Zajímavé indie hry z E3 2014

special  6
Martin Šmíd, 17. 6. 2014 19:15
Minulý týden během E3 jsme viděli spoustu velkých her s rozpočty, které mnohdy dohánějí i ty nejdražší filmy. Na E3 ale byly prezentovány i menší hry od nezávislých studií, které rozhodně zaslouží mnohdy i větší pozornost. Protože se těmto hrám moc nevěnovala pozornost v předchozích dnech, rozhodli jsme se nyní vybrat ty vůbec nejzajímavější a něco si o nich povědět. Dejte se tedy do čtení, protože i indie scéna připravuje spoustu nadějně vypadajících her.

No Man’s Sky
Platformy – Playstation 4 časová exkluzivita, později možná další platformy
Když vývojáři ze studia Hello Games oznámili koncem minulého roku svoji novou hru No Man’s Sky, ihned se spekulovalo, kdo ji pro sebe ukradne a zajistí si alespoň časovou exkluzivitu. Vývojářům se dvořila Sony i Microsoft, nakonec vyhrála první společnost, takže No Man’s Sky vyjde nejprve s časovou exkluzivitou na konzoli PlayStation 4. Sony se tento tah určitě povedl, protože No Man’s Sky patří k těm nejvíce sledovaným indie hrám, jaké jsou v současnosti ve vývoji, a mnohdy má větší pozornost jak větší kousky. Není se čemu divit. Takto obrovskou hru, v níž se bude cestovat vesmírem a prozkoumávat neustále jinak generované planety, jsme tu ještě neměli. O prozkoumávání ale hra samozřejmě celá není, protože se bude točit i kolem zabírání a následné kolonizaci světů, soubojích s AI nebo živými protivníky, vylepšování lodě díky naleznutým surovinám a dalších aktivitách. No Man’s Sky ukazuje, že i relativně malé studio může oznámit hru, kterou sleduje prakticky celý videoherní svět.

Oddworld: New 'n' Tasty
Platformy –léto 2014 PlayStation konzole, konec roku Xbox One a Wii U
Může být očekávanější indie hra než Oddworld: New 'n' Tasty? Asi těžko. Remake velké klasiky z prvního PlayStationu vypadá v nové grafice skvěle, navíc vývojáři slíbili i spoustu novinek v hratelnosti, které přinesou spoustu oživení. „Abe pracoval v největší továrně na maso v Oddworldu jako uklízeč a ke štěstí mu nic nescházelo. Jednoho dne se ale zcela náhodou dozvěděl o šéfově tajném plánu vyrábět z otroků, kteří v továrně pracují, novou masovou svačinku Rupture Farms Tasty Treats. Abe si teď musí zachránit holou kůži, aby neskončil v mlýnku na maso. Útěkem z továrny jeho odysea ale teprve začíná. Na cestě za odkazem svého lidu ho čekají naháněči s prstem na spoušti, posvátné masožravé potvory, pasti ve starodávných chrámech a dokonce i návrat na jeho bývalé pracoviště,“ stojí v oficiálním popisu. Skvělou zprávou jistě je, že si hru majitelé konzole PlayStation 4 budou moci užít už příští měsíc.

Hohokum
Platformy – PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita
Hra Hohokum byla oznámena už poměrně dávno a sami vývojáři přiznávají, že na ní pracují několik let. Letos v létě bychom se ale měli konečně dočkat, takže se budeme moci vydat do hodně barevného světa Hohokum, v němž se staneme jakýmsi barevným létajícím drakem. S ním budeme prozkoumávat rozmanitý svět plné nádherných lokací, zajímavých postaviček, s vlastními příběhy, a samozřejmě nebude podle vývojářů chybět ani nějaké to tajemství. Hra Hohokum jistě zaujme i svým pěkným kresleným zpracováním, připomínající hit Loco Roco. Jestli se nakonec bude i dobře hrát a mít i větší hloubku, si musíme počkat. Zatím jde ale o hodně nadějnou a pěknou záležitost, kterou se vyplatí sledovat.

