Test herního headsetu SteelSeries Arctis Nova Pro

special  5
Martin Šmíd, 20. 9. 2022 16:00
U dnešních her pro konzole současné generace není důležitá jen vizuální stránka, ale čím dál větší důraz se klade i na co nejlepší ozvučení, které dokáže hráče doslova vtáhnout do parádně navržených světů, až pomalu zapomenou na hodiny. I proto Sony svoji současnou konzoli PlayStation 5 vybavila technologií Tempest 3D audio engine, která umožňuje zprostředkovat 3D ozvučení té nejvyšší kvality. Je ovšem nutné k tomu mít i příslušené vybavení. Sony má svůj oficiální headset, ale prodávají se i další. Já jsem si v posledních letech hodně oblíbil headsety od společnosti SteelSeries, které nabízejí velmi dobrý poměr, co se týče ceny a výkonu. V letošním roce byla uvedena nová verze prémiové verze headsetu s názvem SteelSeries Arctis Nova Pro, kterou jsem si mohl v posledních týdnech díky společnosti SteelSeries vyzkoušet. A rovnou mohu říci, že jde o výbornou volbu pro ty nejnáročnější hráče, kteří mají rádi nejen parádně ozvučené first-party tituly od Sony pro PlayStation 5 jako Demon’s Souls, Returnal nebo The Last of Us Part I, ale také multiplayerové hry jako Fortnite, Call of Duty, Battlefield 2042 nebo Destiny.

Než se vrhnu na samotný headset, musím zmínit, že se SteelSeries Arctis Nova Pro prodává hned ve dvou verzích, které se liší kompatibilitou se současnými konzolemi. První verze je určena pro PC a konzole PlayStation a Nintendo Swith. Druhá, která má označení Xbox, je pak určená i pro konzole Xbox One a Xbox Series X/S, ale zároveň je i kompatibilní s konzolemi PlayStation a Nintendo Switch. Pokud budu mluvit za sebe, určitě mi přijde výhodnější hned sáhnout po Xbox verzi, která je kompatibilní se všemi zařízeními. A to i v momentě, kdy vlastníte v současnosti jen konzole PlayStation. Nikdy nevíte, co se stane v budoucnu. Navíc obě verze jsou cenově naprosto stejné. Cena je stanovena na 279,99 euro, na Alze se headset prodává za 6 989,-Kč. Pokud vás cena netrápí, můžete sáhnout i po bezdrátové edici, která stojí o dva tisíce více a nabízí větší pohodlí, protože není nutné řešit kabely. Zvláště u konzolí se to hodí, protože většina hráčů hraje na delší vzdálenost od velké TV, a kratší kabel by tu mohl být překážkou, zvláště pokud chcete využívat veškeré výhody headsetu.

To by bylo na začátek. Když jsem krabičku se SteelSeries Arctis Nova Pro otevřel, našel jsem v ní samotný headset v pěkném hadrovém sáčku, který se hodí na přenášení. Zároveň je v krabičce i veškerá nutná kabeláž, jednoduchý manuál pro první zapojení (bohužel jen v angličtině, což může být pro někoho překážka), a také speciální jednotka GameDAC, která je důležitou součástí headsetu a ještě se k ní dostanu. Balení tedy spíše základní, ale každého určitě bude zajímat hlavně samotný headset, který má reflektovat veškerou zpětnou vazbu od hráčů z předchozích let a být tím nejlepším, s jakým společnost SteelSeries doposud přišla.

A musím říci, že se mi headset od první minuty svým designem, který do značné míry vychází z předchozích headsetů Arctis společnosti SteelSeries, hodně líbí. Opravdu vypadá jako prémiový drahý produkt, který si rádi v pracovně nebo obývacím pokoji vystavíte a nebudete se za něj stydět. Navíc nevypadá jen dobře, ale má pevnou konstrukci a je příjemný na nošení. Je lehký, měkké koženkové náušníky s velmi dobrou izolací proti okolnímu zvuku krásně obklopují i větší uši a nikde netlačí, takže na nějaké nepohodlí můžete zapomenout i po celodenním nošení. Oceňuji navíc, že u headsetu je možné nastavit neoprénový proužek pod hlavní kovovou pevnou konstrukcí dle velikosti hlavy. Headset je v tomto vůbec celkem dobře modifikovatelný a každý si ho tak nastaví dle svých potřeb.

Co se týče ještě samotných náušníků, ty jsou plastové, přičemž je možné je otočit až o 90 stupňů. Oba náušníky mají speciální destičky, které jsou přichyceny pomocí magnetu a lze je jednoduše vyměnit za jiné. SteelSeries už nyní nabízí několik dalších barevných variant, ovšem ty je nutné dokoupit samostatně. Jedna barevná varianta obsahující dvě destičky a neoprénový proužek ve stejné barvě stojí na oficiální stránce 35 euro, což je asi trochu více, než bych si představoval. V základním balení každopádně náhradní destičky jiné barvy nejsou. U kabelové verze, kterou jsem měl k dispozici, nemají jiné využití, u bezdrátové se pod nimi schovává baterie. V tomto odstavci musím ještě zmínit, že na levém náušníku se nachází kolečko na ovládání hlasitosti, ale také tlačítko na vypnutí nebo zapnutí mikrofonu. Ačkoliv jsem v posledních letech používal headsety od SteelSeries, chvilku mi trvalo, než jsem se naučil, kde přesně tlačítko na vypnutí mikrofonu je. Naštěstí je možné vypnout mikrofon i stisknutím tlačítka na gamepadu DualSense. Ačkoliv jsem měl po většinu času headset připojený ke konzoli skrze jednotku GameDAC, tlačítko na DualSense pro vypnutí mikrofonu funguje.

