Battlefield 1943

recenze  18
Tomáš Novotný, 26. 7. 2009 22:33
Battlefield 1943 je další díl z populární válečné série od tvůrců z DICE, kteří si pro nás nepřipravili další taktické války ze současnosti, nýbrž se podruhé vrhli na 2. světovou válku, kde se proti sobě utkala v roce 1943 americká námořní pěchota proti císařskému japonskému námořnictvu, kde jinde než ve slunném Pacifiku. Nyní se podíváme, co nám tento mini-díl za pouhých 350kč přinesl.

Mrkneme se tedy na menu, které se vám ukáže po spuštění. Do hry se můžete připojit pomocí Quick Join, což vás připojí do náhodné hry. Pokud si chcete zahrát s vašimi kamarády, stačí kliknout na Join Match With Friends. Jednou z možností je připojit se na vaše přátele z friend listu, ovšem upozorňuji, že hry bývají většinou plné o počtu 24 hráčů. Druhou možností je rozeslat kamarádům pozvánky a hra vám automaticky vybere nějaký match, kde je na jedné straně dostatek místa pro všechny, které jste pozvali. Nechybí zde ani možnost vytvoření vlastní hry, ale to má jeden háček. Potřebujete 16 lidí. Pokud pozvete a připojí se 16 lidí, můžete si vytvořit vlastní hru, kde si nastavíte, jakou mapu chcete hrát a za jakou stranu. Ale jak je vidět, vývojáři se z chyb Battlefield Bad Company nepoučili, a tak i zde zlobí hlasová komunikace a po pár hrách se s kamarádem neslyšíte. I zde se nachází Leaderboards. Tato tabulka funguje tak, jak má, až na to, že vám neukáže, kolikátý jste. Porovnat svoje výkony můžete i s vašimi přáteli, když přepnete na Friends tabulku. Popravdě tyto tabulky nejsou moc dobře udělané a například těm z Killzone 2 nesahají ani po kolena.

Jak už jste možná pochopili, jedná o čistě online multiplayer hru pro 24 hráčů, což je tak akorát. Určitě se tedy ptáte, jak je to tady s herními módy a kolik jich je. Jedním slovem – jeden. Ano je tu pouze jen jeden a rozhodně to nikoho neurazí. Je to starý známý conquest mód, kde máte po celé mapě pět hlavních území. Vaším cílem je toto území obsadit a vyvěsit tam vaši vlajku. Čím více obsazených území budete mít, tím rychleji ubíráte ze soupeřova obdélníku a kdo má obdélník prázdný... ten prohrál!

Císařské japonské námořnictvo nebo americká námořní pěchota? Obě strany mají celkem odlišný styl boje, nebo spíše hlavně zbraně a dopravní/válečné prostředky. U obou máme na výběr stejné třídy – Rifleman, zde máte jako hlavní zbraň rychlopalnou pušku, která je dobrá všechny vzdálenosti, ale hlavně na tu střední. Krom pušky u sebe máte ještě granátomet, granáty a vystřelovací bodák na hlavni pušky. Další třída Infantry nabízí kulomety Thomson na straně Ameriky a u Japonců zbraň 100 sub-machine gun. Tyto kulomety jsou jen na blízkou vzdálenost, místo bodáku zde máte opravářský klíč, kterým můžete zabít soupeře jednou ranou nebo si opravit svůj dopravní prostředek. Ani zde nechybí dvojice granátů a pořádný raketomet. Poslední třídou je Scout, kde se jedná o staré známé odstřelovače, kteří mají v rukách lidově řečeno sniperku. Krom ní mají i granáty a také nože. Jako poslední věc vlastní i dynamit, který můžete rozházet na cestu a počkat, než něco pojede. V Battlefield 1943 nechybí ani pomalé tanky pro dva lidi, které vyjedou vše a hodně toho vydrží , rychlé džípy pro tři lidi s těžkým kulometem vzadu, AA guny – tedy protiletadlová děla a na závěr právě i letadla, která jsou rychlá a obratná, ale jejich řízení potřebuje pořádnou dávku tréninku. Letadla mají na křídlech umístěny dva kulomety a můžou vždy vypustit dvě bomby. Pokud tyto bomby vypustíte, stačí jen chvilku počkat, než se naplní kolečko a máte k dispozici další bomby. Dále se ve hře nachází budovy s radary a odtud můžete poslat pořádné kobercové nálety na půdu protivníka. Ovládáte tři bombardéry, které nejsou moc obratné a nad cizím územím vypustíte spoustu bomb.

Battlefield 1943 má engine z Bad Company, takže i zde nalezneme výbornou demolici prostředí. Co ovšem kazí požitek ze hry, jsou stále problémy se servery, na nichž podle nejnovějších zpráv EA už pilně pracuje. Grafika ve hře je dobrá, a třeba vzhled okolního prostředí Pacifiku je neuvěřitelný a okouzlující. Jen zaostření hran je poněkud horší a věci jsou dosti zubaté. V žádné jiné hře se vám nedostane takové atmosféry, kdy běžíte po pláži a pár metrů nad hlavou vám prolétne stíhačka s velmi hlučným motorem jako ve filmu Pearl Harbor a v rukách vám zabrní ovladač. Hru nekazí ani to, že jsou zde jen tři mapy, protože za málo peněz je opravdu hodně zábavy. Mapy jsou vždy ostrovy obklopené průzračnou vodou, kde v mělčině vidíte až na písečné dno. Pokud přeci jenom toužíte po nějaké té další mapě, tak čvtrá mapa je ke stažení zdarma po 43 milionech zabití v obou komunitách – jak na PSN, tak na XBL.

I přes menší nedostatky jako je hlasová komunikace a dočasné problémy se servery, je Battlefield 1943 ojedinělou hrou. Scény, kdy slyšíte zvuk výstražných sirén při bombardování, nebo zvuky letadel létající nad hlavou, jsou jako vystřižené z filmů a takovou atmosféru v jiné hře nenajdete. Neuvěřitelná demolice prostředí a taktické války jsou dalšími plusy. Okouzlující grafika prostředí, skvělé ozvučení hry - to vše a ještě mnohem více nabízí Battlefield 1943 za pouhých 350kč. Každý hráč FPS her by měl koupi rozhodně zvážit.

Battlefield 1943

ps3x360
Electronic Arts, DICE Stockholm
Datum vydání hry:
8. 7. 2009
Žánr:
Střílečka
KARTA HRY
9/10

Komentáře