Batman: Arkham Knight

preview  28
Martin Šmíd, 5. 3. 2014 21:45
Her se superhrdinou s netopýrem na hrudi jsme tu měli v minulosti docela dost, ale jejich kvalita byla značně diskutabilní, jako u ostatních komiksových her. Pak ale vyšla hra Batman: Arkham Asylum od tehdy ještě méně známého studia Rocksteady, která ukázala, jak má vypadat moderní hra podle oblíbeného komiksu. Svoji kvalitou ohromila naprosto všechny, protože ani ti nejoptimističtější fanoušci určitě ani nedoufali, že by se dočkali takto propracovaného díla. Druhý díl Batman: Arkham City dotáhl koncept téměř k dokonalosti, a přinesl vše ve větším množství. Po jeho vydání začali vývojáři pracovat na závěru své trilogie, či série. Závěr se jmenuje Batman: Arkham Knight a podle všeho se dočkáme epického rozuzlení, na které fanoušci jen tak nezapomenou, a zřejmě ani Batman.

Vývojáři ze studia Rocksteady se věnují Batmanovi už spoustu let, takže asi nepřekvapí, že Batman: Arkham Knight je jejich poslední hrou s oblíbeným hrdinou, s níž ale mají velké ambice a chtějí s ní ještě jednou ohromit nejen fanoušky. Po jejím dokončení se vrhnou na něco zcela nového, čemuž se samozřejmě nejde divit a nemůžeme jim to mít za zlé, ale to samozřejmě neznamená, že o Batmanovi uslyšíme naposled. To určitě ne. Ostatně série by mohla připadnout třeba vývojářům ze studia Warner Bros Montreal, kteří v minulém roce vydali sice slabší, ale stále kvalitní díl Batman: Arkham Origins, a ještě dříve připravili Wii U port výborného Batman: Arkham City. Arkham Origins podle vývojářů z Rocksteady vznikl z důvodu, aby hráči nemuseli na nového Batmana čekat několik let. Arkham Knight je totiž ve vývoji už tři roky a ještě nějaký ten pátek potrvá, než se dostane na pulty obchodů. Zatím jen víme, že by se měl v obchodech objevit letos na podzim, některé obchody uvádějí polovinu října, ale nejde o oficiální informaci. Na datum vydání si tak musíme ještě chvilku počkat, ale polovina října nezní nereálně.

Batman: Arkham Knight bude podle vývojářů epické finále celé novodobé videoherní ságy, v němž se nevrátí jen Batman, ale i celá řada padouchů, kteří ho budou chtít konečně dostat a odhalit jeho totožnost. Hlavním padouchem má být navíc někdo, kdo Batmana, tedy Bruce Wayna dobře zná. Má jít o silného protivníka, který hlavnímu hrdinovi nejednou hodně zatopí. Takové hrozbě údajně ještě Batman nečelil a vývojáři přímo říkají, že bude pro něj ultimátním testem. Zvládne ho vůbec? Vývojáři zatím tají jméno nového velkého padoucha, ale podtitul hry Arkham Knight na něj podle všeho odkazuje.

Herním novinářům před měsícem vývojáři ukázali krátkou demoverzi, která se odehrávala po smrti Jokera během evakuace Gothamu, během níž Scarecrow rozmístil bomby, aby dostal Batmana. K němu se ještě přidá několik dalších padouchů, kteří začnou bojovat ve městě a likvidovat jednoho muže zákona za druhým, mezi nimiž je Two-Face nebo Harley Quinn, která ještě nerozdýchala smrt Jokera. Ten by tedy měl v novém dílu chybět, i když je tedy dobře možné, že vývojáři najdou způsob, jak ho alespoň na pár chvil oživit, případně na něj odkázat. Vývojáři slibují i další padouchy, ale zatím konkrétnější nejsou. Na jednom z obrázků se objevila cedule s nápisem Falcone Shipping, která může odkazovat na mafiána Carmine Falconeho, kterého jistě znáte z Nolanovy filmové trilogie.

