Borderlands Legendary Collection

recenze  14
Martin Šmíd, 3. 6. 2020 14:15
Herní vydavatel 2K Games doposud podporoval konzoli Nintendo Switch hlavně svými sportovními sériemi. Sem tam se objevila výjimka, tou nejlepší je asi strategie Sid Meier's Civilization VI. Začátkem tohoto roku pak oznámil, že na tuto konzoli přinese i kolekce hned tří svých velkých klasik – Borderlands, BioShock a X-COM 2, které navíc vyjdou ve stejný den. Když si čtete tuto recenzi, už jsou kolekce venku, a i proto jsem se nyní mohl podívat na první z nich. Vybral jsem si Borderlands. Tuto akční sérii od studia Gearbox mám hodně rád pro návykovou hratelnost, dobře napsané postavy a hlavně zábavné univerzum, v němž se dají utopit stovky hodin.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Legendární kolekce Borderlands pro konzoli Nintendo Switch obsahuje první dva díly série a spin-off Borderlands: The Pre-Sequel. Pokud jste tyto velké klasiky žánru ještě nehráli a uvažujete, že chybu napravíte na konzoli Nintendo Switch, tak se vám v rámci kolekce dostanou ve své kompletní edici. To znamená, že jednotlivé hry mají poslední updaty, ale také dodatečný obsah, který původně dostávaly po vydání v rámci Season Passů. A to je velmi pěkná nabídka, která se za cenu, za níž se celá kolekce prodává, rozhodně vyplatí. Jen v tuto odstavci zmíním, že kolekce je opravdu obří, což znamená, že vyžaduje docela dost místa v paměti konzole. I když si hru koupíte v krabičce, budete muset stahovat desítky GB dalších dat. A tady nastává menší problém, protože všechny tři hry se do základní paměti konzole Nintendo Switch nevejdou. Musíte tedy vlastnit rozšiřující kartu, ale také je možné jednotlivé hry stahovat postupně. I se základní pamětí se tedy dají všechny tři hry dohrát a bez problémů hrát, ale vyžaduje to kompromis.

Asi není nutné jednotlivé hry znovu hodnotit, popisovat jejich možnosti a tak dále. Na to tu jsou ostatně původní recenze, které vám ke každému dílu hodím. Proto se raději zaměřím jen na to, co jednotlivé díly v kolekci pro Nintendo Switch obsahují a následně zmíním to nejdůležitější, tedy to, jak vypadají a hýbou se.

Borderlands: Game of the Year Edition

První hrou obsaženou v kolekci je původní Borderlands z roku 2009. Vývojářům ze studia Gearbox se tehdy podařilo přinést akční hru, která v sobě kombinovala humorně pojatý příběh, dobře napsané postavy, zábavnou hratelnost, rozmanité úkoly a hlavně skvělý loot. Více se o samotné hře můžete dozvědět z naší starší recenze - odkaz . Jak už jsem zmínil v prvním odstavci, hry v kolekci obsahují i veškeré updaty a dodatečný obsah. Co se týče prvního dílu, ten je dostupný v Game of the Year edici a obsahuje DLCčka The Zombie Island of Dr. Ned, Mad Moxxi's Underdome Riot, The Secret Armory of General Knoxx a Claptrap's New Robot Revolution. Každé rozšíření nabízí nad rámec hlavní hry bonusovou příběhovou kampaň s novými misemi, zajímavými postavami, ale také nové lokace a další novinky. Rozhodně se tak vyplatí vydat na další dobrodružství. 

Borderlands 2

Pokud budu mluvit za sebe, Borderlands 2 (recenze - odkaz ) je i po tolika letech od svého vydání pořád výborná akční lootovací hra, která ani trochu nezestárla. Může za to jednak skvěle napsaný humorný příběh, neskutečně návyková hratelnost a v neposlední řadě i samotná velikost, která vás udrží u obrazovky po stovky hodin. Návrat na Pandoru jsem si znovu maximálně užíval, a vlastně mi ani nevadilo, že jsem hru v minulosti už asi pětkrát dokončil. Ať už na PS3 nebo následně na PS4 skrze Borderlands: The Handsome kolekci nabízející druhý díl a The Pre-Sequel ve vylepšené grafice a v 60fps. 

Protože Borderlands 2 je v této edici pro Switch zastoupen v kompletní edici, obsahuje veškerý bonusový obsah. I proto hned po zapnutí udělají radost dvě bonusové postavy – Gaige a Krieg, které se samozřejmě liší nejen svým vzhledem, ale hlavně herním stylem, mají unikátní schopnosti a možností v boji. Každou postavu je možné si různě upravit, no a následně se s ní vrhnout do opravdu obrovského světa. Ten obsahuje v kompletní edici i DLCčka z první a druhé sezóny, takže i když hru dohrajete i s veškerými vedlejšími linkami, čekají na vás další desítky hodin. Mezi rozšířeními pak nechybí Captain Scarlett and Her Pirate's Booty, Mr. Torgue's Campaign of Carnage, Sir Hammerlock's Big Game Hunt, Tiny Tina's Assault on Dragon Keep, T.K. Baha's Bloody Harvest, The Horrible Hunger of the Ravenous Wattle Gobbler, How Marcus Saved Mercenary Day, Mad Moxxi and the Wedding Day Massacre a Sir Hammerlock vs. the Son of Crawmerax. A vlastně ani to není vše, protože v Nintendo Switch verzi nechybí ani různé upgrade packy a další bonusový obsah. Možná bych i řekl, že jen kvůli Borderlands 2 se rozhodně vyplatí o této kolekci uvažovat.

