F1 2017

recenze  11
Martin Šmíd, 27. 8. 2017 20:37
Videoherní série F1 od Codemasters se v minulém roce dočkala velmi solidního dílu, který po několika spíše tápajících letech přinesl prakticky vše, co si fanoušci přáli. Byla proto otázka, jestli se s tímto vývojář spokojí a letos nám naservírují to samé jen s několika drobnými vylepšeními nebo se budou do všeho dále vrtat. Už nyní ale mohu prozradit, že ačkoliv F1 2017 staví na předchozím úspěchu, nabízí také řadu novinek a vylepšení, díky nimž tu máme dost možná zatím nejlepší F1 hru. Více už ale níže v mé recenzi.

Recenzovaná verze: PlayStation 4 Pro + Logitech G29

Hned na začátku recenze je nutné zmínit, že hra F1 2017 pochopitelně obsahuje kompletní licenci posledního ročníku závodů Formule 1, což znamená, že v ní najdete všechny současné týmy, ale také závodníky, okruhy a hlavně trochu pozměněná pravidla, která mají vliv následně na probíhající šampionát v Kariéře i jízdní vlastnosti samotných vozidel. Vozy nového ročníku pochopitelně vypadají parádně a je radost v nich jezdit. Jen je možná škoda, že v F1 nepřibyla žádná nová trať, která by se následně objevila i v samotné hře. Vývojáři alespoň měli čas na úpravu těch současných, které mají několik nových detailů a vůbec vypadají během jízdy lépe než kdy jindy. Navíc na všech je možné nastavit jakékoliv počasí, pochopitelně jde i dynamické, aby se měnilo samo během závodu a vy na něj museli následně reagovat za chodu.

Codemasters se s každým novým dílem snaží vytvořit hru, která se co nejblíže přiblíží realitě a pokusí se oblíbený motosport co nejvěrněji přenést do virtuální podoby. Nový ročník je toho jasným důkazem a je to vidět ostatně už na samotném ježdění. Ano, pořád si můžete udělat ze hry jakousi poloarkádu, ale největší fanoušci si pochopitelně vše povypínají, čímž se ze hry stane slušný simulátor s parádním jízdním modelem. Navíc je i pěkně napínavý, protože nejen, že řízení bez asistentů je docela velká výzva, ale také stačí jedna špatně vybraná zatáčka a z nablýskaného monopostu je rázem hromádka nepojízdného a nepěkně vypadajícího plechu. Hra obsahuje kvalitní vizuální i mechanický model poškození, s nímž musíte neustále počítat. Závody jsou tak najednou hodně o vašem samotném umění, ale také vás udržují neustále v pozoru, protože jedno špatné mrknutí nebo zvolnění vás může stát dobře rozjetý závod, stejně jako tomu je ve skutečnosti. U ježdění navíc musím pochválit i výborné ozvučení vozidel, které je naprosto precizní a věrné skutečnosti. Je vidět, že vývojáři nic nezanedbali a chtěli přinést co možná nejlepší hru. To se pochopitelně vyplatilo.

Výborný jízdní model a plná licence na ročník 2017 je pochopitelně jedna věc, druhá je následně obsah. A tady se vývojáři z Codemasteru určitě vytáhli, hlavně, co se hlavního režimu Kariéry týče. Na začátku si můžete nastavit, jak obtížnou kariéru chcete, jestli chcete nějaké pomocníky, případně zkrátit všechny víkendy na to nejnutnější, a to i samotný hlavní závod. Zkrácení doporučuji jen těm hráčům, kteří nemají moc času, protože tak přijdou o to hlavní, o čem vlastně celá F1 je. Každopádně po nastavení si už můžete vybrat svůj tým, který preferujete. Odpadá zde cesta začátečníka, jste prostě hození do víru dění a musíte se s tím popasovat, jak nejlépe umíte. Jen si musíte uvědomit, že když si vyberete lepší tým, jsou na vás kladeny ty největší nároky, takže se musíte o to více snažit, aby vaše vysněná cesta neskončila dříve, než začala.

Následně už jezdíte, nejen klasické Velké ceny, které zahrnují jak zkušební jízdy, tak kvalifikaci a samotný závod, ale také si vývojáři sem tam připravili i zajímavé eventy. Ty většinou spočívají v nějakém tom závodě na čas, případně musíte projíždět branky a tak dále, přičemž tyto eventy samotnou Kariéru příjemně osvěžují a dělají ji zábavnější i zajímavější. Zvláště, když tyto eventy obsahují historické vozy Formule 1, k nimž se ještě dostanu. Každopádně Kariéra jako celek působí velmi dobře, její prezentace je opět prošpikována kratšími filmečky s komunikací s týmem, ale také rivalitou s týmovým kolegou a následně i dalšími jezdci.

Více než kdy jindy jsou během víkendů důležitější tréninky, díky nimž se můžete naučit jednotlivé tratě a následně tak zajet dobře kvalifikaci. Ta je vždy klíčem k úspěchu, protože jak ji pokazíte a máte nastavenu větší obtížnost, následně budete mít v závodě sakra problém, abyste zajeli nějaký dobrý výsledek. Závod jsem vždy bral jako takové vyvrcholení a odměnu za předchozí tvrdou práci, v níž vše zúročuji. V tomto se F1 blíží k simulaci a ještě většímu realismu, což jen kvituji, navíc, pokud si zvolíte prakticky celý víkend bez zkrácení, čeká pro ty největší fanoušky F1 hra se vším, co k ní patří, navíc s velmi solidní atmosférou. Od tréninků, kvalifikace, po výběr správné strategie, zastávky v boxech a tak dále.

