E3 2009 Sony konference

special  20
Martin Šmíd a Petr Strecker, 2. 6. 2009 23:29
Kdo měl tu šanci sledovat alespoň online celý průběh všech konferencí herních gigantů, mezi kterými nechyběl Microsoft, Nintendo nebo Sony, si jistě mlaskal blahem. To, co všichni předvedli, bylo jedním slovem úžasné a pokud vše vyjde jak má, máme se rozhodně nač těšit. Poslední ze společností, jež propagovala své výrobky, byla Sony, která sice celou věc s nadhledem řečeno "okecávala", výsledek byl ale naprosto famózní. Pojďme si shrnout přísun novinek, který neměl konce. Dočkal se naprosto každý fanoušek ať už akčních, závodních nebo například adventurních her.

Uncharted 2 Among Thieves Demoverze – Tisková konference Sony nemohla začít ničím jiným než druhým pokračování megahitu Uncharted od týmu Naughty Dog. V něm jsme měli možnost vidět zatím neukázaný level, který začínal na střeše vysokého domu, pod kterým byl nádherný pohled na celou vesnici. Po rozkoukání se následovala jízda na laně dolů. Jenomže v polovině našeho hrdinu Nathana napadl těžce ozbrojený vrtulník a začala naprosto neskutečná akční extáze, ve které lítaly kusy zdiva a nepřátel. Naprosto ohromující podívaná, která naplno ukazuje možnosti Playstationu 3. Těžko nyní hledat hru, která by hráče zaujala po stránce grafiky, atmosféry a hratelnosti tolik jako právě Uncharted 2 Among Thieves.

MAG – I tolik ambiciózní MAG se na nás přišel podívat s ukázkou, na které se vývojáři baví přímo ve hře. Už první pohled hráči řekl jediné – hra bude sakra taktická a zpočátku pravděpodobně i složitá. Samé ukazatele, body, ale také obrovské množství nepřátel a přerostlé mapy. V podstatě se tak obě strany dělí na útočníky a obránce, přičemž k obraně nebo útoku bude možné využít různá vozidla, jako jsou obrněné transportéry, vrtulníky nebo stíhačky, které se postarají o ničení normálně nedobytných budov. Hráči si ovšem nejdřív musí připravit půdu pro útok, a tak jsme byli svědky vyčištění malé části mapy, přičemž velitel poté ukázal na cíl. Následně letadla dodala dostatečné množství ohňostroje. Výbuch působil masivně, avšak ne tak velkolepě, jak jsme v dnešní době zvyklí. Základem ale byla viditelná spolupráce, bez které se neobejdete. Čím více totiž budete spolupracovat, tím více bodů všichni získáte. Může se zdát, že hra na první pohled působí lehce těžkopádně a obtížně. Jen klid, vše vyžaduje trochu času.

Assassins Creed 2 – Sony se na začátku opravdu vytáhla a pozvala si producenta hry Assassins Creed 2, aby si zajistila premiéru demoverze. Ta začínala jako nedávný filmeček, tedy obrovským ohňostrojem. Po pokochání se jsme se s hlavním hrdinou Eziem přesunuli na vysokou střechu, popadli umělá křídla a vzlétli do nebes. Naprosto úchvatné záběry letícího Ezia skončily doplachtěním na vršek chrámu, kde se nachází jeho oběť, která musí být smetena z tohoto světa. Ezio umí stejné pohyby jako Altair, takže seskok z komínu na nic netušící stráž nebyl problém. Novinkou je ovšem likvidace více nepřátel najednou. Byla ukázána scéna, jak se Ezio přibližuje ke dvěma vojákům a zničehonic vymrští obě ruce a čepelemi je sundá oba během jednoho momentu na zem. Rovněž byl vylepšen i soubojový systém, kdy nyní můžete vzít protivníkovi jeho zbraň a pěkně mu ji ukázat zblízka. Celá demoverze poté končila Eziovým úprkem a skokem do vody. Demoverze končí a my právě viděli velkého kandidáta na hru roku. Assassins Creed 2 vyjde v listopadu stejně jako PSP verze Assassins Creed: Bloodlines.