Když už jsem u postav, Batmana znovu namluví Kevin Conroy a vrátí se i další herci z předchozích dílů, takže si nebudeme muset zvykat na nové hlasy. Vrátí se i Oracle (dcera Gordona, vlastním jménem Barbara), kterou bude Batman navštěvovat u ní ve věži, přičemž během každé návštěvy se máme dočkat celé řady easter ergů. Má se podle všeho jednat o hodně důležitou postavu, která bude Batmanovi radit, ostatně je jednou z mála, kdo zná pravou identitu netopýřího hrdiny.

Pokud si hru Batman: Arkham Knight předobjednáte u vybraných obchodů, získáte bonusové DLC, v němž budete moci na 4 exkluzivních challenge mapách hrát jako Harley Quinn a využívat její zbraně, speciální pohyby a gadgety – obrázek http://farm3.staticflickr.com/2877/12949650875_125fbb097b_z.jpg .

Hra Batman: Arkham Knight se tentokrát bude odehrávat přímo ve městě Gotham, které je svoji rozlohou pětkrát větší jak plácek z předchozí částí Arkham City. Vývojáři mohli vytvořit takto rozsáhlý svět především díky výkonnému hardwaru nových konzolí. Dodávají ale, že Gotham nebude jen velkým prázdným pláckem, kde se nebude nic dít. Nechtějí ostatně vytvořit jen velký svět, který bude svoji rozlohou bořit rekordy, ale ten nejživější, nejhustší a nejreálnější, prostě takový, aby byla do něj radost se vracet a pohybovat se v něm. Ostatně všude se bude něco dít, na ulicích uvidíme padouchy rabovat obchody (až 50 postav může být na jednom místě), vývojáři se zaměřují i na spoustu menších detailů, takže na obloze se budou realisticky pohybovat mraky, bude se měnit počasí, uvidíme létat na obloze helikoptéry nebo vypuštěné balónky. Tolik objektů na obrazovce ještě nikdy v předchozích dílech nebylo, a navíc celé město má daleko více polygonů a pohlednější textury. Město Gotham by měl být jinak rozdělen do tří částí, přičemž přechody nebudou rušit nahrávací obrazovky, které u předchozích dílů vadily. Vývojáři zde dali na zpětnou vazbu od fanoušků a tento kritizovaný neduh nadobro odstranili.

Protože je Gotham hodně rozlehlé a ulice nabízí spoustu prostoru, Batman dostane pro přesun, ale nejen ten, jednu velkou novinku a pomocníka, po kterém fanoušci volali prakticky od prvního dílu. Tím pomocníkem je Batmobil, který půjde kdykoliv přivolat pro něj vyhrazeným tlačítkem na gamepadu. Vývojáři s ním mají velké ambice, a dokonce říkají, že chtějí udělat to nejlepší videoherní auto, které bylo kdy vytvořeno, s nímž bude vždy zážitek jezdit. Batmobil je prakticky tank, i když pořádně rychlý, který jen tak zničit nepůjde, ostatně podle vývojářů má sejmout nejen protivníky, ale i jejich vozidla, kterými se po městě pohybují. Protože Batmobil slouží i pro boj, bude mít řízené rakety, ale i omračující granáty. Také může zažehnout pohon a vyskočit, přičemž vývojáři zmínili, že v letu se následně může Batman nechat vystřelit, aby se třeba dostal na vyšší místo nebo do patra nějaké budovy, kde se to zrovna hemží nepřáteli, a touto rychlou akcí je překvapil.

Batmobil bude muset být využit i během Riddlerových hádanek. Zmíněna byla třeba úroveň, v níž musel Batman přejíždět přes rampy a stěny, a ty aktivovat. Během těchto vedlejších aktivit navíc půjdou využívat i další možnosti vozidla, které tak bude možné si ještě více osvojit pro následné hlavní mise, kde se budou hodně hodit. Hádanky Riddlera nebudou jen o využívání Batmobilu, ale budou daleko rozmanitější. Více ale zatím vývojáři neprozradili.

