Playstation Portable - velké hry na cesty

special  29
Martin Šmíd, 17. 2. 2012 23:24
Za pár dní u nás startuje nová kapesní konzole Playstation Vita, takže je ideální čas se podívat, jak si vedl její předchůdce Playstation Portable, který startoval v roce 2004. Trošinku se prodereme historií, ale podíváme se i na zásadní hry, kterých bylo slušné množství.

Když Sony s prvním Playstationem vstoupila na konzolový trh, byla jen otázka času, než udělá další krok a nabídne kapesní variantu, jakou měl v té době její největší konkurent – Nintendo. První koncept Sony měla už na konci roku 2000. Tehdy ještě bez analogové páčky a dalších vlastností, jenž se později měly stát hlavními výhodami nad konkurencí. Poprvé Sony promluvila o PSP na E3 2003, kde byly zveřejněny technické parametry a několik informací. Samotná konzole byla prezentována na stejné výstavě až o rok později a Sony od začátku říkala, že se jedná o "Walkman 21. století", tedy multimediální centrum, na kterém můžou uživatelé přehrávat hry, filmy, fotky i hudbu. V té době ale ještě nikdo netušil, že právě slova o multimediálním centru budou tím, co konzoli dost podlomí nohy.

Playstation Portable startuje nejprve v Japonsku, a to 12. prosince 2004. Ihned je prodáno 200 tisíc kusů. V Severní Americe se hráči dočkávají moderní herní konzole 24. března za cenu 249 amerických dolarů. Hráči v Evropě v tu dobu ještě čekají a dočkávají se až o půl roku později, přesně 1. září. Sony je na začátku napadána za vysokou cenu konzole v Evropě, ale i tak prodává za první týden více než jeden milion kusů. Start měl Playstation Portable určitě dobrý, a nyní už záleželo jen na hrách, které jí dokážou dále prodat.

Hned na start mělo PSP 24 zajímavých her, mezi kterými byl Wipeout Pure, World Tour Soccer, Twisted Metal: Head On, Need for Speed Rivals, Metal Gear Acid, Dynasty Warriors, Ape Escape: On the Loose a nepostradatelný Ridge Racer. Rozhodně bylo z čeho vybírat, navíc Sony od začátku prosazovala i UMD filmy. Těch vyšlo v prvních měsících poměrně dost, ačkoliv s dostáním v České republice to bylo pochopitelně slabší. Po několika měsících se ovšem ukázalo, že tudy cesta nevede a filmová studia se rozhodla od vydávání UMD filmů upustit. UMD formát tak byl do budoucna využíván jen pro videohry pro PSP.

Sony svoji kapesní konzoli neustále vylepšovala a přidala třeba internetový prohlížeč a několik dalších, spíše menších prográmků. Patrně nejvíce zásadním updatem byl ten, který přinesl podporu služby Playstation Network a s ním i obchod Playstation Store. Sony díky provázanosti služby s Playstationem 3 mohla nabídnout okamžitě nové hry ke stažení, navíc začala vydávat i starší PSone klasiky, nově hratelné na PSP. Digitální distribuci na PSP určitě pomohla i služba Minis, která nabídla menší stahovatelné hry, převážně předělávky z chytrých telefonů. Digitální distribuce byla jednou z výhod PSP oproti konkurenčnímu Nintendu DS, navíc i dneska se Nintendo v tomto tak trochu trápí. Na druhou stranu je pravda, že Sony tuto výhodu nedokázala patřičně využít, a to i díky několika přešlapům. Proč se ale hlavně nedařilo digitální distribuci, byly příliš vysoké ceny her, které neklesaly ani po několika měsících.

Zajímavé PSone hry na PSP - Castlevania Chronicles, Command & Conquer, Crash Bandicoot, Crash Team Racing, Final Fantasy VII, Syphon Filter, Gex, MediEvil, Driver, Fear Effect 1-2, Metal Gear Solid, Parasite Eve 2, Tomb Raider 1-5 nebo Legacy of Kain: Soul Reaver. Cena her je většinou mezi 70-135,-Kč. Najdou se samozřejmě i dražší kousky – Metal Gear Solid nebo Final Fantasy VII (270,-Kč). Sony v posledních týdnech začala skrze tuto službu vydávat i opravdu raritní kousky, které třeba vyšly původně pouze v Japonsku. I hráči v Evropě nyní mají možnost si je zahrát.

Zajímavé Minis hry na PSP - Age of Zombies, The Impossible Game, One Epic Game, MiniSquadron, Blimp: The Flying Adventures, Hot Shots Shorties, Robin Hood: The Return of Richard, Stellar Attack, Carnivores: Dinosaur Hunter, Mahjong Solitaire, Earthshield, Fort Commander: King’s Gambit, Spaceball: Revolution nebo Sheep Defense. V současnosti je na PS Store dostupných několik stovek Minis her. Jejich cena se pohybuje kolem 50-150,-Kč. Jen výjimečně je cena vyšší.

