Rok 2013 z pohledu her - část 1

special  39
Martin Šmíd, 30. 12. 2012 20:45
Rok 2012 plný skvělých her je nenávratně pryč. Není třeba smutnit, protože když se podíváme, co pro nás v následujících měsících roku 2013 připravují herní vývojáři a vydavatelé, musí se každému vykouzlit úsměv na tváři. I když s největší pravděpodobností bude rok 2013 posledním silným rokem současné generace konzolí, dočkáme se dost možná nejlepších her, o čemž svědčí i náš seznam. Ten samozřejmě není kompletní, mnoho dalších her se do něj nedostalo, některé budou ještě oznámeny během roku, ale jako taková menší ochutnávka toho, co nás v následujících dvanácti měsících čeká, poslouží velmi dobře. Nyní se podívejte na prvních deset her, další části našeho seriálu budou pokračovat tento týden.

The Last of Us
Výrobce – Naughty Dog | Vydavatel – Sony
Datum vydání – 7. května 2013
Platformy - Playstation 3
Dost možná nejočekávanější hrou tohoto roku je ambiciózní projekt studia Naughty Dog s názvem The Last of Us, který má přinést nejen skvělé vizuální zpracování, atmosféru post-apokalyptického světa, ale také propracovaný příběh se spoustu zajímavých postav a nejedním velkým zvratem. Vše začíná dvacet let po vypuknutí houbové epidemie v jedné karanténní zóně v Bostonu, ve které žije několik přeživších. Jednou z nich je i inteligentní čtrnáctiletá dívka Ellie. Bohužel se už narodila do zničeného světa, takže ho nikdy neviděla takový, jaký byl před nákazou. Možná i díky tomuto faktu má zájem o kulturu a památky ze světa před dvaceti lety. Mezi přeživšími je i Joel. Jeho postava je zahalena docela velkou rouškou tajemství, ale vývojáři naznačují, že v minulosti zabil docela dost nevinných lidí. Pravděpodobně se tak nebude jednat o klasického kladného hrdinu, jakým je třeba Nathan Drake. Každopádně vše začne ve chvíli, kdy je Joel požádán umírajícím přítelem, aby se postaral o Ellie. Ze zatím neznámých důvodů musejí oba uniknout z karanténní zóny, ale něco se pokazí a armáda se je rozhodně zastavit. Proto Joel rozhodne, že je čas vyrazit na západ a doufat v zázrak. V zázrak, že se podaří přežít nejen před lidmi zmutovanými záhadným houbovým virem.

Castlevania: Lords of Shadow 2
Výrobce – Mercury Steam | Vydavatel – Konami
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
O hře Castlevania: Lords of Shadow 2 zatím moc informací nemáme, ale zatím poslední trailer musel navnadit nejednoho hráče, zvláště když první díl patří mezi nejlepší akční řežby této generace. Ve druhém dílu se vrací přímo Drákula, který bude muset čelit nové hrozbě. Těšit se můžeme nejen na zajímavý příběh, který naváže na svého předchůdce, ale vývojáři z Mercury Steam slibují i spoustu herních novinek a vylepšení. Datum vydání zatím nevíme, ale hra se objeví na pultech obchodů během tohoto roku, tipli bychom si někdy na podzim.

Metal Gear Solid: Ground Zeroes
Výrobce – Kojima Productions | Vydavatel – Konami
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Metal Gear Solid: Ground Zeroes, The Phantom Pain nebo Metal Gear Solid 5, ať už se tahle hra jmenuje, jak chce, její očekávání jsou pořádně vysoko. Zvláště po posledním traileru, který ukazoval Big Bosse v pořádně ošklivém snu v nemocnici. Takovouto psychlogickou hru od Hideo Kojimy zatím nepamatujeme, takže by mohlo jít o ono velké oživení série, která v posledních letech tak trochu přešlapovala na místě. Skvěle zní i informace o otevřenějším herním světě se spoustou nových možností, navíc to vše zabaleno do moderního FOX enginu. Rozhodně jedna z nejočekávanějších her roku 2013, takže doufejme, že se ji skutečně dočkáme v následujících dvanácti měsících.

Bioshock Infinite
Výrobce – Irrational Games | Vydavatel – 2K Games
Datum vydání – 26. března 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
První Bioshock byl jako blesk z čistého nebe. Jedna z nejlepších her této generace se už na konci března dočká pokračování, v němž se zhostíte role bývalého pinkertonského agenta Bookera DeWitta, který je vyslán do Kolumbie. Má za úkol zachránit Elizabeth, mladou ženu, která tam je už od dětství ve vězení právě v záhadném létajícím městě, ukrytého v oblacích. Vývojáři si do nového pokračování nepřipravili jen velkou změnu prostředí, ale i spoustu dalších novinek, které snad zachovají ducha původního dílu, ale také osvěží hratelnost. Ukázky zatím vypadají dobře, takže věříme, že půjde o jednu z nejlepších her právě započatého roku.

