Playstation 4 hry

special  29
Martin Šmíd, 21. 2. 2013 16:00
Dnes časně ráno byla představena světu konzole Playstation 4. Ve speciálním článku jsme vám představili hardware, nakousli online možnosti a samozřejmě ukázali i nový gamepad Dualshock 4 s několika zajímavými funkcemi. Jak ale dobře víte, hardware jako takový moc neřeší, když na něj nejsou pořádné hry. Sony během své konference oznámila hned několik velmi nadějných kousků, které samozřejmě vynikají vizuální prezentací, ale mnohdy mají i originální a zajímavou hratelnost. Nyní se podíváme, jaké hry byly oznámeny, a na co se tedy můžeme těšit.

Killzone: Shadow Fall (Guerrilla Games)
Ještě před tiskovou konferencí Sony se začalo spekulovat, že vývojáři ze studia Guerrilla Games pracují na něčem opravdu velkém. Spekulovalo se o čtvrtém dílu populární série, a skutečně. I když nejde o čtvrtý díl jako takový, protože Killzone: Shadow Fall, jak se hra jmenuje, se odehrává v úplně jiném světě, 30 let po událostech z Killzone 3. Z kdysi velkých nepřátel - Helghastů a Vektanů jsou nyní spojenci, kteří žijí v obrovských futuristických městech obehnaných zdí. Vy se jmete role Shadow Marshala, který musí čelit teroristickým útokům a nastalé válce. Vývojáři ze studia Guerrilla Games vždy uměli vykouzlit na dostupném hardwaru skvělé vizuální hody, důkazem toho byla prezentace právě Killzone: Shadow Fall. Hra vypadá jedním slovem úchvatně. Textury ve vysokém rozlišení, nádherné osvětlení, do toho skvělé efekty kouře, podtržené výbornými animacemi. Prezentovaná demoverze měla velmi dobrou atmosféru, ačkoliv neustálou akcí, intenzitou a událostmi se dost podobala sérii Call of Duty, ale pokud se u hraní budeme bavit od začátku až do samotného závěru, a do toho budeme mít ústa až dole z audiovizuální hostiny, bude to poslední věc, která nám bude vadit. Killzone: Shadow Fall vyjde na launch konzole Playstation 4.

inFAMOUS Second Son (Sucker Punch Productions)
Několik měsíců jsme věděli, že vývojáři ze studia Sucker Punch Productions připravují novou hru pro Playstation 4. Indiciemi nám byly inzeráty práce na oficiálních stránkách. Tak trochu jsme věřili, že půjde o novou značku, ale on nakonec oznámený inFAMOUS Second Son jí tak trochu je, protože na předchozí části moc nenavazuje, prakticky si jde svoji vlastní cestičkou. Cole je také pryč, místo něj naskakuje nový hlavní hrdina Delsin Rowe, čtyřiadvacetiletý klučina, který vyrostl nedaleko Seattlu. Jednou je ovšem svědkem děsivé nehody autobusu, které se zúčastní jako zachránce několika cestujících. Jak ale později zjistí, tato událost mu nadobro změní život, protože se u něj objeví speciální schopnosti – ovládání kouře. Je to sedm let, co se udály události druhého dílu. Byla vytvořena speciální organizace Department of Unified Protection (DUP), která má zajistit, aby se katastrofa z Empire City a New Marais už nikdy neopakovala. Nic ale není tak růžové, jak se může zdát, protože vše je hlídáno a svoboda je neznámý pojem. Proto se Delsin Rowe rozhodne bojovat nejen za ní, ale i za bezpečnější budoucnost. Ben Franklin jednou řekl “ Kdo se vzdá svobody, aby získal jistotu, ztratí nakonec obojí!.” Měl pravdu? Během hraní budete prozkoumávat město Seattle, přičemž jako v předchozích dílech, i nyní budou vaše rozhodnutí mít dopad na příběh a následné události.

