Prvních 12 měsíců života Nintenda 3DS

special  15
Martin Šmíd, 24. 3. 2012 17:15
Přesně před rokem jsme vám přinesli naše dojmy z konzole Nintendo 3DS. Ta se právě dostávala na trh a Nintendo si zřejmě malovalo, že bude stejně úspěšná od prvního dne, jako její starší sestřička. Bohužel něco se povedlo, něco už méně, přesto nyní můžeme s klidným srdcem říci, že se tu Nintendo 3DS mezi námi slušně zabydlelo a určitě bude i do budoucna patřit mezi hodně sledované konzole, ať už díky novým službám nebo hrám. Pojďme se ohlédnout za prvními dvanácti měsíci života konzole Nintendo 3DS, abychom si je tak trochu připomněli a shrnuli.

Nintendo 3DS startovalo v Japonsku v únoru 2011 a nadšené zprávy musely všechny navnadit i v Evropě. Ostatně, za první týden se prodalo skvělých 374 764 kusů konzole, což je velmi pěkný výsledek. Asi nikoho nepřekvapil nejlépe prodávaný launch titul, jímž se stal Professor Layton and the Mask of Miracle. Hráči v Evropě si museli na svoji novou konzoli měsíc počkat. 25. března Nintendo konečně doputovalo k Evropským břehům, o den později se poté dočkali i hráči v US. Začátek měla nová konzole opravdu velkolepý, dokonce se mohlo Nintendo pochlubit prodeji, protože 3DS se stalo nejlépe startující kapesní konzolí. V Evropě se za první týden prodalo 303 000 kusů, v US to bylo kolem 440 000 konzolí. Na konci března hlásí Nintendo už 3.61 milionů prodaných 3D konzolí, takže sečteno a podtrženo, start se rozhodně povedl. Ostatně, my jsme vám přinesli i celou řadu recenzí na launch hry. Ty si nyní můžete připomenout.

Nintendo 3DS - test konzole - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=nintendo-3ds-recenze-konzole-163955&sekce=specialy .

Super Street Fighter IV 3D Edition - 9/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=super-street-fighter-4-3d-edice-163944&sekce=recenze .
Pilotwings Resort – 7/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=pilotwings-resort-163943&sekce=recenze .
Nintendogs + Cats – 8/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=nintendogs-cats-163945&sekce=recenze .
Rayman 3D – 7/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=rayman-3d-163978&sekce=recenze .
Tom Clancy's Ghost Recon: Shadow Wars – 7/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=tom-clancy-s-ghost-recon-shadow-wars-164030&sekce=recenze .
Asphalt 3D – 5/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=asphalt-3d-164025&sekce=recenze .
Splinter Cell 3DS – 4/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=splinter-cell-3d-164005&sekce=recenze .
Super Monkey Ball 3D – 7/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=super-monkey-ball-3d-164027&sekce=recenze .

Zatímco start konzole proběhl naprosto v pořádku, následující týdny ukázaly, jak špatné rozhodnutí Nintendo udělalo, když přepustilo hlavní hry třetím stranám. Konzole měla těžit hlavně z her od UbiSoftu, ale jak se ukázalo, jejich kvalita byla dost za očekáváním a ve většině případů se jednalo jen o ochuzené porty s naroubovaným 3D efektem. Cena za největší drzost poté putovala do EA za port hry The Sims 3, jemuž bylo nejlepší se vyhnout velkým obloukem. V dubnu začalo Nintendo 3DS pomalinku strádat a nových her bylo neuvěřitelně málo a nějakou tu kvalitnější jsme neviděli ani na konci tunelu. Za zmínku snad stojí jen Combat of Giants: Dinosaurs 3D kvůli své otřesné kvalitě, naopak 2D plošinovka Rabbids 3D hratelností potěšila, ne už tak svoji délkou.

Combat of Giants: Dinosaurs 3D – 3/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=combat-of-giants-dinosaurs-3d-164188&sekce=recenze .
Rabbids 3D – 6/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=rabbids-3d-164187&sekce=recenze .
Pro Evolution Soccer – 6/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=pro-evolution-soccer-2011-3d-164323&sekce=recenze .

Květen byl pro Nintendo 3DS další z nic moc měsíců, ačkoliv vyšel slušný Steel Diver a velmi dobrá bojovka Dead or Alive Dimensions. Na malou nabídku her samozřejmě zareagovali i hráči a prodeje se propadly o desítky procent a Nintendo mělo najednou velký problém. O konzoli nebyl moc velký zájem, navíc se na Nintendo valila kritika za nepřipravenost a malou zásobu her. Vše měl spravit červen, kdy vyšel remake hry The Legend of Zelda: Ocarina of Time, jenž si od nás odnesl maximální hodnocení. Prodeje sice na malou chvilku vyletěly, ale nešlo o nakopnutí, jaké bylo v tu chvíli potřeba. I proto se začínaly ozývat hlasy, že už na trhu není místo pro speciální herní zařízení na cesty. Červen byl pro majitele Nintenda 3DS důležitý z důvodu vypuštění velkého updatu, který přinesl očekávaný eShop. Na něm bylo dostupných několik Virtual Console a 3D Classics her, dokonce i nějaký ten trailer.

Dead or Alive Dimensions – 9/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=dead-or-alive-dimensions-164538&sekce=recenze .
Steel Diver – 7 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=steel-diver-164465&sekce=recenze .
The Legend of Zelda: Ocarina of Time – 10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=the-legend-of-zelda-ocarina-of-time-3d-165029&sekce=recenze .

