Destiny

preview  9
Martin Šmíd, 17. 2. 2013 20:00
Studio Bungie založené v roce 1991 se zprvu zaměřovalo na menší PC hry. První zlom přišel o několik let později, když z Bungie vzešla povedená střílečku Marathon, která se posléze dočkala ještě dvou pokračování. Skvěle byla přijata i strategická hra Myth: The Fallen Lords i její pokračování. Z pohledu Bungie a jeho budoucnosti byl důležitý rok 2001. Nejprve byla vydána zajímavá a dobře přijatá akční hra Oni. Jen o několik měsíců později poté vyšla sci-fi akce Halo: Combat Evolved pro Xbox, která nejen změnila tvář akčních her, ale i směr studia. Od té doby vytvořilo Bungie několik dílů s desítkami miliony prodanými kopiemi. Bylo proto celkem překvapení, když se před třemi lety Bungie rozhodlo, že zpřetrhá vztah s Microsoftem a upíše se Activisionu. Nyní pro tohoto vydavatele vytváří delší dobu spekulovaný hit Destiny. Ten byl nyní odhalen, takže zde jsou první informace.

Vývojáři ze studia Bungie se v posledních několika letech věnovali pouze herní sérii Halo, pro kterou vytvořili bohatý svět s vlastní mytologií a příběhy. Když se rozhodli, že vytvoří nové univerzum, dlouho se spekulovalo, o co se bude jednat, a tak trochu, do jakého žánru se nyní pustí. Nakonec nepřekvapili, protože Destiny, jak se jejich nová hra jmenuje, je opět sci-fi záležitostí, a jak už jsme si tak nějak zvykli, s propracovaným univerzem, do kterého se v případě úspěchu budeme v následujících letech vracet. To je alespoň plán, který zřejmě bude realizován, ostatně Bungie a vydavatel Activision, který stojí za sérií Call of Duty, by měl být zárukou úspěchu. Pěkně ale popořadě.

S Destiny se vývojáři z Bungie rozhodli vytvořit obrovský žijící svět, v němž se budete moci procházet, obdivovat jeho krásu, dokonce se během hraní bude střídat denní doba a počasí. Destiny rozhodně není jen další klasickou střílečkou v uzavřeném tunelu, jde spíše akční first-person MMOčko, ale vývojáři nechtějí přesněji říci, o jaký žánr přesně půjde. Jedno je nyní jasné, jde o mix hned několika žánrů, ale při tom všem se nezapomíná především na skvělou hratelnost, kterou přinesla série Halo. Příběh Destiny se odehrává v budoucnu na planetě Zemi, poté, co záhadná zbraň zničí většinu planet sluneční soustavy i obyvatel na Zemi. Zůstane jen jedno město, nad ním se nachází záhadný obrovský měsíc Traveler, kde zůstává hrstka přeživších.

Na vás bude, abyste se chopili strážce tohoto města, který pobírá sílu právě ze záhadného měsíce. Strážce si na začátku budete muset vytvořit. Můžete si ho přizpůsobit podle sebe, takže bude na výběr nejen úprava vzhledu, ale můžete si vybrat i z několika třít, bude možnost i upravovat zbraně, případně vesmírnou loď, s níž se podíváte i do nejrůznějších míst vesmíru, ale o tom až později. Vývojáři zatím nechtějí mluvit o odlišnosti jednotlivých tříd, zmíněny zatím byly jen tři – lovec, titán a Warlock, který se zaměřuje především na magii. Jako ochránce města se budete pouštět do nejrůznějších misí v neustále se měnícím světě, zkoumat zapomenutá místa a prastaré ruiny, v nichž se budou nacházet zajímavé věcičky, které budete moci později používat. Chcete vidět Chicago, z něhož se stala bažina? Zde budete mít možnost. K prozkoumávání ovšem není jen Země, ale přes Traveler budete moci i cestovat na ostatní planety, vývojáři zmínili třeba Mars nebo Venuši. Protože se hra odehrává v budoucnosti, nebude nouze na prozkoumávání zaniklých civilizací i na těchto vzdálených planetách. Na Marsu třeba najdete zapomenuté písečné město. Každý kout, který navštívíte, má mít svojí historii, čekající na odhalení. Každé místo ovšem bude skrývat i nebezpečí. Během cestování potkáte řadu nejrůznějších ras, zmíněna byla třeba rasa Fallen, vesmírné zombie, Vex, případně Cabal.

Protože se vývojáři rozhodli, že Destiny nabídne obrovský svět, do něhož budou chtít časem přidávat další obsah, je vyžadováno neustálé připojení k Playstation Network a Xbox LIVE, i když se rozhodnete hrát sami v singleplayeru, jako u klasické MMO hry. Vývojáři ovšem ihned ubezpečují, že nebude nutné platit měsíční poplatky, vše bude zdarma. Možná se jen objeví časem nějaké ty mikrotransakce, ale o nich zatím mlčí. Každopádně hra Destiny je navržena tak, abyste ji mohli projít sami, ale i s kamarády v kooperativním režimu, v němž samozřejmě bude nejzábavnější. Není nic lepšího, než prozkoumávat zapomenuté světy s kamarády. To ostatně znáte už z Halo her. Vývojáři ukázali jednu misi, v níž se dva hráči vypravili na Mars, aby prozkoumali písečné město. Zde potkali nepřátele rasy Cabal, kteří rozhodně nemají radost z toho, že se nacházíte na Rudé planetě, navíc v jejich blízkosti. Začal proto boj, do kterého se zapojili ihned i další strážci, kteří se na Mars rovněž vypravili plnit stejnou misi. Prostě ostatní hráči viděli, že potřebujete pomoc. Takto vývojáři chtějí, aby hráči si navzájem křížili cesty a pomáhali, navazovali vztahy a vyráželi za dalšími dobrodružstvími.

Pro Destiny museli vývojáři vytvořit úplně nový engine, který by vyhovoval otevřenému hernímu světu, v němž se musí počítat s denními a nočními cykly, což má za následek radikální změnu barev a osvětlení. Byl rovněž vytvořen nástroj Crognok World Building Tool, s nímž mohou vývojáři rychle vytvářet obsah – vydáním hry nic nekončí. Soundtracky k Halo patřily vždy k naprosté špičce. Stál za nimi skladatel Martin O'Donnell pracující právě pro Bungie, a asi nepřekvapí informace, že právě on se postará i o soundtrack k Destiny. Pro tuto novinku složil kompletně novou hudbu, která má přinést až filmovou atmosféru. U jiné hry bychom podobné prohlášení brali s velkým nadhledem, Bungie ale bezmezně věříme.

To je vše, co zatím o ambiciózní hře Destiny víme. Vše zatím zní skvěle, ale je pořád otázkou, jak do sebe vše zapadne. V současnosti na Destiny pracuje více jak 300 vývojářů, přičemž je ve vývoji pro konzole Playstation 3 a Xbox 360. Jestli se dostane i na next-gen platformy, o tom zatím vývojáři mlčí, ale v případě úspěchu je to pravděpodobné. Ostatně jak sami říkají, engine je na next-gen připraven. Nás může těšit i to, že se Bungie zaměřuje pouze na optimalizaci hry na konzole, pro které je navržena. Během vydání bude dostupná i aplikace pro iOS, abyste mohli kdekoliv nahlížet na své statistiky a prohlížet si, co se ve světě Destiny děje nového. Více informací vám přineseme v následujících týdnech a měsících.

Destiny

ps4ps3x360xone
Activision, Bungie
Datum vydání hry:
9. 9. 2014
Žánr:
Střílečka, RPG
KARTA HRY
8/10

Komentáře