New Nintendo 3DS - test

special  19
Martin Šmíd, 13. 2. 2015 12:00
I když se neustále říká, že chytré telefony a tablety zabily kapesní konzole, Nintendu a jeho 3DSku se i přes pomalejší start docela daří, ostatně se ho prodalo přes 50 milionů kusů po celém světě. Nintendo navíc dnešním dnem uvádí v Evropě do prodeje nový model, který nazvalo jednoduše New Nintendo 3DS. Jestli se vyplatí upgradovat, a co vůbec přináší nového, by vám měl odpovědět tento článek. Dejte se do čtení.

Už na začátku je třeba říci, že Nintendo nechce s New Nintendo 3DS přijít s nějakou revolucí, ale za ty roky, co je stará verze na trhu, si vyslechlo zpětnou vazbu od svých fanoušků, a ty největší neduhy se s ním snaží napravit, úplně či alespoň částečně. Nintendo v minulosti moc fanoušky neposlouchalo, ale právě na nové verzi 3DSka je vidět, že by se mohlo v tomto do budoucna něco změnit. New Nintendo 3DS je totiž už na první pohled tím 3DSkem, kterým mělo být před několika lety, má jednak nové ovládací prvky, ale hlavně onen 3D efekt, na němž vlastně byla tato kapesní konzole celá postavena, je nyní daleko lépe použitelný. Pojďme ale pěkně popořadě.

Největších změn si na New Nintendo 3DS všimnete hned při pohledu něj, ale Nintendo docela dost změn přineslo i po hardwarové stránce. Pod kapotou se totiž neschovává stále stejný hardware, ale vylepšený CPU ARM11 MPCore quad-core o taktu 268 MHz (původní 3DS mělo Dual-Core ARM11 MPCore) a hlavně 256 MB operační paměti (původní 3DS mělo jen 128MB). Vylepšen byl i o něco málo grafický čip. Nintendo tedy prakticky celý hardware překopalo, výsledkem čehož je, že nyní plánované nebo v nedávné době vydané hry by měly vypadat o něco lépe, ale hlavně se rychleji načítat. Rychlejší načítání je znát třeba u bojovky Super Smash Bros. 3DS, na novém modelu je čas prakticky poloviční, to samé se dá říci i o hře Monster Hunter 4. Ačkoliv má New Nintendo 3DS nový hardware, je pochopitelně 100% kompatibilní se všemi 3DS hrami, které byly vydány do dnešního dne, a to jak krabicovou, tak eShop cestou. Pokud nechcete na nový model přecházet, nemusíte se bát, že by se vývojáři na ten starý vykašlali. Pořád ho bude drtivá většina her podporovat a zahrajete si je. Zatím jedinou hrou, která je exkluzivně vyvíjena pro New Nintendo 3DS, je rozsáhlé akční RPG Xenoblade Chronicles 3D (vychází v Evropě začátkem dubna), které vyšlo dříve na Wii. Jde ale o výjimku. Posledním hardwarovým vylepšením prošel fotoaparát. Ten samozřejmě třeba i na průměrné mobilní telefony stále nemá a zaostává za nimi, ale fotografie jsou nyní o něco málo ostřejší, dokonce 3DSko zvládá i horší světelné podmínky, pokud jste ale samozřejmě v úplné tmě, nic nevyfotíte.

Co se týče designu, ten zůstal prakticky nezměněn, ale samozřejmě sem tam se nějaká ta menší změna objeví. Z přední strany je nově umístěn stylus, což považuju za dobré rozhodnutí, protože ho nemusíte už lovit na zadní straně. Rovněž za klad považuju na této straně umístěné tlačítko na zapínání konzole i slot pro karty s hrami. Na zadní straně konzole nyní najdete jen port pro napájení a nově dvě tlačítka ZL a ZR, k nimž se ještě dostanu. Další změnou je absence tlačítka na zapínání nebo vypínání Wi-fi, což může někomu vadit. Pak už je tu klasicky umístěné jezdítko na míru 3D efektu, na hlasitost je pak jezdítko umístěno nově na pravé straně displeje, nikoliv na boku konzole. Co rozhodně vítám, je nové tlačítku Home, které se dá lehčeji mačkat, Nintendo navíc nově umístilo tlačítka START a SELECT, na které je rovněž nyní lehčí dosáhnout, o stisknutí ani nemluvě. To jsou zhruba všechny změny, kterými New Nintendo 3DS na první pohled prošlo.

