Forza Horizon

recenze  13
madness, 4. 11. 2012 20:00
Od vydání posledního dílu nejpopulárnější Xboxové závodní série uběhlo teprve dvanáct měsíců. Microsoft se ale rozhodl pro nový díl každý rok. A dost možná i proto (aby nebyla série monotónní a nestála na místě) jsme se letos dočkali odklonu od klasické série – nefalšované simulace závodů na okruzích, kterými se prohánějí profesionálové. Letošní díl, který nese podtitul Horizon, automobilové závody pojímá odlišně – přibyly body za stylovou jízdu a adrenalinové kousky, volná jízda v coloradské přírodě, populární hudba, ženy, styl, peníze a hlavně festivalová atmosféra. Zarputilí jezdci na okruzích možná znervózněli, ale co když se onen posun povedl dokonale? Letošní Forza vznikala v dílnách vývojářů z Playground Games, jejichž prvním velkým titulem pro Xbox 360 se stala právě Forza Horizon. Nebyla chyba Forzu svěřit do rukou nového studia?

Na obalu Forza Horizon naleznete slogany jako: „Místo, kam patří auta!“, „Kombinace závodění a motoristické kultury“ nebo třeba „Akční závody jsou tady.“ Co tohle všechno znamená a k čemu odkazuje kouzelné slůvko Horizon? Slogany naznačují jediné – těšit se můžete na početné obecenstvo, pózerské protivníky, moderní technologie – GPS navigaci, vlastní manažerku na telefonu, holky, spoustu peněz, konfety, když projedete cílem, lehce se dotknete i tuningu a modifikace vzhledu vašeho vozítka, tři rádiové stanice, z kterých non-stop hrají pop a trance remixy, ale i rockové vypalovačky a indie slaďáky, a přede všemi těmito sekundujícími pozlátky jsou to hlavně luxusní, rychlá a nablýskaná auta. Těch je spousta, od většiny světoznámých značek aspoň něco, jsou tu kombíky, závoďáky, kabriolety, archivní kousky, ale i žihadla jako Lamborgini či Mustang. Tady si každý milovník čtyřkolých vozítek přijde na své – auta vypadají skvěle a s každým novým kouskem v garáži se budete cítit jako větší ryba ve festivalovém rybníku.

Horizon je pak název samotného festivalu, pod který spadají jednotlivé závody. Do těch se můžete hlásit libovolně podle toho, jaká závodní třída nebo styl závodů vám vyhovuje, chcete-li jezdit ve městě nebo na venkově, anebo prostě podle toho, jak se vám zrovna bude chtít. Vstup na jednotlivé eventy je omezen barevnými náramky, které označují vaše závodní zkušenosti a pozici v žebříčku. Ten funguje jednoduše – čím více závodů vyhrajete, tím výš v žebříčku šplháte – tím získáváte přístup k lepším vozidlům, zajímavějším okruhům a eventům, složitějším protivníkům, exkluzivnějším závodům, drsnějším rivalům a větším odměnám. Žádná revoluce, nic nového - podobný systém tu byl už před lety v Test Drive Unlimited - ale ověřený a fungující = pro festivalový ráz hry navíc skvěle vyhovující.

Otevřený svět Colorada toho nabízí opravdu mnoho. Mimo to, že tu naleznete více než sto různých závodních událostí, je tu spousta miniher – ve volné jízdě na vás čeká překonávání rychlostních rekordů v daných úsecích nebo v místě měřiče rychlosti, hledání ukrytých vozidel či sbírání slev pro vylepšení vašich vozidel v podobě srážení reklamních bannerů. Po světě se pohybují AI protivníci, které můžete kdykoli vyzvat a vydělat si tak extra peníze. K tomu přičtěte bodové hodnocení za každý adrenalinový kousek, který při volné jízdě nebo závodu předvedete – pálení gum, smyk, jízda v těsnosti a další – a máte o zábavu postaráno na pěkně dlouho.

