Bloodborne: Desková hra

special  16
Martin Pilous, 31. 7. 2021 13:40
Akční RPG Bloodborne japonského studia FromSoftware je na našem webu extrémně populární hrou, o níž se neustále vášnivě debatuje. A to i přes skutečnost, že od jejího vydání uběhlo dlouhých šest let, během nich si fanoušci prosili vývojáře i Sony o pokračování. To ale stále nepřišlo, a zatím to nevypadá ani na remaster s podporou 60fps pro PlayStation 5, o němž se v posledních měsících několikrát spekulovalo. Neskutečně propracované a hlavně zajímavé univerzum se alespoň rozšiřuje pomocí dalších médií. Jedním z nich je plnohodnotná desková hra, která se nedávno dostala na pulty obchodů. Autor: Martin Pilous

Ta uspěla ve velkolepé kampani na Kickstarteru, kde díky příspěvkům daleko za hranicí původně požadované částky vzniklo i mnoho rozšíření a dodatečného materiálu. České lokalizace se dočkal základ samotné hry (Core box)) díky vydavateli ADC Blackfire. Hra má kompletní licenci a stojí za ní Michael Shinall a Eric M. Lang. Zejména druhý jmenovaný je zárukou kvality, neboť stál již za karetní hrou Bloodborne, takže má zkušenosti s tímto univerzem, a vynikajícím Blood Rage.

Bloodborne: Desková hra na českém trhu rozhodně nezapadne. Zaprvé je to kvůli popularitě videoherní předlohy, kterou většina majitelů konzolí PlayStation minimálně vyzkoušela, a pak je to zejména kvůli masivní krabici, kterou nelze přehlédnout. V tomto ohledu se může měřit s těmi největšími na trhu. Čím určitě desková verze Bloodborne už na první pohled zaujme, tak to jsou figurky, které jsou součástí. Ty jsou doslova famózně provedené do nejmenších detailů a snadno v nich fanoušci poznají své úhlavní nepřátele, s nimiž měli celé ty roky co dočinění v digitální podobě. Snad mi budou prominuty drobné spoilery ohledně figurek, neboť předloha je na trhu už velmi dlouhou dobu.

Hra je určena pro jednoho až čtyři hráče, s čímž korespondují hlavní hrdinové. Ti jsou celkově čtyři a jedná se o lovce se specifickými zbraněmi. Poté jsou tu nepřátelé, mezi nimiž jsou Lovcovi přisluhovači, Kostelní obři, Metla bestie, Kostelníci, Davy lovců a Bestiální pacienti a pacientky. Nejzajímavějšími jsou pak bossové, kde figuruje Vikářka Amelia, Duchovní bestie, Krvelačná bestie a Otec Gascoigne v klasické a bestiální formě. Celkově se tak v krabici nachází 37 nádherných miniatur. Jak se můžete přesvědčit na internetu, tak zruční fanoušci dokážou figurky úchvatně nabarvit a pokud k tomu máte vlohy, tak se do sytosti můžete vyřádit. 

Kromě figurek je v balení několik variant různých žetonů a poměrně velké množství karet, které jsou roztříděné do specifických kategorií. Následně jsou zde obsaženy panely lovců, panel lovu a oboustranné panely trikových zbraní. Jako poslední jsou v balení jednotlivé mapové díly, které jsou na velmi tvrdém kartonu. 

Videoherní předloha u nás bohužel nevyšla s českým překladem. I když hra jako taková neobsahovala zase tolik textu, přeložit názvy monster, některé lokace či předměty by byl opravdu velký překladatelský oříšek. Desková podoba v kompletní lokalizaci vychází, a k mému překvapení byly přeloženy i názvy monster a další náležitosti. Překladatelé se u překladu mohly chytit u slovníku, který jim poskytla přímo Sony a vývojáři z FromSoftware. Ačkoliv třeba Metla bestie (v originále Scourge Beast) působí poněkud zvláštně a může to vyvolat určité pozdvižení obočí, tak je překlad jinak solidní a věrný své předloze.

Tímto jsme si toto kolosální balení představili a nyní se mrkněme na to, jak dobrá je Bloodborne: Desková hra v akci, a zda se vůbec oplatí investovat do této záležitosti. Hra nabízí celkem 4 různé kampaně. Každá z nich uvrhne lovce do odlišné situace a nabídne jedinečný zážitek. Cíle jednotlivých kampaní odráží to, co dobře známe z digitální předlohy. Povětšinou tak jde o eliminaci nestvůr, boj se zákeřným šílenstvím nebo o hrozící nákazu.

Po zvolení kampaně na vás čekají 3 kapitoly, které vás skrze dobrodružství provedou. Každá z kampaní začíná zahájením na takzvané centrální lucerně. Jde o výchozí bod pro všechny hráče. Odtud se vydávají za tajemstvími Yharnamu. Postupně se tak odhaluje celá herní mapa v dané kapitole a s tím i související nestvůry a předměty. Herní principy jsou podobné těm, které známe ze hry Bloodborne. Díky kartám dostáváte jednotlivé pokyny, čeho je třeba dosáhnout v rámci herní kapitoly. Plníte tak hlavní mise lovu a vedlejší mise vhledu. Mise vhledu vám přinášejí bonusy a vylepšení pro váš další průchod, zatímco mise lovu vedou k finálnímu cíli.

