Hra roku 2011

special  51
Martin Šmíd, 30. 12. 2011 17:16
Letošní rok byl naprosto výjimečný. Tolik velkých hitů jsme tu ještě neměli. Na každou platformu vycházely velké herní tituly, jako je namátkou The Legend of Zelda: Skyward Sword, Uncharted 3: Drake's Deception, The Elder Scrolls V: Skyrim, Portal 2, LittleBigPlanet 2, Battlefield 3 nebo Batman Arkham City. Vybrat z těchto kvalitních her úplně tu nejlepší nebylo úplně snadné, ale nakonec se podařilo. Při výběru her jsme se nedívali jen na ono pozlátko v podobě grafické stránky, ale i na další aspekty - hratelnost, ozvučení nebo délka.

Hlavní kategorie

Nejlepší hra roku 2011 – The Legend of Zelda: Skyward Sword
V redakci jsme dlouho diskutovali o nejlepší hře tohoto roku, nakonec jsme se rozhodli, že korunku si zaslouží The Legend of Zelda: Skyward Sword. Proč? Především je to za skvělou hratelnost, vynikající level design, fenomenální soundtrack a neméně výborný příběh, který dokáže hráče pohltit na dlouhé desítky hodin. Navíc musíme vývojářům přičíst k dobru i naprosté minimum chyb. The Legend of Zelda: Skyward Sword je díky tomu králem roku 2011, a o to více je vítězství cennější, když se podíváte na konkurenci, které musela čelit.

Nejlepší Playstation 3 hra roku 2011 – Uncharted 3: Drake's Deception
Mohla v této kategorii vyhrát nějaká jiná hra? Asi těžko. Naughty Dog opět dokázal, že má žánr akčních dobrodružných her v malíku, navíc třetí Uncharted přinesl i nevídanou audiovizuální podívanou, kterou mohla konkurence jenom závidět. Kromě skvělého zpracování ovšem přinesl i pěkně podanou příběhovou část, která nás zavedla do spousty lokací po celém světě, rovněž i propracovaný multiplayer. Král Playstation 3 her byl na světě.
Na druhém místě skončila hra: LittleBigPlanet 2

Nejlepší Xbox 360 hra roku 2011 – The Elder Scrolls V: Skyrim
Zatímco u předešlé kategorie bylo hned jasno, zde jsme měli docela problém. Hlavně jsme se nemohli rozhodnout, jestli vybrat Gears of War 3 nebo právě Skyrim. Nakonec o jeden hlas vyhrál právě The Elder Scrolls V: Skyrim, a asi i zaslouženě. Jaká jiná hra v minulém roce přinesla takto pěkný fantasy svět, ve kterém se daly nahrát desítky hodin. Navíc na Xboxu 360 netrpěla tolika problémy, jako na PS3, a vypadala i lépe. Každopádně pokud budeme brát jen exkluzivity, tak si klidně zde můžete dát Gears of War 3.
Na druhém místě skončila hra: Gears of War 3

Nejlepší Wii hra roku 2011 – The Legend of Zelda: Skyward Sword
U Wii sekce nebyl žádný pochyb, že právě The Legend of Zelda: Skyward Sword je tou nejlepší hrou, jaká se v roce 2011 objevila na domácí konzoli od Nintenda. Ostatně, určitě jste si i všimli, že jí nakonec patří i příčka úplně nejvyšší. Více asi není, co dodat.
Na druhém místě skončila hra: Xenoblade Chronicles

Nejlepší PSP hra roku 2011 – Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy
PSP letos zažilo trošinku slabší rok, což je logické, protože všichni v Sony se připravují na uvedení konzole Playstation Vita. Přesto se několik zajímavých her objevilo, přičemž tou úplně nejlepší byla bez nějaké větší pochyby bojovka Dissidia 012: Duodecim Final Fantasy.
Na druhém místě skončila hra: The 3rd Birthday

Nejlepší Nintendo 3DS hra roku 2011 – Super Mario 3D Land
U Nintenda 3DS byly adepti na nejlepší hru hned dva. Super Mario 3D Land a The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D, která si u nás dokonce odnesla maximální známku. Nakonec jsme se ale shodli, že cenu si zaslouží Super Mario 3D Land, a to z jednoho prostého důvodu. Jde o úplně novou hru, zatímco Zelda je jen remake skvělé hry. Každopádně jak se pomalinku konzole Nintendo 3DS rozjížděla, nakonec na ní je docela slušný výběr velmi dobrých her.
Na druhém místě skončila hra: The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D

Nejlepší Nintendo DS hra roku 2011 – Pokemon Black and White Editions
Nintendo DS doplatilo jako PSP na příchod nové verze s označením 3DS. Slabší výběr nových her tak byl na světě, ale i z onoho mála se dalo určitě vybírat několik zajímavých kousků. Nás si nejvíce získala hra Pokemon Black, případně White, u které jsme proseděli několik desítek hodin. Nintendo tímto ukázalo, proč je Pokemon tak důležitou sérií a jedním z nejlepších RPGček na kapesních konzolích.
Na druhém místě skončila hra: Okamiden: Chiisaki Taiyo

Nejlepší vydavatel roku 2011 – Nintendo
Mario Kart 7, The Legend of Zelda: Skyward Sword, Super Mario 3D Land, Xenoblade Chronicles, The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D nebo Kirby's Epic Yarn. Dokázal nějaký jiný vydavatel v roce 2011 vydat kvalitnější hry? Nedokázal, tudíž Nintendo si korunku nasazuje právem. Vítězství neohrozil ani pomalejší start konzole Nintendo 3DS, která se postupně rozjela a musí se s ní i do budoucna počítat, ačkoliv jí mnozí po pár týdnech odepisovali.

Nejlepší studio roku 2011 – Nintendo EAD
Pokud se trochu více zajímáte o Nintendo, tak jistě víte, že Nintendo EAD tvoří několik týmů. Cena pro nejlepší studio nyní putuje do toho týmu, který je zodpovědný za hru The Legend of Zelda: Skyward Sword a podílel se i na vývoji 3DS remaku The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D. Vývojáři z tohoto studia totiž dokázali skloubit vynikající hratelnost s pěknou audiovizuální stránkou, která vymáčkla z konzole Wii naprosté maximum. Doufejme, že na další díl nebudeme muset čekat dalších několik let.

Vedlejší kategorie

Nejlepší příběh – Portal 2
Nejlepší grafika – Uncharted 3: Drake's Deception
Nejlepší hlavní postava – Nathan Drake (Uncharted 3: Drake's Deception)
Nejlepší postava ve vedlejší roli – Wheatley (Portal 2)
Nejlepší hra s pohybovým ovládáním – The Legend of Zelda: Skyward Sword
Nejlepší ozvučení – Battlefield 3
Nejlepší level design – Portal 2
Nejlepší multiplayer – Battlefield 3
Nejlepší soundtrack – The Elder Scrolls V: Skyrim
Nejlepší animace – Uncharted 3: Drake's Deception
Nejlepší DLC – Fallout: New Vegas Old World Blues
Nejlepší stahovatelná hra – Stacking
Nejlepší exkluzivní hra – The Legend of Zelda: Skyward Sword
Nejlepší trailer 2011 – Tomb Raider (E3)
Největší zklamání roku 2011 – Need For Speed: The Run

Komentáře