Bloodborne - cesta dungeony

special  33
Martin Šmíd, 4. 4. 2015 2:15
I když porazíte posledního bosse v hlavní části, zábava v Bloodborne ani zdaleka nekončí, protože abyste si mohli říkat opravdu lovec, ještě jeden zářez si musíte udělat v chalice dungeonech, kde na vás čeká ještě jeden hlavní boss. Na toho během hraní několikrát narazíte, ale až právě v dungeonech mu můžete ukázat své umění. Cesta k němu není vůbec lehká, doslova si musíte projít peklem, abyste se k němu dostali. Proto jsem se rozhodl, že vám cestu usnadním touto příručkou či spíše tipy. Dejte se tedy do čtení.

Následující článek může obsahovat drobné spoilery.

U Chalice dungeonů platí, že je můžete vytvářet u náhrobků, které se nacházejí kolem baráku v základní lokaci Hunter´s Dream. Abyste mohli nějaký dungeon vytvořit, musíte během hraní získat jednak kalich, který vám ho zpřístupní, ale také potřebujete vždy speciální materiál. Ten většinou padá přímo v dungeonech, hlavně na ty těžší, některý je možný i koupit ve fontánce Messengers, ale na začátku jen opravdu ten základní, abyste si odemkli základní dungeon, kterým je Pthumeru Chalice. Kalich k němu získáte za poražení bosse Blood-starved Beast. Důležitou informací je, že když jednou nějaký dungeon vytvoříte a následně smažete, nemusíte ho vytvářet znovu za materiál. Stačí vyhledat stejný dungeon od ostatních hráčů, pokud je uzamčen, potřebujete speciální kód, který zadáte do položky Chalice Glyph. K tomuto samozřejmě potřebujete online režim a hlavně PlayStation Plus předplatné.

Dungeony nemají jen děsivé protivníky, kolikrát zcela nové, s nimiž jste se během hlavní kampaně nesetkali, ale i velké množství pastí. Je třeba počítat nejen s gilotinami, které vám dokážou pořádně počechrat zdraví, ale také se speciálními sochami vystřelující ohnivé šípy. Zvláště v depth 4 a 5 znamená šíp okamžitou smrt, takže si dobře dávejte pozor, kam šlapete. Tyto sochy spouštějí vystouplé dlaždice. Pokud nějakou sochu uvidíte, raději ji zničte, protože při cestě zpět můžete při nepozornosti zemřít.

Všeobecné informace
- Dungeony obsahují lampičky, u kterých si můžete ukládat postup
- Když projdete dungeon, po jeho opětovném zapnutí se respawnují všichni protivníci, dveře a truhly s poklady jsou už ovšem otevřené
- Dungeony a postup v nich se vždy přenese i do New Game+. Jejich obtížnost je pořád stejná. NG+ na ní vliv nemá.
- Když taháte za páku nebo otevíráte dveře, nepřátelé vás nemohou zranit
- Existují v dungeonech rozmanité lokace, nenajdete v nich jen úzké chodby, ale i bažiny a tak dále
- Některé těžší dungeony můžete před vytvořením ještě dále modifikovat díky speciálnímu materiálu
- V dungeonech je možné získat další Blood rock pro poslední vylepšení zbraně.
- V dungeonech je spousta nových bossů, potkáte ovšem i staré známé z hlavní části, kteří jsou ještě silnější a nebezpečnější.

Následující návod je psán z pohledu postavy, která má za sebou základní část a je na levelu 100+. Možná i doporučuji se do hraní dungeonů pustit až s takto vylevelovanou postavou, budete mít vstup daleko lehčí.

