ModNation Racers

preview  6
Petr Strecker, 10. 6. 2009 0:41
Ve tvorbě a sdílení herního obsahu je pravděpodobně velice růžová budoucnost. Není přece nic lepšího, než když se hráči chopí hry a budou ji udržovat naživu i po několika letech od vydání. V dnešní době tedy spíše měsících. Tím chci říct, že spolupráce několika hráčů může mít obrovský vliv na herní komunitu, potažmo celou kulturu. Sony je v tomto oboru svým způsob vyučená a ví, co se patří, aby hra zaujala hráče. Příkladem budiž Little Big Planet. Na první pohled mírumilovná, jednoduchá hříčka, jejíž obsah má nevyčíslitelnou hodnotu. Nyní se Sony hodlá na trh vtrhnout se závodní novinkou, která ovšem používá stejný, osvědčený princip. Heslo „Hraj, tvoř a sdílej“ se bude pravděpodobně v budoucnu rozšiřovat více a více. Bavíme se tu o hře ModNation Racers, jež vychází exkluzivně na PS3 a pracují na ní nenechavé ruce lidí ze studia United Front Games.

V poslední době se začalo ohlašovat až neskutečné množství závodních her, mezi nimiž nechybí simulace, arkády, polo arkády, ale také maximální ulítlosti. ModNation Racers lze v podstatě zařadit hned do několika kategorií, ovšem nikdy to není možné určit stoprocentně. Na jednom se ale rozhodně shodneme. Jedná se o další klon Mario Kart, přežvýkaný evolucí herního průmyslu. Hry od sebe prakticky dělí jenom léta, hratelnost totiž zůstává. Rychlá, nenáročná a hlavně pekelně zábavná ve více hráčích. Určitě si pamatujete, že jste se nemohli odtrhnout od her, jako je již zmíněná Mario Kart, Speed Freaks, nebo například Crash Team Racing. Podobných her se napříč všemi platformami vyskytuje mnoho, tudíž je rozhodně nebudeme vypisovat všechny. Ovšem ModNation Racers jde ještě dále, za hranice obyčejných her a v podstatě kopíruje osvědčený systém Little Big Planet. Co můžeš, vyhraj, co ne, vytvoř. Ve hře bude i základní příběhová kostra v kariérním režimu, ve kterém budou vystupovat určité postavy, a vy budete plnit jisté formy úkolů. Příběh tak má být laděn komicky a má ve hráčích vzbuzovat pocit, že dobro zase jednou vyhrálo nad zlem. Což sice samozřejmě není pravda, ale co by to bylo za hru bez kvalitní příběhové linky, jejíž konec bývá dobrý. Primárně však bude vaším denním chlebem vyhrávání závodů za mnohdy nepříznivých až legračních podmínek. To nejlepší ovšem hra skrývá ve své podstatě.

Ačkoli se hra tváří jako mírumilovná a přívětivá, ne vždy tomu tak bude. Ve hře totiž působí i velice vyspělá fyzika materiálů, což dělá závody daleko zajímavějšími. Ne každý materiál totiž bude přívětivý vůči vašim požadavkům, a tak se může stát, že písek či štěrk nebude zrovna ideální pro vaši závodní stopu. Spíše statická hratelnost se tak mění ve převážně dynamickou, kdy člověk musí počítat hned s několika vedlejšími efekty. Podobných věcí pak lze samozřejmě využívat i ve váš prospěch. Hra se také může pyšnit různými power-upy a zbraněmi, jež můžete využít proti ostatním závodníkům. Rakety, samopaly, různé olejové skvrny a spousty dalších blbůstek, za které dostáváte body. Klouzáním se po trati a do zatáček není jen bodově výhodné, ale nabíjí vám boost, díky kterému můžete poté vyrazit vpřed jako za ocas zatáhnutá kočka. K čemu body? Body jsou základ života. Ve většině případů se je rozhodně vyplatí sbírat, čímž samozřejmě nemyslíme ty policejní. ModNation Racers budou obsahovat žebříčky o různých kategoriích, kde se budou hodnotit vaše jezdecké schopnosti na mnohdy velice překrásných a přetechnizovaných tratích.

Na samotném začátku hry bude nutné si nejdříve samozřejmě vytvořit svého vlastního avatara, kterým se budete reprezentovat ve světě ModNation Racers. K tomu vám poslouží velice rozsáhlé nástroje Character Studios. Předměty, typy vlasů, barvy a jiné vymoženosti budete odemykat v průběhu hry, čím více tedy vyhrajete, tím lépe pro vaši postavu. To platí i pro vaši motokáru, kterou pomocí Kart Studios vybavíte designovými prvky. Dále se neví, zdali bude možné nějak vylepšovat i vlastnosti vozů, což je ale na druhou stranu v této hře naprosto bezpředmětné. Jde o čirou zábavu, ne o Tuning Party. Daleko zábavnější je ale tvořit kompletně vlastní a originální tratě. Výhodou je, že vás nelimituje téměř nic a nikdo, ovšem prostor není nafukovací, tudíž nepočítejte s tím, že vytvoříte trať, kde vám bude trvat dvě hodiny projet jedno kolo. Prostor, jenž vám poslouží jako pískoviště, je opravdu ohromný, a tak není problém postavit trať, kde se budou střídat výšková přetížení jako na horské dráze. Čekají na vás mosty, štěrk, bahno, zatáčky ostré jak břitva, skoky a další podobné dobrůtky. Ale nejen na vás, i na celou komunitu, jež bude kolem hry obíhat. Všechno, co vytvoříte, můžete umístit na server, kde budou vaše výtvory poté dostupné všem hráčům, kteří si je mohou stáhnout a s vaším svolením dále vylepšovat. Poté vaši trať ohodnotí, což se následně zapíše do tabulky. Nejlépe hodnocené levely tak budou nabírat na slávě, až se jednou třeba dostanete na její samotný vrchol. Samozřejmostí je možnost komentovat vzniklé kreace. I okolí tratě lze zkrášlit nespočtem věciček a vytvořit tak panoramatickou scenérii přírody nebo velkoměsta. Hra již nyní počítá s rozšířenou podporou ve formě dodatečných stahovatelných balíků.

ModNation Racers vypadají jako klasická hra, jež sice nepůsobí na první pohled nijak originálně, přesto bude Sony vydělávat extrémní množství peněz díky přívětivému hernímu systému a hlavně tvořivosti, bez níž by to nešlo. Kariéra, plnění úkolů, překonávání časů a používání efektivních zbraní je jedna věc, ovšem online je věc druhá, daleko důležitější. Těšíme se na bližší seznámení.

ModNation Racers

ps3
Sony Computer Entertainment, United Front Games
Datum vydání hry:
25. 5. 2010
Žánr:
Závodní, Arkáda
KARTA HRY
9/10

Komentáře