V centru Colorada je situována základna festivalového městečka, kde můžete měnit design a technické specifikace vašeho vozidla, anebo prostě jen tak projíždět, užívat si stylovou hudbu, noční ohňostroj a festivalovou atmosféru, a kde také čas od času, po nasbírání dostatečného množství zkušeností, přebíráte certifikační náramek, který vám umožní vstup do závodů se zkušenějšími protivníky. Jak už bylo řečeno, ve Forza Horizon jste odměňováni prakticky za úplně každý méně či více zběsilý kousek. Tyto body se vám přičítají k těm, které získáváte v klasických závodech, a za které můžete pořizovat nová auta, vylepšovat je, odmontovávat vylepšení a spoustu dalšího. Nechybí ani různé sponzorské akce, na kterých plníte specifické adrenalinové kousky nebo závodíte s netradičními oponenty. Čeká na vás například závod s letadlem nebo vzdušným balónem, které se pohybují vzduchem, zatímco vy pod nimi kličkujete okruhem. Ve zkratce: nudit se rozhodně nebudete, a jelikož jde o závodní titul, je opravdu obdivuhodné, jak je Forza Horizon doslova nacpaná obsahem, který potěší každého fandu závodů. Důležité je, že nic z toho nenudí, naopak vás žene v hraní kupředu.

Colorado je světem opravdu pestrým, a proto se i závody samotné liší. Jednou budete muset co nejrychleji dojet z bodu A do bodu B se sedmičkou rychlých soupeřů, podruhé budete projíždět úzkými uličkami tamních vesniček, čekají vás duely, podíváte se do hor, do lesů, budete míjet jezera, řeky, projíždět rozlehlými pouštními pustinami a přejíždět velké přehrady. To všechno na vás čeká za plného provozu s civilními vozy a především ve dvou radikálně odlišných podobách. To proto, že Forza Horizon disponuje cyklem dne a noci. A jelikož se závody přes den radikálně liší od těch v noci (kdy vidíte jen to, co vám osvítí vaše nebo reflektory spoluzávodníků), máme tu další rozměr, který Forza Horizon v oblasti samotného závodění nabízí. Na druhou stranu ale trošičku zamrzí absence dalších podnebných podmínek – například déšť, mlha, by potěšily a je škoda, že tento potenciál tvůrci nevyužili. Západ slunce a noční závody totiž nemají daleko k dokonalosti.

Posun v tématu a zasazení Forza Horizon se projevil i v další a nejdůležitější oblasti – v jízdním modelu. Ten doznal od posledního dílu ze série znatelných změn. Především byl simulační systém potlačen na úkor přístupnosti tak, aby byla Forza Horizon dostupnější širšímu publiku. Auto se ovládá jednodušeji, nepřetáčí se, nejde do smyku, a pokud ano, lze se z něj lehce dostat, změna povrchu není tak markantně znát. Pro fanoušky hardcore simulací, kteří po předchozí větě možná zesmutněli, nevěště hlavu! – cítit rozdíl v ovládání různých tříd vozidel je a hlavně, hra disponuje širokou paletou možností a nastavení a hru si lze změnami stylu řízení a vypnutím pomocníků přizpůsobit kýžené představě. Ve finále je Forza Horizon ideálním kompromisem sedící příležitostným hráčům, kteří hledají především zábavu (takže tu naleznou třeba možnost vrácení času v závodě), a který zároveň potěší závodníky s volantem a benzínem v žilách (ti si zase například dosyta užijí do detailu propracované interiéry všech vozidel).

S postupem do druhé poloviny této recenze přemýšlím nad tím, kolik prostoru jsem věnoval jenom popisu obsahu hry. A že vlastně ani ještě pořádně nedošlo na hodnocení samotné. Už to samo o sobě naznačuje, že Forza Horizon představuje po stránce obsahu opravdový klenot, který budete opečovávat pekelně dlouho.

