PlayStation 4

special  63
Martin Šmíd, 21. 2. 2013 4:30
Očekávaná akce PlayStation Meeting je konečně za námi, takže se můžeme podívat, co se na ní zajímavého projednávalo. Asi nepřekvapilo, že to byla konzole Playstation 4, která byla tak oficiálně odhalena. Byl odhalen i nový design Dualshocku 4, nová kamerka Playstation 4 Eye a samozřejmě byly prezentovány i první hry. Zde jsou první informace, o hrách najdete vše v novinkách, které jste určitě nepřehlédli.

Playstation 4 – Oznámení konzole Playstation 4 je samozřejmě velkou událostí, nejen pro Sony, ale především pro hráče a celý videoherní průmysl. Už na začátku prezentace bylo vidět, že se Sony poučila ze svých chyb, takže postavila tentokrát celou konzoli tak, aby bylo na ní velmi lehké vytvářet hry. Pryč je Cell procesor se svojí složitou architekturou. Konzole je nyní založena na osmi jádrovém x86 procesoru, výkonném grafickém čipu a především 8GB rychlých DDR5 pamětech. Podle těchto specifik je jasné, že konzole bude disponovat vysokým výkonem, který by měl dostačovat nejen pro nové hry, ale i spoustu dalších možností, kterými bude Playstation 4 disponovat. Některé jsou rozepsány níže.

Procesor
CPU: x86-64 AMD “Jaguar,” 8 cores
GPU: 1.84 TFLOPS, AMD next-generation Radeon based graphics engine
Paměť
GDDR5 8GB
Hard Disk
V balení, velikost bude upřesněna
Optická mechanika (pouze čtení)
BD 6xCAV
DVD 8xCAV
I/O
Super-Speed USB (USB 3.0) AUX
Síť
Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
IEEE 802.11 b/g/n
Bluetooth 2.1 (EDR)
Výstupy
HDMI
Analog-AV out
Digital Output (optical)

DualShock 4 – Delší dobu bylo jasné, že Sony přijde s novým designem svého ovladače DualShock. Čtvrtá generace samozřejmě vychází z osvědčeného konceptu, v mnohém se mu i podobá, ale má spoustu nových funkcí, o kterých se spekulovalo v posledních týdnech. Tady jsou v bodech:
- Vysoce citlivý six-axis senzor, který je nástupcem toho z Dualshocku 3
- Dotyková plocha na přední straně Dualshocku 4
- Světelná lišta (Light bar) na zadní straně ovladače, která mění barvu podle situace na obrazovce. Třeba když má postava nízké zdraví, projeví se to na barvě.
- Vestavěný reproduktor, který přenáší speciální zvukové efekty
- Konektor pro sluchátka – headset bude dodáván s každou konzolí, abyste mohli klábosit s hráči během online hraní
- Tlačítko Options – kombinuje funkci předchozích tlačítek Start a Select
- Share tlačítko – umožní hráčům jedním stiskem vysílat gameplay v reálném čase kamarádům skrze sítě jako Ustream. Také bude možné nahrávat videa a típat obrázky, které poté můžete nahrát na youtube nebo facebook.
- Vylepšené triggery – Sony pracovala s vývojáři a komunitou na vylepšení těchto dvou v minulosti kritizovaných tlačítek.

PlayStation 4 Eye - Jak se očekávalo, byla potvrzena nová verze kamery PlayStation Eye, která bude v balení s každou konzolí Playstation 4. Kamera dokáže rozeznat hloubku a bude umět spoustu vychytávek, dokonce bude obsahovat čtyři vestavěné mikrofony. Kamerku budete moci využít pro přihlášení do Playstationu 4 skrze rozpoznání obličeje. Zajímavostí je, že kamerka rozpozná barvu na Duahshocku 4 signalizující pozici hráče, takže pokud hrajete s někým, objevíte se na stejných pozicích. PlayStation 4 Eye kamerka samozřejmě bude podporovat pohybové ovladače Playstation Move.

Stahování her – Playstation 4 umožní, abyste mohli hrát hru už ve chvíli, kdy ji začnete stahovat z Playstation Store. To umožní vestavěný druhý čip, který rovněž bude stahovat hry ve chvíli, když konzoli vypnete. Více se o této možnosti dozvíme v následujících týdnech.

Připojení a sdílení zážitků – Playstation 4 majitelé budou moci nahrávat videa z her, případně je sdílet s kamarády. Pokud třeba hrajete Killzone: Shadow Fall a nebudete vědět, jak třeba porazit bosse nebo se dostat dále, budete moci využít funkci Livestream. Tím hru nasdílíte (pouze obraz) jinému hráči, třeba z opačného konce světa, který vám tak bude moci poradit. Rovněž ale budete moci obraz sdílet i třeba proto, abyste kamarádovi hru ukázali. Tím je potvrzeno, že zde bude přítomen cross-chat, po němž hráči volali u Playstationu 3.

Zpětná kompatibilita – Playstation 4 nebude zpětně kompatibilní s Playstation 3 hrami. Nicméně Sony připravuje cloudovou technologii Playstation Cloud, která bude odhalena později, skrze kterou půjdou hrát Playstation 3, Playstation 2 a PlaystationOne tituly. A to nejen na Playstationu 3, ale i na Playstationu Vita a dalších Playstation certifikovaných zařízení, jakými jsou třeba chytré telefony nebo tablety.

Remote Play – Playstation 4 bude podporovat funkci Remote Play. To znamená, že každá Playstation 4 hra bude moci být sdílena do kapesní konzole PlayStation Vita. „Playstation Vita je dokonalým společníkem pro Playstation 4, umožňující hráče vtáhnout do Playstation 4 hry skrze 5 palců velký OLED displej,“ řekl David Perry z Gaikai.

Playstation 4 interface – Sony během tiskové konference oznámila, že konzole Playstation 4 přijde úplně s novým menu, takže zapomeňte na XMB. Obrázky z nového menu naleznete někde kolem.

Chytré telefony/tablety - Nová “PlayStation App” aplikace pro iOS a Android chytré telefony a tablety umožní, aby se staly druhou obrazovkou. Třeba při hraní adventur tak bude na tabletu či chytrém telefonu mapa. Na chytrém telefonu a tabletu bude možné rovněž nakupovat hry pro Playstation 4, třeba když nejste doma, zatímco hry se vám ihned stáhnou do konzole, takže až přijdete, budete moci hned hrát. Také bude možné na tabletu či chytrém telefonu sledovat, jak kamarádi hrají hry.

Potvrzené hry pro Playstation 4
Driveclub (WWS Evolution Studios)
inFAMOUS Second Son (WWS Sucker Punch Productions)
Killzone: Shadow Fall (WWS Guerrilla Games)
Knack (WWS Japan Studio)
Deep Down (working title) (CAPCOM)
Destiny (Activision Publishing, Inc./ Bungie, Inc.)
Diablo III (Blizzard Entertainment, Inc.)
The Witness ( Jonathan Blow )
Watch_Dogs (Ubisoft Entertainment)

Společnosti vytvářející hry pro Playstation 4 - Activision, tri-Ace, Capcom, Chara-Ani, Atlus, Artdink, From Software, Keen, Yukes, Saber, Granzella, Paradox Interactive, Imageepoch, Mages, Nippon Ichi Software, Nixxes, Sony Online Entertainment, Sumo Digital, Ninja Theory, Splash Damage, Genki, Falcom, Sega, Kadokawa, Spike Chunsoft, marvelous AQL, Team17, SystemSoft, Level-5, Starbreeze, Rebellion, EA, Namco Bandai, Arc System Works, D3 Publisher, WB Games, Rockstar Games, GungHo Online Entertainment, Square Enix, CD Projekt RED, Zen Studios, Yager, Climax, Stainless Games, Xing, Konami, Tecmo Koei, Doublefine Productions, Disney, 2K Games, CyberConnect2, Wiw, Just Add Water, Hello Games, Peak Vox, LucasArts, O-Two, Ganbarion, Bethesda Softworks, Mercurysteam, Avalanche Studios, Grasshopper Manufacture, Tose Software, Crafts & Meister, 505 Games, Platinum Games, Blitz Game Studios, Gust, Acquire, Lucid, ASCII Media Works, Dimps, Telltale Games a Idea Factory.

Použité/bazarové hry - Ano, bude možné hrát bazarové hry na konzoli Playstation 4! Pochyboval někdo? Tady to máte černé na bílém :).

Playstation 4 vyjde na konci tohoto roku i v Evropě. Cena a datum vydání bude upřesněno na E3 2013.

Komentáře