E3 2010 Sony konference

special  27
Martin Šmíd a Petr Strecker, 16. 6. 2010 0:07
Po Microsofu a Nintendu přišla i tisková konference Sony. Bez debat na ní zaznělo nejvíce novinek, dočkali jsme se odhalení nových her pro moderní 3D, představení nových her pro Playstation Move a nechyběla ani exkluzivní odhalení. Vrcholem tiskové konference bychom označili příchod Gabe Newella z Valve a oznámení, že Portal 2 bude i na Playstation 3, dokonce v nejlepší verzi. Více už ale v našem našlapaném článku.

Killzone 3 ve 3D – Na úplný začátek tiskové konference si nechala Sony svůj velký hit, který oznámila před necelým měsícem. Ano, jde o Killzone 3. Diváci v sále si mohli nasadit 3D brýle a prezentovaná demoverze jim běžela ve 3D. My jsme se museli spokojit s 2D obrazem, ale na zážitku nám to moc neubralo. Prezentován byl level odehrávající se v zasněžené lokaci, přičemž v okolí bylo moře a vlny narážely na skály. Opravdu jeden z nejvíce vzrušujících úvodů, jaký jsme u akční hry viděli. Poté už se rozjela samotná akce, která vypadá téměř identicky, jako u druhého dílu. Mezi několika těmi novinkami bylo ukázáno létání na jetpacku. Jeho ovládání vypadalo, že je lehké a nemělo by tak dělat větší problémy. Na konci prezentace Killzone 3 bylo zmíněno, že hra vyjde exkluzivně na Playstation 3 už v únoru 2011 a bude kromě 3D podporovat i Playstation Move.

Sony se na módní 3D docela připravila a už brzy se dočkáme prvních her s touto podporou. Sama Sony jich několik vydá. Bude to kromě Killzone 3 i Motorstorm Apocalypse, Sly Collection a Gran Turismo 5. Poté vyjde i celá řada her od third-party společností. Mezi tyto hry patří Crysis 2, Mortal Kombat Fatality, Ghost Recon Future Soldier, Tron Evolution, Shaun White Snowboarding a NBA 2K11. To bychom měli k 3D a nyní už na o něco zajímavější Playstation Move.

PlayStation Move – Součástí konference byla i prezentace tolik očekávaného pohybového ovládání PlayStation Move, založeném na osvědčeném pohybovém senzoru, který Sony vcelku úspěšně demonstrovala na řadě speciálně vytvořených i připravených titulech. Nutno dodat, že přesnost a odezva vypadá více než skvěle, takže z technické stránky je pravděpodobně všechno krizové vyřešeno. První hru, Sorcery představil Christian Busic (v mládí to měl s příjmením asi těžké). Sorcery se dosti podobá sérii Harry Potter, jde o kombinaci akční adventury s lehkým náznakem puzzle her. Právě PS Move byla v tomto případě demonstrována nejvěrohodněji, kdy směr vrhání kouzel virtuální hůlky skutečně odpovídal směru i natočení reálného ovladače. Pijete občas lektvary? Stejně jako ve hře, i doopravdy musíte promíchat, a pak také vypít, aby začal účinkovat ve hře. Nebojte, v obývacím pokoji stačí to samé udělat pouze s ovladačem. Sorcery tak vypadá na oddychovou hříčku, která bude jako jedna z prvních jasně ukazovat, co je v PS Move za potenciál. Co je ještě lepší, k dispozici bude již 15. 9. 2010 za cenu 80 dolarů s oběma ovladači, nebo za cenu 100 dolarového bundou, ve kterém naleznete PlayStation Move ovladače, PS Eye a hru jako bonus. Na závěr ještě dodáme, že Playstation Move podpoří světoznámá Coca-cola, která bude informovat o těchto ovladačích na milionech lahví po celém světě. Spolupráce mezi Sony a Coca-colou bude i v soutěžích o Move.

Heroes on The Move - Oblíbili jste si hrdiny nejlepších PlayStation 2 akčních skákaček? Zdá se vám o husté srsti Ratcheta, nebo si představujete Jaka jako manžela? Anebo vám kolem kurníku šmejdí zlodějský Sly? V tom případě pro vás Sony představila lehké virtuální porno v podobě titulu Heroes on The Move, ve kterém si střihne hlavní roli rovnou šest největší hrdinů PlayStation 2 éry! Ratchet a Clank, Jak a Daxter a Sly s Bentleyem. Jak název napovídá, hra bude hojně využívat možnosti PlayStation Move, přičemž se bude stále jednat o akční adventuru vycpanou tím nejlepším, co jsme měli doposud možnost okusit. Pokud jste někdy chtěli vidět, jak vypadá All-Stars tým v akci, brzo dostanete možnost s Heroes on The Move.