Na začátku července chtěl zamíchat kartami Capcom se svojí hrou Resident Evil Mercenaries 3D. Ta ovšem sklidila docela velkou kritiku, ačkoliv nám se třeba docela líbila. Také jsme ale nemohli přehlédnout fakt, že Mercenaries pro samostatnou hru rozhodně nestačí a chtělo by to nějaký přídavek. Bohužel ani Resident Evil nezabránil klesajícím prodejům a Nintendo proto muselo jednat. 28. července Nintendo přišlo s šokující, ale přesto očekávanou zprávou. Nintendo 3DS jde s cenou dolů, a to rovnou o jednu třetinu. Aby se Nintendo omluvilo současným majitelům, kteří koupili konzoli za starou cenu, slíbilo pro ně Ambassadors program, během něhož později dostali 20 starších her zdarma. Mezi NES hrami byl Metroid, Open Tournament Golf, Wrecking Crew, Yoshi, Zelda II: The Adventure of Link, Super Mario Bros., Donkey Kong Jr., Balloon Fight, Ice Climber a The Legend of Zelda. Co se týče GameBoy Advance her, tak mezi nimi byly F-Zero for Game Boy Advance (Maximum Velocity), Super Mario Advance 3, Zelda: The Minish Cap, Fire Emblem Seima no Kouseki, Kirby & the Amazing Mirror, Mario Kart Advance, Mario vs Donkey Kong, Metroid Fusion, Wario Land Advance a Made in Wario.

Resident Evil Mercenaries 3D - 7/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=resident-evil-mercenaries-3d-165093&sekce=recenze .

V létě se prakticky nemluvilo o ničem jiném, než o slevě a vyjadřovali se k ní nejrůznější herní analytici. Her bylo v létě rovněž málo, přesto snížení ceny konzole se 12. srpna projevilo a prodeje stouply o několik desítek procent. V září konzoli určitě pomohl i remake Star Foxu 64 spolu s Driverem 3D, na něhož jsme nakonec zapomněli a nenapsali si o kopii na recenzi. Každopádně šlo o povedenou hru. Bylo ale vidět, že pro Nintendo bude hodně důležitý listopad a prosinec, na který soustředilo i svoje největší hity, takže ještě říjen přenechalo třetím stranám. Ty vydaly několik multiplatformních her.

Star Fox 64 3D – 8/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=star-fox-64-3d-165834&sekce=recenze .

V listopadu to ale přišlo. Jako první se na trhu objevil Super Mario 3D Land a velké šílenství bylo na světě. Milionové prodeje během několika týdnů, do toho se samozřejmě prodávala i konzole jako housky na krámě a Nintendo si mohlo najednou mnout ruce. Ve stínu Maria ovšem byly další zajímavé hry jako Tales of the Abyss, Shinobi nebo Cave Story 3D. Určitě povedený měsíc. Nintendo ovšem nezpomalilo a v prosinci vydalo další velký hit, kterým byl Mario Kart 7. Další multimilionový hit byl na světě a prodeje konzole stouply o několik stovek procent. Konečně se konzole prodávala tak, jak Nintendo chtělo. Po Vánocích a Novém roce přišlo sčítání, po němž bylo oznámeno překonání 15 milionů prodaných konzolí.

Super Mario 3D Land – 9/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=super-mario-3d-land-166571&sekce=recenze .
Mario Kart 7 – 9/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=mario-kart-7-166749&sekce=recenze .
F1 2011 – 7/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=f1-2011-3ds-166666&sekce=recenze .
James Noir’s Hollywood Crimes - 7/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=james-noir-s-hollywood-crimes-166934&sekce=recenze .

Prodeje v lednu trošinku padly, ale to se samozřejmě dalo očekávat, přesto si 3DS vedlo ve srovnání s konkurencí velmi dobře. Leden navíc byl důležitý pro majitele 3DSka z důvodu uvedení her CRUSH 3D a Resident Evil Revelations. V lednu navíc Nintendo začalo v Evropě vydávat hratelné demoverze, přičemž jako první se na eShopu objevila demoverze na Resident Evil Revelations a Cooking Mama 4. V dalších týdnech poté následoval i Metal Gear Solid 3D: Snake Eater.

Resident Evil Revelations - 9/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=resident-evil-revelations-167369&sekce=recenze .

Únor byl už o něco lepší, protože se nejprve objevila hra Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games, která ačkoliv nebyla nejlepší, určitě nemalým dílem pomohla prodejům samotné konzole. Pravděpodobně nejočekávanější hrou února byla bojovka Tekken 3D Prime Edition, která ale nakonec zůstala docela za očekáváním. Sice nabídla solidní hratelnost, ale malá nabídka režimů ji táhla hodně dolů. Březen začal pro Nintendo 3DS dobře, protože se nejprve objevil očekávaný Metal Gear Solid: Snake Eater 3D a včera se poté dostal na pulty obchodů i Kid Icarus: Uprising, na který vám přineseme recenzi v následujících dnech. Další hry na sebe určitě nenechají čekat, takže by se dalo říci, že po celkem slabém startu se Nintendo 3DS rozjelo a zdá se, že se jen tak nezastaví. V současnosti je na trhu spousta kvalitních her, spolu s nízkou cenou konzole, jde o určitě dobrou investici.

Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games - 7/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=mario-sonic-at-the-london-2012-olympic-games-3ds-167502&sekce=recenze .
Tekken 3D Prime Edition - 7/10 - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=tekken-3d-prime-edition-167821&sekce=recenze .
Metal Gear Solid: Snake Eater 3D - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=metal-gear-solid-snake-eater-3d-167978&sekce=recenze .

My vám budeme i do budoucna přinášet recenze na důležité Nintendo 3DS hry. Za poskytnutí her na recenze děkujeme firmě Conquest entertainment.


Mario Tennis Open - 7/10 - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=mario-tennis-open-170200 .

Komentáře