Nikdy nevydané hry – Donkey Kong Racing

special  7
Martin Šmíd, 17. 3. 2012 15:15
Nintendo na své oblíbené hrdiny, kteří mu pomohli dostat se tam, kde se nyní nachází, nedá nikdy dopustit. Mezi ně patří Mario, ale i hnědý opičák Donkey Kong. Ten zažil za svůj pěkný život nejedno dobrodružství. Většinou se o jeho hry starali vývojáři ze studia RARE, kteří měli v úmyslu vytvořit po vzoru Crashe na GameCube závodní hru, která by čerpala z opičákova univerza. Později ale byla zrušena. Proč a jak vlastně hra vůbec vypadala, to vám nyní prozradíme.

Donkey Kong je dneska pojem, který neodmyslitelně patří do katalogu Nintenda. Vůbec poprvé se objevil už v roce 1981 na automatech ve hře Donkey Kong, ve které se setkal i se svým kolegou Mariem. Největší slávu mu ale přinesly až plošinovky ze série Donkey Kong Country od studia RARE, které vycházely na SNES, později i Nintendo 64. Když vyšla konzole GameCube, rozhodli se vývojáři vytvořit originální závodní hru, která sice měla být lehkou konkurencí pro Mario Kart, ale v hodně věcech se i lišila. V roce 2001 během tiskové konference Nintenda na E3 byla představena hra Donkey Kong Racing. Nadšení hráčů bylo velké, ale v tu dobu ještě nikdo netušil, že potrvá jenom několik měsíců.

Možná si nyní řeknete, že závodní hra z Donkey Kong univerza vyšla už na Nintendo 64 a jmenovala se Diddy Kong Racing. To je sice pravda, ale Donkey Kong Racing se od této hry dost lišil. Zatímco v Diddy Kong Racing hráč jezdil v nejrůznějších autíčkách nebo letadélkách, Donkey Kong Racing měl mít daleko odlišnější dopravní prostředky, které navíc měly základ v tomto propracovaném univerzu. Postavičky totiž neměly závodit v autíčkách, ale vždy měly pro závod osedlat nějaké to zvířátko, které se v Donkey Kong univerzu objevilo. Možná inspirace Chocobos závody ve Final Fantasy? Hráč tak měl závodit třeba na nosorožci, žirafě, včele, pštrosu nebo mečounovi, který měl být dostupný v podvodních závodech.

Protože se mělo jednat o čistě arkádové závodění, nemněly chybět po vzoru Mario Kart nebo Diddy Kong Racing nejrůznější powerupy. Pokud by se třeba nosorožec najedl určitého power-upu, mohl se naštvat a zuřivě vyrazit vpřed. Také ale měly být k dispozici powerupy na zpomalení protivníka, jako roje včel nebo klasické banány, které určitě znáte z Mario Kart. Vývojáři dokonce slibovali, že hráč by mohl během závodu zvíře měnit dle potřeby, protože část tratě se mohla odehrávat na zemi, ale i ve vzduchu nebo pod vodou, kde by nosorožec nebyl zrovna tou nejlepší volbou. Tím se dostáváme k trati, která měla být po většinu členitá a hráč tak měl mít volbu, jakou cestou zrovna pojede, aby předstihl své protivníky.

Vývojáři z RARE nikdy neodhalili, jaké postavy měly být k výběru, ale jisté je, že mezi nimi nechyběl Donkey Kong, Diddy Kong, Tiny Kong a slon Taj the Genie. Tyto postavy se objevily v traileru, který najdete níže. Diddy Kong Racing ve své době přinesl velké množství postav, které by se dost možná všechny objevily i zde. Jak by tato hra přesně fungovala, to se bohužel dneska už nedozvíme, ale koncept zněl rozhodně slibně a zajímavě. Navíc od začátku byla slíbena multiplayerová hra na jedné obrazovce pro čtyři hráče, aby se zajistila co největší životnost.

Donkey Kong Racing byl rozhodně zajímavým arkádovým závodním titulem. Za jeho zrušení ovšem nemohla neschopnost vývojářů ani další věci, které normálně u těchto článků píšeme. Studio RARE na hře jednoduše přestalo pracovat poté, co ho v roce 2002 koupil Microsoft za 375 milionů dolarů. Vývojáři v té době pracovali ještě na hře Star Fox Adventures pro GameCube, kterou naštěstí mohli dokončit, ale protože Donkey Kong Racing byl teprve na začátku vývoje a Microsoft potřeboval RARE pro vlastní hru - Perfect Dark Zero, měl opičák a jeho banda smůlu. Pro hráče je dobře, že licenci na Donkey Konga vlastní Nintendo, které tak může vytvářet další opičí hry. Je možné, že se někdy Donkey Kong Racing dočká oživení, třeba na Nintendo WiiU (zbožné přání redakce), ale zatím o tomto nemá indicii ani otec Fura v pevnosti Boyard.

Je škoda, že RARE nemělo možnost Donkey Kong Racing dokončit, protože mohl být jistě skvělým konkurentem pro Mario Kart, akorát s postavičkami z vlastního univerza. Naštěstí Donkey Kong jako takový nezemřel a Nintendo v minulých letech vydalo hned několik her s jeho postavou a do budoucna ještě vydá. Doufejme, že se dočká oživení i právě Donkey Kong Racing, který by mohl mít velký potenciál, hlavně v multiplayeru. Co myslíte?

Donkey Kong Racing

gc
Nintendo, RARE (poznámka - hra zrušena)
Žánr:
Závodní
KARTA HRY

Komentáře