Jaké hry čekat na Playstation Vita?

special  20
Martin Šmíd, 27. 11. 2011 17:22
Na začátku roku určitě Sony překvapila oznámením nové kapesní konzole s kódovým označením NGP. Na E3 bylo upřesněno, že se bude konzole jmenovat Playstation Vita a nabídne nejen skvělou grafickou prezentaci u všech her, ale i celou řadu dalších možností. Samotnou konzoli jsme vám představili v předchozích článcích a novinkách, dneska se podíváme na to hlavní, co každou konzoli charakterizuje – seznam her.

Uncharted: Golden Abyss
Datum vydání – 22. února 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Začněme určitě tou pro evropské hráče vůbec nejzajímavější hrou, která bude k dispozici hned během prvního dne. Tou je zcela jistě nový díl v sérii Uncharted, který přinese zbrusu nové dobrodružství Nathana Draka. To ho nyní zavede na stopu 400 let starého masakru, který postihl španělskou expedici. Nathan se v novém dobrodružství zaplete se záhadnou sektou, která ukrývá jedno velké tajemství, přičemž ho na jeho cestě doprovodí krásná Marisa Chase, vnučka známého archeloga, který nyní zmizel a nikdo neví, kde se nachází. Poslední co hledal, bylo ztracené město kdesi ve Střední Americe. Nathan ovšem během svého putování potká i další nové postavy, mezi kterými bude Jason Dante. Najde Nathan Drake další ztracené město? Uvidíme v únoru.

LittleBigPlanet
Datum vydání – 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Prvně byl nápad udělat pěknou plošinovku, do které si hráči budou moci vytvářet vlastní levely. U druhého dílu tuto myšlenku vývojáři ještě více rozvedli, přičemž výsledkem byl kvalitní herní editor, ve kterém šly vytvořit nejrůznější hříčky. V tomto samozřejmě pokračuje i LittleBigPlanet pro Playstation Vita, který přinese většinu obsahu z předchozího druhého dílu, ale i spoustu novinek. Především je nutné zmínit velmi dobře zvládnuté ovládání skrze jedinečné vlastnosti konzole, které dodává daleko lepší herní požitek. Skvělou zprávou určitě i je, že už od prvního dne si budete moci do Vita verze stáhnout veškerý hráči vytvořený obsah Playstation 3 dílů. LittleBigPlanet je určitě jednou z těch nejzajímavějších her. Bohužel jak bylo před několika dny oznámeno, launch konzole nestihne, ale měl by vyjít někdy během první poloviny následujícího roku.

Resistance: Burning Skies
Datum vydání – 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Jednou z nově oznámených her během letošního GamesComu byl i Resistance s podtitulem Burning Skies, který vypráví originální příběh a má i vlastního hrdinu, který se jmenuje Tom Riley. Vývojáři slibují pro sérii charakteristickou hratelnost a propracovaný příběh, který vás tentokrát zavede do New Yorku. Skvělou zprávou určitě je, že bude přítomen i propracovaný online multiplayer, který si budete moci užít až v osmi hráčích. Samozřejmě nebudou chybět ani další novinky. Všechny naše postřehy si můžete přečíst v dojmech, které jsme vám nedávno přinesli - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=resistance-burning-skies-165680&sekce=preview .

Putty Squad
Datum vydání – 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Jednou z čerstvě oznámených exkluzivních her pro Playstation Vita je Putty Squad. Možná si ještě pamatujete na první dobrodružství Puttyho, které vyšlo v roce 1994 na konzoli SNES. V jeho novém dobrodružství na vás opět bude čekat stará dobrá plošinovková zábava ve 2D pohledu, akorát v modernější grafice. Ovládání by mělo být intuitivní, přičemž budete moci využívat i dotykovou obrazovku. Během cesty narazíte i na spoustu skrytých úrovní, ve kterých bude spousta bonusů k odemknutí. Pokud milujete plošinovky, měl by být Putty Squad jasnou volbou.

