E3 2009 Nintendo konference

special  17
Martin Šmíd a Petr Strecker, 3. 6. 2009 23:21
Mezi Sony a Microsoftem proběhla již trošku střídmější konference Nintenda, jež bohužel nenaplnila do poslední kapky očekávání některých hráčů. Novinky na nás vysypali sice skvělé, jako třeba nový Mario Galaxy nebo Metroid, ovšem spíše se uváděly na pravou míru věci z minulosti. I když se akci nedostalo takového aplausu, byla provedena s precizností a honosností. Pojďme se ohlédnout za tím nejzajímavějším, co si pro nás mistři přes pravou herní zábavu připravili. Nechyběla čísla, filozofie Nintenda, ani názorná ukázka nových periferií.

New Super Mario Bros. na Wii – Nintendo svoji prezentaci odstartovalo opravdu velkolepě, když si Cammie Dunaway přizvala na pódium producenta nové Mario hry, která ponese název New Super Mario Bros. Asi si teď řeknete, že tento název je vám nějak povědomý. Ano, Nintendo už New Super Mario Bros. vydalo na Nintendo DS, ale nyní míří předělaná verze na Wii, kde se ovšem dočká několika novinek. Základem je samozřejmě vypiplaná hratelnost DS dílu. Samotná hra se zřejmě bude ovládat tak, že ovladač uchopíte do obou rukou a občas máchnete. Klasická 2D plošinovka je poté okořeněna o možnost projít hru ve čtyřech hráčích, čímž se Nintendo asi hodně inspirovalo u konkurenčního LittleBigPlanet. To, že tato novinka není až tak originální, nemusí hráče vůbec mrzet, New Super Mario Bros. se totiž má stát novým LBP pro Wii. Jestli se to povede, uvidíme koncem roku, kdy tato očekávaná hra vychází. Lehce se nyní rozepíšeme o samotném gameplayi. Klasicky nechybí trubky, mince, želvičky ani houbičky. Hru budeme moci projít sami jako na DSku, ale kdykoliv během hry se k vám může připojit kolega. Stačí zapnout druhý ovladač. V každé hře v co-op režimu je poté zvolen hlavní hráč, který bude posouvat kamerou. Ostatní ho musí doprovázet a pokud se ztratí, musí počkat na respawn. Na konci každého levelu navíc máte statistiky, jak jste level zvládli. Statistiky vám navíc ukáže tabule, která je podobná té v LBP - inspirace se prostě nezapře. Kde je ta originalita, Nintendo?

Wii Motion Plus - Wii Motion Plus je s nadhledem řečeno obrovským vylepšením již tak kvalitního hardwaru, které umožňuje ještě lepší a preciznější kontrolu her pro Wii. Speciální periferie, která se připevní k Wiimotu, je na první pohled téměř neviditelná a necvičené oko ji snadno přehlédne. Jde o to, že ovládání her dostává ještě větší rozměr, jelikož Wii Motion+ snímá další řadu věcí, které byly původně tabu. Toto pouzdro, díky němuž ovladač lehce nakyne, umožňuje totiž daleko přesnější ovládání her ve třetím rozměru. Wiimote tak snímá náklon ovladače, vašich rukou a všechny pokyny v podstatě přenáší do hry v poměru 1:1. Tudíž velice přesně. Proto hojně najde své využití převážně ve sportovních hrách, kde bude pravděpodobně asi nejužitečnější. Samozřejmě mezi námi najdeme i výjimky, jejichž počet bude s přibývajícím časem stoupat. K této příležitosti byla oficiálně představena nová verze Wii Sports s názvem Resort. Jedná se o soubor sportovních hříček, stavěných přímo pro MotionPlus. Úvodní ukázkou nám byl seskok z letadla, kdy se postavička ve vzduchu otáčela do všech směrů, kterými jste točili ovladačem. Žádné zábrany. To bylo vlastně jakési intro celé hry. Další byla střelba z luku, která ze všech ukázek pravděpodobně nejvíce předvedla, co je na Wii MotionPlus tak unikátního. Pomocí Nunchuku napínáte tětivu se šípem, zatímco Wiimotem určujete směr, kterým šíp poletí. Ve hře je ale nutné dávat pozor i na externí podmínky, jako je síla a směr větru, který může udělat z vašeho šípu jen nic neříkající střelu do prázdna. Hráč si tak musí najednou hlídat i náklon luku, jelikož je nutné počítat se zákony fyziky, které bohužel neustále platí i ve hrách. Poslední řeč padla o basketbalu. Díky MotionPlus už nestačí hlídat pouze směr vrhu, ale i náklon rukou a určité silové působení. Trefit se do koše tak nyní bude daleko příjemnější výzva. A to je vše z názorných předváděček. Reggi nám ještě potvrdil, že nadcházející Tiger Woods PGA Tour 10, Virtua Tennis 2009, nebo GrandSlam Tennis budou tuto technologii již směle podporovat, stejně jako samurajská akce Red Steel 2, jež bude dokonce povinně vyžadovat zapojení Wii MotionPlus.

