Jurassic World Evolution 2

recenze  7
Martin Šmíd, 23. 1. 2022 18:45
„Vzpomeneš si, kdy jsi viděl prvního dinosaura? Když je vidíš poprvé, je to jako zázrak. Čteš o nich v knížkách, vidíš jejich kosti v muzeích, ale pořád tomu nevěříš. Jsou to báchorky. A pak uvidíš toho prvního naživu.“ Tato slova řekla ve filmu Jurský Svět: Zánik říše postava Claire Dearingová v podání herečky Bryce Dallas Howard. A měla pravdu. Pořád si pamatuji, jak jsem šel v pár letech s rodiči do kina na film Jurský Park, po jehož skončení jsem seděl v sále v němém úžasu. Od té doby jsem se stal obrovským fanouškem dinosaurů. Sbíral jsem řadu figurek, knížek a dalších věcí, no a nyní si nenechám ujít žádný článek o tom, jestli by bylo možné je přivést opět k životu. Naposledy o jejich vzkříšení mluvil i Elon Musk, ale ani s dnešní technologií a hlavně znalostmi to pravděpodobně nepůjde. Kde ovšem jde tyto dávno vyhynulé tvory znovu přivést k životu, je budovatelská strategie Jurassic World Evolution 2 od studia Frontier Developments, která vyšla koncem minulého roku. Já se k ní ovšem dostali až nyní, ale to vůbec nevadí, protože je stále aktuální a ještě nějakou dobu bude. Zvláště když se do kin pomalu blíží film Jurský svět: Nadvláda.

Recenzovaná verze: PlayStation 5

Ačkoliv je Jurský svět nesmírně oblíbená filmová značka, v minulosti jsme tu neměli moc povedených her, které by ji využívaly. Nejvíce prorazila budovatelská strategie Jurassic Park: Operation Genesis, která vyšla i pro konzole, přičemž všechny fanoušky dinosaurů potěšila možností spravovat svůj vlastní park s těmito dávno vyhynulými tvory. A vlastně i proto tolik neštvalo, že jeden save zabíral celou paměťovou kartu konzole PlayStation 2, na což si dnes už asi málokdo vzpomene. Na tuto strategii navázali před několika lety vývojáři z britského studia Frontier Developments se svoji slušnou hrou Jurassic World Evolution, která se mohla opřít o licenci nové filmové trilogie. Špatná nebyla, fanoušky si našla, takže se vývojáři rozhodli připravit druhý díl. Od oznámení dávali jasně najevo, že si vyslechli zpětnou vazbu od fanoušků a chtějí, aby byl druhý díl větší, rozmanitější a také zábavnější. A vlastně už nyní mohu říci, že nemluvili do větru, protože Jurassic World Evolution 2 je opravdu splněným snem všech fanoušků dinosaurů, ale hlavně jde o velmi dobrou a zábavnou hru, které se vyplatí věnovat pozornost.

Jurassic World Evolution byla dobrá hra, ale hodně trpěla skutečností, že byla omezena prostředím na souostroví Las Cinco Muertes, nacházející se ve filmovém univerzu jihozápadně od Costa Ricy. Kvůli tomu bylo prostředí dost stejné a také možnosti nebyly před rozšiřujícími DLCčky tak velké, takže se docela rychle ohrála. Tohle byla asi největší kritika prvního dílu, kterou mohli vývojáři nyní napravit i skutečností, že se hra příběhově odehrává po filmu Jurský Svět: Zánik říše. Dinosauři se už dávno nenacházejí na zmíněném souostroví, ale po celé Severní Americe a Kanadě, a sem tam i v Evropě, což má vliv na to, že je možné park budovat hned v několika naprosto odlišných lokacích. Můžete ho vybudovat ve slunné Arizoně, ale také v zasněženém Washingtonu nebo v hornatém a stromy posetém Oregonu, případně v Německu. Každé prostředí je nejen vizuálně odlišné, ale také klade do cesty při budování parky jiné překážky, protože se v něm může objevit husté sněžení, silný vítr nebo tornádo.

Když jsem poprvé hru Jurassic World Evolution 2 zapnul, všiml jsem si, že obsahuje hned několik velkých režimů. Mezi nimi je možnost vybudovat si ve volném režimu svůj vlastní dinosauří park bez jakýchkoliv omezení, ale také se pustit do dvou příběhově laděných režimů, na které se nyní vrhnu. Prvním režimem je Kampaň, kterou doporučuji pustit jako první. Tou vás provedou oblíbené postavy filmové ságy jako Clairte Dearing, Owen Grady nebo Dr. Ian Malcolm (některé jsou nadabované přímo herci), přičemž slouží jako takový větší základní tutoriál, abyste se naučili stavět výběhy, pečovat o dinosaury, léčit je, případně vědět, co potřebují k alespoň trochu šťastnému životu za elektrickým plotem. Jako základní uvedení do hry Kampaň postačuje, zabere pár hodin, ale od začátku je jasné, že hra na ní nestaví.