Batman: Arkham Asylum přinesl dobře fungující a navíc i efektní soubojový systém Freeflow, založený na blokaci úderů nepřátel a rychlém výpadu a následné eliminaci. Ten samozřejmě v novém pokračování je zachován, vývojáři navíc nechtějí dramaticky překopávat něco, co evidentně funguje skvěle a hráči si na to nestěžují. Vývojáři se spíše zaměřili na rozšíření pohybů a na nové možnosti v boji. Batman bude moci třeba popadnout nepřítele a hodit ho na druhého, čímž ho srazí rychle k zemi. Sice takto oba nepřátele hned Batman nezabije, ale uštědří jim rozsáhlá zranění, takže je bude možné pak snáze eliminovat úplně. Využíváním nových komb bude důležité, protože nepřátel bude nyní daleko více a budou i agresivnější. Rozšířeny budou predátorské pasáže o zřetězení až čtyř nepřátel a vrací se i funkce Fear Takedown, při níž když sejmete protivníka, na chvilku se zastaví čas, abyste mohli skočit rychle na druhého. Jen tedy nepřátelé musí stát u sebe a nesmějí mít o Batmanovi tušení.

Vývojáři označují Batman: Arkham Knight za pravou next-gen hru, kterou by nebylo možné vytvořit na předchozí konzolovou generaci.

Evolucí prošly i Batmanovy gadgety. Vrátí se třeba oblíbený Line launcher vystřelující lano, který nyní bude možné používat za letu, navíc bude možné s ním propojit i dva objekty a udělat mezi nimi zipline. Za letu bude možné využívat i další vystřelující gadgety, třeba hodně používaný batarang. Důležitou zbraní Batmana je pochopitelně jeho oblek. Na začátku bude mít starý model, ale během hraní dostane nový, který značně rozšíří jeho možnosti. Kdy přesně nový model dostane, to vývojáři nespecifikovali, ale dá se předpokládat, že to bude spíše na začátku.

Předchozí díl, který vyšel v minulém roce, obsahoval i část pro více hráčů. Ta se ale moc neuchytila, takže asi nepřekvapí informace, že Batman: Arkham Knight bude čistě záležitostí pro jednoho hráče. Nabídne jen velkou kampaň v rozlehlém otevřeném světě. „Nemáme pocit, že multiplayer je něco, co potřebujeme. Nemáme ani čas na multiplayer. Chceme se zaměřit především na nejlepším možný zážitek pro jednoho hráče,“ říkají vývojáři.

Když vývojáři začali pracovat na Batman: Arkham Knight, rozhodli se, že se zaměří pouze na next-gen konzole PlayStation 4 a Xbox One, na kterých se nebudou muset omezovat výkonem a vytvoří svět, který vždy chtěli udělat. Pořád ovšem vsází na osvědčený Unreal Engine (nejde o třetí generaci, ale ani o čtvrtou), který značně modifikovali, aby splňoval všechna moderní měřítka. I proto nebudou filmečky renderované, jako tomu bylo u předchozích dílů a je běžné u celé řady jiných her, ale přímo v enginu. Vývojáři se chlubí nejen detailním městem Gotham, ale i velmi detailními modely postav, které mají více polygonů jak celé prostředí v Batman: Arkham Asylum. Na postavách tak půjde vidět každá vráska, navíc vývojáři zmiňují, že jen Batmobil je složen z několika desítek tisíc polygonů a zabírá v paměti zhruba 160 MB, což je velikost prakticky celé hry na předchozí konzolové generaci. Vývojáři zapracovali i na fyzice, třeba o plášť hlavního hrdiny se bude starat technologie Apex, takže bude reagovat na každý pohyb i směr větru. Vývojáři označují Batman: Arkham Knight jako pravou next-gen hru, která bude skvěle vypadat, ale samozřejmě nezapomínají ani na hratelnost, která přinese spoustu prvků nové generace.

Vývojáři z Rocksteady nás ještě nikdy nezklamali, navíc i nyní se zdá, že posunou laťku komiksovým hrám ještě výše. Nejen, že Batman: Arkham Knight vypadá jako next-gen hra, ale i by se tak měl hrát, protože vývojáři přidali spoustu nových prvků a největší novinkou je pak velká volnost s možností využívat Batmobil. Batman: Arkham Knight pro mnohé hráče bude zřejmě pádným důvodem k přechodu na next-gen konzole.

Zdroj: Game Informer

Batman: Arkham Knight

ps4xone
Warner Bros. Interactive Entertainment, Rocksteady Studios
Datum vydání hry:
23. 6. 2015
Žánr:
Hack and slash/Beat 'em up, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře