Nikdy nevydané hry - Jurassic Park: Survival

special  9
Martin Šmíd, 14. 1. 2012 1:19
Když jsme vám před zhruba rokem přinesli článek Nikdy nevydané hry - StarCraft: Ghost, mysleli jsme si, že z toho uděláme seriálový speciál, v němž se vždy budeme věnovat zrušené hře, na kterou se těšil nejeden hráč. Nakonec jsme ale měli plné ruce práce s důležitějšími články, mezi které patří recenze a preview. Nyní se ale k tomuto seriálu vracíme, doufejme pravidelně, a hned s hrou, jenž by vás mohla zajímat, a to i díky nedávno vydané hře Jurassic Park: The Videogame, která nedopadla zrovna nejlépe. Řeč je o nadějné střílečce Jurassic Park: Survival. Ta se plánovala na Playstation 2, ale poté ji herní vydavatel zlomil vaz. Pojďme se podívat, jestli je to škoda nebo ne.

Hry podle filmů nebo ty, které jsou vytvářeny podle slavné licence, to nemají nikdy lehké. Platilo to před deseti lety, platí to i dnes. Většinou jsou tyto počiny navíc limitovány časem vývoje, protože musejí být připraveny přesně na den, třeba aby stihly premiéru důležitějšího filmu, ale také jsou mnohdy limitovány rozpočtem. Těmto dvěma nešvarům se měl vyhnout Jurassic Park: Survival, protože ho prakticky nic netlačilo. Vývoje se chopilo v tu dobu ještě neznámé studio Savage Entertainment. To se dlouhé roky poté soustředilo spíše na konzolové porty her jako James Bond 007: Agent Under Fire nebo Star Wars: Battlefront II, ale vytvořilo i průměrný Medal of Honor: Vanguard. Každopádně vydavatel hry Jurassic Park: Survival nasypal do vývoje dost peněz na to, aby vývojáři dotáhli vše do zdárného konce. Už byly venku i nějaké ty obrázky, jenž si můžete prohlédnout vedle textu nebo na kartě hry, rovněž byly venku i trailery. Vše pokračovalo podle plánu, až se potichu Jurassic Park: Survival zrušil. Byl to docela šok, protože třeba server IGN hře věřil a napsal i natěšené preview, a to jen několik měsíců před zrušením.

Už ze začátku vývoje jde vyčíst, proč se nakonec hra zrušila. Když byl Jurassic Park: Survival oznámen, měl stavět na příběhu třetího filmu, ostatně prvotně nesl název Jurassic Park III: Survival. Poté se ale příběh přepracoval. Takto mohli vývojáři pořád přepracovávat i hratelnost, takže koncept zřejmě nebyl pevně stanoven. Neustálé předělávání tak vedlo ke krachu. Jinými slovy, vydavatel už nechtěl do vývoje sypat další peníze, když neviděl žádný výsledek. Alespoň takto Konami tenkrát odůvodňovalo zrušení.

Protože Jurassic Park: Survival nebyl svázán s žádným filmem, mohli si vývojáři vymyslet svůj vlastní příběh. Ten byl docela propracovaný a stavěl rozhodně na pevnějších základech, jak nedávno vydaná průměrná adventura, čerpající rovněž z tohoto univerza. Šlo o to, že jste se měli chopit bezpečnostního technika jménem David Vaughn, jenž byl vyslán na tajný třetí ostrov s dinosaury, kde pravěcí ještěři žijí bez plotů. Americká vláda se totiž bála, že by mohlo dojít k přemnožení ještěrů, což by vyústilo v jejich expanzi někam jinam (čtěte do USA). Proto se na ostrov měl vydat speciální tým, mající za úkol dinosaury studovat. Jenomže, vždy se objeví nějaký pitomec s přímo skvělým nápadem. Samozřejmě, hlavní motivací jsou vždy peníze, to ostatně známe sami. Proto je na ostrov vysláno i speciální komando, které mělo za úkol získat DNA oživlých plazů a všechny, kteří by to viděli, měli být zabiti. Pro hlavního hrdinu tak měl začít boj o život, přičemž neměl čelit jen dinosaurům, ale také zmíněnému komandu, spadajícího pod tajnou korporaci.

Když se podíváte na obrázky, možná vás si řeknete, že se Jurassic Park: Survival až moc podobá survival hororu Dino Crisis od Capcomu, který se shodou okolností nikdy na Playstationu 2 třetího dílu nedočkal – vyšel jen exkluzivně na Xbox, ale výsledný produkt byl tak špatný, že port Capcom raději odpískal. Vývojáři si možného srovnání byli vědomi, ale při pohledu na souvislejší gameplay je jasně patrné, že se hratelnost oproti Dino Crysis lišila, a to docela značně. Hlavní totiž nebylo plížení se, nacházení karet a občasné zastřelení dinosaura. Primární bylo skákání, překonávání překážek, posouvání beden a samozřejmě i střílení velkého množství dinosaurů a lidských protivníků. Pokud bychom měli hratelnost k něčemu přirovnat, měl to být mix mezi Tomb Raiderem, z něhož si vývojáři vypůjčili lezení a řešení hádanek, a Metal Gear Solidem, ve kterém se inspirovali akční složkou. Inspirace megahitem Hideo Kojimy byla jasně vidět třeba v pasážích, v nichž se musel hlavní hrdina vyhnout číhajícím Velociraptorům, aby odemkl obrovská vrata a dostal se tak dál.

Když tu máme dinosauří hru, hlavními hvězdami pochopitelně musejí být dinosauři. Na nich si vývojáři dali záležet a dokonce jim dali v tu dobu neuvěřitelných 1500 polygonů, navíc každý druh měl úplně jinou kůži a detaily, na které bylo radost pohledět. Vývojáři připravovali pro hru spoustu druhů dinosaurů, i třeba ty, kteří se do filmu nedostali. Je tak určitě škoda, že hru nedokončili. Nyní se podívejte, jaké dinosaury jste mohli ve videoherním zpracování potkat, ale samozřejmě výpis není kompletní – Spitters, T-Rexes, Spinosaurs, Triceratops, Velociraptor, Compys, Pteranodons a Truodons. Tyto dinosaury jste měli potkávat ve zhruba dvanácti rozlehlých levelech, ve kterých vám měly dělat společnost i jednotky tajné vojenské organizace. Aby měl hlavní hrdina šanci, měl být vybaven velkým arzenálem zbraní, mezi který patřil třeba elektrický obušek, pistole nebo granátomet.

Protože měli vývojáři licenci na filmovou trilogii, měli přístup k soundtracku i zvukům, které jste mohli slyšet na plátnech kin. Z prvních ukázek bylo jasně patrné, že právě hudební doprovod dodával hře šťávu, navíc vývojáři slibovali i podporu Dolby Surround Sound.

Je určitě škoda, že nebyl Jurassic Park: Survival dotáhnut do zdárného konce, protože natěšené preview dojmy dávaly tušit, že pokud by vše dopadlo dobře, mohli jsme se dočkat povedené dinosauří střílečky, kterých zase tolik na Playstationu 2 nebylo. Takto na tuto mrtvou záležitost můžeme jen vzpomínat, třeba níže u traileru. Jednou se možná dožijeme dne, kdy se dočkáme povedené hry s licencí Jurassic Park.

Nikdy nevydané hry - StarCraft: Ghost - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=nikdy-nevydane-hry-starcraft-ghost-163510&sekce=specialy .

Jurassic Park: Survival

ps2
Vivendi / Konami, Savage Entertainment
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY

Komentáře