Kirby Star Allies

recenze  13
Martin Šmíd, 19. 3. 2018 1:35
První rok konzole Nintendo Switch byl docela povedený, za což mohly hlavně kvalitní hry, které se na ní objevily. Ani ve druhém roce by fanoušci neměli být ochuzeni o zajímavé herní zážitky. Nintendo se rozhodlo vydat na Switch spoustu remasterů kvalitních her ze své nepříliš úspěšné konzole Wii U, což určitě mnozí hráči ocení, ale pochopitelně se plánují i zajímavé novinky. Mezi nimi je i tento týden vyšlá plošinovka Kirby Star Allies, která už na první pohled vypadá roztomile, ale nabízí i docela solidní porci zábavy, jak se dočtete níže v mé recenzi.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Většina her od Nintenda, a u plošinovek to platí dvojnásobně, má velmi jednoduchý příběh, který má jen odůvodnit, proč se vydáváte napříč nejrůznějšími úrovněmi, a v nich následně plníte úkoly, řešíte hádanky či bojujete s protivníky. Kirby Star Allies v tomto není žádnou výjimkou. Příběh se točí kolem černých srdcí, která pocházejí z vesmíru a ničí prakticky vše, co jim přijde do cesty. I proto se musí Kirby vydat na nové velké dobrodružství, aby hrozbu eliminoval. Příběh tedy rozhodně neohromí svoji propracovaností, na druhou stranu fanoušky série i tak potěší, protože přináší zase trochu jinou hrozbu, s níž se musejí vypořádat. Klasičtí padouši Kirbyho světa tedy nejsou tím hlavním zdrojem zla, i když i na ně během putování pochopitelně dojde a nemohou chybět.

Plošinovky s Kirbym mají už desítky let stejné základy, a ani nyní si vývojáři netroufli je nějak výrazně měnit, což ale zase nevadí, zvláště když je dokázali obohatit o zajímavé novinky. Kirby Star Allies je tedy stále klasická 2D hopsačka, v níž umí hlavní hrdina skákat, ale také nasávat protivníky, které následně může vystřelit. Jednou z hlavních novinek hry je skutečnost, že když se dostanete do úrovně, můžete ovládnout až tři protivníky vybrané protivníky díky srdíčkům, kteří se přidají na vaši stranu. Ti následně Kirbyho doprovázejí a pomáhají v boji i řešení různých logických problémů. Protivníků je celá řada, zhruba tři desítky, přičemž každý se liší nejen svým jedinečným vzhledem, ale také bojovými schopnostmi a dalšími vlastnostmi. Není tedy jen důležité ovládnout protivníka, ale také dobře složit tým, z něhož budete mít prospěch. Já jsem třeba rád měl v týmu kuchaře, který slouží jako taková podpůrná jednotka, která umí během soubojů s řadovými protivníky i bossy vařit různé pochoutky. Ty slouží pro doplnění zdraví nejen hlavního hrdiny, ale také kolegů v týmu.

Už jsem zmínil, že můžete protivníky s nejrůznějšími vlastnostmi ovládnout, aby se přidali na vaši stranu. Z vlastností protivníků má ale pochopitelně i užitek samotný Kirby. Když protivníka nasaje, může si jeho bojové schopnosti a vlastnosti sám přivlastnit, takže neběhá po úrovni jen ve svém klasickém vzhledu. Možnost tedy měnit vlastnosti hlavního hrdiny a skládat si z nepřátel svůj vlastní tým, s nímž se vydáváte za dobrodružstvím, patří k hlavním novinkám hry, a musím říci, že se mi tento nápad líbil, přináší zase něco zcela nového a pro sérii neokoukaného. Navíc vývojáři dávají i velký prostor pro různé experimentování.

Protože můžou být v jeden čas na scéně až čtyři postavičky, hra tím dává jasně vědět, že je přímo postavena na kooperaci. Celý hlavní příběhový režim můžete projít s dalšími třemi kamarády, což přináší celou řadu nových situací, a co si budeme povídat, ve více hráčích je vždy hraní zábavnější. Pokud ale kamarády zrovna při sobě nemáte, nemusíte se bát, že byste byli o něco ochuzeni. Umělá inteligence plně zastoupí vaše kamarády a dokáže si poradit i s nejtěžšími překážkami či protivníky. Na druhou stranu mnohdy umělou inteligencí ovládaní kolegové dokážou vysekat celou úroveň i značně pošramotit život bossovi zcela sami, takže se ze hry stává docela jednoduchá záležitost, a to je trochu škoda. Pokud patříte mezi nějaké hardcore fanoušky plošinovek, tak tímto můžete být zklamáni, protože žádná výzva tu před vámi prakticky neexistuje.

