Rok 2013 z pohledu her - část 2

special  20
Martin Šmíd, 1. 1. 2013 16:00
Druhá část našeho seznamu her pro tento rok pokračuje s nadějnými kousky jako South Park: The Stick of Truth, Dead Island Riptide, Killzone: Mercenary pro Playstation Vita, Dark Souls 2, Metro: Last Light, Tomb Raider, Sly Cooper: Thieves in Time, God of War: Ascension, Metal Gear Rising: Revengeance nebo Gears of War Judgment, takže se dejte do čtení.

South Park: The Stick of Truth
Výrobce – Obsidian Entertainment | Vydavatel – SEGA
Datum vydání – 12. února 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Her na motiv kresleného seriálu pro dospělé South Park jsme tu měli dost, spíše se ale jednalo o potrhlé menší hříčky na pár minut. Nic velkého. V tomto roce se ale toto změní, protože vyjde velké výpravné RPGčko, v němž se střetneme nejen s hlavní čtyřkou, která nejde pro sprosté slovo, nadávku či urážku daleko, ale i s dalšími populárními postavami. Pokud South Park sledujete, jistě víte, že obsahuje spoustu míst, kam se vydat na nějakou tu výpravičku nebo za dobrodružstvím, no a z tohoto by měla právě hra těžit. Protože na scénáři spolupracují i tvůrci seriálu, měl by hru doprovázet tolik charakteristický humor, bez něhož si South Park nedokážeme představit.

Dead Island Riptide
Výrobce – Techland | Vydavatel – Deep Silver
Datum vydání – duben 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Dead Island Riptide není ani tak regulérní dvojka úspěšní zombie řežby, ale spíše velký datadisk, navazující na konec prvního dílu. Ten měl vcelku uzavřený konec, ale jak už to tak nějak bývá, ve videohrách docela často, něco se během cesty vrtulníkem pokazí a před hlavními hrdiny tu je další výzva, tentokrát na vedlejším ostrově Palanai. Vývojáři slibují nejen další divokou zombie řežbu, která bude stavět na vylepšené kooperaci, ale i několik drobných novinek a jednu záhadnou novou postavu, za kterou ubude možné hrát. Pokud vše dopadne jak má, zklamaní fanoušci prvního dílu rozhodně nebudou, a kdo ví, třeba si získá i nové.

Killzone: Mercenary
Výrobce – Guerrilla Games | Vydavatel – Sony
Datum vydání – 2013
Platformy - Playstation Vita
Kapesní konzole Playstation Vita se přímo hodí pro nějakou tu velkou akční hru. Bohužel, zatím žádná taková nevyšla, alespoň tedy ne taková, která by nás dokázala uspokojit svoji kvalitou. Nejde se tak divit tomu, že velké naděje se vkládají do hry Killzone: Mercenary, na níž pracují tvůrci série ze studia Guerrilla Games. Ti mají dostatek zkušeností s tímto žánrem, navíc s dostatkem financí ze strany Sony by mohlo vzniknout něco, kvůli čemu poběží hráči do obchodů nejen pro hru samotnou, ale i konzoli Playstation Vita, které se zatím zase tak dobře nedaří. Více se o Killzone: Mercenary dozvíme v brzké době, my vás samozřejmě budeme informovat.

Dark Souls 2
Výrobce – From Software | Vydavatel – Namco Bandai
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Dobře, nedávno oznámený Dark Souls 2 zřejmě v tomto roce nevyjde, ale pokud se tak stane, bude se jednat určitě o pořádnou bombu. Pokud by tak v seznamu chyběl, byla by to velká chyba. Zvláště, když vývojáři slibují spoustu novinek a vylepšenou vizuální stránku, která se směle bude moci rovnat k tomu nejlepšímu, co je na konzolích dostupné. Co se týče herního světa, čekat na nás bude úplně nová lokace, která bude přibližně stejně velká, jako v prvním dílu, jen bude dalek zaplněnější zajímavým obsahem. Vývojáři se rovněž snaží udělat přehlednější herní systém, který by měl být pochopitelnější pro nováčky, ale samozřejmě ani fanoušci prvního dílu nebudou zklamaní. Ti se dočkají další porce hardcore zážitku.

Metro: Last Light
Výrobce – 4A Games | Vydavatel – THQ
Datum vydání – březen 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3 - česká lokalizace (titulky)
Ačkoliv mělo první Metro značně problematický vývoj a došlo k několika odkladům, nakonec spatřilo světlo světa, navíc se jednalo o velmi kvalitní akci s ještě lepší atmosférou. Druhý díl přichází opět s hlavním hrdinou Artyomem, který přežil hrůzy jedničky. Vývojáři do pokračování slibují nejen dokončení načatého příběhu, vynikající audiovizuální prezentaci, hutnou atmosféru, které budou Metru závidět i kdejaké hororové hry, ale také vynikající akční hratelnost, která bude jednak stavět na prvcích prvního dílu, ale přibude i spousta novinek. Výsledkem by tak měla být akční hra, na kterou jen tak nezapomeneme, navíc si ji užijí i majitelé konzole od Sony, na které se prvním dílem nedostalo.