Technicky je Forza Horizon ve svém žánru špičkou. Ačkoliv sem tam uvidíte texturu s proklatě nízkým rozlišením, celkový výborný dojem z grafiky to nemůže pokazit. Těšit se můžete na nekonečný výhled do krajiny, neopakovatelně krásné západy slunce či neonem svítící noční festivalový areál. To všechno běží na Xboxu zcela plynule, bez jediného škubnutí, prostě slast pohledět. Ruku v ruce s grafikou jde i ozvučení – túrování motoru vám dost možná protrhne subwoofer, takže pozor, s auty si hrajte jen tehdy, víte-li co děláte. Z technického hlediska nemám Forze Horizon co vytknout – všechno funguje skvěle, parádně a přehledně se ovládá, hledá a krásně to vypadá. Rovněž na soundtracku si tvůrci dali záležet. Jsou tu celkem tři virtuální rádia, dokonce s vlastními moderátory, kteří vás sem tam uvedou do dění na festivalu a přihodí zábavnou anekdotku ze života festivalových stars – je tu Beat Arena, která hraje remixy a pop dance hudbu; Horizon Pulse, kterou naladí melancholických balad a pak Rock Station, která potěší rockovými vypalovačkami od The Hives, The Subways, Arctic Monkeys a dalších.

Pokud by vám nestačil až po uši narvaný singleplayer, můžete se vrhnout na multiplayer, který, stejně tak jako offline hra, překypuje zábavnými a originálními nápady. Čekají na vás společné výzvy, při kterých budete provozovat adrenalinové kousky, klasické závody, ale i kooperativní vyjížďky do virtuálního Colorada. Multiplayerová část navíc nabízí srovnávání, veškeré vaše časy a údaje ze singleplayeru se (pokud jste připojeni na Xbox Live) okamžitě nahrávají do online žebříčků a po dokončení závodu vám nabízí možnost srovnat síly s vašimi kamarády nebo rivaly. Tím si můžete přivydělat extra peníze a použít je k nákupu automobilů v singleplayeru.

Forza Horizon nemá mnoho chyb, a i proto následující odstavec, ve kterém se zaměřím na nešvary a chybky hry, nebude dlouhý. Závodní hra je to fakticky dokonalá, nabízí opravdu širokou nabídku závodů a vozidel v dokonale fungujícím světě a systému. Otevřený svět hře opravdu sluší. Výtky budou především toho rázu, že vývojáři nevyužili slibný potenciál – tak například již zmiňovaná absence změny počasí – je prostě škoda, že tvůrci nepřidali i déšť, mlhu atd. Co mi hodně vadilo, je odfláknutý model poškození. Ani náraz ve 200 km v hodině se na řízení vašeho vozidla neprojeví (stejně tak působí hodně zvláštně nárazy do osobních vozidel, která se volně pohybují po otevřeném světě Colorada). Kosmeticky se projeví rovněž jen minimálně – maximálně se odře lak, upadne spoiler nebo zrcátko, vysype se sklo, ale sešrotované plechy nečekejte. To je asi tak všechno, co lze Forza Horizon objektivně vytknout.

Forza Horizon je skvělá hra. Každý fanoušek rychlých vozidel si zde přijde na své, bez rozdílu v tom, zda jde o milovníka hardcore simulací nebo svátečního řidiče – Forzu Horizon totiž můžete hrát po svém, můžete si ji přizpůsobit k obrazu svému a hlavně si ji užít naplno. Jediné, co by mohlo odradit méně exhibicionisticky založené jedince, je někdy až příliš nablýskaná image. Český překlad je pak vítanou součástí – nepatří sice mezi ty nejlepší (a některé adrenalinové kousky mají opravdu zvláštní název), ale potěší. Forza Horizon je jednou z největších závodních událostí roku a když jsem F1 2012 udělil 8/10, věděl jsem moc dobře, proč to dělám. Forza Horizon si zaslouží hodnocení ještě o stupínek vyšší, protože je tím nejlepším, co se letos v žánru závodů urodilo a F1 nechává v závěsu za sebou. Gratuluji, Playground Games, na hře je vidět poctivá práce! Novou Forzu všem doporučuji, investice se vyplatí! Nebýt chybějícího modelu poškození, neváhal bych s absolutním hodnocením!

Forza Horizon

x360
Microsoft Game Studios, Playground Games
Datum vydání hry:
26. 10. 2012
Žánr:
Závodní
KARTA HRY
9/10

Komentáře