Escape Plan
Datum vydání – 22. února 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Když se píše o nejočekávanějších hrách pro konzoli Playstation Vita, nemůže chybět nadějný projekt Escape Plan, který si během GamesComu získal srdce nejednoho novináře. Dvě podivné postavičky Lil a Laarge jsou hozeni do zvláštního světa plného nástrah, které musejí překonat, pokud se chtějí dostat na svobodu. Escape Plan je hra plná logických hádanek, ale také obsahuje jedinečný černobílý grafický styl, který musí lahodit oku každého hráče. Určitě je skvělou informací, že Escape Plan vyjde už v první den konzole Playstation Vita, takže o kvalitách se brzy bude moci každý sám přesvědčit. Určitě jde o černého koně z nabídky her pro novou konzoli. Více jsme vám přinesli v dojmech z hraní - http://www.konzolista.cz/articles/onearticle/?link=escape-plan-165649&sekce=preview .

Silent Hill: Book of Memories
Datum vydání – 22. února 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Jednou z těch nejvíce překvapivých her na Playstation Vita bude nový Silent Hill, který vyjde hned na launch. Nebude se ovšem jednat o další klasický díl, protože tentokrát hráč uvidí scénu z izometrického pohledu, který více vyhovuje kapesní konzoli. Nebojte se ale, že by byla nouze o strašidelnou atmosféru, na které staví předchozí části této série. To rozhodně ne. Na hráče bude připraveno několik strašidelných momentů v napínavém příběhovém režimu. Největší novinkou tohoto dílu je ovšem kooperativní online režim až pro čtyři hráče. Je samozřejmě otázkou, jak bude kooperativní hra fungovat, ale vývojáři slibují, že nepůjde jen o zběsilou akci. Uvidíme. Každopádně se můžete těšit i na soundtrack nahraný Danielem Lichtem.

Unit 13
Datum vydání – 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Na příští rok plánují vývojáři ze studia Zipper Interactive (Socom nebo MAG) svoji novou hru s názvem Unit 13, která bude dostupná exkluzivně na Playstation Vita. Na hráče bude čekat rychlá akce, která je zavede do spousty scénářů, jenž jsou skutečnými válečnými konflikty. Celkem by mělo být 36 levelů, ve kterých nepůjde jen o střelbu, ale i o tichou infiltraci vojenských zařízeních. K výběru budete mít hned šest tříd vojáků, každý s jedinečnými zbraněmi a herním stylem. Zajímavě zní i kooperativní režim skrze online pro dva hráče, přičemž vývojáři slibují i propracovaný komunitní systém s nejrůznějšími statistikami. Zdá se tak, že vývojáři ze studia Zipper Interactive tak v tomto navazují na svoje starší počiny.

EA Sports FIFA
Datum vydání – 22. února 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Bez pořádného fotbalu se dneska konzole neobejde, takže se EA rozhodla, že hned v prvních týdnech života PS Vita uvede hru EA Sports FIFA. Ta přinese osvědčenou hratelnost posledního dílu, přičemž budete moci ovládat hru nejen díky tlačítkům, ale i pomocí dotykového displeje. Přes něj budete moci intuitivně střílet na bránu, snadno zaměřovat a i dokonce bránit. Samozřejmostí je pak více než 500 licencovaných klubů a několik tisíc hráčů. K dispozici bude osm různých herních režimů jako 11 vs 11 nebo Be A Pro. U FIFY samozřejmě nemůže chybět ani online podpora, takže si budete moci i na cestách užít zápasy 1 vs 1. Pro fanoušky fotbalu bude EA Sports FIFA určitě povinností, protože lepší fotbalovou hru na kapesní konzoli budou hledat jen těžko.

Ninja Gaiden Sigma Plus
Datum vydání – 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Je to několik dnů co byla na konzoli Playstation Vita oznámena konverze starší Playstation 3 hry Ninja Gaiden Sigma. Ta bude mít nyní další podtitul Plus, který značí, že kromě přepracovaného ovládání, které lépe sedne nové kapesní konzoli (gyroskopické funkce, možnosti ovládat přes dotykovou obrazovku), bude obsahovat i speciální novou úroveň v hlavní kampani. Pro ty opravdu největší fanoušky série tu bude naprosto šílená obtížnost Hero (Hrdina), která je má dokonale prověřit a zřejmě i přimět svoji novou konzoli co nejrychleji v návalu zuřivosti zničit.

