Dead Space Extraction HD

preview  9
Martin Šmíd, 20. 9. 2010 20:29
Dneska už můžeme o hře Dead Space mluvit jako o sérii. První díl vyšel na HD konzole, poté jsme tu měli vynikající Dead Space Extraction pro Nintendo Wii, no a příští rok vyjde druhý díl. Právě druhý díl ve své limitované edici pro Playstation 3 přinese hráčům jeden hodně nečekaný bonus, kterým je HD verze hry Dead Space Extraction, která nebude postrádat nic, co obsahuje Wii verze. Naopak, přinese i řadu novinek.

Už delší dobu se spekulovalo, že EA připravuje Dead Space Extraction pro HD konzole. Nakonec byla potvrzena jen Playstation 3 verze, a to z jednoho prostého důvodu. Tím důvodem byl Playstation Move. Právě pro tento nový ovladač je celá hra stavěna, což ostatně dává i smysl, když jde pořád o tu stejnou on-rails střílečku, kterou známe z Wii. Hratelná verze byla na Playstationu 3 předvedena poprvé minulý týden na Tokyo Games Show, přičemž si ji mohli i tamní novináři i zahrát. Podle prvních dojmů se hraje Dead Space Extraction opravdu hodně dobře, vše je přesné a zážitek je totožný tomu, jaký byl v minulém roce na Nintendu Wii. Díky Move je ale daleko lepší odezva při akci a hráč tak nemá žádné zpoždění. Pokud ale nějakou náhodou Playstation Move nemáte, tak EA slibuje, že si hráči vystačí i s Dualshockem 3, ale zážitek ze hry bude diametrálně horší. Podpora Move samozřejmě není to jediné, čeho se bude pyšnit PS3 verze.

Další novinkou je podpora HD grafiky. Vše je nyní daleko hladší a krásnější i na velké televizní obrazovce. Zde je ale nutné podotknout, že už původní hra na Nintendu Wii byla také krásnou záležitostí a dodnes Dead Space Extraction patří mezi nejhezčí tituly na této konzoli. HD grafika by ale měla přidat ještě více na atmosféře, která se už tak dala krájet. Kromě převedení obrazu do většího rozlišení se hráči dočkají i lepšího nasvícení scén a dalších dodatečných efektů. Vývojáři rovněž slibují, že framerate bude daleko hladší, jak v původní Wii verzi. Další novinkou Playstation 3 verze je pochopitelně podpora trofejí. Zatím ale nevíme, jestli bude ve hře platinová verze. Jde pořád jen o bonus pro majitele limitované edice druhého dílu. Pokud ale tuto edici neseženete, tak nemusíte smutnit. Vývojáři totiž na Tokyo Games Show potvrdili, že hra bude dostupná i na Playstation Network jako stahovatelná hra za zatím neupřesněnou cenu. Na PS Store pak Dead Space Extraction doputuje ve stejný den, jako druhý Dead Space do obchodů.

Nyní už ale k samotné hře a k příběhu. Pokud jste nehráli původní verzi na Wii (recenze - http://konzolista.cz/recenze/dead-space-extraction_228.html - 9/10), tak vám nyní řekneme, o co ve hře vlastně jde. Dead Space Extraction je prequelem k původní hře, kdy je nalezen dnes už známý Marker, který sebou přináší i vedlejší efekt v podobě ohavných věcí s podivně zkřivenými nohami. Hra pak vypráví příběh skupinky přeživších, kteří se snaží z tohoto pekla dostat, přičemž celou dobu na vás bude útočit hodně stísňující atmosféra při honbě za záchranou vlastního života. Kdo hrál původní hru, tak si určitě ještě nyní vzpomene, jak velkých příběhových zvratů se ve hře dočkal. Ty pochopitelně budou přítomny i zde, ale radši nebudeme nic prozrazovat pro ty, kteří hru nehráli. Co jenom prozradíme, jsou lokace, kde se budete pohybovat. Během svého útěku navštívíte třeba kolonii Aegis VII nebo vesmírnou stanici USG Ishimura. Chybět pak nebudou ani lokace z prvního dílu.

Pokud se nenabažíte akce v hlavní kampani, tak si budete moci zapnout Challenge mód, který bude obsahovat několik uzavřených levelů, kde bude vás úkol jediný – postřílet co nejvíce Necromorphů. Za každého sestřeleného neřáda navíc budete získávat body pro motivaci, přičemž celý režim si budete moci zahrát i s kamarádem. Právě kooperativní režim by měl být tou nejzábavnější složkou hry, která vás u hry udrží ještě další dny po dohrání kampaně, která byla už na Nintendu Wii trestuhodně krátká. My ji třeba poprvé dohráli za jeden pohodový večer, což je hodně málo. Challenge mód by tak měl celou herní dobu ještě natáhnout.

Dead Space Extraction byl vynikající hrou už na Nintendu Wii. S HD grafikou, s podporou Playstation Move a trofejí se snadno může stát velkým hitem i na Playstationu 3. Zvláště kooperativní režim skrývá spoustu zábavy pro dva hráče, přičemž pokud už dohrají příběhovou kampaň, můžou se pustit do Challenge módu. Další dobrou zprávou je určitě to, že Dead Space Extraction vyjde samostatně na Playstation Store, takže si ho budou moci koupit za pár korun naprosto všichni. Zdá se tak, že v lednu tu budeme mít krále on-rails stříleček na Playstationu 3.

Obrázky u článku pocházejí z Wii verze!

Dead Space Extraction HD

ps3wii
Electronic Arts, Visceral Games
KARTA HRY
9/10

Komentáře

Související články

Dead Space Extraction PS3