Abych se ale dostal zpět na pozitivní vlnu, musím pochválit vývojáře za velmi povedený a hlavně rozmanitý design jednotlivých úrovní, do nichž se podíváte. S designem se pochopitelně pojí i různé překážky i pasti, které musíte překonat, ale také protivníky, které budete během svého putování potkávat. Od začátku až do konce před vámi bude něco nového, takže se nestane, že by hra nějak upadla do stereotypu a začala nudit. Důležitou součástí hry jsou pochopitelně i souboje s bossy, které jsou rovněž slušně navržené, potkáte jak staré známé, tak zcela nové. Soubojů s bossy či minibossy je docela dost a každý je vždy takovou menší odměnou za vaše předchozí snažení.

Mezi jedny ze záporů jsem zmínil docela jednoduchou obtížnost, takže pro zkušenější hráče nepředstavuje Kirby Star Allies žádnou větší výzvu. Není proto divu, že jde celá hlavní příběhová kampaň následně projít za nějakých pět hodin, což je na hru za plnou cenu docela málo. Alespoň je možné se do jednotlivých úrovní vracet a hledat tajná místa a sbírat další sběratelské předměty, ale je otázkou, jestli tohle stačí, aby vás udrželo u hry po další čas. Vývojáři si možná byli vědomi oné krátkosti, a tak připravili ještě čtyři dodatečné režimy či chcete-li minihry, které si můžete dát s kamarády. V Chop Champs budete muset pokácet co nejvíce stromů, ve Star Slam Heroes zase musíte odpalovat meteority. Tyto dvě minihry slouží jen jako takový bonus, který máte odemknutý od začátku. Daleko zajímavější je proto The Ultimate Choice, což je variace na Boss Rush. V něm si musíte vybrat postavičku, zvolit obtížnost a následně se pokusit porazit znovu bosse. Posledním režimem je  Gues Star na způsob Time Attack, v němž nemůže být žádný z hráčů Kirby. Tyto dva režimy už dokážou zabavit o poznání více, ale pochopitelně je pořád z nich cítit, že jsou jen do počtu a nemají nějak zásadně prodlužovat životnost.

Co se mi na Kirby Star Allies líbí, je pěkné barevné vizuální zpracování, které neomrzí ani po několika hodinách. Za to můžou svým způsobem i trochu animace hlavního hrdiny i dalších postaviček, které sem tam připomínají grotesku. Vývojáři ale nešetří ani nejrůznějšími pěknými efekty a detaily, které vypadají dobře nejen v handheldovém režimu, v němž jsem hru testoval asi nejdéle, ale také na větší televizi. Jinak má hra i dobrou optimalizaci, neustále běží v 60fps, rovněž se mi nestalo, že by mi hra spadla nebo dělala jiné problémy. Pochválit musím vývojáře i za příjemný hudební doprovod, který se ke hře hodí a podporuje i samotnou zábavnou hratelnost.

Kirby Star Allies je kvalitní plošinovka, která má zábavnou hratelnost okořeněnou o několik pro sérii nových a zajímavých nápadů. Fanoušci jistě ocení i povedený a hlavně rozmanitý design jednotlivých úrovní i dobře navržené souboje s bossy. Je jen škoda, že hra je až moc jednoduchá a nenabízí nějakou větší výzvu, a rovněž bych si dokázal představit, že bude při stanovené ceně nabízet dvojnásobnou porci úrovní. Pokud patříte mezi Kirbyho fanoušky, asi vás hra uspokojí i za vyšší cenu, ostatním bych asi poradil, aby si počkali na nějakou slevu. Až bude k dostání za zhruba tisícovku, bude ten správný čas k nákupu. 

Kirby: Star Allies

nsw
Nintendo, Nintendo
Datum vydání hry:
15. 3. 2018
KARTA HRY
7/10

Komentáře