Rok 2011 – rok Xboxu 360?

special  43
Martin Šmíd, 15. 12. 2010 18:15
Včera jsme vám přinesli článek, ve kterém se zmiňujeme o Playstation 3 exkluzivních hrách, které vyjdou v příštím roce. Už z jejich seznamu bylo jasné, že to Sony příští rok solidně rozjede a bude hráče zásobovat velkým množstvím těchto her. Nyní nadešel čas, abychom se podívali na zoubek konzoli Xbox 360 a na hry, které se chystají exkluzivně pro ni. Už z letmého seznamu je jasné, že Microsoft bude v příštím roce sázet hlavně na Kinect.

Sony má na příští rok neuvěřitelnou přesilu hardcore her, které uspokojí určitě všechny tradiční hráče. Proto musí pohled na připravované hry pro Xbox 360, které nejsou určeny pro Kinect, přinést trochu údivu. Ano, zatím jsou oznámeny jen tři velké Xbox 360 exkluzivní hry, z toho jedna bude i na PC a později dost možná i na Playstation 3. To je určitě hodně málo pro tradiční hráče. Je každopádně možné, že několik dalších ještě Microsoft oznámí během následujících týdnů a měsíců. Možná se dočkáme v příštím roce vydání hry Codename: Kingdoms od Cryteku, ale na to bychom nevsadili ani zlámanou korunu.

Pokud ale vlastníte kamerku Kinect, tak při pohledu na hry, které se na ní chystají, si možná připadáte jako v jednom krásném snu. Her je hodně, dokonce i většina mířených pro klasické hráče. Microsoft v příštím roce zřejmě vsadí na jednu kartu, která mu buď vyjde, nebo se z ní stane velký propadák. Ono ostatně, proč by na ní nevsadil, když je kamerka Kinect neustále vyprodaná a už nyní ji má doma 4 miliony hráčů. Pokud tak máte Kinect i vy, tak zřejmě budete chrochtat blahem. Her bude opravdu hodně a to nemluvíme ještě o těch, které budou v příštím roce oznámeny. Určitě mezi nimi budou nějaké ty společenské hříčky a další minihry, ale o nic zatím nevíme ani to ň. Pojďme se tak raději podívat, co že se to tedy chystá. Raději hry rozdělíme na dvě kategorie, abyste měli lepší přehled.

Hry bez podpory Kinectu

Gears of War 3 - Příběh třetího dílu se odehrává rok a půl po díle druhém. Děj se bude opět odehrávat na planetě Sera, přičemž poslední lidská města padla, vedení COG bylo rozpuštěno a je v nenávratnu pryč, a po planetě se toulají poslední skupinky lidí, které každým dnem bojují o holé přežití. Jediné bezpečné místo je, zdá se, obrovská plující loď Raven´s Nest. Zde se v tuto dobu nachází i hrdina předchozích dvou dílů, Marcus Fenix a jeho věrný přítel Dominic Santiago. Tihle dva na stejné lodi mohou znamenat jediné - věci brzy naberou neuvěřitelný spád a půjde se do boje. Opravdu se tak stane ve chvíli, kdy na lodi přistane velitel COG a Marcusovi sdělí, že jeho otec žije a že zná způsob, jak se vyhnout téměř jistému vyhubení lidské rasy. No, a protože Marcus bude chtít svět zachránit a dost pravděpodobně vidět i svého živého/mrtvého otce, vydá se na nebezpečnou cestu, kde nebudou chybět hektolitry krve a tuny uřezaných končetin. Tentokrát se ale celý příběh nebude točit kolem Marcuse. Své epizody dostanou i ostatní postavy, jako je třeba už zmíněný Dom, nebo nová ženská postava Anya. Ano, ve třetím díle opravdu potkáte vojandy a podle prvních obrázků je vidět, že přinejmenším Anye to hodně sluší.

Forza Motorsports 4 - Čtvrtá Forza Motorsports byla oznámena teprve před několika dny, ale ihned se z ní stala jedna z nejdůležitějších her pro Xbox 360. Informací, co bude obsahovat, je zatím málo, ale vývojáři slibují značně vylepšený třetí díl, který přinese spoustu novinek a herních režimů. Pokud jste se dívali na trailer, tak vám určitě neunikla podpora pro Kinect, která bude ve speciálním prohlížecím režimu, ale ani rally a několik dalších libůstek. Pokud tak máte rádi závodní hry, tak vás v příštím roce čeká další, zřejmě můžeme říci už nyní, povedený kousek do vaší sbírky.