Ori and the Blind Forest
Platformy – Xbox One, PC a Xbox 360
Vývojáři z neznámého Moon Studios letos během E3 představili zajímavou plošinovku Ori and the Blind Forest, která vyjde už letos na podzim pro konzole Xbox. Hlavním hrdinou je Ori, který bude muset prozkoumávat tajemný les se spoustou záhad. Už na první pohled na této hře zaujme nádherná grafika, zajímavá hratelnost skládající se ze soubojů s nepřáteli a řešení logických hádanek. Vývojáři navíc slibují zajímavý a propracovaný příběh se spoustou dojemných momentů, na které budeme vzpomínat ještě dlouho po dohrání. Snad tedy nejde jen o řeči.

CounterSpy
Platformy – PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita
Vývojáři ze studia Dynamighty už delší dobu připravují 2D špionážní akční hru CounterSpy se stealth prvky, která je zasazena do období studené války. Jak už název napovídá, hráč bude mít kontrolu nad svojí vlastní špionážní agenturou, která musí zabránit státům USA a SSSR, aby se zapojily se do velké války, přičemž po celou dobu bude na displeji zobrazené odpočítávání, které bude připomínat, jak blízko je jaderná katastrofa. CounterSpy vypadá zajímavě nejen díky svému tématu, ale také i díky hratelnosti a v neposlední řadě stylizovanému zpracování, na které se zatím pěkně dívá. Doufejme, že se vývojářům všechny prvky povedou dotáhnout a my se dočkáme příjemně hratelné hry.

Chariot
Platformy – PlayStation 4 a Xbox One
Před E3 vývojáři z menšího studia Frima oznámili svoji hru Chariot pro konzole PlayStation 4 a Xbox One. Jedná se o kooperativní plošinovku s na první pohled pěknou kreslenou 2D grafikou, v níž budou muset dva hráči protáhnout hlavní hrdinku, princeznu Chariot, přes podzemí plné pastí, nepřátel, hádanek a dalších nástrah, aby mohla uložit svého zesnulého otce. Druhý hráč se chopí přítele hlavní hrdinky. Ačkoliv vývojáři říkají, že hlavní zábava je v kooperaci, ani když bude hrát hráč sám, by se neměl nudit. Kromě hlavní cesty bude v podzemních úrovních spousta vedlejších chodeb a místností, které budou ukrývat spoustu sběratelských předmětů. Ačkoliv oznámení Chariot se přehlíželo, jde o rozhodně jednu z příjemně vypadajících indie her, kterou se vyplatí sledovat.

Pavilion
Platformy – PlayStation 4 a PlayStation Vita
Už nějakou dobu víme, že se na konzole PlayStation 4 a PlayStation Vita připravuje zajímavá logická hra Pavilion. Ta se odehrává ve čtvrtém rozměru, přičemž neovládáte přímo hlavního hrdinu, ale okolní svět, čímž tak řešíte spoustu puzzlů a otevíráte novou cestu, kterou se může hrdina vydat. Něco podobného už přinesl v minulosti Echochrome, Pavilion je pak jeho jakýmsi nástupcem. Svět budete muset různě natáčet, aby se třeba spojily cestičky, někdy bude nutné rozsvítit světlo, aby se ukázaly dveře. Netradiční přístup by mohl přinést spoustu zajímavých a originálních hádanek, a tak trochu jiný zážitek, než na jaký jsme zvyklí. Pavilion vyjde už letos během podzimu, do vydání vás o něm budeme ještě informovat.