Daleko zajímavější je dle mého režim Chaos Theory, jenž dává hráčům změnit klíčové události ze všech pěti filmů - Jurský park, Ztracený svět: Jurský park, Jurský park III, Jurský svět a Jurský svět: Zánik říše. První velká katastrofa se stala na ostrově Isla Nublar, kde budete svědky budování parku, zúčastníte se vykopávek, výzkumu a narození prvních dinosaurů a jejich následného vypuštění do ohrad, což vypadá naprosto kouzelně. Je přitom jen na vás, jaký osud dinosauří park postihne. Může dojít k jeho zániku, ale zároveň je možné ho vést k výšinám, což byl vždy sen vizionáře Johna Hammonda. První film je ovšem jen začátkem, protože další scénáře vám ukážou realizaci Jurského světa multimilionáře Simona Masraniho, případně zdánlivou záchranu dinosaurů před obrovskou přírodní katastrofou, případně budování parku v San Diegu, kde se měl v druhém filmu prohánět Tyranosaurus Rex se svým mládětem, ale nikdy k tomu nedošlo. Vývojáři přitom dávají možnost vyhnout se chybám, které vedly k ne zrovna dobrému konci, což je jistě fajn. Jednotlivé scénáře jsou v rámci Chaos Theory kvalitně zpracované, zábavnější a napínavější, a navíc postupně hráče seznamují s pokročilými systémy hry, které najdou uplatnění ve volném režimu.

Dále hra obsahuje speciální režim s Výzvami, v nichž musíte vždy vytvořit prosperující park a dostat ho na maximální hodnocení, což samo o sobě není zrovna jednoduché, ani na nejmenší zvolenou obtížnost. Tím hlavním a nejdůležitějším je samozřejmě už několikrát zmíněný volný režim, v němž si můžete budovat park neomezeně dle svých představ. Tedy neomezeně. Vývojáři z nějakého důvodu uzamkly budovy i některé možnosti, které je nutné si odemknout skrze režimy Výzev a Chaos Theory. Pokud si tedy hru pořídíte a budete se chtít hned vrhnout do volného režimu, možnosti budou značně omezené. To je dle mého obrovská škoda. Pochopil bych, že si některé lokace musím odemknout hraním jiných režimů, ale proč budovy a přímo důležité prvky hratelnosti, to mi hlava nebere. Každopádně už během spuštění si po vybrání lokace můžete volnou hru podrobně nastavit. Můžete si zvolit agresivitu dinosaurů, jejich náchylnost k onemocnění či útěku. Dokonce je možné budovat park s neomezeným rozpočtem a sypat do výběhů i výzkumu neskutečné peníze, aby se značně rozrostly možnosti. Tady vývojáři klacky pod nohy nehází.

Být správcem takového velkého dinosauřího parku není nic jednoduchého, protože je nutné se starat nejen o oživlé tvory, ale také návštěvníky, zaměstnance a vůbec fungování parku. Oproti jiným budovatelským strategiím není těžké pochopit už po pár hodinách, co po vás hra chce, což je jednoznačně plus, společně s kvalitně navrženým ovládáním pro gamepad. Co ale potrápí, je umělá inteligence zaměstnanců, která má sem tam slabší chvilku. Někdy jsem dal hlídce příkaz, aby jela opravit plot či se podívat na kulhajícího dinosaura, ale ta se nedokázala ze spletitých uliček vymotat, jindy zase narážela do dinosaurů a dělalo ji problém ujet z výběhu. Když byla ve výběhu býložravce, zase tak moc to nevadilo, ale u Tyranosaura nastává obrovský problém, protože jeho zuby ve zpětném zrcátku nechce vidět naprosto nikdo. Kolikrát tak došlo ke zničení hlídky, což jen stojí peníze. Dále mi trochu vadilo, že vývojáři zbytečně překombinovali mikromanagement, kdy je nutné neustále manuálně hlídat únavu zaměstnanců, elektřinu a tak dále, což jen odvádí pozornost od toho hlavního a nejzábavnějšího, co hra nabízí, a to samotnou stavbu parku, chov dinosaurů a hrátkami s DNA.

Největšími hvězdami hry Jurassic World Evolution 2 jsou bez debat do posledního detailu zpracovaní dinosauři, kteří se oproti prvnímu dílu chovají více realisticky jako ve filmových předlohách, mají skvělé animace, parádní ozvučení i rozmanité chování. Dokážou si tak ve výběhu mezi sebou hrát, případně provádět další akce, takže jen tak nestojí a nepotulují se, což je jistě fajn. V základní edici je hned osm desítek dinosaurů, od těch nejznámějších jako Tyranosaurus Rex, Velociraptor, Spinosaurus, Stegosaurus, Triceratops nebo Baryonyx až po ty méně známé. Vývojáři do druhého dílu přidali i vodní dinosaury, takže je možné postavit obrovskou vodní nádrž pro ohromujícího Mosasaura nebo Plesiosaura. A pokud ani to by nestačilo pro uspokojení všech návštěvníků, je možné postavit velké voliéry pro létající dinosaury několika druhů. Je skvělé, že vývojáři do druhého dílu přidali velké množství nových druhů dinosaurů, a zároveň vylepšili jejich umělou inteligenci a chování. Něco mi navíc říká, že v následujících měsících se můžeme těšit na velké rozšíření, které zahrne další dinosaury z připravovaného filmu Jurský svět: Nadvláda. Ostatně hra sama na to dost okatě poukazuje.

