Hra Final Fantasy XVI je exkluzivní pro PlayStation 5, protože Sony učinila Square Enixu nejlepší nabídku

novinka  15
Martin Šmíd, 23. 5. 2023 17:13
Necelý měsíc zbývá do vydání očekávané akční RPG hry Final Fantasy XVI. Jak určitě víte, hra je exkluzivní pro konzoli PlayStation 5, přičemž se počítá s tím, že po několika měsících vyjde i na PC, ačkoliv tato verze zatím nebyla oficiální cestou potvrzena. Nyní producent hry Yoshi-P poodhalil, proč je hra exkluzivní pro konzoli PlayStation 5 a nevyjde i pro konzoli Xbox Series X/S. „Final Fantasy je jednou z nejdůležitějších značek Square Enixu, společně s Dragon Quest a Kingdom Hearts. Když začneme vývoj nějaké hry, oslovíme držitele platforem ohledně vydání hry. A tito držitelé platforem nám následně pošlou své nabídky,“ řekl Yoshi-P. Následně ještě doplnil, že dohoda se Sony jim nabízí plnou podporu, jako kdyby šlo o first-party hru, a to i přístup k inženýrům, kteří konzoli PlayStation 5 navrhli a vědí o ní první poslední.

Samozřejmě můžeme jen spekulovat, co ony nabídky vše obsahují. Do zákulisí nevidíme, ale pravděpodobně nebudou mít jen případnou finanční částku za exkluzivitu, ale i třeba záruky ohledně prodeje určitého počtu kopií. A právě tohle nemusel být Microsoft schopný splnit. Square Enix totiž mohl mít i příliš vysoká očekávání (že má Square Enix velká očekávání a následně i miliony prodaných kopií mu nestačí, je docela běžné). Nehledě na to, že by Square Enix musel investovat značnou část peněz do vývoje verze pro Xbox Series S, protože je to vyžadováno licenční smlouvou ze strany Microsoftu. PlayStation žádnou slabší verzi konzole nemá, takže pro Square Enix je snadnější a finančně výhodnější hru vyvíjen jen pro jeden hardware.

Třeba se časem dozvíme více podrobností ohledně vydávání Square Enix her na jednotlivých platformách, ale tato informace určitě překvapivá není. Zástupci Square Enixu totiž nedávno oznámili, že budou i nadále pokračovat v uzavírání exkluzivních dohod s držiteli platforem. A nemusí jít jen o Sony, ale i třeba Nintendo, jak ukazuje třeba vydání Live-A-Live nebo Octopath Traveler II. 

Zdroj: windowscentral

Final Fantasy XVI

ps5
Square Enix, Square Enix
Datum vydání hry:
22. 6. 2023
Žánr:
RPG
KARTA HRY
9/10

Komentáře