to zpomalování. Navíc při tak rychlých závodech různé nedodělky ani nepostřehnete. To ovšem ale neznamená, že tam nejsou.

Závodní hra Blur ukázala hlavně v hratelné betaverzi svoji sílu. Nečekejte žádnou realistickou závodní hru, ale čistou arkádu, která je založená na co nejlepším projetí tratě s využíváním všemožných powerupů proti protivníkům. Testovaná betaverze toho bohužel obsahuje příliš málo, abychom mohli říci finální verdikt, ale rozhodně nezklamala a z Bluru by se mohl stát velmi příjemně hratelný titul, který se o dost liší od dnešních závodních her. Blur vychází v květnu pro Playstation 3 a Xbox 360.

Blur

ps3x360
Activision Blizzard, Bizarre Creations
Datum vydání hry:
25. 5. 2010
Žánr:
Závodní, Sport, Arkáda
KARTA HRY
8/10

Komentáře