Několik nových informací o Playstation 4

novinka  44
Martin Šmíd, 28. 3. 2013 11:00
Sony během Game Developers Conference uspořádala sezení pro vývojáře, během kterého padlo několik nových informací o Playstationu 4. Nejedná se o nic zásadního, ale i to málo jistě potěší všechny, kteří se na novou next-gen konzoli těší. Než vše narvat do krátkého popisu sem do hlavní části novinky, raději jsme vám vše podstatné sepsali níže, kde tak naleznete několik dodatečných informací o hardwaru, Dualshocku 4, Playstation Network nebo PlayStation 4 Eye. Dejte se tedy do čtení.

Systém
Jak bylo dříve potvrzeno, CPU je založené na 64-bit x86 architektuře, navíc jeho výhodou je nízká spotřeba a malé vyzařování tepla, takže nepotřebuje příliš velké chlazení. CPU má osm jader, 2MiB L2 cache a podporu pro 32kib l1 I/D-cache, PlayStation Shader Language, DirectX 11 a OpenGL 4.0. Co se týče paměti, jde o 8GB 256 bit GDDR5, která se využívá na PC pouze u těch nejlepších grafických karet. Vývojáři pro vývoj PlayStation 4 her využívají prostředí Windows 7 64-bit, v němž mají několik dalších nástrojů. Ostatně vývojáři říkají, že ladění kódu je prakticky identické, jako by dělali PC verzi. To je jistě velký posun oproti Playstationu 3. Každá konzole Playstation 4 nabídne pevný disk s velkou kapacitou.

DualShock 4
Jak už bylo dříve oznámeno, tlačítka START a SELECT byla nahrazena jedním s názvem Options, novým tlačítkem je poté SHARE. To když zmáčknete a chvíli podržíte, uděláte screen. Gamepad má také nově touchpad zvládající rozlišení 1920×900. Na zadní straně je světelný indikátor, který může značit třeba pořadí připojených gamepadů. První svítí modře, druhý červeně, třetí zeleně a čtvrtý růžově. Skvělou zprávou určitě je, že DualShock 4 bude možné nabíjet i v momentě, kdy vypnete konzoli, což nyní u Playstationu 3 nejde. Sony rovněž potvrdila, že tlačítka jsou digitální, protože analogová skoro nikdo nevyužíval.

PlayStation 4 Eye
Nový PlayStation 4 Eye je vybaven dvěma vysoce citlivými barevnými kamerami, které zvládají rozlišení 1280×800 a 60Hz. PlayStation 4 Eye se bude připojovat skrze speciální port, takže nebude zabírat USB. Kvůli speciálnímu portu nebude možné kamerku připojit k PC. Podle popisu PlayStation 4 Eye funguje prakticky identicky jako Kinect, může hráče považovat za ovladač, dokonce sám identifikuje druhého hráče, když stoupí do zorného pole.

PlayStation Network
Každý PlayStation Network uživatel bude mít dvě identity – Skutečné jméno + fotka a PlayStation Network ID + Avatar. Budete moci nastavit, jaké informace preferujete pro zobrazení. Pokud PlayStation Network propojíte s facebookem, automaticky se přesune z něj vaše skutečná identita, která se bude zobrazovat přátelům. Ale to pochopitelně budete moci upravit. Skvělou zprávou je, že už nebude omezení na 100 přátel.

PlayStation App
Pokud si na svůj mobilní telefon či tablet stáhnete PlayStation App, budete si moci skrze ní prohlížet zprávy, co zrovna vaši přátelé hrají, případně nakupovat obsah na Playstation Store, který následně necháte na dálku doma stáhnout, abyste mohli po příchodu hned hrát.

Zdroj: gematsu.com

Playstation 4

ps4
SCEE, SCEE
Datum vydání hry:
13. 12. 2013
KARTA HRY

Komentáře