Na digitální distribuci chtěla Sony hodně sázet, ostatně iPhone a další zařízení ukázaly, kudy vede cesta. V roce 2009 Sony oznamuje na E3 konzoli PSP Go. Ta byla stavěna právě na digitální distribuci, proto neobsahovala UMD mechaniku. O úspěchu nebo o neúspěchu můžeme jenom debatovat, protože Go bylo jen další verzí konzole, která neměla nahradit starší model. Faktem samozřejmě je, že Go se prodávalo mizerně a možná i ukázalo Sony, že na čistě digitální distribuci nejsou hráči připraveni, proto dala do konzole Playstationu Vita slot na herní karty. Výsledkem bylo pozdější zrušení této verze PSPčka, a na trhu zůstala jen klasická verze s UMD mechanikou. V současnosti je možné koupit PSP s označením 3000, které je lehčí a tenčí, než původní 1000 model. V minulém roce Sony rovněž uvedla verzi PSP-E1000, která je matná, má jen mono reproduktory a neobsahuje připojení k internetu. Na druhou stranu stojí jen 99 euro, takže si jí může dovolit naprosto každý.

Playstation Portable za celý svůj život prodělal několik změn a rovněž přinesl i zajímavé hry. Těch sice nebylo tolik, zvláště v posledních měsících trošinku konzole strádala. Příčin, proč tomu tak bylo, je hned několik. První byla chyba u Sony, která nebyla schopná obstarat pravidelné zásobování novými hrami, což nedávno sama přiznala. Druhým problémem bylo velké pirátství, které konzoli hodně pošramotilo pověst především mezi vydavateli, kteří se raději rozhodli investovat svoje peníze jinde. Za pirátství si Sony tak trochu mohla sama, protože cena her byla příliš vysoká. U konzole Playstation Vita by tak měla být situace úplně jiná. Přesto hodnotit život konzole Playstation Portable musíme pozitivně, ostatně má na svém kontě přes 71 milionů prodaných kusů. Ve srovnání s Nintendem DS je tento počet sotva poloviční, ale na druhou stranu, kolika konzolím se podařilo toto číslo překonat.

Konzoli nechme konzolí a pojďme se podívat na hry. Na Playstation Portable vyšlo několik stovek her, těch kvalitních sice bylo o poznání méně, ale přesto jich bylo více, než byl schopen hráč za celou dobu konzole zahrát. V dnešní době je hodně populární akční žánr, hlavně střílečky, a ty pochopitelně nechyběly ani na PSP. Klasickým zástupcem tohoto žánru bylo Call of Duty: Roads to Victory, ale i Medal of Honor: Heroes se svým druhým dílem. Také vyšel na PSP i originální díl série Resistance s podtitulem Retribution. Až na poslední jmenovanou hru, která byla kvalitou o poznání výše, šlo sice o velmi dobré hry, ale kvalitou nikdy svých kolegů na velkých konzolí nedosáhly. Možná i proto se většina her z FPS žánru na PSP dostala v trošinku jiné formě. Třeba Killzone: Liberation nebyl FPS hrou, ale hrou viděnou shora, což hratelnosti jen a jen pomohlo. Navíc mnoho hráčů považuje Liberation za nejlepší díl série.

To akčních adventur a her viděných z třetí osoby bylo na PSP o poznání více. Tomb Raider: Anniversary a Tomb Raider: Legend jsou klasickými zástupci žánru a nechyběli ani na PSP. Toto silné duo, s velmi pěknou grafikou, doplňovaly další hry, za zmínku stojí The 3rd Birthday, Crisis Core: Final Fantasy VII, Prince of Persia: Revelations, SOCOM: U.S. Navy SEALs Fireteam Bravo se svými třemi díly, MediEvil: Resurrection nebo hororový Silent Hill: Origins. Pokud jste měli PSP, určitě jste přišli na to, na jaké tři velké série přijde řada nyní. Tou první je samozřejmě Grand Thef Auto. To se na PSP dočkalo dvou klasických 3D dílů - Grand Theft Auto: Liberty City Stories a Grand Theft Auto: Vice City Stories, s originálním příběhem. Oběma dílům se dostalo od hráčů velké pozornosti a několik milionů prodaných kusů mluví jasnou řečí. V jejich stínu zůstal díl Grand Theft Auto: Chinatown Wars, původně vydaný na Nintendo DS, ale po prodejním propadáku ho Rockstar portoval i na další platformy. Na nich se dočkal solidních prodejů, ale také to nebylo něco ohromného.