Nintendo použilo pro New Nintendo 3DS zcela nový. Čeho jsem si hned na první pohled všiml, je oproti původní verzi mírně nažloutlý obraz, který není tak čistý a přirozený, jak bych asi očekával. Jde ovšem jen o nastavení Power Save režim, který se dá vypnout kliknutím ve spodní obrazovce v levém horním rohu na ikonku domečku s klíčem. Následně silné zažloutnutí zmizne, i když stále se mi zdá, že obraz není zcela čistý. Největším plusem je určitě zlepšení stereoskopického 3D, který je navíc nově vidět i z mírných úhlů. Tohoto Nintendo dosáhlo tak, že přední kamerky snímají vaše oči, a jakmile se pohnou do mírného úhlu, bleskově na ně zaměří a upraví obraz, což je samozřejmě vidět na displeji. Když kamerky nevidí vaše oči, obraz pochopitelně neupraví a je stejně máznutý. Každopádně jde určitě i tak o velké zlepšení, protože obraz se při menších změnách polohy konzole už nerozmaže, zážitek z hraní je daleko pohodlnější a příjemnější. Pořád je ale pochopitelně možnost 3D efekt zcela vypnout, zvláště pokud máte nějakou oční vadu a 3D nevidíte.

Fanoušci kapesní konzole Nintendo 3DS si dlouho přáli druhou páčku, díky níž by mohli natáčet kameru v řadě 3D her. Nintendo se nejprve rozhodlo vše vyřešit příslušenstvím Circle Pad Pro, které si ovšem moc velkou oblibu nezískalo, no a nyní u nové verze 3DSka se rozhodlo rovněž o své docela originální řešení. Nově totiž na konzoli je umístěn menší C-Stick, který není klasickou páčkou, nejde ho naklánět nebo mačkat, ale jak přes něj přejíždíte prstem, natáčíte kameru v právě hrané hře. Zatím jsem mohl s ním vyzkoušet Monster Hunter 4, v němž natáčení kamery bylo slušné, i když C-Stick je trochu více citlivý a je třeba si na něj několik hodin zvykat. Každopádně určitě nejde o ideální řešení, klasická páčka by byla samozřejmě lepší, jde jen o jakousi náhradu po Nintendovsku. Nově pak konzole obsahuje dvě zadní tlačítka ZL a ZR. Pokud mohu mluvit za sebe, moc z nich nadšený nejsem. Jsou totiž umístěna za tlačítky L a R, takže kolikrát je mačkáte současně, což samozřejmě není dobře. Ono popravdě ani moc přidání těchto tlačítek nechápu, třeba je v budoucnu hry nějak využijí, zatím ale jsou spíše pro okrasu. Prakticky žádná hra je nepoužívá.

Nintendo postupně vylepšovalo operační sytém své kapesní konzole, přičemž v New Nintendo 3DS je prakticky jeho poslední verze. Menší update ale i tak budete muset stáhnout, abyste se dostali třeba do eShopu. Pokud si ho stáhnete, budete si moci jednoduše přizpůsobit barvu pozadí, případně nahodit i nějaký ten pěkný skin. Jen je možná škoda, že většina je placených. Každopádně protože má New Nintendo 3DS vyšší výkon, podepsalo se to na plynulosti zážitku. Zapínání a vypínání aplikací je rychlejší, největší nárůst výkonu jsem zaznamenal u internetového prohlížeče, který už se dá používat velmi dobře. Jinak samozřejmě nemá New Nintendo 3DS v operačním systému nic, co by předchozí verze neměla.

Zatím jsem nové 3DS převážně chválil, protože novinky jsou opravdu posunem k lepšímu, ale má i několik menších nedostatků. Ty opravdu nejsou velké, ale zmínit je pochopitelně musím. Prvním menším nedostatkem je stylus. Ten je totiž oproti původní 3DS verzi menší (srovnávací fotka vedle článku), protože se nedá rozložit, zvláště u klasické verze, takže se moc dobře nedrží. Zřejmě Nintendo stylus designovalo pro malé ruce nebo počítalo s tím, že tuto verzi budou především používat děti. U XL verze je stylus o něco delší a tlustší, ale rovněž ještě délka není ideální. Stylus tedy doporučuji zakoupit časem větší, případně používat ten ze starého 3DSka, pokud ho tedy máte doma.

