Na Xbox Serie X bude možné hrát od prvního dne tisíce her z předchozích generací

novinka  151
Martin Šmíd, 28. 5. 2020 15:24
Microsoft před malou chvilkou vydal speciální článek ke konzoli Xbox Series X, v němž se zaměřuje na zpětnou kompatibilitu. Jak už asi víte, tak konzole bude kompatibilní s hrami z Xbox One i vybranými hrami z konzolí Xbox 360 a Xbox. Jak bude zpětná kompatibilita přesně fungovat, to si můžete přečíst v našem článku.

„Jako hráči víme, jak je důležité respektovat naše dědictví. Vaše oblíbené hry, značky, váš postup, úspěchy, přátelství a komunita, kterou vytvoříte hraním her, se s vámi bude pohybovat do další generace. A nejen to. I vaše oblíbené periférie a příslušenství s vámi rovněž zůstanou. Naším cílem je umožnit hrát ty nejlepší verze her ze všech čtyř generací Xboxu při startu konzole Xbox Series X. Tohle bylo pro nás klíčové od prvního dne a ovlivnilo řadu našich rozhodnutí, když jsme začali vytvářet naší nejvýkonnější a nejkompatibilnější konzoli vůbec,“ stojí v oznámení Microsoftu.

„Díky velmi tvrdé práci, technických inovací a partnerství s předními tvůrci her jsme byli schopni přinést více než 500 her z konzole Xbox 360 na Xbox One. Zároveň jsme se mohli vrátit ještě zpět a oživit některé oblíbené hry z prvního Xboxu. Stejný tým se nyní stará o kompatibilitu pro Xbox Series X. Kompatibilita představuje obrovskou technickou výzvu, protože základní architektura systémů a čipů se mění. Vývojáři optimalizují hry podle jedinečných vlastností daných konzolí a jejich výkonu, aby poskytli co nejlepší zážitek. Aby se Xbox Series X stal naší nejkompatibilnější konzolí, vyžadovalo to výrazné inovace v designu vlastního procesoru tak operačního systému,“ stojí dále v oznámení.

„Po dokončení více než 100 000 hodin testování her je dnes na Xbox Series X možní hrát tisíce her. Od největších trháků po kultovní klasiky. Než konzole bude vypuštěna, náš tým stráví více než 200 000 hodin testováním, aby se ujistil, že je vše připraveno. Hráči budou moci hrát všechny tyto úžasné hry z minulosti, navíc lépe než kdykoliv předtím. Hry z předchozích generací fungují nativně na konzoli Xbox Series X a využívají výkon CPU, GPU i rychlého SSD disku. Žádný boost režim, žádný downclocking, ale plný výkon konzole je k dispozici hrám ve zpětné kompatibilitě. Mnoho her tak bude mít třeba daleko lepší framerate, rozlišení, rychlejší vykreslování a celkové lepší vizuální kvalitě. Zároveň se značně zkrátí doby načítání,“ chlubí se Microsoft.

„Tým se nespokojil jen s pouhým zlepšením výkonu hardwaru, ale zlepšil i zážitek z hraní. Tým vyvinul nové funkce na úrovni platformy, aby se ujistil, že všechny hry budou vypadat lépe. Ve spolupráci s Xbox Advanced Technology Group přináší Xbox Series X inovativní techniku HDR, která umožní přidat HDR ke každé dostupné hře. Tato technika je řešena samotnou platformou, takže umožňuje přidat HDR s nulovým dopadem na výkon a můžeme ji přidat i Xbox 360 a Xbox hrám. Ty byly vytvořeny v době, kdy HDR ještě neexistovalo,“ oznámil Microsoft dnes ve svém článku.

Vývojáři navíc slibují, že naslouchají zpětné vazbě a je možné, že se do zpětné kompatibility dostanou další hry, které v ní nejsou. „Vzkříšení titulů z historie představuje složitou kombinaci technických a licenčních výzev, ale tým je odhodlán udělat vše, co je v jeho silách, aby byl zachován náš herní odkaz,“ dodává zpráva. 

Některé další funkce 

  • Hry ve zpětné kompatibilitě budou podporovat funkci Quick Resume
  • U vybraných her se zdvojnásobí framerate 30 --> 60 nebo 60 --> 120 fps

Zdroj: Tisková zpráva

Xbox One

xone
Microsoft Game Studios, Microsoft
Datum vydání hry:
23. 11. 2013
KARTA HRY

Komentáře