Studio Guerrilla Games slaví dvacet let od založení, hry Horizon: Forbidden West se prodalo přes 8,7 milionů kopií

novinka  56
Martin Šmíd, 9. 5. 2023 14:18
Dnes je tomu přesně dvacet let, co vzniklo nizozemské studio Guerrilla Games, které si získalo miliony fanoušků po celém světě úspěšnými herními sériemi pro konzole PlayStation – Killzone a Horizon. Vývojáři při této příležitosti trochu zavzpomínali na své začátky, ale zároveň oznámili prodeje série Horizon, které už překročily 32,7 milionů kopií.

„Jako Guerrilla jsme si hned na začátku udělali dost práce, když jsme vytvořili pohlcující 3D hry Shellshock: Nam ‘67 a Killzone. Naše malé studio bylo v té době nečekaně rychle katapultováno na světovou scénu. Drsná galaktická válka v Killzone zaujala hráče a my jsme byli hrdí na to, že jsme se prosadili v oboru a že jsme pro Sony vytvořili střílečku z první osoby. Netrvalo dlouho a vrhli jsme se do práce na pokračování. Zhruba v době, kdy přicházela na trh konzole PlayStation 3, jsme se stali first-party studiem PlayStationu. Opravdu nás podporovali v našich tvůrčích vizích a jejich nová technologie byla vždy nejlepší. Experimentovali jsme s nejnovějšími technologiemi, například ovladači PlayStation Move, a rozšířili jsme Killzone i na handheldy. Toto bylo pro nás období růstu ve všech ohledech. Orientovali jsme se v tom, co znamená být first-party studiem pro Sony, To, že jsme byli oblíbení, nás tlačilo jen k tomu, abychom chtěli roztáhnout svá tvůrčí křídla a byli stejně motivovaní, jako na úplném začátku," vzpomínají vývojáři.

U Killzone vývojáři nakonec nezůstali, protože přišli se značkou Horizon, která slavila a stále slaví mezi hráči obrovský úspěch, navíc z hlavní hrdinky Aloy se stala jedna z velkých ikon PlayStationu. „K 16. dubnu se prodalo celosvětově více než 32,7 milionů kopií her ze série Horizon, z toho 8,4 milionu tvoří Horizon: Forbidden West. Další miliony hráčů si hry Horizon zahrály díky předplatitelským službám a dalším akcím PlayStationu. Jde o milník, který jsme si před dvaceti lety, kdy jsme začali vyvíjet hry, nedokázali představit. Jsme vděční komunitě za pokračující lásku a podporu pro značku Horizon. Nakonec bychom se rádi podělili z nadšení, že dobrodružství Aloy bude pokračovat. Její nejnovější mise ji zavedla do ruin Los Angeles, a my se nemůžeme dočkat, až zjistíte, kam se vydá příště,“ říkají vývojáři ke značce Horizon. 

Zdroj: TZ

Horizon II: Forbidden West

ps4ps5
Sony Interactive Entertainment, Guerrilla Games
Datum vydání hry:
18. 2. 2022
KARTA HRY
10/10

Komentáře