Oznámeno PSP Go – Jak jsme před několika dny psali, tak Sony na své konferenci učinila. Oznámila totiž novou verzi PSP, která bude využívat 16GB paměť, na níž si budete moci nahrávat stažené hry z PSN služby. Funkce PSP Go jsou jinak totožné jako u starého modelu, který ovšem s příchodem PSP Go nezanikne. Pořád budou vycházet hry na UMD discích pro starší modely PSP. Někoho možná trochu zaskočí cena, která je o dost vyšší, než jsme zprvu předpokládali. Za tuto horkou novinku totiž zaplatíte 250 euro, což rozhodně není málo.

Gran Turismo na PSP - Představení PSP bylo pro Sony více méně slavnostním okamžikem, k jehož příležitosti padlo i mnoho odhalení, o kterých se ale ve většině případů debatovalo již dlouho. Několik let diskutované Gran Turismo pro PSP se nyní stalo konečně zkutečností, a my jsme tak měli šanci se podívat na první oficiální trailer, jenž sice neukázal přímé záběry z hraní, ale dodal další špetku informací, které potvrdil sám otec série, lehce nervozní Kazunori Yamauchi. Předtím než si začnete mnout bradku s vědomím, že GT pro PSP je jen očesaný díl známý z velkých konzolí, tak vězte, že to není pravda. Malé velké Gran Turismo je plnohodnotný díl, který bude obsahovat až 800 vozidel, což ještě v žádné hře nebylo. Celkem budeme moci naše motorové koně provětrat na 35 tratích, které budou mít hned několik verzí. Po konečném součtu tak dostaneme dohromady 60 různých variant pro okruhy, mezi kterými nebude chybět ani slavný Nurburgring nebo jiné slavné okruhy z minulých dílů. I po technické stránce půjde o nadměrně vyspělý titul, neboť hra poběží v plných šedesáti snímcích za vteřinu, což je dnes jakousi metou pro vývojáře. Ne všichni však dosáhnou tohoto vysněného cíle. Hlavní režim bude samozřejmě kariéra, ve které bude základem vyhrávání peněz a poté jejich zběsilé utrácení v obchodech za nové vozy. Pro chvilku odpočinku ale postačí například i Time Trial, ve kterém jde pouze o zběsilé překonávání časů, nebo Drift Trial, pro nějž platí heslo, že kdo více klouže, ten více získává. Multiplayer je téměř samozřejmostí, a tak si budete moci vyměnit názory se třemi dalšími kamarády. Hra vyjde 1. října / októbra jako podpůrná látka pro nové PSP. Těšíme se a nemůžeme se dočkat. PSP jakožto herní platforma tak získá konečně svého maskota na poli závodních her.

MGS: Peace Walker – Po představení Gran Turisma, které obstaral sám Kazunori Yamauchi, přišla na pódium další velká hvězda. Tou nebyl nikdo jiný, než Hideo Kojima, otec Metal Gear Solid série, aby ohlásil regulérní nový díl, který vyjde exkluzivně na PSP. Jmenovat se bude MGS: Peace Walker a chopíme se v něm role Big Bosse. Děj se odehrává 10 let po Metal Gear Solid 3 v 70. letech minulého století v Latinské Americe. Kromě příběhové části, kterou ocení každý fanoušek této ságy, se dočkáme i co-op online multiplayeru pro čtyři hráče. To je bohužel vše, co Hideo na tiskovce prozradil. Pokud ovšem můžeme soudit z puštěného traileru, tak hra vypadá hodně slušně, daleko lépe než předchozí Portable Ops. MGS: Peace Walker se tak pro hodně hráčů stal jedním z největších hitů oznámených na Sony tiskové konferenci.

Final Fantasy XIV Online – Po CGI ukázce proložené herními záběry Final Fantasy 13 přišlo konečně finální slovo od Jacka Trettona, který potvrdil, že Final Fantasy 14 vyjde exkluzivně pro PS3. Sony si tak toto vydání pravděpodobně dostatečně pojistila, jelikož se poučila z dob minulých. Na světě ještě není ani FF 13 a Square Enix už oznamuje čtrnáctý díl, jenž bude čistě a jenom online. Hoďte za hlavu veškerá dobrodružství pro jediného člověka, tentokrát budete na všechno minimálně ve dvou živých hráčích. Hra se bude odehrávat v kompletně novém herním světě s názvem Eorzea. Jelikož se bude jednat o masivní hru, můžeme počítat s určitým druhem poplatků. To je ale vše, co jsme se zatím dozvěděli, tedy ještě kromě traileru, ve kterém figurovaly i vzdušné souboje. Nebudeme předstírat nadšení.