Každopádně chov dinosaurů není zrovna jednoduchý. Každý druh dinosaura má své vlastní potřeby a líbí se mu trochu odlišný výběh. Někteří dinosauři vyžadují písečný povrch, jiné zase hodně vody, případně zeleně, a také odlišnou stravu. Létací dinosauři nepohrdnou rybami, klasičtí dravci kozami a další masitou stravou. Je dobře, že hra vždy ukazuje, jak na tom dinosaurus je a co potřebuje ke spokojenosti, navíc je možné z této tabulky přejít rovnou do editoru a podle ní výběh upravit. Hra ostatně celá je navržena tak, aby bylo intuitivní ji ovládat i na gamepadu a vše jste měli vždy po ruce.

Velkou roli u dinosaurů hrají genomy a manipulace s DNA. Podle toho, kolik výzkumů jste provedli a jak dobrý máte personál, mohou mít jednotlivé speciální dinosauří vejce spoustu kladných nebo záporných vlastností. Toho jsem si všiml už během režimu Chaos Theory, kde jsem měl hned na začátku vytvořit skupinku Velociraptorů. Na začátku se mi povedlo vytvořit tvory, kteří měli záporné vlastnosti, takže byli náchylnější na nemoci nebo byli daleko agresivnější na ošetřovatele, takže ti byli pokaždé pod jejich útokem. Je ale možné si s výzkumem trochu pohrát, dát dinosaurům jinou barvu kůže i vlastnosti, třeba aby neútočili na ošetřovatele.

Stejně jako první díl chtějí i Jurassic World Evolution 2 vývojáři podporovat po vydání. Už nyní je možné základní verzi upgradovat na Deluxe edici, nabízející několik kosmetických doplňků a hlavně pět zcela nových dinosaurů, kteří mohou být krásnou ozdobou vašeho propracovaného parku. Další rozšíření teprve přijdou. Docela jsem zvědav, jestli se dočkáme i velkého rozšíření založeném na připravovaném filmu, ale volné části v menu tomu nasvědčují. V současnosti ovšem oficiálně není nic oznámeno.

Hru Jurassic World Evolution 2 jsem testoval na současné konzoli PlayStation 5, a musím říci, že se mi líbila. Prostředí je hodně detailní, to samé platí o dinosaurech s pěknými animacemi i kvalitním ozvučením, takže jsem kolikrát všeho nechal a jen tak je pozoroval, jak se potulují po výběhu, loví kořist, odpočívají nebo pijí vodu. Pokud bych měl technické stránce něco vyčíst, tak je to občas trochu haprující framerate, ale hlavně velké dočítání textur/stínů, když jsem jezdil po obrovském parku, případně si přibližoval jednotlivé jeho části. Čekal bych, že s rychlým SSDčkem bude něco takového už dávno minulostí, ale je vidět, že ne. Na optimalizaci se tedy budou muset vývojáři ještě podívat, stejně tak budou muset vychytat menší grafické glitche, kterými hra sem tam trpí. Sice na hratelnost zkroucená hlava dinosaura při ošetřování nemá vliv, ale pěkně to prostě nevypadá. O ozvučení jsem se už trochu zmínil, to je povedené, jen bych ocenil, pokud by vývojáři více využívali fantastickou filmovou hudbu. Ta je totiž dost upozaděna a je to obrovská chyba, protože by přidala na atmosféře.

Vývojáři ze studia Frontier Developments si vyslechli zpětnou vazbu a servírují nám už na startu daleko rozmanitější, propracovanější, větší a hlavně zábavnější hru, která udělá radost všem fanouškům dinosaurů a navíc je navnadí na připravovaný film. Dinosauři vypadají díky parádním animacím i výbornému ozvučení jako živí, vývojáři poskytují velkou volnost, jak upravit vlastní dinosauří park, a to vše je zabalené do pěkného vizuálního kabátku. Ano, několik drobných nedostatků zamrzí, ale po celou dobu jsem se dobře bavil, a proto mohu nákup všem fanouškům dinosaurů doporučit, zvláště když se hra prodává za rozumnou cenu. 

Jurassic World Evolution 2

ps4ps5xsxxox
Frontier Developments, Frontier Developments
Datum vydání hry:
9. 11. 2021
Žánr:
Simulátor, Strategie
KARTA HRY
8/10

Komentáře