Pthumeru Chalice (3 poschodí)
Tento dungeon prakticky slouží jako menší tutoriál, protože vás má seznámit se základními principy. Každý dungeon má až na jednu výjimku tři patra. Úkolem je vždy najít páku a otevřít si tak cestu k bossovi, za nímž se skrývá výtah do dalšího patra. Dungeon se vyplatí vždy prozkoumat, protože se v něm nachází materiál, který potřebujete, většinou v postraních částech, v nichž jsou truhly nebo speciální místnosti s poklady. Bossové v tomto základním dungeonu jsou docela slabí, měli byste je zvládnout hned, zvláště pokud se do dungeonů pouštíte až po dohrání základní části nebo někdy v pozdější fázi. Cílem v tomto dungeonu je získat kalich k dungeonu Central Pthumeru Chalice. Ještě zmíním, že během hraní budete vždy za druhého bosse v dungeonech získávat Root kalich, což jsou náhodně generované dungeony stejné hloubky. Základní je vždy stejný, Root náhodně generovaný. Platí to tak u všech.

Central Pthumeru Chalice (3 poschodí)
Tento dungeon se od toho předchozího moc neliší, jen má o něco silnější protivníky a je o něco málo větší a nabízí více tajných, tedy skrytých místností s materiálem, které se určitě vyplatí prozkoumat, a vysbírat vše, co se dá. V tomto dungeonu potkáte bosse - Beast-possessed Soul, Keeper of the Old Lords a Pthumerian Descendant, důležitý je hlavně ten poslední, z kterého vymlátíte kalich k dungeonu Lower Pthumeru Chalice.

Lower Pthumeru Chalice (4 poschodí – doporučený level kolem 130)
V tomto dungeonu opět stoupne obtížnost, přičemž je třeba myslet na jednu skutečnost, a to tu, že má čtyři patra. Já si toho na první hraní nevšiml, takže jsem se automaticky po zabití třetího bosse teleportoval pryč. To je ale samozřejmě chyba, protože abyste se dostali do předposledního důležitého dungeonu, je nutné nejprve porazit bosse ve čtvrtém patře, kterým je Bloodletting Beast, tedy velký silný vlkodlak - http://www.youtube.com/watch?v=hem9bUbyR0Q .

Defiled Chalice (3 poschodí – doporučený level 150+)
Abyste mohli tento dungeon otevřít, budete potřebovat speciální materiál Bastard of Loran, který se nachází ve třetím poschodí dungeonu Ailing Loran Chalice (pohár získáte za poražení bosse Amygdala v Nightmare Frontier). Tento dungeon se vyplatí projít i z několika dalších důvodů. Jednak ve druhém patře má zbraň Beast Claw, kterou potřebujete na trofej Hunter's Essence, ale také za prvního bosse Beast-possessed Soul padá speciální Gem, za který získáte trofej Blood Gem Master. Pokud ho neseberete za tohoto bosse, často padá v dungeonech depth 5, má označení 15 a výše.

Nyní už k samotnému dungeonu, který je opravdovým peklem a utrpením pro všechny lovce, a možná bych i řekl, že tou největší výzvou. Nepřátelé jsou silní, což ale každý tak nějak očekává, problém je, že život v tomto dungeonu máte snížen na polovinu. Doporučuji tedy mít ve Vitalitě alespoň 50 bodů a rovněž není k zahození speciální runa Clockwise Metamorphosis, která zvedne automaticky HPčko o 10%. Najdete jí v lokaci Nightmare Frontier, určitě se po ní podívejte. Také si vezměte nějaký oblek, který vás více chrání proti ohni, zde je to opravdu třeba. Samotné procházení dungeonu je samozřejmě těžké, ale dá se při troše snahy přežít, největším problémem jsou bossové, kteří díky sníženému životu představují tu největší možnou výzvu, protože vás dokážou při nepozornosti sejmout na jeden útok, což mnohdy vede k výkřikům zoufalství a házením ovladačem do zdi. Zde opravdu zažijete tu pravou noční můru, nic těžšího Bloodborne nenabízí.