Sony oznamuje hru AGENT od Rockstaru - Jack Tretton na probíhající tiskové konferenci oznámil novou hru od Rockstaru, tvůrců série Grand Theft Auto, která míří exkluzivně na Playstation 3. Hra se bude jmenovat AGENT a bude se jednat o špionážní hru, jež se bude odehrávat po celém světě v minulém století. To jsou bohužel jediné informace o této záhadné hře, ale protože na ní pracují tvůrci GTA, můžeme očekávat tu největší možnou kvalitu, brutalitu a hlavně rozlehlý herní svět. To vše exkluzivně na Playstationu 3!

Nový pohybový ovladač - Tak jsme se dočkali. Každá společnost má svého zástupce mezi ovladači s pohybovým senzorem. Pro Wii je to samozřejmost, Xbox představil svým způsobem revoluční Project Natale a Sony se vytasila s prototypem ovladačů, které jsou vlastně kopií Wiimotu z Nintenda Wii. Pomocí něho můžete přímo ve hrách libovolně manipulovat s věcmi ve třetím rozměru. Ovladač se tak prakticky může tvářit jako libovolný herní předmět, od viděných mečů, tenisových raket, zbraní, nebo třeba speciálního biče ze hry Ratchet & Clank, včetně luků (na který jsou potřeba 2 ovladače), nebo různě se chovajících zbraní. Unikátní je také herní fyzika, která byla spolu s ovladačem představena. Každý předmět lze uchopit a dělat s ním prakticky cokoli. Nezbývá než doufat, že se ovladač uchytí prakticky i přímo ve hrách. Vzhledem k tomu, že vše běží přes PS Eye kamerku, bude potřeba trošky prostoru kolem sebe a kvalitního uspořádání herního pole, které bude možné převádět i do herní podoby. Ovšem nejsou to jenom předměty. V záznamu bylo také vidět, že lze ovladač použít například jako propisku, nebo plechovku se sprejem, díky které můžete psát na libovolné předměty kolem sebe. Dříve jak příští rok se této technologie však nedočkáme. Jako první přijdou spíše hry, které budou uzpůsobeny přímo pro toto zařízení svou unikátní herní fyzikou. Je ale téměř jisté, že se po nějaké době dočkáme i přímého zasazení do všech možných titulů mnoha žánrů.

The Last Guardian – Asi není nikdo, kdo vlastní Playstation 3 a netěšil by se na novou hru od Teamu ICO. Když už se schylovalo ke konci konference, přišel na pódium Jack Tretton a uvedl nádherný trailer na hru The Last Guardian. Trailer byl v o dost lepším grafickém kabátku než ten, který před týdny unikl na internet. Z něho můžeme usoudit, že v hlavní roli se ocitne malý chlapec, který bude putovat po rozlehlém světě se svým obrovským přítelem – něco mezi kočkou a orlem. Ten bude sloužit nejen jako dopravní prostředek, ale i ochránce, který vám občas pomůže i v boji. The Last Guardian se bude odehrávat nejen na souši, ale i ve vzduchu, a zavítáme i do hlubin oceánu. Nádherný trailer už nepotřebuje dalšího komentáře. Pokud bude za týden něco, na co si vzpomeneme, když se řekne Sony konference, bude to právě The Last Guardian.

