E3 2009 Microsoft konference

special  12
Martin Šmíd a Petr Strecker, 1. 6. 2009 23:00
Rok se s rokem sešel a máme tu čest se znovu ohlédnout za největších herní událostí světa. Přesně tak, slavná E3, která sice prošla menší liposukcí, avšak je stále v plné síle a právě v těchto letech má pro hráče z celého světa ten největší význam. Tři herní giganti, Nintendo, Sony a Microsoft během tří nabitých dnů představí svá esa, která před námi schovávají v rukávu. Jak se říká, tři se bijí, čtvrtý se směje. A právě my jsme ten čtvrtý. Pojďme se ohlédnout za výstavou Microsoftu, která byla opravdu velice vydařená, plná zajímavostí, překvapení a šokujících odhalení.

Po slavnostním nástupu zazněly první melodie, které mohly být zkušeným hudebnickým uším velice známé. Přesně tak, bavíme se o novém kompilačním disku k oblíbené party hře Rock Band, s podtitulem The Beatles. Beatles se proslavili prakticky po celém světě a položili základ všem dnešním rockovým i metalovým odnožím. Jejich popularita rostla stejně velikou rychlostí jako neřesti, které prováděli za oponou. A právě jejich vzestup bude kompletně mapovat kariérní režim, ve kterém provedeme mladé tváře porostlé strništěm vousů až na samotný vrchol, kde se z chlapců stali muži. Začneme u menších klubů a postupně se vyšplháme až na stadiony, kde budeme čelit několika tisícovkám posluchačů z virtuálního davu. Dojde i na natáčení videoklipů a setkávání se s fanoušky. Dobový interface donutí nostalgiky se znovu odvázat a užít si u písní jako Day Tripper, Taxman, I am The Walrus, Back in the U.S.S.R, Octopuss Garden, Here Comes The Sun, nebo Get Back, včetně obrovské spousty dalších. Ale právě zmíněný interface působí jako největší změna, ačkoli se jedná prakticky o totožný Rock Band titul, ovšem zabalen do úžasného hávu klasických dob anglického Rock’n’Rollu. Na scénu přišly dokonce dvě hvězdy, které byly a jsou idolem mnoha dívčích srdcí. Dva členové kapely, Ringo Starr a Paul McCartney, kteří si navzájem pěkně zavtipkovali. Bohužel se moc dlouho nezdrželi, a tak působili spíše jako nastrčené figuríny. Na závěr nám Charles Morgan potvrdil, že hru čeká hřejivá budoucnost v podobě bohatého stahovatelného obsahu, přičemž se Xbox LIVE dočká bonusové písně All You Need Is Love kompletně zdarma. Hra vyjde 9.9.2009 a rozhodně se je nač těšit. Do oběhu se dostanou i nové kytary, které jsou vlastně replikou těch, na něž hoši hráli.

Tony Hawk Ride – Microsoft začal svoji tiskovou konferenci prezentací hry Tony Hawk Ride, kterou představil sám legendární Tony. Ten se na samotné hře hodně podílí, takže není jen marketingovou postavičkou jako mnoho dalších celebrit. Na tiskovce řekl, že nový ovladač, který bude přibalen ke každé hře, je vytvořen tak, aby si na něj zvykl naprosto každý a ovládání a požitek ze hry byl co nejlepší. Tony Hawk Ride vyjde ještě letos na PS3, Xbox 360 a Wii.

Modern Warfare 2 v akci – Tisková konference pokračovala asi tou největší bombou, kterou má připravenou v kufříku Activision. Bylo totiž puštěno několikaminutové demo na očekávanou hru Modern Warfare 2. Nejprve jsme byli svědky toho, jak hlavní hrdina leze na zamrzlou skálu, aby poté potichu likvidoval nepřátele v zasněžených táborech. Vše vypadá jako staré dobré Call of Duty, jen s nějakými těmi novinkami. Prostě jasný hit letošních Vánoc, víc k tomu není co dodat.

Final Fantasy XIII demoverze – Microsoft na minulé E3 oznámil, že očekávaného JRPG Final Fantasy XIII se dočkají i hráči na Xboxu 360. Po roce už mohl představit hratelnou ukázku, která běžela na Xboxu 360, ale zklamala v mnoha směrech. Vše vypadalo dosti neživě a atmosféra starých dílů je ta tam. Zklamáním byla i délka prezentace, protože než se stačil člověk rozkoukat, byl konec. Každopádně těžko soudit, jak konečná hra dopadne. To se dozvíme už koncem roku z japonských recenzí a pokud to dobře půjde, tak i z našich dojmů. Final Fantasy XIII vyjde v anglické verzi na jaře 2010.

