GC09 - Tony Hawk: Ride

preview  3
Martin Šmíd, 28. 8. 2009 0:33
V dnešní době přijít s něčím novým není moc jednoduché. Skoro vše jsme totiž hráli, viděli a moc místa pro nové nápady zde není. Vývojáři se tak hodně často upínají alespoň k novým ovladačům, které nám mají zlepšit požitek ze samotného hraní a ukázat nám hru v trošku jiném světle. Zdárnými příklady budiž třeba Rock Band nebo Guitar Hero, kde máme k dispozici dnes už docela dost hudebních nástrojů. Nebude trvat dlouho a Activision nám přinese úplně nový ovladač, který bude sloužit převážně k ovládání sportovních her. První hra, jež ho bude využívat, bude nový díl z populární série Tony Hawk.

Hned na začátku musím říci, že nejsem žádný příznivce ani fanoušek tohoto sportu. Na prkně jsem stál snad jen jednou a to mě poté dávali týden dohromady. Přesto jsem neodolal vyzkoušení nové hry Tony Hawk: Ride, která se chlubí ovladačem v podobě skateboardu, jenž má přinést úplně nový zážitek z hraní tohoto typu her. Po slovech kolegy „já bych to nakopl” nebylo co řešit a na nový ovladač jsem si stoupl. Z počátku jsem měl strach, aby se třeba nezlomil, ale jak jsem po pozdějším ohmatání zjistil, skateboard je z velmi pevného materiálu, což mě velmi příjemně překvapilo. Už na první ohmatání je tak patrné, že něco vydrží, ale jak nám řekl producent hry, skákat na něm moc nedoporučuje. Přeci jen to je jen kus elektroniky na hraní her a ne opravdový skateboard.

Jak už jsme zmínili, ovladač je z celkem pevného materiálu, takže nehrozí, že byste ho po pár hrách vyhodili. Pokud se k němu budete chovat tak jak máte, vydrží opravdu dlouho. Samotný ovladač navíc vypadá velmi pěkně, takže se i hodí jako ozdoba pro váš herní kutloch. Daleko zajímavější než vzhled je však pochopitelně jeho funkce. Ovladač má v sobě zabudované čtyři senzory, které rozpoznají polohu ovladače, ale i pohyby vašich nohou. Abyste se rozjeli, musíte máchat nohou vedle ovladače, přičemž ovladač tento pohyb vyhodnotí jako odrážení od země, takže se postavička ve hře dá do pohybu. Poté už musíte naskočit na prkno a dělat nějaké ty triky. Zpočátku můžete být z tolika možných triků celkem zmateni. Přiznáváme, my jsme byli také. Po několika minutách už jsme uměli skákat na rampě, ale i dělat lehčí triky, jako je třeba výskok na zábradlí a seskok z něj. Moc triků jsme se sice za těch 30 minut, co jsme u hry strávili, nenaučili, ale byl nám ukázán potenciál, jaký nový ovladač má. Hodně nás překvapila přesnost ovladače, která je opravdu na hodně dobré úrovni a ovladač tak reaguje i na váš nepatrný pohyb, takže si chvilkami budete připadat, jako byste jeli na opravdovém skateboardu.

Tony Hawk: Ride k ovládání menu a dalších věcí, ke kterým normálně skate nepotřebujete, nevyužívá klasický ovladač (ačkoliv i přes něj jde ovládat menu), ale přímo tlačítka na novém ovladači, která jsou z boku. K hraní si tak vystačíte s tímto novým ovladačem v podobě skateboardu, takže můžete nechat vše ostatní ležet. Samotná hra poté nepřekvapila vůbec v ničem. Pokud jste totiž hráli třeba Skate, bude vám grafická stránka připadat průměrná, přičemž na ni nenajdete žádný detail navíc. Vývojáři si tak očividně dali záležet pouze na maximálním využití nového ovladače a na technickou stránku se poněkud vykašlali. To ale nijak hru nestrhává a pokud se naučíte během hraní tolik triků, kolik budete mít v manuálu, tak vás čeká zábava na hodně dlouhou dobu. Z čeho máme ale trošku strach, je počet režimů. Skákání na prkně po předem vytyčené trati je sice fajn, ale po nějaké době přeci jen omrzí i s novým ovladačem. Bude tak zajímavé sledovat, jaké módy do hry vývojáři dají a kolik jich bude a jestli budou mít větší hloubku než mód, který jsme si mohli vyzkoušet.

Tony Hawk: Ride na nás zapůsobil velmi dobře. Ačkoliv samotná hra nepřináší nic nového, nové ovládání se nám velmi líbí a zvláště ti, co nechtějí nebo nemají čas jezdit na opravdovém prkně, budou ze hry opravdu nadšeni. Škoda jen, že Tony Hawk: Ride vyjde u nás až příští rok. Do té doby musíme čekat a šetřit, protože balení nebude zrovna nejlevnější.

Tony Hawk Ride

ps3x360wii
Activision, Activision
Datum vydání hry:
4. 12. 2009
KARTA HRY

Komentáře