Tomb Raider
Výrobce – Crystal Dynamics | Vydavatel – Square Enix
Datum vydání – 5. března 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Proč si to nepřiznat, po několika letech značka Tomb Raider opět nabírá na síle, za což může především připravovaný nový díl, který vypadá neskutečně. Lara Croft se zřejmě vrátí v plné síle. Nyní ji ale čeká vůbec první dobrodružství, které si ji navíc samo najde, jak řekla v úplně prvním traileru. S lodí Endurance se vydává na cestu, přičemž během jedné bouře se loď potopí a Lara skončí na tajuplném ostrově kdesi u japonského pobřeží. Jak ale později zjistí, na ostrově už dříve uvízly další lodě a dokonce sem tam se najde i nějaké to spadlé letadlo. Rozhodně zajímavý ostrov, jehož tajemství během svého putování Lara určitě odhalí, ale samozřejmě bude muset i najít cestu pryč. Nový díl se nebude lišit jenom vyprávěním příběhu, ale i spoustou novinek v hratelnosti, přibude třeba RPPG systém, možnost lovit zvěř a spousta dalšího. Na nového Tomb Raidera se prostě nejde netěšit.

Sly Cooper: Thieves in Time
Výrobce – Sanzaru Games | Vydavatel – Sony
Datum vydání – 27. března 2013
Platformy - Playstation 3 a Playstation Vita - česká lokalizace (titulky + dabing)
Fanoušci Sly Cooper série si po mnoho let přáli pokračování. Toho se letos konečně dočkají, a že vypadá velmi lákavě. Vše se tentokrát točí kolem starověké bible Thievius Raccoonus (Mývalus zlodějus) rodu Cooperových, která obsahuje spoustu zajímavých informací. Najednou je ale v ohrožení, protože z ní začnou mizet záhadně stránky, proto musí Bentley sestavit stroj času, pomocí něhož se bude Sly Cooper dostávat do nejrůznějších historických etap – od rušné Paříže, feudálního Japonska až po středověkou Anglii, aby poklad rodů Cooperových ochránil a zabránil tak dalšímu mizení stránek. Klasická plošinovková stealth hratelnost v otevřeném světě byla vylepšena, takže se můžeme pomalu těšit na další povedený díl, který určitě ostudu neudělá.

Metal Gear Rising: Revengeance
Výrobce – Platinum Games | Vydavatel – Konami
Datum vydání – 22. února 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
I když jsme k Metal Gear Rising: Revengeance přistupovali na začátku dost opatrně, po zahrání už strach nemáme. Podle dojmů z hraní se bude jednat o bláznivou řežbu, kterou prostě vývojáři z Platinum Games umí moc dobře, navíc obohacenou o zajímavý příběh. Ten je zasazen za události v Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, o nějaké 3 roky později. V budoucnosti vládnou nejrůznější organizace, které chtějí převzít kontrolu nad celým světem. K tomu jim mají pomoci kyborgové a další moderní technika. Proto je najat Raiden organizací PMC Maverick Security, aby s nastalou hrozbou něco udělal. Podle posledních zpráv se zdá, že Metal Gear Rising: Revengeance nebude určen jen pro nové hráče, ale má i nejedno překvapení pro fanoušky Metal Gear série.

God of War: Ascension
Výrobce – SCE Santa Monica Studio | Vydavatel – Sony
Datum vydání – 15. března 2013
Platformy - Playstation 3
Kratos sice dokonal svoji pomstu ve třetím dílu, ale už předem bylo jasné, že tímto série rozhodně nekončí. Už letos se vrátí ve svém novém dobrodružství, které se tentokrát posune v čase úplně na začátek. Po příběhové stránce můžeme čekat zřejmě standard, ale ona se ani moc nebude lišit hratelnost, která ani nyní nebude šetřit kýbly krve. Singleplayerová část rozhodně nepřekvapí, ale rozhodně by se mělo jednat o kvalitní porci zábavy. Největší očekávání jsou směřována spíše k multiplayeru, který bude mít v sérii premiéru, navíc podle prvních dojmů se zdá, že by mohlo jít o velkou zábavu na desítky hodin. Ostatně si stačí přečíst naše dojmy, abyste věděli, že God of War: Ascension je právem jednou z nejočekávanějších her roku.

Gears of War Judgment
Výrobce – People Can Fly | Vydavatel – Microsoft
Datum vydání – 19. března 2013
Platformy - Xbox 360
I když se zdálo, že si dá série Gears of War po třetím dílu pauzu, opak je nakonec pravdou. Minulý rok v létě během E3 byl oznámen spin-off prequel Judgment. Ten se točí kolem Damona Bairda, který byl i se svojí jednotkou Kilo, jíž tvoří ještě Cole Train, Garrron Paduk a dívka s rudými vlasy Sophia Hendricks, obviněn z vojenských zločinů – neposlechnutí rozkazů a ukradnutí tajného vojenského zařízení. Dozvíme se tak něco o historii zmíněných postav, co se týče hratelnosti, ta bude z větší části vycházet z původní trilogie, takže v ní bude přítomno jen minimum novinek, ale přiznejme si, kdo je u nového Gears of War čeká. Když dostaneme kvalitní brutální akci, u které se zase budeme královsky bavit, menší počet novinek jistě rádi oželíme. A kdo ví, třeba si vývojáři z People Can Fly připravují nějakou tu novinku, o které nevíme.

Komentáře