Never Alone
Platformy – PlayStation 4 a Xbox One
Začátkem roku vývojáři z nově založeného studia Upper One Games překvapili hrou Never Alone pro konzole PlayStation 4 a Xbox One, která se odehrává na Aljašce a čerpá z místních reálií, tradic, mýtů a příběhů Iñupiaqů. Hlavní hrdinkou je dívka Nuna, která bude muset překonat spoustu rozmanitých a zapeklitých hádanek a překážek, v čemž ji bude podporovat její společnice, roztomilá bezejmenná liška. Mezi oběma postavami by mělo jít normálně přepínat během řešení hádanek, ale zajímavě zní i možnost kooperace dvou hráčů. Zatím o hře Never Alone více nevíme, ale svým zpracováním a atmosférickým trailerem si nás určitě získala, takže jí budeme sledovat i v dalších týdnech a měsících.

Apotheon
Platformy – PlayStation 4
Do našeho výběru se dostala i akční 2D ploíšinovka Apotheon od studia Alien Trap Games, která byla nedávno oznámena pro konzoli PlayStation 4. Hra staví především na pěkné stylizované grafice, ale také atmosféře řecké mytologie, přičemž hráč bude bojovat se spoustou rozmanitých protivníků, na každého bude nutná trochu jiná taktika. Vývojáři slibují propracovaný soubojový systém i lehčí RPG prvky, kdy po úrovních bude nutné hledat různé upgrady. Kromě velké příběhové kampaně má mít hra i online multiplayer, v němž si budete moci dát proti kamarádům klasický Deathmatch, ale i další týmové herní režimy.

Inside
Platformy – Xbox One časová exkluzivita, později další platformy
Vývojáři ze studia Playdead se zapsali do srdcí hráčů výbornou plošinovkou Limbo. Po jejím dokončení se vrhli na další projekt, o němž několik let mlčeli. Až během E3 bylo odhaleno, že se bude opět jednat o pěknou stylizovanou plošinovku, která se bude jmenovat Inside. O hře jako takové toho zatím bohužel moc nevíme, jen je z traileru patrné, že tentokrát se nebudeme potulovat po lese, protože ten vystřídala industriální zástavba, továrny a rozlehlé město. Více se máme dozvědět v následujících měsících. Hra Inside vyjde začátkem příštího roku pro konzoli Xbox One, o několik měsíců později budou následovat i verze pro další platformy.

Source
Platformy – PlayStation 4 a Xbox One
Menší studio Fenix Fine nedávno oznámilo hru Source, která vyjde ještě letos pro konzole nové generace PlayStation 4 a Xbox One. Ve hře budete ovládat bytost podobající se motýlu, která musí zabránit, aby svět upadl do temnoty. K tomu bude zapotřebí nalézt soužití s tvory, kteří obývají bizardní svět, ale samozřejmě nebudou chybět ani hádanky a vývojáři slibují i nezapomenutelné epické momenty. Staví také na pěkné vizuální prezentaci, využívající moderní technologie, a původnímu hudebnímu doprovodu, který by se měl postarat o skvělou atmosféru. Více se dozvíte z traileru, který naleznete níže. Source by mohl být jedním z těch originálních zážitků, který se zapíše nesmazatelně do historie a udělá nám velkou radost. Snad se v něm nepleteme, zatím vypadá skvěle.

ABZÛ
Platformy – PlayStation 4
Nově založené studio Giant Squid během tiskové konference Sony oznámilo přípravu své nové hry Abzu, která vyjde pro konzoli PlayStation 4. Azbu je adventura, v níž se vydáme za dobrodružstvím do hlubin oceánu, kde potkáme zajímavá stvoření a budeme odhalovat dávno ztracené tajemství. Vývojáři při vytváření hry čerpají z nejrůznějších mýtů o zrození, které se táhnou lidskými kulturami už hodně dlouho. Ostatně název hry vychází z nejstarší mezopotámské mytologie. Zajímavostí určitě je, že na hře pracuje art director hry Journey, takže tak nějak můžete tušit, že bude mít jedinečný grafický styl.

