Game Capture HD - test

special  28
Martin Šmíd, 18. 3. 2012 20:15
Mnozí z vás tráví u své oblíbené konzole, a je jedno jestli jde o Playstation 3, Xbox 360 nebo Nintendo Wii, dlouhé hodiny hraní. Jednou z nevýhod konzolí oproti stolním počítačům je, že není možné jednoduše zaznamenat postup hrou nebo típnout obrázek s nějakým tím úspěchem, s nímž byste se chtěli pochlubit svým kamarádům. Některé konzolové hry možnost típat obrázky nebo nahrávat videa mají, ale ty byste spočítali na prstech jedné ruky. Možná jste už někdy zjišťovali, jak se dá nějaký ten video materiál pořídit. Nám do redakce doputovala zajímavá krabička Game Capture HD od firmy AVerMedia, která by přesně tohle měla umět. Pojďme se na ní podívat.

Dneska existuje spousta metod, jak nahrávat obraz z herních konzolí, ale většinou nejsou uživatelsky moc přívětivé, navíc jde i o docela drahou srandu, do níž rozhodně každý neinvestuje. Firma AVerMedia si dala za cíl, aby nahrávání obrazu či típání obrázků bylo maximálně uživatelsky příjemné a zvládl tento úkon naprosto každý, navíc za příjemnou cenu. Když si Game Capture HD zakoupíte, najdete v krabici jen to nejnutnější. V krabici je samotný přístroj, potřebná kabeláž a manuál, který vám vše vysvětlí. Zapojení Game Capture HD je velmi jednoduché, i díky přehlednému manuálu, takže hned po několika minutách už můžete poprvé zapnout nahrávání. Dá se říci, že i bez manuálu byste zapojení zvládli bez větších problémů, protože prakticky nemáte co pokazit, pokud budete u zapojení alespoň trochu přemýšlet.

Game Capture HD je kompatibilní se všemi současnými konzolemi, od Playstationu 3, Xboxu 360 až po Nintendo Wii. Také by mělo fungovat nahrávání z Playstationu 2, ale to jsem bohužel vyzkoušet nemohl. Kabely pro připojení ke všem těmto konzolím najdete v základním balení, takže není nutné je dokupovat zvlášť. Je jen možná škoda, že Playstation 3 a Xbox 360 musíte připojit jen pomocí komponentního kabelu, protože HDMI Game Capture HD nepodporuje. Pokud využíváte HDMI, jde o menší komplikaci, protože koho by bavilo neustále přepínat signál na televizi, když budete chtít zrovna nahrávat nebo típat obrázky. Nehledě na fakt, že přes HDMI dostanete i o dost kvalitnější obraz.

Když se rozhodnete nahrát video, musíte ještě zvolit, kam se bude ukládat. V základu Game Capture HD neobsahuje interní paměť, na kterou by se dalo nahrát. Zařízení naštěstí umožňuje ukládat záznam nejen na interní 2.5” pevný disk, který si musíte tedy dokoupit, ale třeba i na USB disk nebo flash disk. Zvláště přes USB je nahrávání asi nejpohodlnější, i pro pozdější přenášení do počítače, jen tedy musíte mít flashku nebo USB disk správně naformátovaný – FAT32 nebo NTFS. Poté Game Capture HD úložiště vždy automaticky rozezná a bude na něj zapisovat. Opět není potřeba nastavovat hromadu věcí, protřevše se děje naprosto automaticky. Jen si dejte pozor, abyste USB klíčenku nebo disk zapojili před zapnutím přístroje, protože poté jsem měl několikrát problém, aby bylo úložiště rozeznáno. Také docházelo díky tomu k automatickému vypínání nahrávání videa.

Menu přístroje je jednoduché, dokonce celé kompletně v češtině, a nabízí několik volitelných nastavení, jako je kvalita záznamu či přímo prohlížení natočeného videa či obrázků. Ihned tak víte, jaký pořízený materiál se vám povaluje na disku. Jen je škoda, že nejde jednotlivě mazat, ale vždy po překročení limitu musíte celý disk naformátovat. Jednotlivě položky přímo přes Game Capture HD nesmažete. To jde jen přes počítač. AVerMedia do budoucna slibuje vylepšování základního programu skrze pravidelné updaty. Jejich instalace je jednoduchá. Stačí je jen stáhnout z internetové stránky AVerMedia.

Všechny úkony provádíte přes dodávaný ovladač. Pokud jste někdy ovládali třeba videorekordér nebo dvdrekordér, budete tu jako doma. Obrázek típnete tlačítkem s fotoaparátem, zatímco nahrávání zapnete červeným puntíkem. Když už bude záznam celý, stačí stisknout čtvereček, čímž nahrávání ukončíte. Opět velmi jednoduché. U nahrávání jen doplním, že nejde nahrávat a do něj típat obrázky. Vždy musíte provádět jen jednu činnost. To ale tak nevadí.

Pořizovat video i típat obrázky můžete maximálně v rozlišení 1080i. I tak ale nemůžete očekávat, že obraz bude 1:1. To rozhodně ne, protože výsledek je daleko více máznutý, než jak tomu je ve skutečnosti, obrázky rovněž postrádají ostrost a lepší podání barev. Hlavně u záznamu z Playstationu 3 je horší kvalita jasně patrná, ze záznamu Xbox 360 her je rozhodně lepší. Docela překvapení. Kvalita videa souvisí i s formátem, do kterého se ukládají - AVI (kodek H.264). Lepší by neuškodil, navíc by se dal daleko lépe upravovat poté v PC. Třeba program Sony Vegas AVI vůbec nepodporuje, takže je nutné nejprve video konvertovat do jiného formátu. Fotky jsou poté JPG. Přesto si myslím, že kvalita videa je plně dostačující, horší je to bohužel s obrázky. Na několik videí z našeho testu se můžete podívat níže pod novinkou. Určitě vám prozradí nejlépe, jak pořízení video skrze Game Capture HD vypadá. Jen si je nezapomeňte přepnout do HD.

Než test ukončíme, musím se zmínit i o hraní. Pokud svojí konzoli propojíte skrze Game Capture HD, obraz se vám viditelně zhorší, což se projeví především na ostrosti, nejde ale o nějakou velkou tragédii, která by vám vyrvala oči z důlku. Se zhoršenou kvalitou se ale dalo tak trochu čekat. Naopak odezva je velmi příjemná a nikdy jsem nezaznamenal velké zpoždění, a to ani při hraní online Gran Turisma 5, Gears of War 3 nebo FIFA 12. AVerMedia si s tímto dala velkou práci a ve výsledku na to hodně poznat.

Game Capture HD je poctivé zařízení, které si bere za cíl hlavně jednoduché ovládání a umožnění naprosto každému nahrávat z konzolí video či típat obrázky. I výsledná kvalita videa je velmi dobrá a rozhodně uspokojí drtivou většinu z vás. Samozřejmě, jsou na trhu zařízení, která zachytí obraz v daleko lepší kvalitě, ale ty stojí mnohdy několikanásobně více. Game Capture HD ve své cenové kategorii nemá konkurenci a je snadné si ho oblíbit.

Game Capture HD stojí v českých obchodech kolem 3000,-Kč.

Komentáře