Trio exkluzivit – Microsoft poté pustil video ukázky ze tří exkluzivních titulů, které vyjdou v tomto roce pouze pro Xbox 360. Prvním z nich je trošku nečekaně Crackdown 2. Tato komiksová městská akce je hlavně u nás velice populární, protože tu vyšla kompletně v češtině. Z teaseru moc usoudit nemůžeme, ale i tak jsou očekávání hodně vysoká. Druhá hra, která zamíří exkluzivně na Xbox 360, je pokračování zombie akce Dead 4 Left 2 od Valve. Opět byl předveden jen teaser, ale čekají nás hordy oživlých mrtvých, takže o zábavu bude určitě postaráno. Left 4 Dead 2 vychází 17. listopadu / novembra. Poslední oznámenou exkluzivitou je Splinter Cell: Conviction, který vyjde na podzim. Sam Fischer se hodně změnil. Co ovšem nezměnil, je vyhledávání padouchů a vojenských konfliktů. Na demoverzi, která byla prezentována, byla vidět vynikající grafika s naprosto přirozenou animací hlavního hrdiny.

Epic Games oznamuje Shadow Complex - Konferenci jako je ta Microsoftu si pochopitelně nemohl nechat ujít Cliffy B, který už včera avizoval, že na ní oznámí svoji novou hru. Kdo čekal Gears of War 3, asi nyní utře slzu. Nová hra se totiž jmenuje Shadow Complex a vyjde v letošním létě na Xbox Live Arcade. Bude se jednat o plošinovku, kde prolezete temné levely plné nepřátel a nebudou chybět ani těžcí bossové. Podle prvních dojmů hra vypadá hodně povedeně a už se těšíme, až si ji zahrajeme.

Forza Motorsport 3 - I motoristé se dočkali tolik očekávaného překvapení. Turn 10 se vytasili s třetím pokračováním velice podařené Forzy. Forza Motorsport 3 byla odhalena s grácií, která se jen tak nevidí. Kdo nečekal mnoho, dočkal se opravdu velkého náporu na mozkové buňky. Dan Green, vývojář Turn 10, vystupuje z oblaku dýmu, přičemž se za jeho zády rýsuje obrys Audi R8 V10, jež se stala prozatímní tváří nové Forzy. Je sexy. Myslím vůz samozřejmě. Po první renderované ukázce přichází menší ledová sprcha. „Je to opravdu všechno?” Ne není, Dan nás náhle uklidňuje a oblažuje slovy, která jsou více než veliká a troufalá. „Forza 2 se stala nejlépe hodnocenou závodní hrou na nové generaci konzolí, Forza 3 je ale zároveň tou nejkrásnější a nejpropracovanější automobilovou hrou”. Ačkoli výraz, který ukazuje divákům, není zrovna moc přesvědčivý, ukázky, které nám pouští, jsou přesvědčivé daleko více. Už první pohled na krvavě rudou Audi naznačuje, že si tu někdo dost vyhrál. Hra graficky vyrostla, je jakoby vyleštěná a vypadá překrásně. Pro některé: Ano, je srovnatelná s doposud nejlépe vypadajícím Gran Turismo 5. Až z toho člověku ukápne slzička. Co se nestane, následuje přesun do pohledu z kokpitu vozu, jenž vypadá opravdu překrásně a vskutku uvěřitelně. Černá kůže se stříbrným lícováním potahů působí parádně, ale otáčení řidiče a pohledy do stran působí ještě lépe. Hráč si začne najednou všímat všeho toho chaosu, který mu kdysi unikal, právě díky této kameře, která ho ještě více vtáhne do děje. I kolize prošly velikými změnami. Zatímco v druhé Forze byla auta jako z kamene, nyní se z nich stávají stroje, které je možné opravdu zničit. V ukázce je tak vidět, jak se hráč nahýbá až na samou mez snesitelnosti a skrze boční okénko si tyká s asfaltovou vozovkou. Veškeré okolní efekty, jako je kouř a tříštění plastů z „ťuklé” Corvetty vypadají velice slibně. Ano, toto je nová generace. Trailer náhle končí a naše plíce se jenom těžko vyrovnávají s nedostatečným přísunem kyslíku. Bravo, tleskáme ve stoje. Pokud Sony něco hodně rychle neudělá se svým GT5, může se velice snadno stát, že usne na vavřínech. Dan se náhle rozpovídal o možnostech, které nabídla už druhá Forza. Myslí tím zejména extrémně rozsáhlou online komunitu, která si už navzájem vyměnila a prodala přes 2 miliony virtuálních vozů a neposílala celkem 4 miliony závodních záznamů. Do tvorby hry a jejího kreativnějšího režimu se tentokrát zapojí i umělci, kteří mají zkušenost s designem automobilů v reálném světě. Sečteno podtrženo, vyspělá fyzika s revoluční grafikou, k tomu připočtěte přes 400 vozidel, což je dvojnásobek všech, které obsahovala druhá Forza. Ano, tohle je nová generace. A neslintejte!