Druhou velkou akční sérií je Metal Gear Solid. Ten se hned na startu konzole dočkal nového dílu s názvem Metal Gear Acid. Nešlo tentokrát o pravou akční hru, ale o taktickou akci s kartami. Originální a hlavně chytlavá hratelnost na kapesní konzoli měla své kouzlo, takže bylo vývojářům dovoleno, aby přišli s druhým dílem. Ten přinesl nejen novou, nyní kreslenou grafiku, ale také speciální 3D brýle pro 3D efekt během několika pasáží. I přes úspěch těchto odboček chtěli hráči normální díly. První se jmenoval Metal Gear Solid: Portable Ops a u hráčů zabodoval na celé čáře. Z jeho herních mechanismů poté vycházel fenomenální Metal Gear Solid: Peace Walker. No a třetí sérií je God of War, který se na PSP dočkal dvou úspěšných a hlavně kvalitních dílů - God of War: Chains of Olympus a God of War: Ghost of Sparta. Dále se na PSP dostal i jeden díl Assassin's Creed s podtitulem Bloodlines. Fanoušci Ace Combatu zase mohli obdivovat díly Joint Assault a Skies of Deception. Nových dílů akčních her bylo na PSP opravdu hodně a vypsat vám je zde, byli bychom tu ještě zítra.

Od žánru akčních her k plošinovkám. Sony nemá ve svém katalogu Maria a další klenoty Nintenda, takže musela vsadit na ty své. Velmi kvalitní plošinovkou byl určitě Daxter a rovněž i jeho konkurent Ratchet & Clank: Size Matters. Dobře si vedl i originální díl LittleBigPlanet. Alespoň pro nás ale tou nejlepší plošinovkou jsou oba dva díly Loco Roco. S touto hrou se Sony musela trefit do chutě naprosto všech fanoušků tohoto žánru. Pojďme se nyní přesunout k bojovkám. Rovněž tento žánr měl na PSP silné zastoupení v podobě her Dissidia: Final Fantasy a druhého dílu, Tekken: Dark Resurrection, Tekken 6 nebo Soulcalibur: Broken Destiny. Dalším populárním žánrem jsou RPG hry. Mezi ty akčnější patřil třeba Dungeon Siege: Throne of Agony. Špatně si nevedla u hráčů ani strategická Valkyria Chronicles II. Jen je škoda, že jsme se tu v Evropě nikdy nedočkali třetího dílu. Povedený byl i The Lord of the Rings: Tactics od EA. Pro trochu hardcore RPG hráče tu jsou díly ze série Monster Hunter Freedom. Dva dostupné i v Evropě. Mezi čistě japonskou produkci poté patřila třeba Disgaea: Afternoon of Darkness nebo několik dílů Final Fantasy.

Konzole bez závodních her není konzole a na PSP jich bylo hned několik a velmi kvalitních. Ještě na začátku, když bylo PSP teprve oznámeno, Sony předvedla i Gran Turismo. Na to hráči nakonec museli čekat několik let, jak je samozřejmě u série zvykem, ale nakonec se ho dočkali a jednalo se o docela povedený díl. Jen mu trochu podrážela nohy chybějící kariéra. Naprosto vynikající závodní hrou byl MotorStorm: Arctic Edge, ale opomenout nesmíme ani oba dva díly série Burnout – Dominator a Legends. Špatné nebyly ani závodní hry Colin McRae: Dirt 2, Midnight Club: L.A. Remix, Ridge Racer, Split/Second, WRC: World Rally Championship, Wipeout Pulse nebo Need For Speed v několika dílech. Od závodů se přesuneme ke sportu. V tomto žánru nechyběly klasické značky jako NBA, Madden, FIFA nebo SSX on Tour a Everybody's Golf. Fanoušek sportů měl katalog, ze kterého si mohl vybrat celou řadu kvalitních her.

Sony se pokoušela i o zajímavé originální hry, pro které vyvinula speciální kamerku. Ta sloužila především pro hry EyePet a Invizimals. Obě hry využívaly AR technologii. Bohužel se kamerka nestala tolik rozšířenou a dneska ji vlastní jen několik málo hráčů. Za vše tak trochu mohla i vyšší cena. Kromě těchto dvou her jsme tu měli třeba sérii rytmických her Patapon, zajímavá byla i série Lumines od UbiSoftu a samozřejmě také vyšly na PSP i dvě puzzle hříčky Echochrome a Echoshift. Je jen škoda, že takto originálních her bylo jen hodně málo. Snad se to změní na konzoli Playstation Vita.

To bychom měli takovou menší rekapitulaci PSP. Konzolka sice byla ve stínu úspěšnějšího Nintenda DS, ale Sony se vstup na trh s kapesními konzolemi určitě povedl a nemusí se za něj stydět. Navíc PSP obsahovalo i spoustu kvalitních her. Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete svoji Top 10. Třeba se ve vašich seznamech objeví další kvalitní hry, na které jsme my zapomněli. Nyní jen počkat, jak si povede konzole Playstation Vita, která má rozhodně z čeho vycházet.

Komentáře