Dead Space 3
Výrobce – Visceral Games | Vydavatel – Electronic Arts
Datum vydání – 8. února 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Na oznámení Dead Space 3 jsme si museli počkat docela dlouho, naštěstí na vydání tak dlouho čekat už nebudeme, protože nové dobrodružství Isaac Clarka doputuje na pulty obchodů už za pět týdnů. A o čem třetí díl bude? Po nouzovém přistání na nehostinné planetě Tau Volantis zjistí hrdina příběhu Isaac Clarke, že právě zde se může ukrývat klíč k likvidaci hrozby nekromorfů. Během hledání odpovědí na nastalé otázky se bude muset vyrovnávat nejen s mrazivými podmínkami při teplotách hluboko pod bodem mrazu, ale také s vysoce vyvinutými protivníky z nové generace nekromorfů, gigantickými bossy, a dokonce nepříčetnými a zfanatizovanými lidmi. Isaac naštěstí není sám. Kdykoli během akce se může k hráči v rámci kooperativního režimu připojit další hráč na bázi systému drop-in/drop-out. V rámci kooperativní hry s postavou seržanta Earthgovu Johna Carvera čeká na vás odhalení dalších podrobností příběhu.

Grand Theft Auto 5
Výrobce – Rockstar Games | Vydavatel – 2K Games
Datum vydání – 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Rok 2013 by se dal označit i jako rokem hry Grand Theft Auto a těch ostatních. Rockstar Games nikdy ještě nezklamal, navíc s nejnovějším dílem své velkolepé série míří pořádně vysoko. Nyní tu jsou tři hlavní hrdinové, Michael, otec od rodiny, která z něj vysává jenom peníze, Trevor, jehož druhé jméno je zločin, no a mladý Franklin, který si žil od dětství na ulici, takže se s všelijakým zločinem setkává dost dlouho, aby do něho mohl sám naskočit. Grand Theft Auto 5 slibuje nejenom tři hlavní hrdiny, do kterých se bude možné během misí libovolně přepínat, ale i živoucí svět, v němž bude spousta vedlejších aktivit. Pokud vás zajímají všechny doposud známé skutečnosti o této velehře, stačí si přečíst naše stále aktuální preview - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=grand-theft-auto-5-171970 .

Crysis 3
Výrobce – Crytek | Vydavatel – Electronic Arts
Datum vydání – 22. února 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Tento rok se vrátíme v roli Proroka do New Yorku v akční hře Crysis 3, který byl zapouzdřen do nanokopule vytvořené zločineckou organizací Cell Corporation. „Takzvaná „Kopule svobody“ v New York City je ve skutečnosti deštným pralesem v ulicích někdejšího velkoměsta, nyní oplývajících převislými stromy, neproniknutelnými mokřinami a divokými řekami. Uvnitř „Kopule svobody“ se nachází sedm charakteristických prostředí plných nástrah známých jako „Sedm divů“,“ stojí v prohlášení vývojářů, pro které je Crysis 3 zatím nejambicióznějším projektem. Kromě nových lokací nebudou chybět ani noví nepřátelé, na které bude možné využít několik novinek v arzenálu, jako třeba kompozitní luk.

Beyond: Two Sous
Výrobce – Quantic Dream | Vydavatel – Sony
Datum vydání – 2013
Platformy - Playstation 3
Hra Heavy Rain ukázala, že i originální náměty mohou uspět u hráčů, kteří nechtějí jen samé akční řežby, kde se drží neustále jedno tlačítko pro střelbu. Vývojáři ze studia Quantic Dream si okamžitě plácli se Sony na nové hře, která se jmenuje Beyond: Two Sous, a jak už asi víte, hlavní hvězdou je tentokrát na oscara nominovaná herečka Ellen Page, která ztvární hlavní hrdinku Judy Holmes. Ta už od dětství podvědomě cítí, že jí obklopují duchové. Během hry tak budete muset odkrýt tuto záhadu s mysteriózními bytostmi, které ovšem nikdy neviděla, ale doprovázejí ji na každém kroku a ochraňují před těmi, kdo jí chce ublížit.

Splinter Cell Blacklist
Výrobce – UbiSoft Toronto | Vydavatel – UbiSoft
Datum vydání – jaro 2013
Platformy - Xbox 360 a Playstation 3
Během roku 2013 se vrátí i Sam Fisher, který bude muset zlikvidovat novou hrozbu v podobě teroristů. A o čem nový díl bude? „Armáda Spojených států je přítomna ve dvou třetinách zemí po celém světě. Skupina zběhlých států má této situace po krk a zahájí teror zvaný Blacklist - smrtící odpočítávání stupňujících se teroristických útoků na zájmy Spojených států. Sam Fisher se stává velitelem nově zformované jednotky 4th Echelon: tajná jednotka která je pod velením prezidenta Spojených Států. Sam a jeho tým musí dopadnout teroristy za každou cenu a zastavit odpočet Blacklistu,“ hlásá oficiální popis hry od UbiSoftu. Jak ukazují poslední záběry, nebude nás čekat jen akční jízda, jak naznačovala první prezentace, ale i stealth pasáže, které udělají radost fanouškům prvních dílů.

Aliens: Colonial Marines
Výrobce – Gearbox Software | Vydavatel – SEGA
Datum vydání – 12. února 2013
Platformy - Xbox 360, Playstation 3 a Wii U
Kde kdo si už myslel, že se hry Aliens: Colonial Marines ani nedočkáme. To by samozřejmě byla chyba, protože s každou novou ukázkou vypadá lépe. Aliens: Colonial Marines začíná na zdánlivě opuštěné lodi, U.S.S. Sulaco, navracející se zpět na oběžnou dráhu kolem LV-426. Ve hře se chopíte vysoce kvalifikovaných koloniálních mariňáků Spojených států, kteří jsou naloděni na opuštěnou loď, aby odhalili osud bývalé posádky. Při pátrání za pravdou, proč bylo lidstvo vystaveno na milost a nemilost vražedným a smrtícím druhům z vesmíru, budou muset bojovat, aby přežili nevýslovný horor i svou vlastní úzkost.

Komentáře