Prvním bossem je Keeper of the Old Lords, kterého si prostě musíte držet od těla. Vyplatilo se mi na něj používat roztáhlou sekyru, s níž jsem vždy provedl silný útok podržením R2, nejlépe přes jeden ze sloupů, kolem něhož jsem se s ním honil. Jeden z nepovedených pokusů o jeho zabití naleznete níže pod článkem. Taktika je tam ale patrná. Druhým bossem je ohnivý pes Watchdog of the Old Lords. Souboj s ním je dost zrádný, protože se odehrává v prostoru, kde prostě není možné se krýt. Zde je důležité se nenechat zasáhnout, když je pes v rozběhu. To vás vždy sejme na první ránu, rovněž se mi nevyplatilo ho mít zaměřeného pomocí R3, protože lovec pak seká spíše do těla a často ho nezasáhne. Sekání do zadních nohou je ideální. Vyplácelo se mi vyhnout se jeho útoku rukou nebo hlavou, skočit při vyhýbání k zadním nohám a sekat, co to šlo. Třetím bossem, z něhož vypadne onen kalich ke královně, je Amygdala. Souboj s ní je prakticky identický, jako během hlavní kampaně. Vyplatilo se mi jí sekat do ruky, kterou má vedle své nohy (pozor, dupe potvora jedna), a uskakovat jejím výpadům. Když má zhruba třetinu života, začne skákat. V tento moment ale nepanikařte, protože skáče od vás. Vyplatilo se mi zde jí mlátit do ocasu. Sice tyto údery ubírají Amygdale málo, ale máte jistotu, že vás nemůže při pozornosti zranit. Takže jakmile skočí jinam, rychle se přibližte k jejímu ocasu a šijte do ní, co to jen půjde.

Materiál pro dungeon Pthumeru Ihyll Chalice
Získáním kalichu pro Pthumeru Ihyll Chalice dungeon je jedna věc, ale také budete potřebovat materiál, abyste ho mohli vytvořit. Rituální krev páté úrovně je jasná, tu seženete v dungeonech hloubky 4, v truhlách a občas padá i z nepřátel, případně je v nějaké mrtvole. Dále potřebujete čtyři kousky Red Jelly. Hned dva se nacházejí ve spodním patře Lecture Building v jedné z truhel, takže určitě to tam prozkoumejte. Další dva kousky jsou ve druhém/třetím patře dungeonu Lower Loran Chalice, kam se musíte vypravit. Tento dungeon doporučuji prozkoumat, protože se v něm nachází i hodně rituální krve páté úrovně. Dalším materiálem je Arcane Haze, který padá ze stonožek v Lower Pthumeru Chalice. Můžete ale rovněž použít Workshop Haze Extractor v lovcově snu, kde je možné ho získat výměnou za jiný materiál, který nepotřebujete. Posledním materiálem je pak Living String. Ten získáte z potvory Frenzy Brain, kterou nejprve musíte shodit a postarat se tak o její osud. Doporučuji toto video - http://www.youtube.com/watch?v=riCdiK6VAm8 .

Pthumeru Ihyll Chalice (3 poschodí – doporučený level 150+)
Je to tu, poslední dungeon, v jehož třetím patře se ukrývá zlatá trofej Yharnam, Pthumerian Queen, kterou samozřejmě dostanete za zabití královny. Zde je tedy úkol jasný, dostat se do třetího patra, což je i docela jednoduché. Tyto úrovně nejsou zrovna moc rozlehlé, ale musíte si samozřejmě dávat pozor na protivníky, kteří jsou opravdu silní. Proto se mi vyplatilo spíše tento dungeon probíhat, moc jsem ho neprozkoumával, když jsem se chtěl dostat ke královně. Do dungeonu se samozřejmě můžete kdykoliv později vrátit a prozkoumat ho. Každopádně než se střetnete s královnou, musíte porazit dva bosse, kteří ji hlídají. Prvním je Pthumerian Descendant , což je starší bojovník využívající k boji srp. I přes své stáří je hodně rychlý, umí útočit i na dálku hozením zbraně. Není ale zase tak obtížný, protože máte plno života, nemáte ho snížen na polovinu, takže by neměl představovat zase tak velký problém. To větším problémem je druhý boss Bloodletting Beast, který je velký a silný, dokáže vás rozmáčknout na dva údery. U něj se mi vyplatilo se mu motat kolem nohou, prostě ho proskakovat a útočit zezadu do jeho nohou, jako u Clerica. Jakmile bude mrtev, už vám nic nebrání se vydat pro zaslouženou odměnu.

