Prince of Persia: The Sands of Time

special  6
Martin Šmíd, 3. 6. 2010 0:51
Filmy podle úspěšných videoher to nemají lehké. Většinou doplácejí na slabší rozpočet, nezkušené režiséry a nekvalitní scénáře. Ani celkem kvalitní herci pohromu většinou neodvrátí, což se ukázalo už v celé řadě předchozích adaptací, jako třeba Tomb Raider. Když jsme se dozvěděli, že vzniká i film podle populární videohry Prince of Persia, zavládlo v nás menší zděšení, protože tuto herní sérii máme opravdu rádi. Když ale bylo rozhodnuto, že jako producent usedne do křesla Jerry Bruckheimer, tak jsme se na film začali i docela těšit. Pojďme se podívat, jestli se vyplatí zajít na film Princ z Persie: Písky času do kina nebo je lepší si raději zahrát starší hru a sedět doma.

Ačkoliv název filmu může poukazovat na první díl herní písečné trilogie, je třeba říci, že film nemá s hrou vůbec nic společného, ať už se jedná o postavy, tak samotný příběh. Hlavní hrdina Dastan se nenarodil jako princ, ale jako malý sirotek je adoptován králem, kterému se zalíbí jeho odvaha. Uběhne spousta let a z prince už je pořádný chlapák, který pravděpodobně dřel každý den od adopce v posilovně. Má dokonce i dva bratry, se kterými se hned na začátku rozjíždí zničit svaté město Alamut, které má dodávat zbraně nepřátelům Persie. Protože je ale vše výmysl a Alamut žádné zbraně nedodává, je zanedlouho zabit Dastanův adoptivní otec, přičemž celá vina je svalena právě na Dastana. Vydává se tak na úprk s princeznou Taminou, aby očistil své jméno a našel pravého vraha svého otce. Příběh je pochopitelně více zamotanější, než se na první pohled zdá, přesto je scénář napsaný celkem jednoduše a po odchodu z kina byste měli mít ve všem jasno. Žádné další hádanky nebo vedlejší zápletky ve filmu nenajdete. Co ale ve filmu už najdete, jsou někdy zbytečné scény, které spíše zdržují samotné vyprávění filmu a zasloužily by si nemilosrdně vyškrtnout. Scénář filmu je tak jen lehce nadprůměrný a zasloužil by si ještě nějaký ten čas v pracovnách scénáristů.

Pojďme se nyní podívat na herecké obsazení, které budilo pozornost už před uvedením filmu do kin. Jake Gyllenhaal v roli hlavního hrdiny celkem obstál, ale je vidět, že by se spíše hodil do nějakého toho romantičtějšího filmu. Herní princ je přeci jen větší drsňák a když zařve, musí být jasno. To Jake Gyllenhaal neumí a jeho něžný pohled na vše, co se ve filmu mihne, rozhodně nepřipomíná pohled udatného bojovníka, jakého se nám snaží tvůrci líčit. Jinak ale Jake Gyllenhaal provádí téměř vše, co jeho herní předloha. Skáče z římsy na římsu, provádí opravdu moc pěkné akrobatické kousky a pochopitelně mu to jde i dobře s mečem. Princovi dobře sekunduje princezna Tamina v podání Gemmy Arterton, která se této role zhostila tím nejlepším možným způsobem a nutno podotknout, že jí opravdu sedí. Dokáže totiž člověka zaujmout a při delším rozhovoru ho udržet očima na plátně kina, což se ostatním postavám moc nedaří. Občas se i nad jejím až komediálním vystupováním i zasmějete. Bohužel to je asi tak vše, u čeho pohnete ústy, tedy pokud nebudete zívat. Více vtipných hlášek by filmu rozhodně neuškodilo. Zvláště když s nimi Princ ve hře rozhodně nešetří. Dobře svoji roli ztvárnil i Alfred Molina. To naopak Sir Ben Kingsley trošinku zklamal a na oscarového herce bychom čekali možná trošinku více.

Princ z Persie: Písky času je především akční film, takže jsme byli zvědaví, jak na tom budou všelijaké šarvátky. Z počátku jsme z nich měli hodně dobrý pocit, přičemž všemu dopomáhal i Jake Gyllenhaal, který zvládá akční pasáže opravdu dobře a s naprostou elegancí. Co už je ale horší, je režie a střih samotných akčních pasáží. Jde o něco, co se režisérovi Mikeu Newellovi ani trošinku nepovedlo a po nějaké té době je z choreograficky dobře zvládnutých scén jeden velký guláš, kde se ztrácí nejen hlavní hrdina, ale i režisér, a co je nejhorší - i diváci v kině. Vše se tak snaží Mike Newell maskovat vysokým rozpočtem, který je údajně 200 milionů dolarů (za takový rozpočet natočil před deseti lety Peter Jackson celou trilogii Pána prstenů). Speciální efekty jsou tak opravdu pěkné a některé záběry vypadají opravdu monumentálně. Pochválit musíme i soundtrack filmu, o který se postaral Harry Gregson-Williams.

Když jsme odcházeli z kina, tak se musíme přiznat, že jsme zklamáni rozhodně nebyli. Očekávali jsme totiž hodně velký průšvih, což se nakonec nestalo a Princ z Persie: Písky času je celkem povedená herní adaptace, u které když vypnete mozek, určitě se budete i bavit. Sice by si film možná zasloužil trošinku lepší režii, když už stál tolik peněz, ale Bruckheimer nezklamal ani nyní. Nyní už jen počkat, jak film dopadne u diváků a jestli vydělá na případný druhý díl.

Hodnocení - 6/10

Komentáře