Dalším menším nedostatkem je způsob, jak se vyměňují Micro SD karty (původní 3DS využívalo větší SD karty). V základu mají obě verze 4GB paměť, přičemž pokud jsem chtěl dát větší, v mém případě 16GB, abych mohl do konzolí natahat hry z eShopu, musel jsem nejprve odšroubovat zadní kryt, který chrání dva šroubky. Samozřejmě, kartu nevyměňujete každý den, ale mohlo toto Nintendo řešit pohodlnější, uživatelsky přívětivější cestou. Nad výše zmíněnými dvěma nedostatky se dá mávnout ještě rukou, ale docela problém vidím v tom, že Nintendo k oběma verzím nového 3DS nepřibaluje AC adaptér. Prodávat bez něj kapesní konzoli, která je na něm závislá, je opravdu zvláštní rozhodnutí. Nintendo ale podobných rozhodnutí v poslední době dělá docela dost, jestli tímto zkouší trpělivost fanoušků, těžko říci. Naštěstí adaptér se dá sehnat za necelé tři stovky, takže nejde o drahou investici, můžete pochopitelně použít i ten ze starého 3DS, jen tedy samozřejmě musíte počítat s tím, že použít se dá jenom kabel, nikoliv dříve přikládaná nabíjecí kolébka.

Ještě na jednu věc musím upozornit, která mi u Nintenda pije krev už docela dlouho. Když si koupíte novou konzoli od Sony nebo Microsoftu, hry, které si zakoupíte přes digitální distribuci, máte vázány na vlastní účet, nikoliv na hardware, který se vám může pokazit. To je samozřejmě logické. Stačí tak zadat účet (deaktivace předchozí konzole je jen detail) a můžete je vesele znovu stáhnout. Ačkoliv Nintendo používá svoje Nintendo ID, na tento účet hry vázány nejsou. Pokud tedy máte starší Nintendo 3DS a chcete své zakoupené hry dostat do nového modelu, musíte použít docela zdlouhavý a uživatelsky naprosto komplikovaný a nepohodlný transfer. Už by mohl Nintendu někdo říci, že se nachází v roce 2015 a ne v roce 1995. Je vážně škoda, že online část je takto zastaralá, už spoustu let překonaná, a nezdá se, že by to někoho v Nintendu trápilo.

Pokud bych se měl osobně rozhodnout, jaké New Nintendo 3DS si pořídit, asi bych sáhnul po tom větším. Větší displej je určitě plus, a pro takové to přenosné hraní, kdy si konzoli vezmete třeba do školy nebo na dovolenou, se hodí více. Je ale určitě škoda, že u tohoto modelu Nintendo nepočítá s výměnnými faceplaty, které se mi osobně hodně líbí u menší verze. Ty stačí jen lehce zacvaknout, a hned máte konzoli třeba s motivem Maria nebo Legends of Zelda série. Lehce se dají i sundat. V balení konzole máte faceplate jen jeden základní bez motivu hry, ty si musíte za menší peníz dokoupit. U velkého XLka se tak musíte spokojit jen se základní barvou, případně chvilku počkat, jestli Nintendo nevydá nějaký speciální bundle s motivem své hry. Už nyní ale můžete koupit speciální bundle s hrou The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D (video z rozbalení níže) nebo Monster Hunter 4.

Ačkoliv jsem byl k nové verzi Nintenda 3DS spíše skeptický, nakonec i ty drobné změny dělají zážitek z používání konzole daleko příjemnější, a mohu vám ji tedy doporučit. Pokud máte starší verzi, změny samozřejmě nejsou takové, abyste museli hned upgradovat, pokud tedy nechcete hrát dubnový Xenoblade Chronicles 3D. Jestli ale už delší dobu uvažujete, že si 3DSko pořídíte, nová verze je ideální volbou, které litovat určitě nebudete. Jen se musíte rozhodnout, jestli půjdete do menší nebo větší varianty.

Komentáře