Yharnam, Pthumerian Queen
Pokud jste došli až sem, to nejhorší už máte prakticky za sebou. Souboj s královnou totiž není těžký, ale je hodně založen na trpělivosti hráče a na vyčkávání pro správný útok. Královna má několik druhů útoků, umí vystřelovat krvavé projektily, kterým můžete jednoduše uhýbat, pokud máte zaměřeno pomocí R3, ale také umí útočit na blízko díky svému noži. Můj lovec měl sekyru, s níž jsem mohl královně vždy zasadit ve správném protiútoku tři nebo čtyři rány pomocí R2 (zbraň jsem měl složenu do jedné ruky). Tomuto útoku se moc bránit nemůže, jednak jí ubere hodně života, ale rovněž rozhodí, takže nebude moci hned zaútočit. Královna vždy po několika ranách má tendenci se teleportovat, přičemž po tomto úkonu vždy přivolá k sobě dvě své kopie jako pomocnice. Ty jsou stejně silné, tedy umí uštědřovat docela velká zranění. Nevydrží ale vůbec nic, stačí do těchto kopií vždy střelit a ony zmizí. Toto doporučuji vždy udělat jako první, protože pak máte vždy čas se věnovat chvilku královně. Pokud na kopie zapomenete, dobře rozjetý souboj se rychle může přiblížit ke konci. I když královna už bude mít minimum života a bude stačit jí jednou uhodit, raději se postarejte nejprve o její kopie a udělejte si prostor pro pohodlný poslední útok. Zde se opravdu nic uspěchat nevyplácí. Právě na tuto situaci jsem já sám málem doplatil a díky bohu, že mi zbyl milimetr a mohl se ještě uzdravit.

Yharnam Stone
Když zabijete královnu, získáte speciální klíč Yharnam Stone. V současnosti jsou spíše teorie na internetu, k čemu vlastně slouží, nikdo ještě nenašel nic, co by mohl odemykat. Jsou spekulace, že by mohl posloužit až v nějakém DLCčku, ale v tuto chvíli nikdo netuší. Každopádně po zabití královny a získání Yharnam Stone budete moci nakupovat ve fontánce Messengers speciální rituální krev první až čtvrté úrovně, abyste měli snazší vytváření dalších dungeonů, což se samozřejmě hodí.

Další dungeony
Po dohrání těchto dungeonů máte možnost navštívit ještě spoustu dalších, které si během hraní odemknete. Některé těžké kalichy najdete během této cesty, doporučuji jeden koupit ve třetím patře Lower Loran Chalice, kde najdete studánku pro nákup. Má speciální kalich za 18 tisíc krve. Níže přikládám seznam dungeonů, které se vyplatí projít a vysekat je.

Sinister Hintertomb Root Chalice – Prodává ho Messengers v Lower Hintertomb Chalice
Sinister Lower Loran Root Chalice - Prodává ho Messengers v Lower Loran Chalice
Great Isz Chalice – Získáte ho za zabití Ebrietas, Daughter of the Cosmos
Sinister Isz Root Chalice - Prodává ho Messengers v Great Isz Chalice
Sinister Pthumeru Ihyll Root Chalice - Prodává ho Messengers v Great Pthumeru Ihyll Chalice
Short Ritual Root Chalice - Obsahuje ho truhla v Lower Hintertomb Chalice

Přeložené trofeje naleznete - http://konzolista.tiscali.cz/games/onegame?link=project-beast-5410&game5410-show=4 .
Popis run a jejich vlastnosti - http://navodycesky.cz/ps4/bloodborne-caryllovy-runy/ .

Bloodborne

ps4
Sony Computer Entertainment, From Software
Datum vydání hry:
25. 3. 2015
Žánr:
RPG, Adventura
KARTA HRY
10/10

Komentáře