The Sims 3 Pets

recenze  8
Martin Šmíd, 24. 11. 2011 1:15
The Sims 3 je velkým hitem na PC. V minulém roce se této hry navíc dočkali i konzolisté, kteří si tak mohli zahrát svůj vlastní virtuální život. Nyní na pultech obchodů přistálo rozšíření The Sims 3 Pets, které přináší hlavně spoustu druhů koček a psů. Konečně si Simíci mohou užít radost s chlupatými mazlíčky. Jestli se vyplatí investovat do tohoto rozšíření své peníze, na tom vám nyní odpovíme. I když odpověď už asi znáte podle toho, jestli se vám The Sims 3 líbil.

Začněme ale asi největším nedostatkem rozšíření Pets. Pokud si koupíte datadisk na PC, můžete ho automaticky doinstalovat do své původní hry a začít hrát v místě, kde jste přestali. Samozřejmě vám ve hře přibude spousta nových možností datadisku. To The Sims 3 Pets na konzolích je úplně jiný příběh. Pokud si ho koupíte, jedná se o samostatně hratelnou hru. To je sice dobrá zpráva pro ty, kteří nevlastní původní verzi, ale špatná pro ty, kteří ji vlastní, protože musí začít úplně znovu, což není zrovna povzbuzující. Zapomenout tak musíte na svoje úspěchy či neúspěchy. Začínáte úplně od nuly. Hodně frustrující zjištění, zvláště, jestli jste původní hře věnovali desítky hodin.

The Sims 3 Pets přináší všechny plusy a mínusy předchozí verze. Je trošinku škoda, že vývojáři neupravili kameru, která si občas dělá, co chce a zabírá scénu z dosti nevhodného úhlu. Bohužel v takovém případě nepomáhá ani manuální naklánění. Samozřejmě zůstaly zachovány i drobné technické nedostatky, docela dlouhé načítání lokací a tak dále. Pokud jste hráli The Sims 3 před rokem, těchto neduhů ušetřeni nebudete ani letos. Nyní už ale k daleko příjemnějším věcem, kterých má nový díl Simáků určitě daleko více. V základu se The Sims 3 Pets hraje úplně stejně, jako předchozí díl. Se Simem chodíte do práce, stavíte mu postupně barák, navazujete kontakt s ostatními Simáky a samozřejmě se s ním i rozmnožujete, aby neskončilo jen u jedné generace. Pokud vás tak bavil předchozí díl, bude určitě i tento, navíc se dočkáte několika zajímavých novinek, které jistě oceníte. A to nyní nemluvím jen o nových věcech, které si můžete koupit. Rozšířena byla i samotná hratelnost.

Zásadní novinkou tohoto dílu je zcela jistě možnost pořídit si virtuálního mazlíka v podobě psa nebo kočky. Koně bohužel v konzolové verzi nenajdete, což je docela škoda, protože tímto přijdete o další zajímavé situace. Alespoň soudím dle dojmů z GamesComu, kde mi PC verze byla ukázána. Věřím ale, že se někdy dočkáme skrze nějaké to DLC rozšíření. Každopádně příjemným zjištěním je, že když si mazlíka pořídíte, můžete ho sami ovládat a tak doplňovat jeho potřeby, které jako klasický Sim potřebuje, což je docela změna od druhého dílu pro PS2, kde tato možnost nebyla. Chlupáče si můžete pořídit hned několika způsoby, ale asi nejlepší je, když si ho sami vytvoříte přes docela propracovaný editor. V něm si nejprve zvolíte, jestli chcete kočku nebo psa, poté pohlaví, no a na konec upravujete jeho vzhled ze stovky možností. Když máte domácího mazlíčka doma, můžete mu nakoupit hromadu věcí, které najdete v nové nákupové položce se značkou psí packy. Hračky, jídlo, misky, boudy a další řada zajímavých věciček jen čekají, až za ně utratíte peníze a rozmazlíte s nimi svůj nový přírůstek do rodiny. Všechny modely domácích mazlíčků jsou maximálně detailní, a co určitě dopomáhá jejich uvěřitelnosti, tak jsou pěkné animace.

Zvíře ovšem neslouží jen pro zábavu, ale můžete ho naučit řadu schopností, jako je lovení menších zvířat nebo k hledání pokladů. Protože si mazlíček žije tak trochu svým vlastním životem, jako jeho pán, může si časem najít nějakou tu spřízněnou duši a založit s ní rodinu. Nemusí jít vždy o stejný druh psa nebo kočky, protože jdou křížit a vznikají tak docela zajímavé mutace. Samozřejmě, barvou či velikostí. Pes se šesti nohami se mi nepodařilo zplodit. Každý mazlíček má stejně jako Sim svoji osobnost, kterou mu navolíte v editoru. Můžete mu tak dát, že bude přátelský, ale i nepřátelský k ostatním. Možností je tu také celá řada a je jen na vás, jaké mu navolíte. S novými zvířecími kamarády je tak určitě velká zábava a skvěle zapadly do původní hratelnosti. Těžko si nyní představit, že budete hrát bez nich. Navíc i díky nejrůznějším výzvám, kterých je několik stovek, a záhadám, se herní doba protáhne o další desítky hodin.

EA použila pro Pets engine, kterým se chlubil už loňský The Sims 3, takže v tomto moc změn nečekejte. Ona je ostatně grafika i tak pěkná a hlavně chlupatí mazlíčci vypadají skvěle. Na to, jak hra vypadá, si rozhodně stěžovat nebudu. Grafika je čistě funkční a svůj účel plní dobře. Horší je, že občas se sníží celkem znatelně framerate, a to až na hranici hratelnosti. Rovněž ne všechny textury jsou takové, jaké by měly být a někdy se i prolínají a dělají další neplechu. Soundtrack je povedený a nabízí jak klasické melodie, tak úplně nové. Simíci poté mumlají jako vždy. Jen na závěr dodám, že Xbox 360 verze podporuje kamerku Kinect, přes kterou ji můžete ovládat skrze hlasové povely. K dispozici jsem měl ale jen PS3 verzi, takže nemohu zhodnotit, jak se tato část povedla nebo nepovedla.

Jestli se vám líbil původní The Sims 3 a nevadí vám, že budete muset hrát úplně znovu, určitě si Pets kupte. Jde o povedené rozšíření, které přináší řadu novinek a samozřejmě chlupaté potvory do domácnosti, se kterými si užijete spoustu srandy. Pro ostatní, kteří dávají přednost raději akci, The Sims 3 Pets není a nikdy ani nebude určen.

The Sims 3 Pets

ps3x3603ds
EA, EA
Datum vydání hry:
21. 10. 2011
KARTA HRY
7/10

Komentáře