South Park: Snow Day!

recenze  14
Martin Pilous, 6. 4. 2024 14:48
Seriál South Park je na světě od roku 1997. Za tu dobu dokázal vykouzlit úsměv na tváři mnoha puberťákům a vyvolat značné pohoršení u jejich rodičů. Tohle bláznivé městečko zkrátka milujete nebo nenávidíte. Ve videoherním sektoru to nebyla zpočátku žádná velká sláva, ale před 10 lety se povedlo studiu Obsidian Entertainment (Fallout: New Vegas, The Outer Worlds nebo Star Wars Knights of the Old Republic II) vytvořit videohru South Park: The Stick of Truth, která perfektně uchopila motivy a humor seriálu. Později Ubisoft uplácal pokračování The Fractured But Whole po svém a dopadlo to rovněž velmi dobře, protože stavělo na prvcích předchůdce a nabídlo znovu povedený humor i vylepšený soubojový systém. Nyní se otěží chopil vydavatel THQ Nordic a se studiem Question uvedl na trh nový titul z tohoto bláznivého univerza. Má kvůli němu smysl tahat peníze ze šrajtofle?

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Po úspěšných dvou titulech si v THQ řekli, že je potřeba fanoušky potěšit něčím trochu jiným. Nebo jen možná získal tento vydavatel licenci na značku a rozhodl se, že se ji pokusí bez větší snahy podojit. Tentokrát se proto vracíme do 3D provedení a spíše klasické bezduché akce, než propracovaného a zábavného RPGčka. S hrůzou v očích a děsivými vzpomínkami si pamatuji, jak jsem už kdysi 3D hry z univerza South Park hrál. Nejprve to byla jakási střílečka South Park z roku 1999 pro Nintendo 64, a následně i závodní arkáda South Park Rally pro PS1, která byla slušně řečeno „totální kravinou“. Kdo si na ni dnes vzpomene, může zvednout ruku nebo napsat komentář pod recenzi.

Tentokrát ale nejde o závodní hru nebo first-person střílečku, nýbrž adventuru, která má dost prapodivný děj. Městečko South Park zasáhne obrovská sněhová bouře, která nadělá spoustu problémů obyvatelům a záchranářům. Kdo z této nepěkné situace má ale velkou radost, je místní omladina v čele se Stanem, Cartmanem, Kennym a Kylem. Tito oblíbení seriáloví hrdinové se společně se svými kamarády vydají v tom nejhorším ven a hrají jakýsi obří LARP, v rámci něhož se vydávají za fantasy postavy.

Jakýkoliv náznak originality je zadupán do země už po prvních minutách, kdy zjistíte, že titul je něčím, co by bylo zajímavé možná před 27 lety, kdy se začínala seriálová předloha objevovat na obrazovkách. Ať už jde o příběh, zpracování či samotný obsah. Postupně se vydáváte do příběhových misí, kterých je pouze 5, a vaším úkolem je bojovat v malých arénách s nepřáteli, které jsou tu zastoupeny dětmi z jiné skupinky. Likvidujete je mečem, dýkami či sekerou a na dálku můžete využít luk nebo kouzelnickou hůl.

Souboje tu nemají žádný náboj. Pořád se opakuje dokola to samé, jen s trochu odlišnými nepřáteli či jejich variacemi. Při soubojích jen držíte směr, kterým chcete útočit a mačkáte tlačítko útoku jako zběsilí. Zbraně na dálku jsou navíc velice nepřesné a nedá se s nimi řádně zamířit, takže nakonec budete útočit pouze za pomoci ručních zbraní. Nechybí speciální schopnosti, kdy se můžete vyléčit i se svými kumpány nebo můžete využít neviditelnosti či ochranného štítu. Vrcholem zoufalosti je pak útok vaší zadnicí a tedy hrozivým a smradlavým prdem. Speciální schopnosti si vybíráte za pomoci kartiček na začátku a v průběhu misí, ale nemají ve hře žádný velký dopad.

Pětice misí nabízí neustále dokola to samé. Pouze bojujete a bojujete. Jediné úkoly, které plníte, jsou ve stylu – najdi tuto věc, dones konkrétní předmět, nabij dělo, zapal sudy a tak dále. Maličký náznak originality po mnoha arénách v rámci mise, nabízí pouze bossové. Na ně je třeba vyvinout trochu odlišný přístup, ale nejde o nic, nad čím byste si lámali hlavu nebo to nezvládli. Navíc ani zpracování bossů není zrovna uspokojivé a ve srovnání s jinými hrami je vlastně celkem zoufalé.

Celou hru dohrajete přibližně za 4 hodiny, což je neskutečná bída, a to i vzhledem k nízké ceně, za níž se prodává od prvního dne. Nejzajímavějším herním prvkem je tak kooperace. Můžete se do misí pustit s dalšími třemi spoluhráči a probojovat se skrze ni společně. Rozhodně doporučuji připojit se do veřejné hry nebo ji založit. V sólo hraní je to extrémní nuda a v kooperaci si vykompenzujete absolutní jalovost vašich spojeneckých botů, které jinak budete stále oživovat nebo skončíte jako mrtvoly. V takovém případě je nutné misi odehrát celou znova, a to se vám opravdu nebude chtít.

U South Park: Snow Day! je vlastně problém cokoliv dalšího popisovat, jelikož vám skoro nic nenabídne. Navíc tu budou fanoušci seriálu řádně zklamaní, protože hra se ani nesnaží být humorná. Ani si nevypomáhá typickým přepáleným a kontroverzním humorem, na jaký jsme zvyklí ze seriálu. Prakticky postrádá jeho DNA, což je prostě šokující a naprostý opak toho, co jsme viděli v The Stick of Truth a The Fractured But Whole. Hra se nesnaží šokovat, překvapit a už vůbec ne potěšit nebo alespoň zabavit. Vše je naprosto mdlé a nezáživné. Vrcholem humornosti je zde Mr. Hankey, protože je zkrátka chodícím hovnem, které mluví – HAHAHA. I kdyby mi bylo deset let, jako tehdy u South Park Rally, tak věřím, že místo smíchu se poplácám po čele.

Grafické ztvárnění je velice průměrně, ba až podprůměrné. Jediné, co se mi trochu líbilo, byly animace, ale jinak hra v rámci svého zpracování nemá v dnešní době čím uhranout a věrné fanoušky seriálu bude 3D pohled spíše iritovat. Moc tomu nepřidá ani nezajímavá hudba, případně pořád dokola se opakující výkřiky děcek, které budete mlátit hlava nehlava.

South Park: Snow Day! je hrozná zkušenost a obrovské zklamání pro fanoušky seriálové předlohy. Jako by si vývojáři řekli, že stačí vzít jakoukoliv průměrnou akční adventuru a oholit ji doslova na kost. Pak ji obalit populární licencí a doufat, že se stádo chytne. Tato hra je naprostou zoufalostí a bylo za trest se jí věnovat. Mnohdy v těchto hrůzách najdete určité guilty pleasure, ale nový South Park tenhle pocit nevyvolá. Udělejte kolem této hry obrovský oblouk. Je to obalený Mr. Hankey v pěkném obalu.

South Park: Snow Day

ps5nswxsx
THQ Nordic, Question
Datum vydání hry:
26. 3. 2024
Žánr:
Adventura
KARTA HRY
3/10

Komentáře