Battlefield 1943

preview  23
Martin Šmíd, 11. 2. 2009 20:50
Všichni ti, kteří si rádi hrají na virtuálního vojáka, asi v těchto dnech prožívají nefalšované žně. Nejprve bylo oznámeno pokračování Battlefieldu: Bad Company, na které se těší nejeden fanda prvního dílu. Poté přišla další zpráva, která se týká hry Battlefield 1943. Kdo by čekal klasické pokračování PC dílů této online smažby, hodně by se spletl. Kromě PC zamíří i na konzole a nepůjde o realistickou střílečku. Velký důraz je kladen na zábavu a příležitostné hráče.

Po traileru, který jistě všichni viděli, jsme se dočkali i představení hry na proběhlém Comic Conu v New Yorku. Hra tam byla předvedena v hratelné podobě a určitě bylo na co se dívat. Pokud všichni čekají velkou realistickou střílečku, asi budou mírně zklamáni. Battlefield 1943 je totiž o něco reálnější Battlefield Heroes, ale do opravdové realističnosti má hodně daleko. Spíše by se dal přirovnat ke hře Warhawk z první osoby. Svým pojetím tuto online akci dosti připomíná. Protože vývojáři hru zamýšlejí vydat jen jako menší online hru, najdeme ve hře jen jeden herní mód. Tím je hráči osvědčený Conquest, který byl tolik oblíben u původního Battlefieldu a vlastně se stal i základním stavebním kamenem spousty dalších multiplayerových her. Naposledy třeba Lord of the Rings: Conquest. Pokud stále nejste v obraze, tak tento mód spočívá v obsazení pěti kontrolních bodů na jedné mapě. Pokud se vám to jako týmu povede, vyhráli jste. Jednoduché, ale někdy se o kontrolní body dají strhnout opravdové bitvy.

Vývojáři dají do hry pouze tři mapy (pro 24 hráčů), které jsou zasazeny do Pacifiku. Takže si zabojujeme proti Japončíkům, kteří zrovna Američany moc nemusí. Zatím byla představena jen jedna mapa, ale už nyní můžeme říci, že se moc od sebe odlišovat nebudou. Vsázejí spíše na pestrou paletu barev, která by neměla vadit žádnému hráči. Vadit hráčům nebude ani zničitelné prostředí, které využívá stejný engine jako Battlefield: Bad Company. Očekávat tak můžeme opravdu mohutné exploze, na kterých hra bude hodně stavět. Kromě počtu map byly ořezány i třídy postav, které si ve hře můžeme vybrat. Už tak nebudeme mít na výběr postavy jako Medic atd., ale jen tři charaktery - Infantry, Rifleman a Scout. Vývojáři toto rozhodnutí obhajují, že jim šlo o to, aby všechny charaktery byly maximálně prospěšné v boji a mohly tak na mapě fungovat jako samostatné jednotky, které dokážou zničit vše, co jim přijde do cesty. Tím se dostáváme k akčnějšímu pojetí hry, takže žádné velké taktizování rozhodně nečekejte. Doménou Battlefieldu 1943 tak budou rychlé akce. K poražení nepřátelského týmu budete mít klasický dobový arzenál zbraní. Zbraně klasicky dostanete při výběru jednotlivých tříd postav.

K velkému akčnímu pojetí přispívají i zmíněné zbraně. Autoři totiž dali do zbraní neomezeně nábojů, takže si můžete střílet, jak jen se vám zlíbí. Vystřílet náboje prostě nemůžete, i kdybyste dělali před televizí stojky nebo kotrmelce. Pro hráče, kteří rádi taktizují a přemýšlejí, co udělají s každým nábojem, tato hra opravdu není. Hra se bude pyšnit i ovládáním dopravních prostředků. Čeká vás tak klasický džíp pro dva s kulometem, ale zalétáme si i se stíhačkou. V každém dopravním prostředku lze přepnout do kokpitu nebo do pohledu třetí osoby. Dopravní prostředek, stejně jako vy, není nesmrtelný. Stíhačku lze jednoduše sestřelit a džíp zase lehce poškodit, aby se stal nepojízdným. O své plechové čtyřnohé miláčky se tak budete muset starat. Pokud se vám náhodou na bojišti rozbije, budete si muset vzít klíč jako ve Far Cry 2 a opravit.

Battlefield 1943 vyjde pouze jako stahovatelná hra na PSN a cena bude stanovena v rozmezí 15-20 amerických Dolarů. Na Xbox Live zase hráči zaplatí něco okolo 1600-1800 MS bodů. Celá hra by vám poté neměla na HDD zabrat více jak 350 MB, což je opravdu málo.

Battlefield 1943 se svým pojetím snaží vyšplhat na trůn online akcí napříč všemi třemi platformami. Bude to mít nesmírně těžké, ale věříme, že DICE odvede jen tu nejlepší práci a do budoucna se budou o hru pěkně starat. Jedině tak vidíme velkou budoucnost a využitý potenciál, který takto distribuovaný Battlefield určitě má.

Battlefield 1943

ps3x360
Electronic Arts, DICE Stockholm
Datum vydání hry:
8. 7. 2009
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře