SONY hry

special  32
Martin Šmíd, 14. 11. 2008 0:12
U každé konzolové války se hráči ptají, jaká že konzole má lepší hry. My vám nyní na tuto otázku sice neodpovíme, ale podíváme se, jaké hry má pod střechou Sony a jaké Microsoft. Čemu dáte poté přednost vy, je už jen a jen na vás. Takže můžeme začít s první částí.

Poslední konzolový souboj má dvě odlišné filozofie. Zatímco Sony investuje do vlastních projektů a tím pádem nechce platit ostatním vydavatelům, aby dělali na Playstation 3 exkluzivní hry, Microsoft má přístup úplně opačný. Není tak problém zaplatit si exkluzivitu, byť třeba jen časovou. Občas není problém ani získat kdysi slavné exkluzivity Playstation na svoji stranu. V poslední době museli být majitelé Playstation 3 zděšeni, že přišli o dvě skvělé série, jakými jsou Final fantasy a Tekken. Samozřejmě mluvíme jen o ztrátě exkluzivity, která už v dnešní době poněkud postrádá smysl. U jediných her si tak můžeme být jistí, že o svoji exkluzivitu nepřijdou, a to jsou hry od přímo Sony, případně Microsoftu. Obě společnosti měly z předchozí generace konzolí rozhodně velmi silné značky, které měly šanci se uchytit i na nextgen platformách. Jenomže u obou začaly docela velké škrty, a tak se pojďme podívat, jaké že hry můžeme tedy čekat na nových konzolích.

Začněme nejprve Sony, která investuje všechny peníze do vlastních studií, a jak se zdá, začíná se to rozhodně vyplácet. Ačkoliv měla Sony velké značky z Playstation 2, rozhodla se vytvořit i úplně nové. Kupodivu se jí to zatím daří, budiž toho příkladem střílečka Resistance, která se nyní dočkala druhého dílu. Dále jsme se dočkali hry Uncharted od Naughty Dog, kteří se na předešlé generaci proslavili jako tvůrci úspěšných plošinovek JAK a Daxter. Jak se nechal Naughty Dog slyšet, rozhodně se ke svým maskotům vrátí. Nehodlají je tak hodit přes palubu, jako to udělali s Crashem, který dneska kope za všechny platformy. Na Playstation 2 se zrodila i spousta dalších legend, přičemž jedna nad nimi vyčnívá. Jedná se pochopitelně o Krata, jenž je hlavním antihrdinou z God of War, jehož třetí pokračování patří k nejočekávanějším hrám. Od třetího dílu mohou hráči čekat nejen skvělou zábavu jako v případě předchozích dílů, ale i úchvatnou grafiku, která bude chtít vyždímat každý kousek výkonu Playstation 3. Když jsme zmínili legendu PS2, tak mezi ty menší patří i série plošinovek Ratchet and Clank, která se už dočkala jednoho pokračování a datadisku na Playstation 3. Navíc se příští rok dočká dalšího dílu a neumíme si představit, že by nešlo o další skvost od Insomniacu.

U plošinovek ještě zůstaneme, a tak nemůžeme zapomenout zmínit hru Sly Cooper. Ta by se rovněž mohla v následujících letech dočkat pokračování, ale nejprve si budeme muset vystačit s hrou InFamous, kterou jeho tvůrci připravují. Ať už jsou předchozí značky jakkoliv silné, jedna převyšuje všechny dohromady. Jedná se o největší poklad Sony a ta si ho hýčká, jak jen to jde. Jde pochopitelně o závodní simulaci Gran Turismo. Tato hra je opravdu velkým pojmem a za vše mluví více než dva miliony prodaných kusů jakési ochutnávky pátého dílu. Regulérního dílu bychom se mohli dočkat již příští rok a pak si teprve nedovedeme představit to šílenství. Další silná značka, které měla ve své době překonat Halo, se jmenuje Killzone. Ačkoliv šlo nakonec o vcelku dobrou hru, která svého vzoru nedosáhla, rozhodně se Sony nedá upřít to, že z druhého dílu udělala nejočekávanější hru na Playstation 3. Killzone mánii může v posledních týdnech konkurovat snad jen LittleBigPlanet. Ačkoliv se jedná o úplně novou značku, získala si srdce skoro všech. Ať už majitelů Playstation platforem, tak i zarytých zastánců konkurenčních konzolí. Její „hlavní hrdina” Sackboy se navíc ihned stal jakýmsi maskotem Playstation a jak se zdá, jeho popularitu jen tak něco nepřekoná.

Další hrou, která slaví na Playstation 3 návrat, je Wipeout. Tato závodní série, kde řídíme futuristická vozítka, se dočkala nedávno dílu s názvem Wipeout HD, který rovněž splňuje ty nejpřísnější měřítka. U závodních her zůstaneme a musíme zmínit i megaúspěšný Motorstorm, který se dočkal v těchto dnech skvělého pokračování. Motorstorm je navíc jednou z mála her, která definuje zatím třetí Playstation a budeme jenom rádi, pokud se v budoucnu dočkáme dalších dílů. Hra, která měla být rovněž bombou, bohužel nedopadla zrovna nejlépe. Mluvíme o akci Lair od studia Factor 5. Toto dílko recenzenti sestřelili, ačkoliv mělo jistě své kvality. Jestli se dočkáme někdy dalšího dílu, můžeme nyní jen spekulovat. Hrou, které se ale určitě dočkáme, je zatím tajný projekt od Team ICO. Právě nová hra od tvůrců Ico a Shadow of the Colossus má být tím nejblyštivějším diamantem na straně Playstation 3.

Sony ani v nejmenším nezapomíná na příležitostné hráče, kterým tento měsíc nadělila LittleBigPlanet, ale ve své zásobě má i pár dalších hitů, které zmínit musíme. Tím prvním je bezesporu karaoke hra Singstar, která má na svém kontě několik milionů prodaných kusů. Ačkoliv se to nemusí zdát, právě Singstar patří k nejprodávanějším hrám pod značkou Sony, a tak se nemůžeme divit, že vychází další a další díly. Další milionovou sérií je pro Sony Buzz, a tak jsme se nedávno dočkali Playstation 3 verze pod názvem Buzz Quiz TV. V té jsme našli několik stovek nových otázek, ale není problém si další stáhnout z PS Store. Další hrou, kterou zmíníme, je originální záležitost Eye of Judgment, která si hraje na jakousi karetní hru, kde vaše karty ožívají a mění se v nejrůznější monstra. Tato hra se stala v úzkém okruhu hráčů velmi oblíbenou a Sony ji zásobuje stále novými kartičkami, což jistě fanoušci ocení. No a nakonec nesmíme zapomenout ani na hru Afrika, která sice vyšla pouze v Japonsku, ale tohoto simulátoru fotografa africké zvěře bychom se měli dočkat i v Evropě.

Pokud bychom si přáli pokračování nějaké hry, byl by to druhý díl povedeného mixu akční adventury a RPG Folklore. Tato hra od japonského týmu Game Republic sice nebyla tak populární, ale rozhodně si získala srdce hráčů po celém světě. U japonských vývojářů zůstaneme i nadále a musíme zmínit perfektní horor Siren: Blood Curse, který se dočká v následujících letech dalšího pokračování. S pokračováním můžeme na 90% počítat i v golfové sérii Everybody's Golf, která je hlavně v Evropě velmi populární. Nakonec jsme si nechali hru, která na Playstation 3 přinese doposud hodně opomíjený žánr JRPG. Není jí nic jiného, než očekávaný White Knight Chronicles, který již před několika lety zabodoval skvělou grafiku a velmi rozsáhlým světem se stometrovými bossy. White Knight Chronicles vychází koncem roku v Japonsku a na jaře příštího roku se ho dočkáme i my v Evropě. Samozřejmě by se dal o hrách, které vyšly pod střechou Sony na PS3, napsat ještě další odstaveček, ale nyní musíme tuto část ukončit a připravit se na druhý díl, ve kterém přineseme pohled na Microsoft a jeho studia a herní značky.

Playstation 3 hry: Resistance, Uncharted, JAK a Daxter, God of War, Ratchet and Clank, Sly Cooper, InFamous, Gran Turismo, Killzone, LittleBigPlanet, Wipeout, Motorstorm, Team ICO, White Knight Chronicles, Lair, Siren: Blood Curse, Folklore, Everybody's Golf, Heavenly Sword, Warhawk, Genji, Afrika, Buzz Quiz TV, Eye of Judgment, Singstar

Komentáře