LittleBigPlanet Karting

preview  4
Martin Šmíd, 22. 7. 2012 17:00
O konzolových hrách s uživateli generovaným obsahem jsme si mohli ještě před lety nechat jenom zdát. Poté se ale objevil LittleBigPlanet a moto "Play, Create, Share" se stalo nesmírně populární. Od té doby jsme tu měli na Playstationu 3 hned několik takovýchto her, mezi ty nejlepší samozřejmě patří oba dva díly LittleBigPlanet, ale zapomenout nesmíme ani na celkem povedenou závodní arkádu ModNation Racers od studia United Front Games. Právě tito vývojáři nám letos na podzim přinesou další závodní hru, tentokrát s populárním Sackboyem - LittleBigPlanet Karting. My jsme si ji nyní mohli vyzkoušet, takže se s vámi podělíme o pozitivní dojmy.

Praštěné závodní arkády s řadou power upů jsou spíše doménou konkurenčních konzolí od Nintenda – zdravíme Mario Kart, ale ModNation Racers jasně ukázal, že o tento žánr mají zájem i hráči na Playstationu. Nemůžeme se proto divit, že se Sony rozhodla pro další takovou hru, která nyní rozšíří mezi hráči populární LittleBigPlanet univerzum o nové herní zážitky. Na první pohled je LittleBigPlanet Karting podobný nebo možná i stejný jako ModNation Racers, ale když se do něj ponoříte hlouběji, zjistíte, že je o hodně zábavnější, nabízí různorodější herní režimy, navíc jak se podle prvních dojmů zdá, vývojáři se tentokrát snaží co nejvíce vyhnout technickým nedostatkům, jimiž trpělo jejich první dítko. I proto si ostatně vybrali optimalizovaný LittleBigPlanet engine a na něm celou tuto novinku připravili. Tentokrát by nás už neměly trápit dlouhé nahrávací obrazovky a další neduhy, ale měli bychom se jenom bavit, a že zábavy LittleBigPlanet Karting nabízí opravdu hodně.

Ani nemusíme dlouho přemýšlet, na koho s touto novinkou vývojáři cílí. Především to jsou fanoušci LittleBigPlanet, kteří se tu hned od první minuty musí cítit jako doma. Proto se vývojáři rozhodli, že zachovají celý interface populární série, takže hned po zapnutí se ocitnete v jednoduchém pokoji, který si můžete libovolně upravovat nálepkami případně dalšími objekty. Upravit si zde můžete i svého Sackboeye, pro tento účel bylo v betaverzi několik předpřipravených kostýmů. Rovněž je zde možné si vybrat i z několika desítek vozidel.

Když vás přestane bavit úprava Sackboye nebo jeho příbytku, můžete s populárním hrdinou skočit k ovladači a vybrat si z několika možností, stejně jako v LittleBigPlanet. V menu o několika položkách si můžete vybrat nejenom klasický příběh, ale i komunitní možnosti, kde si jednoduše můžete zajezdit tratě vytvořené komunitou, případně si vytvořit vlastní. Ke komunitním možnostem LittleBigPlanet Karting se vrátím až později. Nejprve se totiž podíváme na samotnou hratelnost, tedy srdce hry, k níž nejlépe poslouží příběhový režim.

Ten v betaverzi nabízel několik klasických arkádových závodů, ve kterých bylo samozřejmě hlavní zvítězit. Ovládání vozidla, v němž sedí Sackboy je velmi jednoduché, navíc se vám hned na začátku spustí tutoriál, který vám vše důležité vysvětlí. Poté není problém se vrhnout na závody. Jejich velkou devízou je, že ačkoliv staví na jednoduchém principu, tak jsou neskutečně zábavné a odtrhnout se od nich, je velmi složité. Na tomto je ostatně založen i Mario Kart od konkurence a LittleBigPlanet Karting tento model do puntíku přebral, navíc přidal i několik novinek. K bláznivému závodění patří i používání power upů, jichž je tu několik druhů, od klasický raket, min, elektrických výbojů nebo štítů. Co velké zábavě během závodění pomáhá velkou měrou, je nejenom plynulost, ale také naprosto vynikající soundtrack. Většinu skladeb vývojáři přebrali z LittleBigPlanet, ale najdete tu i několik novinek.

Zatímco ModNation Racers stavěl především na arkádovém závodění od začátku do konce, LittleBigPlanet Karting je v tomto daleko rozmanitější a přináší i další herní režimy. V krátké betaverzi jsem si mohl zahrát i arénovou bitvu, kde bylo jediným úkolem zneškodnit co nejvíce protivníků. Bitvy v arénách jsou rovněž zábavné, ale hlavně vypjaté do poslední vteřiny. Největší sílu ukazuje LittleBigPlanet Karting hlavně v multiplayeru. Stejně jako v LittleBigPlanet, když si vyberete závod, můžete se rozhodnout, jestli ho pojedete proti umělé inteligenci, nebo vyhledáte další hráče. Připojení do her je tedy opět jednoduché a během testování jsem v tomto nezaznamenal problém. Navíc pro multiplayerové hrátky tu je připraveno i několik dalších miniher či režimů. Ty sice můžete hrát i sami, ale ochudíte se tak o spoustu další zábavy. V jednom třeba musíte posbírat co nejvíce vajec a dovézt je na určené místo, v dalším na vás zase čeká sice klasický závod, ale z izometrického pohledu. To je samozřejmě jen zlomek toho, co nakonec bude dostupné v plném LittleBigPlanet Karting. Pokud ale bude i ten stejně zábavný, dost možná se dočkáme jedné z nejlepších závodních arkád.

Zatím jsem jenom chválil, ostatně mám k tomu důvod, protože takto jsem se u hraní už dlouho nebavil. Jak jsem ale zmínil výše, LittleBigPlanet Karting nestaví jen na příběhovém režimu se spoustou závodů a herních režimů. Stejně důležitá nebo možná ještě důležitější je tu komunitní sekce. V ní samozřejmě máte nejrůznější statistiky, ale můžete si i zde vytvářet nejenom nové tratě pro klasické závodění, ale i celá nová dobrodružství, která poté dáte k dispozici ostatním hráčům. Editor tratí je v tomto hodně komplexní, ale na druhou stranu i jednoduchý, takže byste hned měli pochopit, kde co máte. Pokud si ale náhodou nebudete vědět rady, jsou tu připraveny srozumitelné tutoriály. Je jasné, že každý na vytváření vlastních levelů není, takže pro takového hráče tu jsou stovky dalších levelů, které vytvořili ostatní. Už nyní během betaverze se objevilo několik opravdu povedených kousků, ale je jasné, že ty nejlepší úrovně vzniknou několik týdnů nebo měsíců po vydání, až hráči odhalí všechny možnosti editoru, což se zatím pochopitelně nestalo. Navíc spousta věcí v současnosti chybí.

LittleBigPlanet Karting je jeden nekončící mejdan, který si užíváte od první vteřiny. Betaverze jasně ukázala, že vývojáři staví na nebezpečně návykové hratelnosti, různorodých herních režimech a také na propracované komunitní části, která se bude starat o dlouhou životnost. Do vydání zbývá ještě několik měsíců, přičemž pokud vývojáři dotáhnou vše do zdárného konce, zábavnější závodní arkádu na trhu nenajdete.

LittleBigPlanet Karting

ps3
Sony Computer Entertainment, United Front Games
Datum vydání hry:
9. 11. 2012
Žánr:
Závodní, Arkáda
KARTA HRY
8/10

Komentáře