Rayman Origins
Datum vydání – 22. února 2012
I když jsme vám přinesli už recenzi na tuto hru, tak si myslíme, že Playstation Vita verze na kráse nic neztratí, navíc může jen získat. Tento typ her se totiž hodí k hraní na kapesní konzoli asi nejvíce, takže pokud neplánujete koupit velkou verzi, měli byste nad touto minimálně zauvažovat. Čeká na vás totiž bohatý svět s více než 100 charaktery a 12ti unikátními prostředími ve více než 60ti levelech. Rayman Origins vám dopřejí souboje s těmi nejpodivnějšími monstry a otestují vaše schopnosti. Bojovat budete například s obrovskou růžovou obludou se sto oči, zmanipulovaným horským golemem, nebo zlou masožravou rostlinou. Jediné, s čím nebudete moci u PS Vita verze počítat, je kooperace, ale to se tak nějak dalo čekat, zvláště, když online režim chybí i u velkých verzí.

Gravity Rush
Datum vydání – 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Pokud je hra, která vypadá na první pohled zajímavě, je to určitě Gravity Rush. V ní se hráč chopí pěkné hlavní hrdinky, která se ocitne v mystickém městě Hekseville. Na hráči bude, aby se dostal skrze levely plné prostorových hádanek. Aby uto úlohu měl ulehčenu, hlavní hrdinka dokáže ovládat gravitaci a má ještě několik dalších zajímavých schopností. Během hraní nebudou chybět ani střety s nejrůznějšími protivníky. Gravity Rush je určitě jedna z těch her, které byste měli rozhodně sledovat. Server IGN jí dokonce označil za nejlepší Playstation Vita hru, která je v současnosti ve vývoji.

Další zajímavé hry během roku 2012
Během prezentací Sony neváhala oznámit i několik dalších velkých sérií, které se dostanou na Playstation Vita. Sice tu nejsou konkrétní názvy, ale už nyní víme, že se na konzoli podívají hry ze sérií jako Assassin’s Creed nebo Call of Duty. Zatím nevíme, jestli půjde o regulérní díly, které vyjdou v následujícím roce, nebo o originální projekty. V případě Call of Duty vsázíme na první možnost, u Assassin’s Creed si tak jisti zcela nejsme. Jasno je ale u Playstation Vita verze Bioshocku, která má stavět na zcela originálních základech. Bohužel na první podrobnosti si zatím musíme počkat. Dále se na konzoli chystá i nový díl Killzone. Ten bude rovněž originální hrou, která přinese zbrusu nový příběh, ale bude stavět na osvědčených FPS základech, jako velké Playstation 3 hry.

Na konzoli Playstation Vita je v současnosti ve vývoji několik desítek zajímavých her, některé z nich budou pochopitelně ještě oznámeny. Každopádně mezi ty určitě kvalitní bude zcela jistě patřit i Disgaea 3 Return, Dungeon Hunter: Alliance, Dynasty Warriors Next, F1 2011, OddWorld: Strangers Wrath, Ridge Racer, Shinobido 2, Mortal Kombat: Vitality, Super Monkey Ball Banana Splitz, Touch My Katamari, Ultimate Marvel vs. Capcom 3, Virtua Tennis 4: World Tour Edition nebo Street Fighter X Tekken. Většina z těchto her navíc vyjde hned na startu, takže by neměl konzoli Playstation Vita potkat problém, který postihl Nintendo 3DS – nedostatek kvalitních her během prvních měsíců.

Bez online obchodu Playstation Store to nejde
Zatímco Nintendo svůj eShop pokládá spíše za doplněk, na kterém uveřejňuje více méně starší hry, to Sony hodlá na Playstation Network postavit celou svoji strategii, něco jako má Apple se svým iTunes. Od začátku tak budou všechny Playstation Vita hry dostupné i skrze Playstation Store, přičemž na něm hráči naleznou i spoustu menších originálních titulů určených pro tuto konzoli. Od prvního dne bude navíc většina starších PlaystationOne her kompatibilních i s PS Vita, stejně tak na tom budou hry z kategorie Minis. Nemluvě ani o PSP hrách, které budou všechny kompatibilní s PS Vita, tedy alespoň ty, které naleznete na PS Store. Už od začátku tak Sony bude mít propracovanou online službu s velkým množstvím obsahu. Toto je určitě jedna z výhod konzole Playstation Vita. Zatímco Nintendo se stále s online možnostmi seznamuje a docela v nich tápe, Sony má už několik let fungující platformu, kterou může snadno rozšiřovat. Že Sony bere online jako nedílnou součást nové konzole jasně ukazuje i celá řada komunitních funkcí a prográmků (Skype, Facebook, twitter, PSN list), ale i třeba Playstation Network Trofeje, které bude obsahovat každá hra.