Driveclub (Evolution Studios)
Vývojáři z Evolution Studios se připomněli na akci novou hrou Driveclub, které se sice nedostalo tolik pozornosti, možná i díky ne moc přesvědčivé prezentaci, ale to ji nijak nesnižuje. Navíc s novými informacemi se zdá, že by se mohlo jednat o něco opravdu jedinečného, takový sen fanoušků závodních her. Tento sen ostatně snil patnáct let Matt Southern, který chtěl vytvořit obrovskou závodní hru, v níž by bylo možné závodit s kamarády a být propojen skrze spoustu komunitních a sociálních prvků. Takto by se dal v rychlosti popsat právě Driveclub. Vývojáři mají dost zkušeností, aby vše dotáhli do zdárného konce, ostatně pracovali na spoustě úspěšných závodních her, jako třeba WRC, Formula 1, Gran Turismo, MotorStorm, WipEout, Project Gotham Racing nebo GRID 2. Navíc spolupracují s předními automobilkami, aby bylo ztvárnění interiérů co nejpřesnější a nejreálnější. Jak říkají “Tohle není pohled z kokpitu, tohle je pohlcující závodní hra viděná v první osobě.” Tím je potvrzeno, že žádný jiný pohled tu nebude, ostatně když řídíte auto, také si nemůžete přepnout pohled. Nebo jo? Driveclub vyjde na launch konzole Playstation 4.

Zaklínač 3: Divoký hon (CD Projekt RED)
Polské studio CD Projekt RED nedávno oznámilo rozlehlé akční RPG Zaklínač 3: Divoký hon. V oznámení bylo uvedeno, že vyjde na všechny next-gen platformy, takže jsme tak nějak tušili, že je tu možnost vydání i na Playstation 4. Začalo přihořívat, když jsme viděli během včerejší tiskové konference Sony logo studia, oficiální oznámení ovšem přišlo až dnes. I hráči na Playstationu si tak budou moci vychutnat závěrečnou část epické trilogie o Geraltovi z Rivie. Třetí díl se odehrává v otevřeném světě, který budete moci prozkoumávat, najdete v něm nejedno dobrodružství, spoustu rozmanitých úkolů, pamětihodných postav a jedinečných příšer. Budete moci volně cestovat v lesích, na jezerech, v horách, ve městech a vesnicích, ve kterých žije rozličné obyvatelstvo s vlastními zvyky, legendami a problémy. Není pochyb, že Zaklínač 3: Divoký hon je velmi ambiciózní projekt, který je navíc postaven na next-gen technologii RED Engine 3, která vykouzlí nejen nádherné vizuální hody, ale také rozlehlý svět bez jediného loadingu. Rozhodně jedna z nejnadějnějších her pro Playstation 4, jaká byla doposud oznámena.

Diablo III (Blizzard Entertainment, Inc.)
Majitelé konzolí dlouho prosili Blizzard, aby jim přinesl svoje hry, největší zájem bylo pochopitelně o akční RPG Diablo 3, které vyšlo v minulém roce na PC a prodalo se ho několik milionů kopií. Nejprve Blizzard prohlašoval, že o konzolové verzi uvažuje, včera se konečně stala skutečností. Diablo 3 vyjde nejenom na Playstation 3, ale poté i ve vylepšení verzi pro Playstation 4, přičemž nabídne všechny poslední updaty, ve kterých je levelovací systém Paragon a upravitelné Monster Power, Brawling, a Legendary předměty. Playstation verze navíc bude mít úplně nový interface, aby se dobře ovládala na Dualshocku 3, dokonce bude přítomna nový dynamická kamera, aby byl zážitek ze hry co nejlepší. Diablo 3 bude podporovat kooperativní režim pro čtyři hráče lokálně nebo přes Playstation Network. O Playstation 4 verzi zatím moc informací nemáme, ale určitě se dozvíme nějaké informace v brzké době. My vám už brzy přineseme preview, kde vám celou hru představíme. (Poznámka: Obrázky ve článku pocházejí z Playstation 3 verze)

Watch Dogs (Ubisoft)
UbiSoft v minulém roce na E3 způsobil velký poprask s prezentovanou hrou Watch Dogs, kterou oznámil pro PC, Playstation 3 a Xbox 360. Už od začátku bylo jasné, že v prezentované kvalitě hru současné platformy, a ke vší úctě ani Wii U, nezvládnou. I my konzolisté si ovšem Watch Dogs budeme moci užít v maximální možné kvalitě, protože se objeví jako launch hra pro Playstation 4! Ve hře převezmete roli Aidena Pearce, který se prohlašuje za samozvaného strážce zákona. Jeho specialitou je, že umí proniknout pomocí svého smartphonu do Chicagského centrálního operačního systému a může tak kontrolovat téměř celé město. Aiden umí proniknout do všudypřítomných bezpečnostních kamer, stáhnout si osobní údaje pro lokalizaci cíle, ovládat systémy jako jsou semafory nebo veřejná doprava, aby zastavil případné pronásledování. Watch Dogs byl prezentován během tiskové konference Sony, jak jsme se později dozvěděli, jednalo se o nevyladěnou PC verzi, takže finální by mohla vypadat ještě lépe. Rozhodně jeden z nejnadějnějších titulů, který si zaslouží maximální pozornost.

Knack (WWS Japan Studio)
Jméno Mark Cerny si bude od včerejšího dne pamatovat nejeden fanoušek Playstationu, i když by ho měl znát už z minulosti. Je to totiž člověk, který přivedl na svět plošinovky Crash Bandicoot, Jak and Daxter a Ratchet & Clank. No a právě tento člověk nyní vytváří další své mistrovské dílu z tohoto žánru, které se jmenuje Knack. Příběh se točí kolem šíleného vědce, který zkoumal pradávné památky ztracených civilizací, přičemž našel způsob, jak je oživit. Výsledkem je bytost Knack, která se dokáže transformovat do nejrůznějších tvarů, od roztomilého robota až po obrovský demoliční stroj. Mark Cerny popisuje hratelnost jako mix Crashe Bandicoota a Katamari Damacy, ale nechybí ani čistě akční části ve stylu God of War. Příběh by se měl jinak točit kolem záchrany světa, takže by mělo Knacka čekat velké dobrodružství. Rodí se nový maskot a miláček fanoušků Playstationu? Je to dost dobře možné!

The Witness (Jonathan Blow)
Velkým překvapením určitě bylo, když byla oznámena nová hra Jonathana Blowa, který nám na současnou generaci konzolí přinesl skvělou logickou záležitost Braid. The Witness je také logickou hrou, což se tak nějak dalo čekat, ale dost se odlišuje od tradičních zástupců v žánru. Samozřejmě, každý si ihned všimne nádherné grafiky, ale to není vše. The Witness mění způsoby, jakým se logické hry hrají už tím, že se odehrává v otevřeném světě, v němž si můžete jít, kam chcete, řešit jakoukoliv hádanku. Jonathan Blow vysvětlil, že když máte klasickou lineární hru, hádanky jsou jednoduché, protože vám vždy prostředí dost napovídá a jsou s ním dost svázány, takže většinou nepředstavují výzvu. V The Witness když budete řešit hádanku, můžete narazit na problém, který nedokážete překonat. V takovém případě hra ovšem nekončí, protože můžete jít plnit něco jiného, zatímco k těžké hádance/puzzlů, se vrátíte později. Lehké hádanky by ovšem měly být rovněž zajímavé a zábavné, což je problém hodně logických her. Jak Jonathan Blow dodává, The Witness je tak trochu jeho splněný sen, na kterém pracovat poslední čtyři roky. Nyní se blíží do finále, no a my se samozřejmě těšíme, až se budeme moci do této záležitosti ponořit.

To byl první pohled na Playstation 4 hry. Už nyní jich je samozřejmě více, protože byla oznámena třeba akční MMO hra Destiny od studia Bungie, tvůrců série Halo, ale k ní si můžete přečíst preview - http://konzolista.tiscali.cz/articles/onearticle?link=destiny-173141 , které jsme vám přinesli před několika dny. Také bylo potvrzeno, že se na konzoli podívá nové Call of Duty, zajímavě vypadala i fantasy akce Deep Down od Capcomu, které se samozřejmě budeme věnovat hned, jakmile se dozvíme konkrétnější informace. Next-gen hry jsou pomalu tady. Jen ještě pro připomenutí, níže naleznete výpis studií, které vytvářejí hry pro Playstation 4.

Společnosti vytvářející hry pro Playstation 4 - Activision, tri-Ace, Capcom, Chara-Ani, Atlus, Artdink, From Software, Keen, Yukes, Saber, Granzella, Paradox Interactive, Imageepoch, Mages, Nippon Ichi Software, Nixxes, Sony Online Entertainment, Sumo Digital, Ninja Theory, Splash Damage, Genki, Falcom, Sega, Kadokawa, Spike Chunsoft, marvelous AQL, Team17, SystemSoft, Level-5, Starbreeze, Rebellion, EA, Namco Bandai, Arc System Works, D3 Publisher, WB Games, Rockstar Games, GungHo Online Entertainment, Square Enix, CD Projekt RED, Zen Studios, Yager, Climax, Stainless Games, Xing, Konami, Tecmo Koei, Doublefine Productions, Disney, 2K Games, CyberConnect2, Wiw, Just Add Water, Hello Games, Peak Vox, LucasArts, O-Two, Ganbarion, Bethesda Softworks, Mercurysteam, Avalanche Studios, Grasshopper Manufacture, Tose Software, Crafts & Meister, 505 Games, Platinum Games, Blitz Game Studios, Gust, Acquire, Lucid, ASCII Media Works, Dimps, Telltale Games a Idea Factory.

Komentáře