Test SSDčka WD Black SN850 NVMe pro konzoli PlayStation 5

special  17
Milan Urbanec, 9. 3. 2022 11:55
Ať již máte digitální verzi konzole PlayStation 5 nebo verzi s optickou mechanikou, tak obě mají totožný ultra rychlý SSD disk, který byl hlavním prodejním argumentem, a z něhož většina her těží, nejvíce ty od first-party studií. Právě díky rychlému SSD jsou načítací časy o tolik kratší a interakce s prostředím o tolik rychlejší, ale jeho největším nedostatkem byla a pořád je jeho kapacita, která je pouhých 825 GB, kde ještě pěkný kousek vezme samotný operační systém konzole. Když si pak nainstalujete pár her hladových po místě, moc vám toho nezbude. Autor: Milan Urbanec

Tento problém je možné řešit externími disky, kam si sice může kopírovat hry dle libosti, ale hrát jdou z nich pouze hry pro PlayStation 4. A to právě z toho důvodu, že nativní PlayStation 5 hry už počítají s tím, že máte rychlé SSDčko. Pokud tedy chcete rozšířit úložiště pro PlayStation 5 hry, musíte se podívat po interním disku. Na rozdíl od Xbox Series X/S máte u konzole PlayStation 5 mnohem širší výběr, protože Sony v designu sáhlo pro standartu NVMa, který se v počítačích používá již léta. I tak ale musí splnit u SSDčka několik podmínek, mezi nimiž je rychlost čtení minimálně 5500 MB/s, generace PCIe gen4 a také by mělo obsahovat chladič. Při této rychlosti čtení se totiž dokáže SSD celkem dost rozpálit. 

K testu jsme nyní dostali WD_BLACK SN850 od společnosti Western Digital spolu s chladičem. Tento disk se dodává v kapacitách od 500 GB až do 2TB. Přidání disku vám sice nerozšíří původní kapacitu, nýbrž budete mít možnost si vybrat, kam chcete hry instalovat a odkud je tedy budete následně spouštět.

Instalace nového SSD je jednoduchá a Sony ji připravila tak, aby ji zvládl i méně zkušený uživatel, který by si třeba netroufnul na stavbu počítače. Prvně je potřeba konzoli PlayStation 5 kompletně vypnout a odpojit od elektřiny. Následně je nutné sundat stojan a položit konzoli stranou s PS logem dolu. Lehkým nadzvednutím rohu sundat bočnici a již byste před sebou měli vidět malý šedý kryt SSD. Jedním šroubkem sundáte kryt, pod nímž se bude nacházet druhý šroubek s malým kroužkem. Tento kroužek je potřeba přesunout na pozici dle velikosti koupeného SSD. Já jsem instaloval SSD s velikostí 2280 (22mm široký a 80mm dlouhý) tak jsem zvolil pozici označenou 80. Pak už stačí jen zasunout SSDčko a zajistit ho šroubkem.  

Naše SSD WD_BLACK SN850, které nám poskytla společnost Western Digital, bylo dodáno již s chladičem. Pokud ale koupíte nějaké SSD bez chladiče, je sině doporučeno chladič dokoupit, aby byl zajištěn co nejlepší chod a nehrozilo případné přehřívání nejen SSDčka, ale také konzole. WD_BLACK SSD disky jsou dobré v tom, že mají všechny komponenty jen na jedné straně, tudíž jakýkoliv chladič by měl být schopen jej dobře uchladit. Když je SSD usazeno, je nutné ještě vrátit krytku a zajistit ji šroubkem. Tento krok je celkem důležitý zajistí správný směr proudu vzduchu od chlazení samotné konzole.

Při prvním zapnutí PlayStation 5 detekuje přítomnost SSD a nabídne jeho formátování, viz přiložené video. V tomto kroku také dojde k otestování SSD, zda je dostatečně rychlý pro PlayStation 5 hry. Výsledek testu vám napíše hned po zformátování, rychlost by neměla být nižší než 5500 MB/s. WD_BLACK udává rychlosti čtení 7000 MB/s (rychlost zápisu 5300MB/s), což je maximální teoretická rychlost. V testu nám bylo ukázáno o něco méně, stále ale dost na to, aby splnil podmínky konzole PlayStation 5 i s nějakou tou pěknou rezervou.

Po nainstalování je možné si vždy vybrat, kam hry z PlayStation Store stahovat nebo instalovat z Blu-ray disků. Také je možné na něj přesouvat již nainstalované hry. Během testování jsem zkoušel několik posledních PS5 her jako Horizon Forbiden West, Cyberpunk 2077, Ghost of Thusima a pár dalších menších titulů. Původně jsem myslel, jak vám zde budu prezentovat grafy rychlosti spouštění a načítání her oproti internímu disku. Byl jsem ovšem mile překvapen, že tam prakticky není žádný podstatný rozdíl. Disk je natolik rychlý, že nepoznáte, zda hrajete hru z interního úložiště nebo z přidaného SSD. 

Jediný rozdíl, který jsem zpozoroval, byl ten, že WD_BLACK zvládá kopírování dat mnohem rychleji než interní úložiště. Zhruba 300 GB dat bylo na WD_BLACK zkopírováno za necelých 8 minut. Když jsem ovšem kopíroval data zpět do interního úložiště, pouhých 64 GB se kopírovalo 5 minut. Konzole však těží převážně z rychlosti čtení, takže pokud nehrajete hru, která má každý den update a zdlouhavé kopírování dat, nepoznáte rozdíl, kde máte hru uloženou, což je jistě fajn. 

WD_BLACK jsou v současnosti označovány za nejrychlejší SSD disky, jaké si můžete pro PS5 koupit, a i proto mají zatím vyšší cenovku. Testovaný model 500 GB se pohybuje okolo 4300 Kč, 1TB model je o 1000 Kč dražší a na 2TB si připravte něco málo přes 10000 Kč. Ceny jsou samozřejmě včetně chladiče, který by mělo SSDčko určené pro konzoli PlayStation 5 obsahovat. Musím ale říci, že jsem zatím s SSDčkem WD_BLACK SN850 spokojen. Rozšířil jsem si úložný prostor konzole, navíc rychlost je u her stejná jako u interního SSDčka, a během testování jsem nezaznamenal žádný problém. Pokud v současnosti uvažujete o rozšíření úložného prostoru ve své konzoli, WD_BLACK SN850 je v současnosti jednou z nejlepších voleb. 

Komentáře