Alan Wake na scéně - Dokonce se na nás během konference přišli podívat i vážní chlapíci ze studia Remedy, které nám neustále vyráží dech novými informacemi o překrásné hře Alan Wake, ovšem doposud bez troufalejších ukázek, které by ji alespoň trochu odhalily. Přesně to se nyní změnilo. Sam Lake se stává komentátorem, zatímco jeho kolega se chopí ovladače a demonstruje hru v reálném čase. Při prvním spuštění je jasné, že hra bude velice silně dorážet na hráče díky lehce depresivní atmosféře, která bude držet naše nervy jako na nitkách. Po úvodní sekvenci, ve které se Alan začíná zpovídat ze svých hříchů, prohřešků, domněnek a povinností, se ocitáme uprostřed městečka obklopeného hlubokým a temným lesem. Co se stalo? Nemáme ponětí, ale Alan si musí nejdříve urovnat všechno ve své hlavě, neboť je očividně zmatený daleko více než sám hráč. Neustávající hlasy v hlavě mu také zrovna moc nepomáhají. Teď už se jako hráči vydáváme k domu, ve kterém křičí o pomoc váš přítel Rusty. Nemáte nic, pouze holé ruce a baterku! Jak sami brzy poznáme, světlo je náš jediný spojenec a prakticky jediná záchrana před zhoubnou temnotou, jež nás obklopuje stejně silně jako velice kladné pocity z prvních několika vteřin hry. Alanovy pohyby působí opravdu věrohodně, je na něm poznat, že nejde o zbraněmi ověšeného hrdinu, ale o obyčejného člověka, který se stal terčem psychického teroru. Ovšem to, co Rustyho odneslo, nebylo ani zdaleka tak lidské. Ačkoli to udělalo díru do domu, kterou to vašeho přítele odvleklo, stále jste nic neviděli! Čim více se ale protloukáte hrou, tím větší je kolem vás tma. Baterka ozařuje pouze malý, leč důležitý prostor. Na dvorku za domem se stáváte poprvé terčem útoku na svoji osobu. Cosi si jen tak vzalo troubu a hodilo ji po vás. To je veselé uvítání, zvláště není-li to cosi vůbec vidět. Fajn. Následně se ovšem vrak vozu ležící opodál potázal se zlou, když pod tlakem narazil do stromu ve vysoké rychlosti. Nyní jste si mohli všimnout prvních pořádných detailů ohledně prostředí. Ze stromu se pomalu snesl oblak listí. Poté už následují osobní pocity při konfrontaci s temnými nepřáteli. Lze je popsat jako duchy, kteří nejsou hmotní, ale přesto na vás mohou útočit svévolně. Jediná šance, jak je zabít, je dostatečně je ozářit baterkou a poté střelit. Předpokládáme, že nebude možné se ve hře ani jinak bránit, než právě světlem. Takže jak vám zhasne i poslední zdroj světla, je s vámi konec. Po několika vteřinách se přesila trošku zvyšuje, a tak se kolem vás uskupuje hejno, které připomíná hladové hyeny. Jedinou šancí je ústup k lanovce, kde pomocí analogu kroutíte pákou tak dlouho, dokud se nerozsvítí obrovská lampa, jež odežene nepřátele. Svítidel bude samozřejmě více, mohli jsme si všimnout světlice, které takřka explodovaly přímo v nepřátelích. Akce tak není nijak extra přehnaná, ale zároveň dodržuje určitý kodex kvality. Alan splnil veškerá očekávání. Ačkoli se bojíme lehce naskriptovaných úrovní, úroveň grafických detailů a hutná atmosféra nás přesvědčuje o tom, že Alan Wake bude tou hrou, která se zapíše do dějin.

Sociální sítě - Sociální sítě jsou dneska opravdovým hitem. Co si budeme povídat, lidé prostě chtějí vystavovat fotky svých dětí, dovolené nebo čehokoli jiného na internetu. U některých platí nepsané pravidlo, že čím více stránek obsahuje vaše fotografie, tím více jste člověkem. V poslední době musíme zmínit například takový Facebook, jenž se stává středem zájmu prakticky všech skupin i věkových kategorií. A právě této služby se týká i tento odstavec. Facebook integrovaný přímo do Xboxu 360 nám předvedla Felicia Day. V podstatě se jedná o zjednodušenou verzi, ve které můžete přímo z menu konzole přidávat fotografie, aktualizovat vaše statusy, nahrávat videa nebo posílat pozvánky jiným uživatelům Xbox LIVE a tvořit tak menší klub. Tato služba bude dostupná ke konci roku stejně jako twitter, který funguje naprosto stejným způsobem. Je to jednoduché a rozhodně svěží, možná i lehce otravné. I podpora různých médií se rozrostla ještě o další tři kandidáty. Služba NETFLIX umožňuje sledování filmů, televizních show, a jiných pořadů, aniž byste museli využívat PC. Prostě si v menu konzole vyberete, cokoli chcete a tím to hasne. Říká vám něco Sky TV? Ke konci roku, ačkoli pouze obyvatelům Anglie, bude taktéž dostupná, přičemž nebude potřeba žádného dodatečného zařízení a vy tak budete moci sledovat přímé přenosy ze všech možných televizních kategorií, jako je sport, politika a spousty dalších. Poplatky nebyly zatím zmíněny, což nás stejně nemusí nějak zatěžovat, neboť se nám tato služba prozatím velikým obloukem vyhne. A zakončeme toto multimediální povídání hudbou. Hudební server last.fm totiž také spojí síly s Xbox 360, a vy si tak budete moci poslouchat hudbu, sdílet ji nebo stahovat přímo do vaší konzole bez větších omezení. Výhodou je, že bude ke konci roku dostupná všem GOLD uživatelům služby LIVE bez dalších poplatků.