Galak-Z: The Dimensional
Platformy – PlayStation 4 a PlayStation Vita
Vývojáři ze studia 17-BIT už nějakou dobu připravují arkádovou sci-fi střílečku Galak-Z: The Dimensional, která bude obsahovat rozlehlé, neustále jinak generované světy se spoustou dungeonů a úkolů, které bude nutné plnit. Z trailerů je vidět, že si vývojáři dávají záležet i na pěkném vizuálním zpracování, dokonce má hra obsahovat i zajímavý příběh, spoustu rozmanitých protivníků a souboje s nejedním bossem. Ačkoliv arkádových stříleček podobného typu už vyšlo na konzole PlayStation několik, na Galak-Z: The Dimensional se nejde netěšit, zvláště když má přinést do žánru oživující novinky. Procedurálně generovaný svět by navíc mohl zajistit velkou znovuhratelnost. Těšíme se, co vy?

Titan Soul
Platformy – PlayStation 4
Máte rádi hry Shadow Of The Colossus a Dark Souls? Poté by se vám mohla líbit oznámená indie hra Titan Soul pro konzoli PlayStation 4, která by měla vyjít ještě v letošním roce. Jedná se o stylizovanou hru v retro grafice, v níž hlavní hrdina prozkoumává rozlehlý svět a bojuje s nejrůznějšími velkými potvorami. Souboje s nimi nejsou vůbec lehké, jsou obtížné a vyžadují vždy jinou taktiku. V brzké době se o hře dozvíme další podrobnosti. Pokud ale máte rádi podobný styl her, určitě se vyplatí Titan Soul sledovat.

Mighty No. 9
Platformy – PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, Nintendo Wii U a Nintendo 3DS
Capcom v posledních letech dává fanouškům Mega Mana jasně vědět, že nový díl jen tak nebude. Na tuto skutečnost se nemohl už déle dívat jeho tvůrce Keiji Inafune, no a proto oznámil jeho nástupce Mighty No. 9. Ten na sebe musel nejprve vydělat na Kickstarteru, na němž slavil obrovský úspěch. Nic tak nebrání vzniku. Mighty No. 9 je klasickou 2D plošinovkou, která odkazuje na oblíbeného Mega Mana, takže se můžeme těšit nejen na pohlednou grafiku, ale také zajímavé úrovně, spoustu překážek k překonání, inteligentní nepřátele a souboje s bossy. Hra už nyní je vysoce sledovaná, níže se určitě podívejte na zatím poslední trailer se spoustou nových záběrů. Vydání je naplánováno na příští rok na, no všechny možné platformy.

White Night
Platformy – Xbox One
Vývojáři z Osome Studio se letos na E3 připomněli hororovou adventurou White Night, která je zajímavá především díky tomu, že je celá černobílá, takže má opravdu originální vizuální zpracování, které by ji mohlo ve výsledku hodně pomoci se odlišit od ostatních připravovaných her. Jinak hra hodně připomíná sérii Alone in the Dark, přičemž se má odehrávat ve třicátých letech minulého století ve starším baráku, který ukrývá jedno ošklivé tajemství. K němu se ale bude nutné nejprve dopracovat přes spoustu hádanek, stavějící na hrátkách světla a stínu, a hororových situací, ze kterých nám stoupnou všechny chlupy na těle. Během E3 byla hra White Night potvrzena pro konzoli Xbox One, dá se ale počítat, že se dostane i na další plafrormy. O exkluzivitě vývojáři totiž nemluvili.

Chasm
Platformy – PlayStation 4
Vývojáři ze studia Discord Games, Inc nedávno oznámili přípravu na první pohled pěkné 2D plošinovky s RPG prvky Chasm, která vyjde v tomto roce pro konzoli PlayStation 4. V ní se zhostíte role Daltyna, mladého vojáka, který je vyslán vyšetřovat záhadné zmizení horníků v odlehlém městečku Karthas. Po příjezdu hlavní hrdina zjistí, že městečko ovládají temné síly, přičemž bude muset zkoumat nejen městečko, ale i doly, aby našel zdroj. Hra se bude odehrávat především v dolech se spoustou překážek, pastí a pochopitelně i rozmanitých nepřátel a dokonce i pokladů.

