Forza Horizon - Rally Expansion

recenze  7
madness, 14. 1. 2013 1:00
Forza Horizon byla jednou z nejlepších her na poli závodních titulů minulého roku. Není tak divu, že Playground Games (lidé především ze zaniklého studia Bizzare Creations a další zkušení vývojáři) hru i nyní podporují prostřednictvím stahovatelných DLC balíků, které obsahují zejména nové vozy. Mnohem větší expanzi však představuje Forza Rally DLC, které – jak už název sám napovídá – do herního světa Colorada přidává šest unikátních rally šampionátů. Jak tenhle sympaticky tvářící se přídavek, který vyšel ještě před Vánoci 19. prosince 2012, nakonec dopadl? Nepřecenili tvůrci své síly a hlavně možnosti samotné Forzy Horizon, když se rozhodli udělat DLC, které má nabažit mlsné jazyky milovníků rallye závodů? Čtěte dál a dozvíte se.

Forza Rally DLC obsahuje šest šampionátů, které jsou různě rozesety po již dobře známém světě virtuálního Colorada a pětici speciálních vozidel, upravených pro rallye závody, jmenovitě jsou to například vozítka značek Lancia či Subaru a další (jmenovitě jde o 2004 Mitsubishi Lancer Evolution VIII MR, 1992 Toyota Celica GT-Four RC ST185, 2005 Subaru Impreza WRX STi, 1992 Ford Escort RS Cosworth a 1982 Lancia 027 Stradale). Přístup k závodům už není skrze open-world hraní, cestička skrze rallye kariéru je jasně nalajnovaná. Každý šampionát je složen ze čtyř stagí, přičemž jednotlivé úseky tratí jsou situovány do více odlehlých a neznámých oblastí herního světa. Závody z bodu A do bodu B jsou zpracovány slušně, i když sem tam působí jednotlivé části docela jednotvárně. Asi tři šampionáty z šesti se totiž odehrávají ve skoro úplně totožném prostředí a tak ani nepoznáte, že jste první šampionát ukončili, anebo jedete už v tom druhém. Zpestřující jsou naopak neobvyklé tratě v kaňonech, v útrobách lesů a také jeden šampionát odehrávající se v noci. Pětici nových vozidel asi netřeba komentovat – je to žalostně málo!

Playground Games je určitě potřeba pochválit za jejich odvahu pustit se do takového kousku jakým Rally DLC je, protože do arkádově pojatého open-world závodění zakomponovat rallye řádění, které je plné bahna, off-roadu a překážek, a které by mělo nabídnout autentický a adrenalinový požitek z rychlé jízdy - na to už je třeba mít koule. A nutno přiznat, že Playground Games se s tím poprali velice obstojně. Rychlá jízda, off-road tratě plné bahna, štěrku a lesních cest, dokonce spolujezdcův hlas (ano, pouze hlas, v autě s vámi nikdo nejede), který vás diktátem připravuje na veškeré krkolomné zatáčky a skoky, jízda na čas, fanoušci kolem trati a vysoká rychlost – nic z toho zde nechybí.

Jediné – ale možná vůbec to nejdůležitější – co Rally DLC pro Forza Horizon postrádá je šmrnc. Na mě osobně totiž Rally dodatek působil jako nemastné a neslané ježdění ve větší rychlosti a na trošičku jiném povrchu - že bych ale musel počítat s brutálními nerovnostmi povrchu, bahnitým povrchem či bojovat s nezkrotným vozidlem, to ani náhodou. Hra po vás navíc vyžaduje (protože obtížnost je nasazena docela vysoko – což může na druhou stranu být i plusem), abyste prakticky pořád jeli na plný plyn, létali vzduchem a sekali zatáčky jako v nějakém free-style šampionátu ala Dirt, čímž se Forza Rally DLC stává arkádovější a jízda tak někdy působí velmi naivně, hloupě a nerealisticky. Zmiňovaná podobnost s Dirtem vás při hraní Rally DLC bude napadat určitě velmi často.

Z hlediska hratelnosti představuje Rally DLC pro Forza Horizon docela oříšek. Pakliže patříte mezi zaryté fandy rallye simulací, těžko arkádovému Rally balíku pro Forza Horizon přijdete na chuť. Na druhou stranu – pokud nejste hardcore fanoušek špinavého závodění, užijete si dvě hodinky arkádového a zábavného ježdění, zpestřeného trochu jiným pohledem na virtuální svět Colorada. Obě skupiny ale budou žalostně postrádat větší možnost výběru, co do počtu vozidel, a hlavně větší počet šampionátů.

Rally DLC je odvážným pokusem a snad i řemeslně poctivě odvedenou prací, které ale chybí ta správná atmosféra, jiskra, prostě něco, co dělá rallye hry rallye hrami. 1600 MS bodů je navíc za pětici vozidel, šest šampionátů a přibližně dvě, maximálně tři hodinky intenzivního hraní docela dost. Rally DLC pro Forza Horizon nemůžu doporučit – cena je vzhledem k obsahu DLCčka neadekvátní, zabavit ale dokáže. Pokud tedy klesne cena, nebo bude nějaká akce, běžte do toho!

Forza Horizon - Rally Expansion

x360
Microsoft Game Studios, Playground Games
Datum vydání hry:
19. 12. 2012
KARTA HRY
6/10

Komentáře