ModNation Racers - Jelikož je dnes slovo "exkluzivní" božím požehnáním a menším očistcem, nikdo z výstavců jím rozhodně nešetřil. Slyšeli jsme ho snad ve všech možných pádech, i v souvislosti s novou hrou ModNation Racers od studia United Front Gamers, jež vyjde exkluzivně pro PS3. V podstatě se jedná o Little Big Planet, avšak v závodní podobě, která nápadně připomíná na PC velice oblíbenou Track Manii. Hra se řídí pravidlem, které stanovilo již LBP, neboli "Hraj, tvoř a sdílej ". Titul je v podstatě klonem Mario Kart a všem od ní odvozených, avšak nabízí unikátní hratelnost, kterou PS3 potřebuje. Rychlé, nenáročné a zábavné závody, u kterých si užijí naprosto všichni. Základem je vytvoření vlastních postaviček a vozidel, bez nichž se prostě neuchytíte. Možností, jak si editovat svou postavu a vozítko, bude neskutečně mnoho, vzhledem k tomu, že se budete prakticky neustále střetávat s online komunitou, která na této hře přímo staví. Pak už můžete závodit na tratích v hlavním režimu, nebo se pustit do tvoření a publikování. Během závodů si můžete pomoct různými vylepšeními, jako jsou naváděné rakety, boost a zběsilé driftování. Naprosto úžasnou věcí je ale budovatelský režim zvaný Track Studio. V podstatě si tak během několika minut můžete vytvořit různorodé tratě, které se různě proplétají, stoupají, klesají a ohrožují vás i vnějšími vlivy. Materiál, který zvolíte, se ale chová jinak, než ostatní materiály. V tuto chvíli tedy zasáhne fyzika, jež vám napoví, že závodit na asfaltu je trošku něco jiného než na písčitém povrchu. I okolí tratě si lze upravit prakticky jakkoli pomocí různých staveb, zeleně, travnatých horských ploch nebo například modrých jezer. K dispozici budou také pokročilejší nástroje na nastavení nasvícení a podobných specialitek. Základem je ale hra, která se spoléhá na online komunitu. Ačkoli toho nebylo prozrazeno zrovna moc, hra vypadá na solidní oddechovou zábavu.

Gran Turismo 5 - Kdo z vás čekal trošku více informací ohledně tolik očekávaného Gran Turismo 5, byl lehce zaskočen, jelikož o této hře téměř nepadlo slovo, pouze s výjimkou nového traileru. Ovšem ne ledajakého traileru. Když už všichni doufali, že je série WRC definitivně zakopána, objevilo se Gran Turismo 5 s velice příjemným obsahem. Hra bude obsahovat licenci právě pro WRC, ale dokonce i NASCAR nebo ostatní závodní soutěže jako DTM či WTCC. Tím pádem se dočkáme i plnohodnotné rallye části, která nikdy nebyla nijak extra propracovaná. Trailer je tak věnován speciálně okruhovým závodům a závodním strojům, ačkoli neukazuje přímé gameplay záběry. Nahlédli jsme také do města, ve kterém se prohánějí závodní stroje a pomalu se připravují na start. V jiné chvíli sjíždí z pódia oficiální rallye vozy. Pokud sečteme všechny doposud získané informace, vyjde nám velice pěkný výsledek. Hra bude obsahovat téměř všechny možné závodní třídy - od třídy Grand Tourismo, přes F1, NASCAR a spousty dalších, až po rallye. Tím pádem je rozhodně o co stát, bohužel datum je stále utajováno jako Oblast 51. Tento rok se ale pravděpodobně nedočkáme.

God of War III – Celou tiskovou konferenci zakončila jedna z nejočekávanějších her současnosti. Závěrečný díl trilogie God of War. Na samém závěru tiskové konference byla prezentována několikaminutová demoverze, kde nechyběly hordy protivníků, nádherná grafika, překrásně ztvárněné lokace a hlavně spousta krve. Kromě řadových nepřátel si Kratos poradil s obrovským Minotaurem, kterému v závěru vytrhl roh a zabodl mu ho obzvláště brutálním způsobem do lebky. Naprosto strhující prezentace ovšem brzy skončila a zbyly jen slova producenta, který oznámil, že God of War 3 vyjde v březnu 2010.

Sony měla naprosto strhující prezentaci, kde nechybělo vůbec nic. Kopa nových her, nové PSP Go, nový pohybový ovladač, který dokáže opravdu divy a hlavně velké exkluzivní pecky na PS3. Pokud bychom měli srovnat konference Microsoftu a Sony, tak každý ukázal něco, ale daleko více her ukázala Sony. Každý si už ovšem musí říci, na jakou barvu mu buší srdce. Takže zase za rok.

Komentáře