V rámci herního kola má každý z lovců možnost pohnout se, provést interakci, přeměnit trikovou zbraň či vstoupit do Lovcova snu nebo bojovat. Každý lovec má v daném kole omezený počet akcí, a proto je u hry velmi důležité se zamýšlet nad dalšími kroky a zvažovat postup. Zatím nezmíněným skrytým nepřítelem ve hře je čas. Ten totiž hraje důležitou roli. Po každém kole se posouvá ukazatel lovu k nevyhnutelnému konci.

Pokud ve hře zemřete, tak hra nekončí, ale přesunete se do Lovcova snu. Zde se dáte do kupy a vyrazíte znovu do boje. Každý vstup je však kompenzován zkrácením hry o jedno celé kolo. V případě více hráčů se tak může stát, že při špatné konstelaci hvězd můžete přijít i o několik kol. Hra je v tomto velmi ošidná a není vůbec jednoduchá. V tomto ohledu se podařilo do hry vnést onu přehnanou náročnost a hráči mohou a budou neúprosně trestáni.

Největší akcí je z pohledu hráče samotný boj s monstry. Útok probíhá tak, že lovec si vybere, jakou zbraní a úderem zaútočí. Prim zde hraje rychlost a síla útoku, které definují karty. Následně útočí příšera. V samotném útoku je pak důležité, jaká karta padne v akcích nepřítele a jakými parametry disponuje lovec. Boj je ale poměrně náročný a dost často budete umírat. Specifické jsou pak souboje s bossy, kteří mají pro boj s lovci nachystány speciální karty. Možná je škoda, že ačkoliv je hra kooperativní, tak v boji si hráči nemají možnost nijak výrazně pomoci.

Je nutno podotknout, že Bloodborne: Desková hra není pro nováčky. Hru si určitě více užijí ti, kteří mají za sebou již jiné kousky podobného ražení. Hra pro ně bude rozhodně přístupnější. Pravdou totiž je, že mnohdy jsem si nebyl při hraní jistý, jak danou situaci vyřešit a nastalo i pátrání po internetu. Pravidla jsou sice rozsáhlá, ale nenabízí řešení pro všechny situace. Občas je tedy třeba jít cestou určitých kompromisů a dohod mezi hráči. Nepovažuji to za přílišné negativum, a to z toho důvodu, že u náročnějších deskových her se to stává relativně často.

Deskovou hru Bloodborne je potřeba pochválit za to, že i když jde o masivní kousek, tak ne všechny komponenty jsou potřeba k aktivnímu hraní. Kromě základních komponent vás každá kapitola připraví na to, jaké nepřátele a mapové díly budete k následujícímu hraní potřebovat. Tyto elementy se mění v závislosti na tom, kolik hráčů do hry vstoupí. Skvěle je vyřešen i insert, do nějž se dá pohodlně veškeré komponenty poskládat a rovněž si lze do něj uložit i rozehrané kampaně. Odpadá tak problém s nákupem dodatečného insertu či výroby svépomocí.

V závěru mohu říct, že ačkoliv má hra drobné mouchy v rámci pravidel, kdy dochází k nejasnostem a je pro nováčky až příliš velkým soustem kvůli obtížnosti, tak se k ní budete chtít i tak vracet. Stále budete zkoušet nové postupy a mechaniky, abyste scénář dokončili. V tomto případě mohu hru přirovnat částečně k českému Mage Knightu, který je v Ultimátní edici skutečně komplikovanou hrou, kdežto k Bloodborne se budete rádi vracet kvůli jeho uchopitelnosti.

Bloodborne: Desková hra lze doporučit všem fanouškům původní předlohy, ale i hráčům, kteří mají rádi výzvy na poli deskových her. Jen málokterá hra vás po mnoha neúspěších odmění tak, jako to provádí Bloodborne. Zejména ve více hráčích jde o skvělý zážitek s perfektně převedenými reáliemi. A navzdory své komplexnosti se vám povede za jedno odpoledne zvládnout klidně 2 až 3 hry. Pokud bych měl dát na závěr nějaké hodnocení, asi bych udělil velmi silnou devítku. 

Tímto děkujeme českému vydavatelství ADC Blackfire za poskytnutí této hry a brzy se podíváme na zoubek již zmíněné karetní hře Bloodborne. Na závěr vyjádřím své přání se jednoho dne dočkat vydání druhého dílu Bloodborne, ale také lokalizovaná rozšířeních pro dnes představenou deskovou hru, která by přinesla nové bosse a další herní možnosti. Ta jsou zatím bohužel dostupná pouze v anglickém originále. Zatím přeji dobrý lov!

Komentáře