Aliens: Colonial Marines

preview  12
Martin Šmíd, 7. 9. 2011 10:30
Fanoušci Vetřelců se dočkali ve videoherám zpracování hned několika povedených kousků. Především ze série Aliens vs. Predator, ale ani ten Alien Resurrection z prvního Playstationu nebyl úplně marný a své příznivce si našel. Na konci roku 2006 herní vydavatel SEGA oznámil, že ve spolupráci s Gearboxem připravuje hru Aliens: Colonial Marines pro Playstation 3 a Xbox 360. V té době ale vývojáři neměli hotov ani řádek kódu, takže bylo jasné, že hráči si na tento nově oznámený titul chvilku počkají. Nikoho ale nenapadlo, že to bude více jak pět let. Až letos byl Aliens: Colonial Marines poprvé předveden veřejnosti, takže se na něj můžeme podrobně podívat.

Nejdříve je třeba upozornit, abyste si Aliens: Colonial Marines nepletli s hrou, kterou vytvářela EA pro Playstation 2, a která rovněž nesla stejný název. Ta byla po několika měsících zrušena a na youtube zbyla jen videa - http://www.youtube.com/watch?v=rIeLGifENbI .

Vývojáře ze studia Gearbox si SEGA nevybrala jen tak. Jednak mají za sebou celou řádku úspěšných akčních her (Half-life: Opposing Force nebo Brothers in Arms série) a početnou skupinku fanoušků, za druhé jsou velkými fanoušky filmové ságy. Z prvních dojmů je tento fakt hodně znát, protože do hry dali spoustu věcí, které by řadový vývojář nikdy nedal. On celý Aliens: Colonial Marines je vytvářen hlavně pro fanoušky, ale zkrátka nepřijdou ani běžní hráči, kteří k filmům nepřičichli. Z celého projektu je navíc cítit velké puntičkářství. Vývojáři totiž vyhrabali ve filmovém studiu materiály, které doposud ležely ladem a nikdy se do filmů nedostaly. Uvidíte tak spoustu lokací, které byly z filmové ságy nakonec vystřiženy, což určitě ocení každý fanoušek. Vývojáři si dále pohráli s velkou detailností nejen lodí, ale i samotných vetřelců. Dokonce hodně věcí konzultovali přímo s filmovými tvůrci, aby se ujistili, že vše bude tak, jak má.

Příběhově se Aliens: Colonial Marines odehrává po třetím filmu, což je určitě dobrá zpráva. Opět se totiž setkáte se skupinkou koloniálních mariňáků, stejně tak budete mít k dispozici všechny zbraně, které se filmy proslavily. Hra začíná na zdánlivě opuštěné lodi U.S.S. Sulaco, která se dostane na oběžnou dráhu LV-426. Hráči se ve hře chopí vysoce kvalifikovaných vojáků, kteří musí odhalit, co se přesně na palubě stalo. Brzy se pravda odhalí v celé své kráse, která začne vojáky pomalu žrát. Kromě lodě U.S.S. Sulaco se podíváte i do spousty dalších lokací, jako je samotná planeta LV-426. Vývojáři si pro lokace brali inspiraci právě v nepoužitých artech z filmového archivu.

Hratelnost je podle prvních dojmů hodně podobná prvnímu i druhému AvP. Nejprve vás čeká průzkum několika chodeb, přičemž vám občas zapípá radar. No, a když už je na radaru více teček, navíc se přibližují, musíte se připravit na frenetickou akci, během které postřílíte někdy i desítky kyselinou prolitých monster. Vývojáři si jsou ovšem dobře vědomi, že z neustálého střílení desítek nepřátel by se postupně stala docela nudná záležitost. Občas tak potkáte i silnějšího protivníka, který bude sám, ale o to více vám dá zabrat. Jmenovat třeba můžeme královnu Vetřelců, která je několikanásobně větší, než vojáci Vetřelců.

Skvělou zprávou určitě je, že Aliens: Colonial Marines je především týmovou hrou, takže ji budete moci projít až se třemi kamarády skrze Playstation Network nebo Xbox Live. Na hovorovější atmosféře by to nemělo ubrat, protože i v singleplayeru vás bude doprovázet AI. Umělá inteligence během předváděčky nebyla nejhorší a zdatně hlavního hrdinu podporovala, ale samozřejmě živý kolega je živý kolega. Ke kooperativnímu režimu se sluší ještě dodat, že se k vám budou moci kamarádi připojit kdykoliv během hraní, stejně tak se budou moci kdykoliv odpojit. Více o kooperativním režimu zatím nevíme, ale to se v následujících týdnech určitě změní.

Aliens: Colonial Marines má za sebou dlouhý vývoj. Ten začal už před několika lety, takže určitě je každý zvědav na to, jestli se dlouhá doba nepodepsala na kvalitě grafického zpracování. Podle prvních dojmů se zdá, že nepodepsala. Samozřejmě, kvalita třeba textur určitě není taková, jako v nejmodernějších akčních hrách, ale rozhodně se nejedná o nějaký průser, který by vám trhal oči. Naopak, vývojáři celý engine postavili hře na míru, a ačkoliv už nějakou dobu existuje, obsahuje spoustu pěkných efektů. Třeba světelné efekty jsou naprosto nádherné a jen těžko hledat v jiné hře lepší. Ostatně na světelných efektech vždycky filmy s Vetřelci stavěly a staví na nich i Aliens: Colonial Marines. Co jiného by ostatně mělo dopomáhat už tak hutné atmosféře, než praskající žárovky a další světelné hrátky. Stejně tak se o atmosféru nemalým podílem podílí i ozvučení, které má být na maximální možné úrovni, jako ve filmové sérii.

Na E3 bylo oznámeno, že Aliens: Colonial Marines vyjde na jaře příštího roku, s čímž se tak nějak dá napevno počítat, protože vývojáři už pomalinku vše dokončují. Pokud nenastane pohroma, vyjde Aliens včas pro Playstation 3 a Xbox 360. Ve vývoji je i verze pro Nintendo Wii U, na kterou jsou vývojáři podle svých slov také velmi pyšní a vytvořili ji jen za několik málo týdnů, což potvrzuje slova Nintenda o snadné portaci pro tuto platformu. O této verzi ale vývojáři nechtějí zatím příliš mluvit, protože vyjde až někdy později v příštím roce. Pravděpodobně během startu Wii U.

Po dlouhém vývoji vypadá Aliens: Colonial Marines na kvalitního následovatele původní filmové trilogie, kterou milují snad všichni fanoušci hororů. Už spolupráce s filmovým studiem, které vývojářům poskytlo spousty materiálů, snad zaručí maximálně kvalitní herní zážitek, na který hráči čekají, no hodně dlouho. Zatím to vypadá hodně nadějně.

PS: Několik dodatečných informací najdete ve starším preview, ale neručíme za jejich úplnou přesnost vzhledem k dlouhému vývoji. Preview - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=aliens-colonial-marines-5&sekce=preview .

Aliens: Colonial Marines

ps3x360
Sega, Gearbox Software
Datum vydání hry:
12. 2. 2013
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
5/10

Komentáře