The Talos Principle
Platformy – PlayStation 4
Vývojáři ze studia Croteam známe především za akční sérii Serious Sam. V současnosti nepřipravují jen nedávno potvrzený čtvrtý díl, ale i puzzle hru The Talos Principle, která bude založená na řešení hádanek založených na fyzice, z čehož budou mít radost především fanoušci Portalu nebo Mystu. Ta byla během E3 potvrzena pro konzoli PlayStation 4, ale vyjít by měla i na další platformy, tedy později. Zajímavostí určitě je, že příběh ke hře The Talos Principle napsal Tom Jubert (FTL nebo The Swapper) a Jonas Kyratzes (The Infinite Ocean a The Sea Will Claim Everything). Více níže v oznamujícím traileru, z něhož jde poznat, že hra běží na stejném enginu, jako zmíněný Serious Sam.

Below
Platformy – Xbox One časová exkluzivita, později další platformy
Studio Capybara Games připravuje pro konzole Xbox hned několik zajímavých menších her. Nejvíce pozornosti si zatím odnáší Below, což je adventura o prozkoumávání neustále jinak generovaného světa plného nejrůznějších záhad. O hře jako takové toho bohužel zatím moc nevíme, ačkoliv byla oznámena už před více jak rokem. Z dojmů zahraničních novinářů se ale zdá, že by se mohlo jednat o zábavný kousek v pěkné stylizované grafice. Rozhodně se tedy Below vyplatí sledovat.

Not a Hero
Platformy – PlayStation 4, PlayStation 3 a PlayStation Vita
Vývojáři ze studia Roll7 se nedávno připomněli povedenou skateboardovou hrou OlliOlli. V současnosti připravují retro 2D střílečka Not a Hero. Když byla nedávno oznámena, nevěnovalo se jí moc pozornosti, ale o to větší překvapení jde, protože podle prvních dojmů jde o hodně chytlavou záležitost, jakou byl ostatně už zmíněný OlliOlli. Hra se odehrává v den voleb, kdy BunnyLord kandiduje na starostu a shání vraha k vyčištění města. Nabídne se mu Steve, cizinec, který to umí se zbraněmi a chybí mu pud sebezáchovy. I proto se dá do vyčištění hned pěti čtvrtí od nejrůznějších zločinců. Ačkoliv je hra ve 2D pohledu, vývojáři slibují propracovaný krycí systém, díky němuž bude možné taktizovat během přestřelek, ale také dynamické mise. Vydání hry je naplánováno na letošní léto pro konzole PlayStation.

Pro konzole je v současnosti ve vývoji několik stovek menších indie her. Ačkoliv by se mohlo zdát, že vytlačují velké hry, rozhodně tomu tak není. Díky tomu, že je může připravovat naprosto každý, logicky jich vzniká více, než her od velkých studií. Pro nás hráče je to ale dobře, protože kolikrát vznikají hodně zajímavé indie hry, které svoji hloubkou a propracovaností zastíní velké hry. V našem seznamu jsme se zaměřili na hry, které jsou podle nás nejvíce zajímavé, ale pochopitelně je tu i spousta dalších her, o kterých se stojí alespoň zmínit. Pozornost si jistě zaslouží třeba vesmírná hra Drifter, kooperativní shoot ‘em up střílečka Jamestown Plus, kozí plošinovka Escape Goat 2 nebo PlayStation 4 verze úspěšné hry Skulls of the Shogun. Z indie her by si tak měl vybrat naprosto každý svého favorita. Pokud jsme zapomněli na nějakou hru, která se vám líbila během E3, určitě nám o ní napište níže v komentářích.

Komentáře