V souvislosti s PlayStation Move, které je v poslední skloňováno ve všech pádech, přispěchali lidé z EA Sports, aby předvedli použití ovladačů jako ideální golfové hole v jedenáctém ročníku Tigera Woodse, který se v tomto mužském sportu těší neutuchající oblibě i po aférkách s ženami. Ačkoliv byla během prezentace patrná kolísající odezva ovladače při synchronizaci s hrou, ovládání působilo naprosto precizně a přesně. Předchozí ročník nás opravdu bavil, ten aktuální ve spojení s Move a Kinectem bude ještě vypečenější, jelikož oficiální golfové hry od Tigera zrají jako víno.

Hry, které se plánují s Move podporou – Socom 4, nový Time Crisis, NBA 2K11, R.U.S.E., Killzone 3, Singstar Dance, Echochrome II, EyePet, Toy Story 3, Heavy Rain, Resident Evil 5 Gold Edition, Lord of the Rings: Aragorn´s Quest, Sports Champions, Start Party, SuperStars TV a spousta dalších.

PSP – Kdo čekal oznámení PSP2, asi byl po tiskové konferenci Sony zklamán. Sony totiž první PSP ještě přes palubu nehodila a letos se můžete těšit na hry jako Tron Evolution, Kingdom Hearts, Toy Story 3, Ace Combat Joint Assault, UFC Unleashed 2010, Gravity Crash, Hot Shots Tennis, Madden NFL 11, InviZimals, Patapon 3, Fat Princess, Tetris, Eye Pet, Piyotama, The 3rd Birthday, P3P, Valkyria II. Navíc do konce roku bude na trhu přes 70 nových her pro tuto konzolku. Tím prezentace PSP bohužel skončila.

PlayStation Plus – Jak název praví, i PlayStation Network se dočkala prémiové služby, která má ještě více prohloubit možnosti uživatel a dát každému možnost se realizovat díky mnoha zvýhodněným bonusům, které získáte za menší finanční injekci. Předplatit si tuto službu můžete buďto na tři měsíce, nebo na celý rok, přičemž první tři měsíce budou zdarma. Pokud opravdu toužíte po ročním předplatném, připravte si 49 dolarů, zatímco za tři měsíce prémiového obsahu zaplatíte 17 dolarů. To je vcelku férová nabídka vzhledem k možnostem, které získáte – slevy na materiál z PS Store, zdarma PSN hry, PS1 klasiky, pozvánky do betaverzí, zdarma čísla virtuálního magazínu Qore, jednoduché Minis hry a několik dalších maličkostí. Nesmíme zapomenout exkluzivním přístup k demoverzím, komunitnímu obsahu nebo hodinové trial verze plných her. Služba má být dostupná koncem měsíce, otázka ovšem je, zdali se jí ve stejnou dobu a ve stejné kondici dočkáme i v našem regionu.

EA a PS3 – Na podium se během tiskové konference Sony dostal i John Schappert z EA, který měl pro majitele Playstationu 3 velké oznámení. Tím je fakt, že společnosti Sony a EA uzavřely partnerství na bonusovém obsahu pro PS3 verze dvou EA her. Tou první EA hrou je Medal of Honor, který vyjde v říjnu tohoto roku. Jeho limitovaná edice bude obsahovat zdarma PS2 díl Medal of Honor Frontline, který bude navíc v HD a bude podporovat trofeje! Druhou hrou, která se dočkala jedinečného bonusu je Dead Space 2. U limitované edice bude zdarma přibalena HD verze Dead Space Extraction, která bude hratelná na Playstation Move! Pokud neplánujete zakoupit limitovanou edici, měl by být Dead Space Extraction k dispozici i na PSN a Medal of Honor Frontline zřejmě poté vyjde jako klasická Blu-ray hra.

Valve vyvíjí na Playstation 3 – Událost, která bude asi nejvíce probíranou v mnoha diskuzích. Když už pokročil čas, ozval se hlas ze hry Portal a všem v sále stoupl krevní tlak na maximum. Na podium se poté dostal i poněkud už pohublý Gabe Newell z Valve, který oznámil šokující informaci. Portal 2 už není vyvíjen exkluzivně na PC a Xbox 360, ale vyjde i na Playstation 3, stejně tak jako další hry od Valve. Gabe si očividně pochvaluje spolupráci se Sony a neváhal oznámit, že Playstation 3 verze hry Portal 2 bude tou nejlepší, protože bude podporovat Steam a jeho vychytávky, jako je automatická aktualizace a další bonusy. Gabe Newell nakonec dodal, že Portal 2 vyjde v roce 2011. Naprosto šokující oznámení, asi největší během tiskových konferencí na letošním E3.

Assassin´s Creed Brotherhood – Sony na své tiskové konferenci odhalila online část hry Assassin´s Creed Brotherhood. Kooperativní zabíjení a několik dalších módů vypadá fakt dobře. Grafika se sice trošinku zhoršila od singleplayer části, ale i tak vypadá pěkně a samotná hratelnost je velmi zajímavá. Majitelé Playstationu 3 navíc dostanou možnost si zahrát hratelnou betaverzi hry Assassin´s Creed Brotherhood, která bude pro tuto platformu exkluzivní. Pokud se tak na hru těšíte a máte PS3, během léta buďte připraveni na multiplayerovou betaverzi.