MotorStorm RC
Datum vydání – 22. února 2012 | Playstation exkluzivní
Jednou z prvních her, která bude na Playstation Store dostupná, je MotorStorm RC. Protože se bude jednat o menší hru, i když s docela zajímavým obsahem, cena bude kolem 10-15 euro. No a hráčům přinese trošinku jinou zkušenost, než na kterou jsou zvyklí z předchozích dílů, ale zachována by měla zůstat skvělá hratelnost a samozřejmě je přítomen i online multiplayer pro čtyři hráče. Zajímavostí určitě je, že multiplayer si majitelé Playstationu Vita budou moci užít s Playstation 3 hráči. Díky této možnosti by měl být vždy dostatek hráčů na multiplayer. Jinak vývojáři slibují hned čtyři různé prostředí, každé s vlastními okruhy. Těch by mělo být ve výsledku šestnáct, ale je jasné, že pokud se hra uchytí, další budou následovat skrze DLC obsah. Co se týče automobilů, ve kterých si budete moci zazávodit, tak nebudou chybět ty ze tříd Buggies, Superminis, Rally Cars, Muscle Cars, Racing Trucks, Supercars, Big Rigs a Monster Trucks. Výběr bude v tomto více méně klasický jako u starších dílů, občas se ale najde nějaká ta novinka. Vývojáři už nyní slibují, že další auta si budete moci později dokoupit.

Super Stardust Delta
Datum vydání - 2012 | Playstation Vita exkluzivní
Vedle Motorstormu je nejzajímavější stahovatelnou hrou určitě i Super Stardust Delta. Playstation 3 díl se stal neskutečně populární a i dnes, několik let po vydání, se těší velké popularitě. Playstation Vita díl s podtitulem Delta tak nemůže chybět, přičemž přinese veškerý obsah z dílů Super Stardust HD a Super Stardust Portable. Chybět nebudou ani další zbrusu nové herní režimy a samozřejmě i možnosti, jakými jsou hrátky s časem, vytváření černých děr a tak dále. Super Stardust Delta je sázka na jistotu a pokud vás bavil HD díl na PS3, neexistuje pro vás lepší volba.

Augmented Reality
Rozšířenou realitu Sony miluje už od dob Playstationu 2, co vyšel první Eye Toy. Od té doby ji vylepšuje a výjimkou nebude ani konzole Playstation Vita, která s ní bude počítat od samotného začátku. Ostatně zabudované kamerky by bylo škoda nevyužít. Abyste si mohli AR vyzkoušet hned první den, budou k dispozici zdarma na PS Store ke stažení hned tři menší hry. Sony ovšem připravuje i další o něco propracovanější stahovatelné tituly, už ale za peníze. Mezi ně patří třeba Púlst AR, Table Top Sports Diving, Pocket Garden, Fireworks, FlickBall nebo Pocket war. Samozřejmě nebude chybět ani docela zajímavá bojovka Reality Fighters, ve které si budete moci vytvářet podle sebe bojovníky a dokonce i arény, které vyfotíte.

Zdá se, že se Sony poučila z chyby, která stála PSP lepší postavení na trhu – nedostatek kvalitních her. Od prvního dne totiž budou hráči zásobováni zajímavými hrami, některé si sice můžou zahrát i na ostatních platformách, jiné ale budou stavě výhradně pro tuto konzoli. Výběr by tak měl být určitě zajímavý, a to nejen normálně v obchodech na speciálních kartách, ale také ve virtuálním obchodě Playstation Store. My se samozřejmě konzoli Playstation Vita budeme věnovat i v následujících týdnech a představíme vám tak další zajímavé funkce a možnosti. Rovněž připravujeme i rozsáhlý test této nové konzole.

Komentáře