Oznámen Metal Gear Solid Rising – Když už čas pokročil, vstoupil na pódium Hideo Kojima. Hned bylo jasné, čeho se bude jeho výstup týkat. Samozřejmě šlo o oznámení nového multiplatformového Metal Gear Solid titulu, který ponese název Metal Gear Solid Rising. Teaser sice nic neukázal, ale dozvěděli jsme se, že v Metal Gear Solid Rising už není místo pro Solida Snaka, takže roli přebírá starý známý Raiden. Zřejmě nás v této odbočce čeká akční hra ve stylu Ninji Gaidena. Těžko ale takhle dopředu něco odhadovat. Zítra by měla být hra kompletně představena.

Nové ovládání her - Před několika dny proletěly internetem fámy ohledně fotek, na kterých je u Xbox 360 vyobrazeno podivné zařízení. Jak bylo asi všem již předem jasné, jedná se o kamerový senzor, jenž snímá vaše tělo, včetně jeho miniaturních částí, jako jsou prsty a přenáší ho tak nejen do hry. Na první praktické ukázce bylo vidět, jak chlapec hraje bojovku tím stylem, že se hýbe pouze on sám, což mu umožňuje volně rozdávat rány libovolným směrem. To ovšem není vše. Don Mattrick, viceprezident značky Xbox, neustále tvrdil, že Wiimote ovladače, které používá Nintendo Wii jsou pouze nástrojem, který vás odděluje od jiných hráčů. Nové heslo, které chce MS propagovat pomocí tohoto zařízení, zní: hráč je ovladač. Kamera snímá nejen tělesné pohyby, ale i hlasy, mimiku obličeje, včetně velikosti síly, kterou například působíte na určitě předměty. Dokonce by měla v budoucnosti zvládat skenovat věci a poté je přenášet do hry, jak bylo představeno v krátké ukázce, kde hráč nechává fotit skateboard, jenž je následně přenesen do hry. Možná je to hudba budoucnosti, ale jedno je jasné. Tato budoucnost přijde sakra brzy. Project Natale tak představil soubor cvičení, na kterých průvodce demonstroval možnosti, jež toto zařízení přináší. Konec otravného ovládání pomocí ovladače. I menu celkově bude možné ovládat pomocí pohybů rukou. Nahoru a dolů měníte kategorie, mávnutím doprava či doleva přeskakujete mezi předměty. Snadné, efektivní a účelné. Praktičnost tohoto systému ale potvrdí až praxe. Daleko zajímavější ukázku přinesl Peter Molyneux, tvůrce hry Fable 2, jenž zašel až tak daleko, že dokázal přenést chování postav i do her. Sličná blondýna stojí před obrazovkou a baví se s virtuální postavou. Pokud někdo doufal, že se podobných věcí dočká až v době Skynetu, je asi hluboce zaskočen. Následuje už mírnější interakce s prostředím, kdy se reálná postava dotýká virtuální hladiny, která se čeří jako doopravdy. Kdo ví, kolik ukázek bylo pravdivých a nepředpřipravených, ovšem pokud se vše, co bylo dnes demonstrováno, splní, můžeme se těšit na pohádkovou budoucnost, kde už nás kompletně ovládnou stroje. Někdo se děsí, někdo je tou představou nadšen. Je jen na vás, co si vyberete. Přesto má toto „udělátko” opravdu nespočet možných využití a obrovský potenciál.

Tisková konference Microsoftu byla rozhodně povedenější než ta minulá a nezklamala v mnoha ohledech. Dočkali jsme se oznámení nových her a zajímavých služeb v zajímavém pojetí. Microsoft konference je tedy za námi a my už vyhlížíme tu Nintenda a Sony. Určitě je na co se těšit i u těchto konzolových gigantů.

Komentáře