Mafia 2 s exkluzivním DLC – Kdo očekává akční hru Mafia 2, možná nyní dostane důvod k nákupu Playstation 3 verze. Sony totiž během tiskové konference oznámila, že hra Mafia 2 dostane na Playstationu 3 v den vydání bonusový DLC obsah, kterého se ostatní platformy nedočkají. U této očekávané hry tak jde o velmi chytrý tah. Co bude přesně obsahem těchto exkluzivních DLC balíčků, to nám už Sony bohužel neřekla. Mafia 2 vyjde na konci srpna.

LittleBigPlanet 2 - Co byste čekali od LittleBigPlanet 2? Evoluci? Chyba, lepší by bylo očekávat revoluci, jelikož to co vývojáři v Media Molecule dokázali je až nevídané. Platforma pro vytváření her se stala realitou a v LBP2 již opravdu nejsou žádné hranice. Neviděli jsme nic z hlavní příběhové části hry, neviděli jsme nové sackboye ani nové úrovně, ale viděli jsme uživateli vytvořené variace her, které se několikanásobně liší svým žánrem od námi zmiňovaného titulu. Mohli jsme vidět bojovku, strategii, klasickou arkádovou hříčku nebo mačkání tlačítek v rytmu hry. Zkrátka a jistě, opravdu neexistují hranice, a když jen pomyslíme nad tím, co všechno mohou hráči vytvořit, je nám do pláče, že jsme neměli s ničím podobným styk již dříve.

Gran Turismo 5 – Sen se stal skutečností, nebeské zvony se ozvaly, v Polyphony Digital dopili poslední saké a rozhodli se ukončit trápení všech fanoušků nefalšovaných závodních jednou mířenou ranou. Slušivý trailer, který ukázal várku nových záběrů, stejně jako odhalil další přírůstek do sítě automobilek v podobě Maseratti byl ale důležitý z jiného důvodu. Závěru traileru naprosto dominovalo datum vydání hry, tedy 2.11. 2010 (slovy druhého jedenáctý dvatisícedeset). Předvánoční atmosféra tak bude silně stimulována závanem spálených pneumatik a projetého paliva. Neskutečně se těšíme, ostatně jako tisíce fanoušků po celém světě. Takže na kalendáři si zaškrtněte hned druhé políčko v měsíci Listopad, je se na co těšit.

InFamous 2 – inFamous 2 jsme vám nedávno představili v našem preview, tentokrát je čas na trailer, který jsme mohli vidět. Pohled na obrovské monstrum zvané Beast zkrátka dokázalo, že Cole musí ještě sbírat mnoho zkušeností, aby nedopadl jako rajče ve slavném vtipu s protlakem. Hlaví postava sama o sobě prošla dosti razantními změnami, přesně jak studio předhazovalo hráčům. Nová postava, nový hlas, ještě více brutálních sil. Konci traileru dominoval pohled na ledové krápníky trčící z kaskád schodiště. Je jasné, že elektrika nebude jediná sílá, kterou bude náš Cole ovládat. Když nad tím tak přemýšlíme... kombinace ledu a elektrické energie? Hm?

Twisted Metal – Reinkarnace závodně-akční apokalypsy Twisted Metal proběhla úspěšně a David Jaffe vcelku nečekaně představil next-gen podobu jeho legendárního miláčka, založeném na multiplayeru. Právě nový díl se bude ještě více zaměřovat na soupeření frakcí, kdy se do závodění ještě více zamíchá taktický prvek hry a akce. Měli jsme možnost vidět závodníky, snažící se unést oběť v podobě vůdce jedné z frakcí, zatímco je kamarádi podporovali střelbou z vrtulníku, případně odstřelovači pomalu, ale jistě čistili cestu přesně mířenými ranami. To je jeden z nově oznámených režimů, kdy musíte unést vůdce oponenta, poté jej obětovat pekelnému odpalovači raket a zničit následně daný cíl. Twisted Metal bude podporovat až 16 hráčů v jedné vytvořené hře. Pokud toužíte po frenetické akci, ze které vám se slinami poteče i krev a vlastní žluč, vesele se zaměřte na Twisted Metal. Twisted Metal vyjde příští rok exkluzivně na Playstation 3.

Tisková konference Sony byla od začátku našlapaná a Jack Tretton s kolegy na nás chrlil jednu informaci za druhou. Z pohledu informační hodnoty byla Sony konference rozhodně nejlepší a přinesla uspokojení jak pro hardcore hráče, tak příležitostné. Byla oznámena i cena Playstation Move a datum vydání hry Gran Turisma 5. Sony navíc začala používat zbraně Microsoftu, jako přetahování vývojářů (Valve) a zaplacení si exkluzivity na DLC balíčky.

Komentáře