Hra Horizon Forbidden West: Burning Shores přijde s realisticky zpracovanými mraky

novinka  68
Martin Šmíd, 30. 3. 2023 12:37
Příští měsíc vyjde pro akční hru Horizon Forbidden West velké rozšíření Burning Shores, které hlavní hrdinku Aloy zavede do post-apokalyptické verze Los Angeles. Vývojáři ze studia Guerrilla Games nyní na PlayStation blogu prozradili, že Aloy nebude prozkoumávat jen ruiny na zemi, ale také svět nad hlavou. Aby byl zážitek co nejlepší, museli vývojáři přijít s technologií, která jim umožní generovat dynamické 3D mraky, kterými bude možné prolétávat, a budou reagovat na denní dobu. Protože jde o velmi náročnou věc na výpočet, i proto bude rozšíření dostupné pouze pro konzoli PlayStation 5.

„Systémy mraků, které jsme vyvinuli pro Horizon Zero Dawn a Horizon Forbidden West, byly rychlé, protože neukládaly mraky jako 3D objekty, ale spíše návody na vytváření 3D mraků z omezených 2D informací. PlayStation 5 si poradí s většími soubory dat. Proto jsme se po dokončení hry Forbidden West pustili do psaní prototypu voxelového rendereru mraků, který by splňoval naše standardy kvality a skutečně umožnil hráči prolétávat vysoce detailními mraky. Dosáhnout rovnováhy mezi výkonem a kvalitou, kdy hráč může být na zemi i vysoko ve vzduchu, byla ambiciózní výzva. Přesto se prototyp vyplatil a generoval hutné a dynamické výsledky v nízkých i vysokých výškách, což bylo možné díky tvrdé práci a také díky vyššímu výkonu systému PlayStation 5," říkají vývojáři.

„Ve videohrách mohou mraky pomáhat navodit náladu. Spolu s množstvím zeleně, průzračné vody a skalnatých útesů mraky ve hrách Horizon prokládají svět emocemi. Aby toho dosáhly, musely být něčím víc než jen bílými chuchvalci daleko nad hlavou Aloy; potřebovaly pohyb, rozmanitost a definici. Inspiraci jsme hledali u umělců, kteří byli součástí hnutí luminismu, například u malíře 19. století Alberta Bierstadta. Tito malíři ovládali souhru mezi mraky a zemí pod nimi, využívali světlo a detaily k vytvoření prostoru a vytvářeli skutečně dramatické krajinomalby.“

Mraky ovšem nejsou jen krásným doplňkem, který by dotvářel už tak pohlcující svět hry. Vývojáři k obloze nyní přistupují jako k samostatnému světu, který je možné prozkoumávat. „Mraky nejsou pouhou pohlcující kulisou, ale prozkoumatelnou krajinou samy o sobě. Mezi mraky budou hráči moci prozkoumávat tunely, jeskyně a další překvapení, díky kterým bude létání zábavné,“ dodávají vývojáři s tím, že zážitek se bude dynamicky měnit i podle denní doby. 

Zdroj: TZ

Horizon II: Forbidden West - Burning Shores

ps5
Sony Interactive Entertainment, Guerrilla Games
Datum vydání hry:
19. 4. 2023
Žánr:
Adventura
KARTA HRY
8/10

Komentáře