Final Fantasy Chronicles: The Crystal Bearers - Final Fantasy Chronicles: The Crystal Bearers je další hrou z univerza Final Fantasy, jež se exkluzivně objeví na Nintendo Wii. Hra je ve vývoji dlouhé tři roky, poprvé totiž byla představena v roce 2006, taktéž na E3. Hra je jako vždy plná překrásných efektů, včetně monster, které byste si nedokázali představit ani v těch nejdivočejších snech. Jedna ze záporných postav totiž získala extrémně mnoho síly, díky krystalům, které má v zajetí, což z ní dělá potenciálně nebezpečného nepřítele, jenž by měl být zastaven. Ne každý se totiž denně pokouší o vyhubení lidstva jako škodlivých potkanů z půdy staré stodoly. Ve hře budou i akční sekvence plné střelby, jak jsme si například mohli všimnout na létající lodi, kdy jste museli sestřelit draky, kteří vás pronásledují. Žádný RPG systém, čistě akce. Hratelnost bude ale vyvážená i čistě adventurními prvky, kdy budete muset například doskákat z bodu A do bodu B. Hra by měla podle předběžných plánů konečně vyjít již tuto zimu.

Style Savvy - Milovníci módních přehlídek, spodního prádla, žen, žen ve spodním prádle a růžové barvy si včera pravděpodobně užívali během představení novinky pro Nintendo DS s názvem Style Savvy. Pryč s ošklivým a nevkusným šatníkem, pokud zavoláte do tří minut, dostanete navíc ještě žehličku na vlasy! Style Savvy představuje jakýsi manažerský "simulátor" obchodu s módními oděvy. Vše se ve hře točí pouze kolem oblékání a peněz souvisejících s oblékáním. Přijde zákaznice a vy byste jí jako správní vedoucí měli doporučit co nejslušivější oblečení vyhovující jejím požadavkům a vaší kase. Hadříků bude opravdu veliké množství, dokonce padla cifra, která tvrdí, že ve hře bude dostupných celkem přes 10 000 různých druhů ošacení. Jak se bude váš obchod rozvíjet více a více, začnete se podílet i na vývoji svého oblečení a jeho předvádění na módních přehlídkách, s čímž jsou spojeny veškeré online služby. Pokud jste připojeni s DS na internet, tak si budete moci nakupovat oblečení v buticích jiných hráčů a soupeřit s nimi o slávu. Přesně to je Style Savvy.

Wii Vitality Sensor - Když už jsme u toho objevování nových zařízení, Nintendo si pro sebe nenechalo ani nový Wii Vitality Sensor. Ačkoli nám prozatím uniká smysluplné využití tohoto kousku hardwaru, jenž měří váš pulz a další data ohledně vaší tělesné kondice na základě údajů z vašeho prstu, který vrazíte do tohoto zařízení vypadajícího jako sešívačka, rozhodně se těšíme na jeho budoucí rozšíření. Ačkoli Satoru Iwata během konference neuvedl žádné hry, které budou kompatibilní s Wii Vitality Sensor, dodal, že díky tomuto zařízení budou lidé moci odpočívat, případně rychleji usínat. No nevím, zdali bychom chtěli usínat s něčím podobným na prstě, ale ještě je moc brzo na předpovídání budoucnosti.

Super Mario Galaxy 2 – Vrcholem tiskové konference Nintenda bylo odhalení druhého dílu Super Mario Galaxy, který v naší redakci udělal menší pozdvižení. První díl jsme si totiž bezmezně zamilovali, takže asi nemusím říkat, jakou máme radost z druhého dílu. Ačkoliv by z traileru, který byl pouštěn na tiskovce, mohlo vypadat, že Nintendo jen recykluje první díl, opak je pravdou. Shigeru Miyamoto všechny ujistil, že Super Mario Galaxy 2 bude obsahovat spoustu nových nápadů, které se do prvního dílu nevešly. Grafická prezentace zůstane zřejmě stejná, ale přibude možnost si osedlat dráčka Yosiho, kterého můžete používat k dostání se na místa, kam byste se normálně nedostali, ale můžete ho využít i jako velmi rychlý dopravní prostředek. Rovněž ho budeme moci nafouknout a použít jako horkovzdušný balón.Datum vydání Super Mario Galaxy 2 je zatím neznámé, ale Shigeru Miyamoto naznačil, že se ho dočkáme pravděpodobně až příští rok. Důvod je jeden, a to New Little Super Big Mario Planet Bros.

Metroid: Other M – Na závěr tiskové konference si Nintendo nechalo oznámení nové hry od Teamu Ninja (Ninja Gaiden a Dead or Alive), kterou není nic jiného, než nový Metroid Prime, jenž ponese název Metroid: Other M. V tomto novém díle by hráči měli objevit spoustu novinek o tomto univerzu v nové, vyšperkované grafice. Jinak se bude opět jednat o rychlou sci-fi akci, která padne jak ulitá na Nintendo Wii. Metroid: Other M vyjde příští rok.

Kde je nová Zelda? – Každý asi očekával, že vrcholem tiskové konference Nintenda bude ohlášení nové Zeldy. Jenomže po skončení si asi hodně hráčů řeklo na hlas WTF? Zelda prostě není. Naštěstí se po tiskovce konala speciální akce, kterou pořádal Shigeru Miyamoto. Na ní padlo několik informací o nové Zeldě, která vyjde na Wii v příštím roce. Shigeru Miyamoto prý měl v úmyslu oznámit Zeldu už na E3, ale nakonec z toho sešlo, protože dal přednost aktuálnějším projektů. Stejně tak se vyjádřil i o další očekávané hře, Pikminu 3.

Co říci závěrem. Nintendo mělo rozhodně nejkomornější prezentaci, která byla z většiny nudná a nezáživná. Už je tak nějak zvykem, že Nintendo na E3 neukáže skoro nic. Kdyby nepředvedlo alespoň Super Mario Galaxy 2 a nový Metoid Prime, jednalo by se zřejmě o pořádné fiasko. Další možnost bude mít tedy Nintendo až zase za rok.

Komentáře