Jak už jsem zmínil výše, nedílnou součástí balení je i speciální jednotka GameDAC druhé generace, která SteelSeries Arctis Nova Pro odlišuje od jiných spíše průměrných a levnějších headsetů. Tato jednotka slouží jako převodník podporující Hi-Res rozlišení audia až 96 KHz/24-bit, přičemž skrze ni je možné dosáhnout ještě čistšího zvuku při hraní her nebo poslechu hudby se spoustou detailů. Samotné zařízení, které má jednoduchý LDC displej s velkým ovládacím kolečkem, umožňuje nastavit i hlasitost, ekvalizér nebo mikrofon, navíc skrze GameDAC je možné jednoduše přepínat i mezi zařízeními. Můžete tak mít GameDAC připojený ke konzoli PlayStation 5 a PC a mezi těmito zařízeními jednoduše přepínat, aniž byste museli přepojovat kabely. To se hodí hlavně v momentě, když máte PC a konzoli na jednom stolu.

Ano, je možné připojit headset jen za pomocí kabelu klasicky do DualSense, ale jsem toho názoru, že až právě s GameDAC využijete veškeré jeho vlastnosti a možnosti. Na PC si navíc můžete stáhnout aplikaci SteelSeries Sonar, která umožňuje ještě lépe pracovat s různými nastaveními zvuku a vymáčknout z headsetu maximum. Ačkoliv tedy headset hodnotím nyní hlavně z pohledu hráče na konzolích, hodí se skvěle i pro hraní na PC. Zde bych ještě chtěl zmínit, že celková obsluha GameDAC zařízení je jednoduchá, čemuž pomáhá i dobře navržený tutoriál. Ten se spustí automaticky po prvním spuštění, ale je možné ho kdykoliv vyvolat i z menu, pokud byste si nevěděli s něčím rady.

SteelSeries Arctis Nova Pro je hlavně herní headset a tak je nutné k němu přistupovat. Rozhodně se nejedná o sluchátka, která se hodí i pro ty nejnáročnější uživatele, kteří poslouchají hlavně hudbu. Těm doporučuji třeba Sony WH-1000XM5, ale ty se zase nehodí pro hraní her. Na druhou stranu headset poskytuje krásně čistý dynamický zvuk s kvalitními basy, které je možné ještě nastavit skrze GameDAC dle potřeby. Co se týče podání zvuku a celkové jeho kvality, musím říci, že SteelSeries Arctis Nova Pro je asi nejlepší herní headset, který jsem zatím měl možnost si vyzkoušet. Vlastně si nyní nedokážu představit, že bych se od něj vracel k jinému. Ve Fortnite nebo Destiny 2 v Trials of Osiris jsem ještě lépe než kdy dříve dokázal dle zvuku přesně identifikovat, kde se nachází protivník, u Battlefieldu 2042 jsem zase ocenil fantastické podání zvukových efektů, které doslova vtahují na bojiště, stejně jako v akci Horizon Forbidden West do jejího světa. Headset jsem mohl testovat i při recenzování hry The Last of Us Part I, která má výborné ozvučení a SteelSeries Arctis Nova Pro jsou pro ni výborným doplňkem.

Herní headset se nemůže obejít bez mikrofonu, který je v případě SteelSeries Arctis Nova Pro vysouvací. To mám popravdě radši než když je externí a musí se ke sluchátkům připojit jako v případě SteelSeries Arctis 1 Wireless. Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykl, kde je přesně mikrofon umístěn, ale i tak mi stále dělá problém ho rychle vysunout. Nemá totiž žádný záchytný element, za který by se dal hned zachytit a vysunout, takže je to občas docela boj. Tohle šlo určitě řešit trochu lépe. Co se týče jeho kvality, tak je rozhodně o něco málo lepší než u předchozích modelů SteelSeries. Hlas jsem měl při testování čistší a zněl jsem přirozeněji, což je jistě plus a hráči, s nimiž jsem hrál, to jistě ocenili. V balení je i přibalen pro mikrofon speciální pop filtr pro ještě čistší zvuk a určitě doporučuji ho nasadit. Pořád je ale nutné si uvědomit, že jde o mikrofon určený hlavně pro komunikaci v online prostředí nebo hrách, a tento účel splňuje skvěle. Nejde o mikrofon, který by zastoupil externí profesionální řešení, třeba pro potřeby streamování nebo nahrávání podcastů. Co se mi ale u mikrofonu líbí je, že skrze GameDAC je možné si nastavit sidetone, abych se ve sluchátkách slabě slyšel a měl přehled o tom, jak moc hlasitě mluvím ke kamarádům v chatu. Tato funkce je mnohdy hodně opomíjena a proto jsem rád, že s ní headset SteelSeries Arctis Nova Pro počítá.

SteelSeries Arctis Nova Pro je fantastický headset, který svým kvalitním zpracováním, výborným čistým zvukem podpořeným jednotkou GameDAC, velmi dobrým mikrofonem či možností přepínání mezi několika zařízeními uspokojí i ty nejnáročnější hráče. Ano, cena je možná trochu vyšší, ale za ní dostanete v současnosti jeden z nejlepších herních headsetů, s nímž hraní her současné generace bude opravdovým zážitkem. Nákup mohu jednoznačně doporučit. Vlastně ani nevím, co bych headsetu SteelSeries Arctis Nova Pro přímo vytkl, možná jen drobnosti jako hůře vytahovatelný mikrofon nebo existence více verzí pro jednotlivé konzole, což je trochu matoucí. Pokud bych měl udělit nějaké hodnocení, odnesl by si headset SteelSeries Arctis Nova Pro maximální známku. 

Komentáře