Borderlands: The Pre-Sequel

Tak trochu opomíjenou hrou v rámci série je Borderlands: The Pre-Sequel, který se svým rozsahem nemohl se svými předchůdci rovnat, ale fanouškům nabízí nové dobrodružství zasazené mezi první a druhý díl, a možnost vrátit se do oblíbeného univerza, kde se neustále děje něco zajímavého. Naší recenzi s důkladnějším popiskem hry si můžete přečíst kliknutím na - odkaz . Borderlands: The Pre-Sequel se také v kolekci nachází v kompletní edici. Díky ní jsou v základu i další dvě nové hratelné postavy, legendární Handsome Jack, tedy jeho kopie, a následně i Lady Aurelia Hammerlock. Přítomny jsou i dvě dodatečné kampaně The Holodome Onslaught a Claptastic Voyage s novými příběhovými linkami, úkoly, lokacemi a tak dále, které sice kvalitou trochu pokulhávají, ale kolekce je obsahuje v základu, tak proč je nevyzkoušet a neprodloužit si hraní.

Ukázkové porty

Jednotlivé hry Borderlands si můžete užít pěkně sólo, ale kdo někdy nějaký díl hrál, tak určitě ví, že ta pravá síla tkví v kooperaci. Online multiplayer nechybí ani v Nintendo Switch verzi, takže se můžete do hraní pustit i se třemi kamarády. Ano, komunikace je trochu krkolomnější oproti ostatním konzolím, ale jinak jednotlivé hry nejsou nijak ochuzení o multiplayer. Kromě online multiplayeru navíc potěší, že všechny hry obsahují i podporu pro split-screen, takže můžete hrát s kamarádem na jedné obrazovce. S touto možností jsem popravdě u Nintendo Switch verze moc nepočítal, ale jsem za ní moc rád. 

To bych měl k samotným hrám, které jsou obsažené v kolekci, ale určitě mnohé zajímá hlavně to, jak na konzoli od Nintenda vypadají a hýbou se. V minulosti jsme tu měli několik slabších portů oblíbených her, které dělaly originálu spíše ostudu a fanoušky ani trochu nepotěšily, ale určitě vám udělá radost, že to není případ Borderlands. Portům se věnovala dostatečná péče, a proto potěší, že jednotlivé hry vypadají stále dobře (na TV si hry udržují po většinu času rozlišení 1080p a v handheldovém režimu následně 720p), čemuž dopomáhá hlavně tedy kvalitní art styl, který se jen tak neokouká, ale nechybí ani různé pěkné efekty. Ano, všimnete si třeba chybějícího vyhlazování oproti původní verzi či o trochu horších textur u vzdálených objektů, ale hardware konzole Nintendo Switch má své limity a i přes ně vypadají všechny hry důstojně a jejich vzhled neurazí. Trochu ovšem zamrzí, že zatímco u Borderlands a Borderlands: The Pre-Sequel je možné nastavit FOV, tak tato možnost u Borderlands 2 z nějakého neznámého důvodu chybí.

Tím nejlepším na portech je ale bez debat skutečnost, že jsem během testování narazil jen na pár momentů, kdy se chod trochu zpomalil. Po většinu času hry běží hladce ve 30 snímcích (60 asi nikdo čekat nemohl) a udržují si stabilní framerate v televizním i handheldovém módu, a to i v těch nejvíce náročných a nejhektičtějších scénách. Tímto jsem byl vlastně i celkem překvapen, protože kolekce byla oznámena teprve nedávno, takže jsem čekal rychlé neoptimalizované porty, ale opak je nakonec naštěstí pravdou. Jediné snad, co bych mohl trochu vytknout, abych jen nechválil, je pomalejší načítání různých assetů i trochu delší nahrávací časy během přechodů z jedné větší lokace do druhé u druhého dílu, ale dají se přežít a nijak ve výsledku nekazí výsledný dojem. 

Legendární kolekce Borderlands se 2K Games náramně povedla. Nejen, že nabízí tři stále skvělé střílečky s veškerým bonusovým obsahem, ale portům se věnovala dostatečná pozornost, takže dobře vypadají i běží plynule po drtivou většinu času, a je tedy možné se ponořit do zábavných akčních dobrodružství na Pandoře. A to navíc kdekoliv, ať už budete doma nebo někde na cestách. Kolekci tedy mohu jednoznačně doporučit, a to vlastně nejen nováčkům, ale i velkým fanouškům. Borderlands Legendary Collection je jeden z nejlepších portů, jaký se na konzoli k dnešnímu dni dostal. 

Borderlands Legendary Collection

nsw
2K Games, 2K Games
Datum vydání hry:
29. 5. 2020
Žánr:
Střílečka, RPG
KARTA HRY
9/10

Komentáře