The Last Guardian

preview  6
Martin Šmíd, 4. 6. 2009 22:19
Jsou hry, které si prostě zaslouží označení umělecké dílo. Tomuto statusu se zatím přiblížily obě hry od studia Team ICO. Ať už ICO nebo Shadow of the Colossus, obě hry naprosto sršely originalitou a neotřelým herním nápadem, který učaroval milionům hráčů po celém světě. Není tak divu, že před E3 byli všichni v očekávání, jestli se dočkáme oznámení třetí hry od tohoto vynikajícího týmu, který vede Fumito Ueda. Sony tisková konference pomalu končí a na pódium přichází Jack Tretton, který oznamuje novou hru od geniálního herního designéra Fumito Uedy. Celý sál začne tleskat a spouští se trailer, po kterém všichni začnou radostí řvát. The Last Guardian se nyní odhalí v celé své kráse v našem preview.

Těžko popsat slovy hru The Last Guardian, která se před námi otevřela na E3. Po zhlédnutí traileru jsme totiž měli pocit, že už videohry nejsou jen o normálním chozením po levelech, nebo skákáním před televizí jako maník. Trailer na The Last Guardian je totiž tak nabitý emocemi, skvělou hudbou a reálností, kterou jsme u ostatních her ještě neviděli.

V hlavní roli hry The Last Guardian je malý kluk, který se zatoulal v pozoruhodném světě, plném vojáků ve zbrani. Proč se zde nachází a jaký je cíl jeho putování, zatím nevíme a zřejmě se plně dozvíme až po vydání hry. Fumito Ueda prostě nechce prozradit více, než musí. Malý klučina putuje tímto světem, ale je maximálně zranitelný, takže se jeho putování spíše promění ve schovávání se, plížení a utíkání před nepřáteli, kteří by ho jedním seknutím meče mohli sprovodit ze světa. Kromě schovávání občas dojde i na střety. V boji nebudeme mít žádné zbraně, ale můžeme využívat okolního prostředí. Takže můžeme házet sudy, nebo strhávat na vojáky kamení. Pokud už bude klučina chycen, může pochopitelně vyklouznout vojákovi z rukou a utéci. V této části tak bude záležet na hráčově dovednosti a ještě není úplně známo, jak budou tyto konfrontace vypadat.

Protože je mladý klučina velmi zranitelný, má u sebe svého neocenitelného kamaráda, kterým je podle Fumito Uedy orel jménem Toriko. Nebojte se, nejde o pravého orla. Jde o zvláštní mix několika zvířat, protože kdyby vytvořili vývojáři třeba psa, byla by poznat každá nedokonalost na jeho pohybu, vysvětluje Ueda. Právě obrovský orel srovnává síly, přičemž je tím rozhodujícím faktorem, který usnadní malému chlapci cestu nebezpečným světem. Když se Fumito Ueda rozhodoval, jaká hra vlastně vznikne, byla právě myšlenka obrovského tvora, který bude pomáhat hráči, jejím nosným pilířem. Ueda prostě chtěl, aby si hráč ke zvířeti vytvořil stejný vztah jako ve hře Shadow of the Colossus k hřebci Agro. Zde bychom mohli vypíchnout naprosto úžasné zhmotnění Uedova snu o živoucím tvoru, který nám bude pomáhat. Vše je výsledkem jedinečného snažení vývojářů z Team ICO a Uedovy lásky k zvířatům. Sám Ueda prozradil, že jako malý měl zvířata jako kočky a psy, takže zkušenosti s nimi budou plně obsaženy i ve hře. Podle Uedy má tak mít hráč ke zvířeti naprosto jedinečný vztah, jaký by měl ve skutečnosti k živému tvoru, díky realistickým pohybům a pocitu skutečnosti tohoto tvora. Určitě jste si všimli i očí orla, které jsou neuvěřitelně plné života.

Toriko navíc není jen loutka, která bude skákat tak, jak si hráč zamane. Má vlastní mozek (samozřejmě je to jen zvíře, takže nijak zvlášť inteligentní), takže se může klidně stát, že se na vás vykašle a radši bude spát, než aby kvůli vám hnul brvou. Ueda tím asi naráží na to, že si budete muset samotné zvíře naklonit na svoji stranu a mít s ním hodně hluboký vztah. Právě péče o orla bude dalším stěžejním bodem The Last Guardian. Během hry se pochopitelně s ním budete mazlit, ale budete mu muset shánět i něco k snědku, a dokonce mu můžete vyléčit rány, které během hry utrpí. Rovněž mu můžete postupně vytahovat z těla kopí, ke kterým přišel v bitvách. Orla Toriko kromě mazlení budete muset používat i pro řešení spousty hádanek, ale i jako dopravní prostředek. Orel se může pohybovat nejen po souši, ale podíváme se i do mořských hlubin, které skrývají velká tajemství dávných časů. Na konec našeho vyprávění utrousil Fumito Ueda i něco na téma online podpory. Určitá představa totiž prý existuje, ale zatím ji nechce prozrazovat. Spíše než klasický multiplayer můžeme očekávat něco originálního, o čem bude ještě v budoucnu řeč.

The Last Guardian je stejně jako ICO a Shadow of the Colossus jedinečným projektem, který prostě nesmí zklamat. Ano, máme tu hry jako Metal Gear Solid, Final Fantasy, Zelda, Okami a další, ale žádná z nich nevyzařuje takové emoce jako trailer na The Last Guardian. Tato hra bude opravdu velká pecka a můžete si být jistí, že až vyjde, tak to bude jedna z nejzásadnějších událostí této generace konzolí.

The Last Guardian

ps4
Sony, Team ICO
Datum vydání hry:
6. 12. 2016
Žánr:
Plošinovka, Puzzle, Adventura
KARTA HRY
9/10

Komentáře