Bethesda bude vydávat své budoucí hry pro PC, Xbox a dle zvážení i další konzole - UPDATE

novinka  160
Martin Šmíd, 21. 9. 2020 16:53
Dnes odpoledne Microsoft oznámil, že koupil společnost ZeniMax Media, pod níž spadá i herní vydavatel Bethesda Softworks s celou řadou úspěšných značek jako Wolfenstein, DOOM, Fallout nebo The Elder Scrolls. Cena akvizice je 7.5 miliard amerických dolarů a jde s přehledem o největší akvizivci, jakou kdy Microsoft ve videoherním průmyslu udělal. Překonal s ní i nákup Minecraftu. Od tohoto velkého oznámení se hráči ptají, co bude do budoucna s jejich oblíbenými značkami a jestli toto oznámení znamená, že budou nadále dostupné pouze pro konzole Xbox a PC. V oznámení jsme se přímo odpovědi na tuto otázku nedočkali, ale bylo už řečeno, že své hry si bude Bethesda Softworks vydávat i nadále sama a na dalších plánech by se zatím nemělo nic měnit. Že by se hry jako DOOM nebo The Elder Scrolls mohly i nadále objevovat na konzolích PlayStation 5 nebo Nintendo Switch naznačuje i komentář Todda Howarda. „Stejně jako naše předchozí partnerství s Microsoftem se i toto týká více než jednoho systému nebo jedné obrazovky. Sdílíme hlubokou víru v základní sílu her, ať už jde o jejich schopnost spojovat nebo přinášet radost. A věříme, že bychom toto měli přinést každému, bez ohledu na to, kdo jste, kde žijete nebo na čem hrajete. Bez ohledu na velikost obrazovky a ovladač,“ napsal na oficiální stránce. Microsoft během oznámení slíbil, že všechny budoucí hry Bethesdy se objeví v jeho službě Xbox Game Pass pro Xbox a PC, a to už v první den. To bude jistě pro mnohé hráče lákavá nabídka. Zvláště, pokud by třeba na konzoli PlayStation 5 hra stála první den 80 euro. Dá se předpokládat, že dnešní oznámení nebude mít žádný vliv na časovou konzolovou exkluzivitu pro PlayStation 5 u her Deathloop a Ghostwire: Tokyo, které vyjdou v příštím roce. Více informací se určitě dozvíme v následujících dnech a týdnech, takže vás budeme informovat.

UPDATE: Phil Spencer řekl agentuře Bloomberg, že budou ctít dohodu mezi Bethesdou a Sony, takže hry Deathloop a Ghostwire: Tokyo vyjdou s konzolovou exkluzivitou pro PlayStation 5 (pravděpodobně se jedná o časovou exkluzivitu). Co se týče dalších her, ty budou dle slov Spencera vycházet pro PC, Xbox a další konzole, ale bude to případ od případu. Dá se předpokládat, že většina her od Bethesdy bude i nadále vycházet multiplatformě a Microsoft u nich bude uplatňovat stejnou strategii jako u Minecraftu. 

„Náš svět i herní průmysl se hodně změnil od založení Bethesda Softworks před 34 lety a dnes se změnil znovu. Klíčové ovšem je, že jsme stále Bethesdou.Stále vytváříme ty stejné hry jako včera, za nimiž stojí studia, s nimiž jsme roky spolupracovali. Tyto hry si budeme vydávat sami," dodává Pete Hines.

Zdroj: Tisková zpráva

Xbox Series X

xsx
Microsoft, Microsoft
KARTA HRY

Komentáře