Fanoušci navíc v kariéře najdou solidní možnosti, jak postupně vylepšovat svoje vozidlo skrze docela komplexní jakýsi RPG systém, v němž si za nastřádané body nakupujete technologická vylepšení. Sice body získáváte pomalu, ale úkolem pochopitelně není vylepšit vše na maximum během jedné sezóny. Pro příležitostné a ne tolik zapálené hráče F1 může být přehršel možností v managmentu docela problém, aby se ve všem zorientovali. Velcí fanoušci ale určitě velkou komplexnost a propracovanost ocení, stejně jako nutnost hlídat opotřebení částí pohonné jednotky. Náhradních dílů, které můžete protočit během sezóny bez penalizace, je jen pár, takže musíte dobře zvážit, jestli budete ještě jeden závod bez výměny riskovat nebo prostě danou část vyměníte.

Kariéra pochopitelně není jediným režimem, který F1 2017 obsahuje. V hlavním menu si můžete vybrat klasický Time Trials, ale také režim Events, kde vám budou postupně nabízeny různé události a scénáře, které se následně můžete rozhodnout splnit. Dále je možné jezdit režim Grand Prix, v němž si můžete vybrat jakoukoliv Velkou cenu a tu následně, klidně i s celým víkendem, jezdit. Daleko zajímavější je ovšem režim Championships, v němž si můžete opakovat všechny eventy na pozvánku z Kariéry, ale také je pro vás připraveno několik zajímavých šampionátů v různém provedení, a dokonce i s historickými vozy. F1 2017 má totiž licenci nejen na vozy ze současného ročníku, ale i na některé starší, takže v nabídce najdete třeba 1988 McLaren MP4/4, 1992 Williams FW14B, 1995 Ferrari 412 T2, 2007 Ferrari F2007, 2008 McLaren MP4-23, 2004 Ferrari F2004 nebo 2010 Red Bull Racing RB6. Historické vozy se pochopitelně nevztahují jen na režim Championships, ale můžete v nich jezdit i v Grand Prix případně Time Trials, přičemž slouží jako příjemné oživení, které fanoušky jistě potěší. F1 2017 má každopádně co nabídnout i mimo kariéru, což je nutné ocenit.

Hru F1 2017 je lehké chválit, protože je na ní vidět, že vývojáři poslouchají zpětnou vazbu fanoušků a navíc mají chuť neustále sérii posouvat dále. Na čem ale ještě budou muset zapracovat, je umělá inteligence soupeřů. Ti se rozhodně nechovají moc podle pravidel, někdy jsou až zbytečně moc agresivní a jdou do předjetí i za cenu zdemolování vašeho i svého vozu, což by se určitě dít nemělo. F1 přeci jenom není demoliton derby, ale chce být seriózními závody. Jinak je ale třeba nutné vyzdvihnout, že umělá inteligence závody už na střední obtížnost nevzdává a nikdy jí neujedete, což pochopitelně dělá závody napínavé až do jejich konce.

Kromě části pro jednoho hráče má F1 2017 pochopitelně i online multiplayer až pro 20 hráčů a 2 diváky, v němž můžete jednoduše jezdit rychlé závody, ale také si vytvářet vlastní šampionáty a ty otevřít pro hráče z celého světa nebo je uzavřít pouze pro kamarády. Vytváření šampionátů před vydáním ještě nebylo možné, každopádně určitě potěší, že kromě rychlého vyhledávání multiplayer umožňuje i vybírat z různých vytvořených her a následně se k nim rychle připojovat. Když jsem se dostal do samotného závodu, nesetkal jsem se s žárnými problémy, vše běželo plynule tak, jak má. Jen jednou mi hra během online závodu nečekaně spadla, naštěstí během asi 20 dalších závodů se neopakovala. Online multiplayer je tedy velmi dobrým místem, kam se můžete vypravit, až vás omrzí singleplayerové režimy.

Závodní hry od Codemasters běžící na interním neustále vylepšovaném enginu vypadaly vždy velmi dobře a F1 2017 pochopitelně není výjimkou. Vozy vypadají parádně, mají spoustu detailů a ani jednotlivé okruhy na tom nejsou o moc hůře, navíc jim pomáhá velmi dobré nasvícení. Jen třeba postavy mohly být detailnější, někdy jsem si i všiml, že se jim nedočetla detailnější textura, ale na nich pochopitelně tato hra nestaví. Daleko důležitější je, že hra běží velmi dobře, a to i ve 4K rozlišení na konzoli PlayStation 4 Pro, prakticky pořád si udržuje 60 snímků. Jen sem tam jsem se setkal s tearingem, který mohli vývojáři odstranit. Není častý, ale když už nastane, určitě si ho všimnete.

Je skvělé, že vývojáři po minulém povedeném ročníku neusnuli na vavřínech a pokoušejí se sérii neustále vylepšovat na základě zpětné vazby i nových zkušeností. Výsledkem toho tu máme dost možná vůbec nejlepší F1 hru, která láká fanoušky nejen na parádní jízdní model a ozvučení, ale také na obsah. Výborný režim Kariéry je doplněn o další zajímavé režimy i zábavný a zatím dobře fungující online multiplayer, v němž se můžete s kamarády solidně vyřádit. 

F1 2017

ps4xone
Codemasters, Codemasters
Datum vydání hry:
25. 8. 2017
Žánr:
Závodní, Simulátor, Sport
KARTA HRY
9/10

Komentáře