XCOM - Herní vydavatel 2K Games letos oznámil, že jeho studio 2K Marin připravuje hru XCOM. Původně se jednalo o strategickou sérii, ale nejnovější díl půjde ve šlépějích FPS akcí, přičemž bude hodně spoléhat na hutnou atmosféru. Příběh zavede hráče do USA 50. let, kde vládně docela velká idylka a všichni vyhlížejí zdárné zítřky. Až tedy do chvíle, než se planeta Země ocitne pod invazí mimozemské civilizace, která si ji chce přivlastnit. Jak už správně tušíte, tak se chopíte role Williama Cartera, kterým budete muset zamezit zániku lidské rasy. Každopádně už to, že za hrou stojí tvůrci druhého Bioshocku, dává tušit, že hráče čeká opravdu nevšední zážitek.

Další exkluzivní hry pro Xbox 360: The First Templar (bude i PC verze)

Hry pro Kinect

StarWars Kinect - Asi největším Kinect titulem, který byl ohlášen už na letošní E3, byl StarWars Kinect. Později bylo upřesněno, že vyjde na konci příštího roku, přičemž na hráče čeká máchání virtuálního světelného meče, kterým budou tlouct stovky nepřátel. Samozřejmostí je poté využívání i všelijakých sil. Jinak by se StarWars Kinect neměl tolik lišit od posledního Harryho Pottera. Hra opět bude chodit za vás a na vás podle všeho bude jen ona akční složka. Uvidíme, jestli si s touto hrou vývojáři z Terminal Reality poradí lépe, jak jejich kolegové z EA.

Rise of Nightmares - Začínáme hrami, které byly oznámeny, ale moc se o nich neví. První z nich je Rise of Nightmares od SEGY. Jedná se o hororovou hru, kterou budou hráči ovládat jen pomocí Kinectu. Bohužel více zatím oznámeno nebylo, takže si na nějaké ty informace musíme počkat. Každopádně vydání je stanoveno na příští rok.

Codename D - Codename D od studia Grasshopper a vývojáře Suda 51 je akční hardcore hra, kterou v příštím roce vydá Microsoft. Stejně jako v předchozím případě o ní moc nevíme. Více informací snad přijde v následujících týdnech a měsících.

Project Draco - Na hře Project Draco pracují vývojáři ze studia Grounding. Hráči se v ní chopí obrovského draka, se kterým budou bojovat na zemi i ve vzduchu proti nepřátelům. Pomocí gest tak budete ovládat obrovskou nelítostnou bestii, která bude učiněným strojem na smrt. Pokud vývojáři splní vše, co naslibovali, tak by nás mohla čekat celkem příjemná fantasy hra plná draků a kouzel.

Fantastic Pets - Při startu kamerky Kinect budou mít hráči k dispozici hru Kinect Animals, kde si budou moci hrát s virtuálním zvířátkem. Herní vydavatel THQ nedávno oznámil, že vydá velmi podobnou hru, která se bude jmenovat Fantastic Pets. Hráči se v ní chopí nějakého toho chlupáče, jako je kočka nebo pes, ale chybět nebude ani nějaký ten plaz. Svého mazlíčka pak budou moci různě geneticky upravovat, až třeba z nevinně vypadajícího ještěra vyroste ohnivý drak. Chybět nebudou nejrůznější minihry, během kterých si budete moci s novým mazlíčkem hrát, a dokonce hra rozezná přes Kinect i váš hlas.

Haunt - Na hře Haunt pracuje NanaOn-Sha, tvůrce populárních her Parappa the Rappa. To už samo o sobě budí velkou pozornost. Haunt ovšem nebude nějakou další párty hrou, ale first-person hororová hra, ovládaná jen pomocí vašich gest. Na více informací si stejně jako v předchozích případech musíme počkat.

Další hry pro Kinect: Steal Battalion: Heavy Armor, Kinect Brain Training, Michael Phelps: Push the Limit

Ze seznamu je vidět, že je v přípravě opravdu hodně zajímavých her pro Kinect. Je ovšem otázka, jestli všechny vyjdou v příštím roce. Zatím se totiž o nich moc neví a zdá se, že ještě několik měsíců ani vědět nebudeme.

Pokud Kinect zatím nemáte nebo si ho neplánujete zakoupit, tak vás určitě potěší alespoň tradiční multiplatformové hry, jako je Mortal Kombat, Dragon Age 2, The Elder Scrolls V: Skyrim, SSX: Deadly Descents, Portal 2, Batman: Arkham City, Dead Space 2, Tomb Raider, Knights Contract, Dmc, Bulletstorm, Need for Speed Shift 2, Brink, RAGE, Warhammer 40K: Space Marine, Crysis 2 nebo Battlefield 3.

To bychom měli k Xboxu 360, který bude čekat docela složitý rok. Microsoft se totiž bude snažit hráče donutit k nákupu Kinectu, z čehož můžou trpět tradiční hráči, tedy alespoň z pohledu exkluzivních titulů. Každopádně těch multiplatformových bude i tak dost a byl by v tom čert, aby několik z nich nebylo opravdovou bombou. Hráči na Xboxu 360 tak určitě budou mít co hrát.

Komentáře